Медико-біологічні дослідження напою кисломолочного дитячого харчування «Біолакт»

Автор(и)

  • Павел Александрович Некрасов Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0003-1791-8822
  • Наталия Андреевна Ткаченко Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0002-2557-3927
  • Анастасия Сергеевна Авершина Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0001-6153-7168

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.18152

Ключові слова:

кисломолочний, дитяче харчування, адаптація, медико-біологічні дослідження, лактобацили, біфідобактерії

Анотація

В даній статті наведені результати медико-біологічного дослідження кисломолочних напоїв дитячого харчування «Біолакт», вироблених за вдосконаленою технологією, Встановлено, що попередній ферментативний гідроліз казеїну знижує алергічне вплив на організм; введені комплекси вітамінів і мінеральних речовин покращують гематологічні показники крові; використані у складі заквасочній композиції лактобацили і біфідобактерії сприяють нормалізації складу індигенної мікрофлори.

Біографії авторів

Павел Александрович Некрасов, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002

Доктор технічних наук, професор

Кафедра технології жирів та продуктів бродіння

Наталия Андреевна Ткаченко, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Доктор технічних наук, професор

Кафедра технології молока, жирів та парфумерно-косметичних засобів

Анастасия Сергеевна Авершина, Одеська національна академія харчових технологій вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Аспірант

