Медико-біологічні дослідження напою кисломолочного дитячого харчування «Біолакт»
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.18152Ключові слова:
кисломолочний, дитяче харчування, адаптація, медико-біологічні дослідження, лактобацили, біфідобактеріїАнотація
В даній статті наведені результати медико-біологічного дослідження кисломолочних напоїв дитячого харчування «Біолакт», вироблених за вдосконаленою технологією, Встановлено, що попередній ферментативний гідроліз казеїну знижує алергічне вплив на організм; введені комплекси вітамінів і мінеральних речовин покращують гематологічні показники крові; використані у складі заквасочній композиції лактобацили і біфідобактерії сприяють нормалізації складу індигенної мікрофлори.
Посилання
- Кузнецов, В. В. Справочник технолога молочного производства, Технология детских молочных продуктов [Текст] / В. В. Кузнецов, Н. Н. Липатова. – Санкт-Петербург: ГИОРД, 2005. – 525 с. – ISBN 5-901065-96-4.
- Попова, Н. В. Технология продуктов детского питания [Текст] : учебное пособие / Н. В. Попова, А. Ю. Просеков, Л. Т. Серпунина, С. Ю. Юрьева; под. ред. Э. С. Токаева. – М.: ДеЛи Принт, 2009. – 472 с.
- Ribeiro, A. C. Specialty products made from goat milk [Теxt] / A. C. Ribeiro, S. D. A. Ribeiro // Small Ruminant Res. – 2010. – Vol.9. – pp. 225-233.
- Haenlein, G. F. W. Goat milk in human nutrition [Теxt] / G. F. W. Haenlein // Small Ruminant Research. – 2003. – Vol. 51. – pp. 155-163.
- Малышам в Украине катастрофически не хватает материнского молока [Электронный ресурс]. – Лекарская правда. – 2012. – Режим доступа: www/URL: http://lekpravda.com/malysham-ukraine-katastroficheski-ne-xvataet-materinskogo-moloka/.
- Мартин, Р. Материнские молоко как источник молочнокислых бактерий для кишечника новорожденных [Текст] / Р. Мартин, С. Ланга, К. Ревирьего [и др.] // Перинатология и педиатрия. – №1 (25). – 2006. – С. 1-5.
- Park, Y. W. Hypo-allergenic and therapeutic signif-icance of goat milk [Теxt] / Y. W. Park // Small Rum. Res. – 1994. – Vol. 14. – Р. 151.
- Закон України «Про дитяче харчування» № 142-V від 14.09.2006 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2006. – № 44. – С. 433.
- Almaas, H. In vitro digestion of bovine and caprine milk by human gastric and duodenal enzymes [Теxt] / H. Almaas, A. – L. Cases, T.G. Devold [et al.] // Int Dairy J. – 2006. – Vol. 16. – pp. 961-968.
- Park, Y. W. Relative buffering capacity of goat milk, cow milk, soy-based infant formulas, and commercial non-prescription antacid drugs [Теxt] / Y. W. Park // J. Dairy Sci. – 1991. – Vol. 74. – pp. 3326-3333.
- Ericson, K. L. Probiotic immunomodulation in health and disease [Теxt] / K. L. Ericson, N. E. Hubbard // J. Nutr. – 2000. – № 2. – pp. 403–409.
- Isolauri, E. Probiotics: effects of immunity [Теxt] / E. Isolauri, Y. Sütas, P. Kankaanpää, et al. // Am. J. Clin. Nutr. – 2001. – № 2. – pp. 444–450.
- Biavati, B. Probiotics and Bifidobacteria [Теxt] / B. Biavati, V. Bottazzi, L. Morelli. – Novara (Italy): MOFIN ALCE, 2001. – 79 p.
- Рынок детского питания в Украине [Электронный ресурс]. –Режим доступа: www/URL: statuspress.com.ua.
- Сапа, И.Ю. Адаптированные смеси для вскармливания детей грудного возраста в Украине [Электронный ресурс] / И.Ю. Сапа.- К, 2010.- Режим доступа: www/URL: http://www.uaua.info/pitaniye/article-9029-adaptirovannyie-smesi-dlya-vskarmlivaniya-detey-grudnogo-vozrasta-v-ukraine/
- Назаренко, Ю. В. Біотехнологія кисломолочного сиру дитячого харчування з подовженим терміном зберігання [Текст] / Ю. В. Назаренко // Харчова наука і технологія. – Одеса. – ОНАХТ. – № 2. – 2011. – С. 41–45.
- Романченко, С. В. Наукові основи виробництва напою кисломолочного для дитячого харчування з подовженим терміном зберігання [Текст] / С. В. Романченко, Н. А. Дідух // Наук. праці ОНАХТ. – Одеса: ОНАХТ, 2012. – Вип.42. – Т.2. – С. 251 – 259.
- Дідух, Н. А. Наукові основи виробництва напою кисломолочного дитячого «Біолакт» з подовженим терміном зберігання [Текст] : матеріали конференції / Н. А. Дідух, А. С. Авершина // Дитяче харчування: перспективи розвитку та інноваційні технології, 19 березня 2013 р. – Київ, 2013. – С. 115-119.
- Дідух, Н. А. Заквашувальні композиції для виробництва молочних продуктів функціонального призначення [Текст] / Н. А. Дідух, О. П. Чагаровський, Т. А. Лисогор. – Одеса: Видавництво «Поліграф», 2008. – 236 с. – ISBN 978-966-8788-79-6
- Авершина, А. С. Обґрунтування параметрів ферментації молочної основи у біотехнології напою кисломолочного для дитячого харчування «Біолакт» [Текст] / А. С. Авершина, Н. А. Дідух // Харчова наука і технологія. – Одеса. – ОНАХТ. – № 2. – 2012. – С. 32–36.
- Tamura, Y. Lactulose and its application to the food and pharmaceutical industries [Теxt] / Y. Tamura, T. Misota, S. Shimamura, M. Tomita // Bull. Int. Dairi Fed. – 1991. – № 289. – pp. 10–14.
- Kuznetsov, V. V., Lipatova, N. N. (2005). Spravochnik tekhnologa molochnogo proizvodstva, Tekhnologiya detskikh molochnykh produktov, 525.
- Popova, N. V., Prosekov, A. Yu., Serpunina, L. T., Yur'eva, S. Yu.; In: Tokaeva, E. S. (2009). Tekhnologiya produktov detskogo pitaniya, 472.
- Ribeiro, A. C., Ribeiro, S. D. A. (2010). Specialty products made from goat milk. Small Ruminant Res, 9, 225-233.
- Haenlein, G. F. W. (2003). Goat milk in human nutrition. Small Ruminant Research, 51, 155-163.
- Malysham v Ukraine katastroficheski ne khvataet materinskogo moloka (2012). http://lekpravda.com/malysham-ukraine-katastroficheski-ne-xvataet-materinskogo-moloka/
- Martin, R., Langa, S., Revir'ego, K. and others. (2006). Materinskie moloko kak istochnik molochnokislykh bakteriy dlya kishechnika novorozhdennykh. Perinatologiya i pediatriya, 1 (25), 1-5.
- Park, Y.W. (1994). Hypo-allergenic and therapeutic signif-icance of goat milk. Small Rum. Res, 14, 151.
- Zakon Ukrayiny «Pro dytyache kharchuvannya» № 142-V vid 14.09.2006 r. (2006). Vidomosti Verkhovnoyi Rady Ukrayiny, 44, 433.
- Almaas, H., Cases, A.–L., Devold, T. G. and others. (2006). In vitro digestion of bovine and caprine milk by human gastric and duodenal enzymes. Int Dairy J., 16, 961-968.
- Park, Y. W. (1991). Relative buffering capacity of goat milk, cow milk, soy-based infant formulas, and commercial non-prescription antacid drugs. J. Dairy Sci., 74, 3326-3333.
- Ericson, K. L., Hubbard, N. E. (2000). Probiotic immunomodulation in health and disease. J. Nutr., 2, 403–409.
- Isolauri, E., Sütas, Y., Kankaanpää, P. and others. (2001). Probiotics: effects of immunity. Am. J. Clin. Nutr., 2, 444–450.
- Biavati, B., Bottazzi, V., Morelli, L. (2001). Probiotics and Bifidobacteria. Novara (Italy): MOFIN ALCE, 79.
- Rynok detskogo pitaniya v Ukraine. http://statuspress.com.ua.
- Sapa, I. Yu. (2010). Adaptirovannye smesi dlya vskarmlivaniya detey grudnogo vozrasta v Ukraine. http://www.uaua.info/pitaniye/article-9029-adaptirovannyie-smesi-dlya-vskarmlivaniya-detey-grudnogo-vozrasta-v-ukraine/
- Nazarenko, Yu. V. (2011). Biotekhnolohiya kyslomolochnoho syru dytyachoho kharchuvannya z podovzhenym terminom zberihannya. Kharchova nauka i tekhnolohiya, 2, 41–45.
- Romanchenko, S. V., Didukh, N. A. (2012). Romanchenko, S.V. Naukovi osnovy vyrobnytstva napoyu kyslomolochnoho dlya dytyachoho kharchuvannya z podovzhenym terminom zberihannya. Nauk. pratsi ONAKhT, 42(2), 251-259.
- Didukh, N. A., Avershyna, A. S. (2013). Naukovi osnovy vyrobnytstva napoyu kyslomolochnoho dytyachoho «Biolakt» z podovzhenym terminom zberihannya. Dytyache kharchuvannya: perspektyvy rozvytku ta innovatsiyni tekhnolohiyi: materialy konferentsiyi, 115-119.
- Didukh, N. A., Chaharovs'kyy, O. P., Lysohor, T. A. (2008). Zakvashuval'ni kompozytsiyi dlya vyrobnytstva molochnykh produktiv funktsional'noho pryznachennya, 236.
- Avershyna, A. S., Didukh, N. A. (2012). Obgruntuvannya parametriv fermentatsiyi molochnoyi osnovy u biotekhnolohiyi napoyu kyslomolochnoho dlya dytyachoho kharchuvannya «Biolakt». Kharchova nauka i tekhnolohiya, 2, 32–36.
- Tamura, Y., Misota, T., Shimamura, S., Tomita, M. (1991). Lactulose and its application to the food and pharmaceutical industries. Bull. Int. Dairi Fed., 289, 10–14.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2014 Павел Александрович Некрасов, Наталия Андреевна Ткаченко, Анастасия Сергеевна Авершина
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by/4.0/88x31.png)
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.