Кафедра технології молока, жирів та парфумерно-косметичних засобів

Посилання

  1. Кузнецов, В. В. Справочник технолога молочного производства, Технология детских молочных продуктов [Текст] / В. В. Кузнецов, Н. Н. Липатова. – Санкт-Петербург: ГИОРД, 2005. – 525 с. – ISBN 5-901065-96-4.
  2. Попова, Н. В. Технология продуктов детского питания [Текст] : учебное пособие / Н. В. Попова, А. Ю. Просеков, Л. Т. Серпунина, С. Ю. Юрьева; под. ред. Э. С. Токаева. – М.: ДеЛи Принт, 2009. – 472 с.
  3. Ribeiro, A. C. Specialty products made from goat milk [Теxt] / A. C. Ribeiro, S. D. A. Ribeiro // Small Ruminant Res. – 2010. – Vol.9. – pp. 225-233.
  4. Haenlein, G. F. W. Goat milk in human nutrition [Теxt] / G. F. W. Haenlein // Small Ruminant Research. – 2003. – Vol. 51. – pp. 155-163.
  5. Малышам в Украине катастрофически не хватает материнского молока [Электронный ресурс]. – Лекарская правда. – 2012. – Режим доступа: www/URL: http://lekpravda.com/malysham-ukraine-katastroficheski-ne-xvataet-materinskogo-moloka/.
  6. Мартин, Р. Материнские молоко как источник молочнокислых бактерий для кишечника новорожденных [Текст] / Р. Мартин, С. Ланга, К. Ревирьего [и др.] // Перинатология и педиатрия. – №1 (25). – 2006. – С. 1-5.
  7. Park, Y. W. Hypo-allergenic and therapeutic signif-icance of goat milk [Теxt] / Y. W. Park // Small Rum. Res. – 1994. – Vol. 14. – Р. 151.
  8. Закон України «Про дитяче харчування» № 142-V від 14.09.2006 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2006. – № 44. – С. 433.
  9. Almaas, H. In vitro digestion of bovine and caprine milk by human gastric and duodenal enzymes [Теxt] / H. Almaas, A. – L. Cases, T.G. Devold [et al.] // Int Dairy J. – 2006. – Vol. 16. – pp. 961-968.
  10. Park, Y. W. Relative buffering capacity of goat milk, cow milk, soy-based infant formulas, and commercial non-prescription antacid drugs [Теxt] / Y. W. Park // J. Dairy Sci. – 1991. – Vol. 74. – pp. 3326-3333.
  11. Ericson, K. L. Probiotic immunomodulation in health and disease [Теxt] / K. L. Ericson, N. E. Hubbard // J. Nutr. – 2000. – № 2. – pp. 403–409.
  12. Isolauri, E. Probiotics: effects of immunity [Теxt] / E. Isolauri, Y. Sütas, P. Kankaanpää, et al. // Am. J. Clin. Nutr. – 2001. – № 2. – pp. 444–450.
  13. Biavati, B. Probiotics and Bifidobacteria [Теxt] / B. Biavati, V. Bottazzi, L. Morelli. – Novara (Italy): MOFIN ALCE, 2001. – 79 p.
  14. Рынок детского питания в Украине [Электронный ресурс]. –Режим доступа: www/URL: statuspress.com.ua.
  15. Сапа, И.Ю. Адаптированные смеси для вскармливания детей грудного возраста в Украине [Электронный ресурс] / И.Ю. Сапа.- К, 2010.- Режим доступа: www/URL: http://www.uaua.info/pitaniye/article-9029-adaptirovannyie-smesi-dlya-vskarmlivaniya-detey-grudnogo-vozrasta-v-ukraine/
  16. Назаренко, Ю. В. Біотехнологія кисломолочного сиру дитячого харчування з подовженим терміном зберігання [Текст] / Ю. В. Назаренко // Харчова наука і технологія. – Одеса. – ОНАХТ. – № 2. – 2011. – С. 41–45.
  17. Романченко, С. В. Наукові основи виробництва напою кисломолочного для дитячого харчування з подовженим терміном зберігання [Текст] / С. В. Романченко, Н. А. Дідух // Наук. праці ОНАХТ. – Одеса: ОНАХТ, 2012. – Вип.42. – Т.2. – С. 251 – 259.
  18. Дідух, Н. А. Наукові основи виробництва напою кисломолочного дитячого «Біолакт» з подовженим терміном зберігання [Текст] : матеріали конференції / Н. А. Дідух, А. С. Авершина // Дитяче харчування: перспективи розвитку та інноваційні технології, 19 березня 2013 р. – Київ, 2013. – С. 115-119.
  19. Дідух, Н. А. Заквашувальні композиції для виробництва молочних продуктів функціонального призначення [Текст] / Н. А. Дідух, О. П. Чагаровський, Т. А. Лисогор. – Одеса: Видавництво «Поліграф», 2008. – 236 с. – ISBN 978-966-8788-79-6
  20. Авершина, А. С. Обґрунтування параметрів ферментації молочної основи у біотехнології напою кисломолочного для дитячого харчування «Біолакт» [Текст] / А. С. Авершина, Н. А. Дідух // Харчова наука і технологія. – Одеса. – ОНАХТ. – № 2. – 2012. – С. 32–36.
  21. Tamura, Y. Lactulose and its application to the food and pharmaceutical industries [Теxt] / Y. Tamura, T. Misota, S. Shimamura, M. Tomita // Bull. Int. Dairi Fed. – 1991. – № 289. – pp. 10–14.
  22. Kuznetsov, V. V., Lipatova, N. N. (2005). Spravochnik tekhnologa molochnogo proizvodstva, Tekhnologiya detskikh molochnykh produktov, 525.
  23. Popova, N. V., Prosekov, A. Yu., Serpunina, L. T., Yur'eva, S. Yu.; In: Tokaeva, E. S. (2009). Tekhnologiya produktov detskogo pitaniya, 472.
  24. Ribeiro, A. C., Ribeiro, S. D. A. (2010). Specialty products made from goat milk. Small Ruminant Res, 9, 225-233.
  25. Haenlein, G. F. W. (2003). Goat milk in human nutrition. Small Ruminant Research, 51, 155-163.
  26. Malysham v Ukraine katastroficheski ne khvataet materinskogo moloka (2012). http://lekpravda.com/malysham-ukraine-katastroficheski-ne-xvataet-materinskogo-moloka/
  27. Martin, R., Langa, S., Revir'ego, K. and others. (2006). Materinskie moloko kak istochnik molochnokislykh bakteriy dlya kishechnika novorozhdennykh. Perinatologiya i pediatriya, 1 (25), 1-5.
  28. Park, Y.W. (1994). Hypo-allergenic and therapeutic signif-icance of goat milk. Small Rum. Res, 14, 151.
  29. Zakon Ukrayiny «Pro dytyache kharchuvannya» № 142-V vid 14.09.2006 r. (2006). Vidomosti Verkhovnoyi Rady Ukrayiny, 44, 433.
  30. Almaas, H., Cases, A.–L., Devold, T. G. and others. (2006). In vitro digestion of bovine and caprine milk by human gastric and duodenal enzymes. Int Dairy J., 16, 961-968.
  31. Park, Y. W. (1991). Relative buffering capacity of goat milk, cow milk, soy-based infant formulas, and commercial non-prescription antacid drugs. J. Dairy Sci., 74, 3326-3333.
  32. Ericson, K. L., Hubbard, N. E. (2000). Probiotic immunomodulation in health and disease. J. Nutr., 2, 403–409.
  33. Isolauri, E., Sütas, Y., Kankaanpää, P. and others. (2001). Probiotics: effects of immunity. Am. J. Clin. Nutr., 2, 444–450.
  34. Biavati, B., Bottazzi, V., Morelli, L. (2001). Probiotics and Bifidobacteria. Novara (Italy): MOFIN ALCE, 79.
  35. Rynok detskogo pitaniya v Ukraine. http://statuspress.com.ua.
  36. Sapa, I. Yu. (2010). Adaptirovannye smesi dlya vskarmlivaniya detey grudnogo vozrasta v Ukraine. http://www.uaua.info/pitaniye/article-9029-adaptirovannyie-smesi-dlya-vskarmlivaniya-detey-grudnogo-vozrasta-v-ukraine/
  37. Nazarenko, Yu. V. (2011). Biotekhnolohiya kyslomolochnoho syru dytyachoho kharchuvannya z podovzhenym terminom zberihannya. Kharchova nauka i tekhnolohiya, 2, 41–45.
  38. Romanchenko, S. V., Didukh, N. A. (2012). Romanchenko, S.V. Naukovi osnovy vyrobnytstva napoyu kyslomolochnoho dlya dytyachoho kharchuvannya z podovzhenym terminom zberihannya. Nauk. pratsi ONAKhT, 42(2), 251-259.
  39. Didukh, N. A., Avershyna, A. S. (2013). Naukovi osnovy vyrobnytstva napoyu kyslomolochnoho dytyachoho «Biolakt» z podovzhenym terminom zberihannya. Dytyache kharchuvannya: perspektyvy rozvytku ta innovatsiyni tekhnolohiyi: materialy konferentsiyi, 115-119.
  40. Didukh, N. A., Chaharovs'kyy, O. P., Lysohor, T. A. (2008). Zakvashuval'ni kompozytsiyi dlya vyrobnytstva molochnykh produktiv funktsional'noho pryznachennya, 236.
  41. Avershyna, A. S., Didukh, N. A. (2012). Obgruntuvannya parametriv fermentatsiyi molochnoyi osnovy u biotekhnolohiyi napoyu kyslomolochnoho dlya dytyachoho kharchuvannya «Biolakt». Kharchova nauka i tekhnolohiya, 2, 32–36.
  42. Tamura, Y., Misota, T., Shimamura, S., Tomita, M. (1991). Lactulose and its application to the food and pharmaceutical industries. Bull. Int. Dairi Fed., 289, 10–14.

##submission.downloads##

Опубліковано

2013-10-28

Як цитувати

Некрасов, П. А., Ткаченко, Н. А., & Авершина, А. С. (2013). Медико-біологічні дослідження напою кисломолочного дитячого харчування «Біолакт». Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5(10(65), 34–39. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.18152

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв