Вплив умов обрушування високоолійного соняшнику на перехід воску в олію

Автор(и)

  • Анна Алексеевна Нетреба Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0003-4391-4024
  • Сергей Александрович Тесленко Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Фрунзе, 21, Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0003-0720-7189
  • Екатерина Павловна Врюкало Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Фрунзе, 21, Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0002-2401-2271
  • Леонид Иванович Перевалов Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Фрунзе, 21, Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0002-3830-4398
  • Георгий Владимирович Садовничий ТОВ ІК «ХТ «Соняшник» пров. Транспортний, 6 «Д», смт. Пісочин, Харківський район, Харківська область, Україна, 62416, Україна https://orcid.org/0000-0003-3795-3297

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.20793

Ключові слова:

насіння соняшнику, умови обрушування, обрушування, лузга, соняшникова олія, воскоподібні речовини

Анотація

Досліджено вплив попередньої підготовки високоолійного насіння соняшника до обрушення на характеристики процесу обрушення та якісні показники олії. Визначено вплив умов процесу обрушення на перехід воску та воскоподібних речовин в соняшникову олію при прямій екстракції ядра. Встановлено параметри проведення процесу обрушення для отримання олії з мінімальним вмістом в ній воскоподібних речовин.

Біографії авторів

Анна Алексеевна Нетреба, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002

Аспірант

Кафедра технології жирів та продуктів бродіння

Сергей Александрович Тесленко, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Фрунзе, 21, Харків, Україна, 61002

Аспірант

Кафедра технології жирів та продуктів бродіння

Екатерина Павловна Врюкало, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Фрунзе, 21, Харків, Україна, 61002

Студент

Кафедра технології жирів та продуктів бродіння

Леонид Иванович Перевалов, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Фрунзе, 21, Харків, Україна, 61002

Кандидат технічних наук, професор

Георгий Владимирович Садовничий, ТОВ ІК «ХТ «Соняшник» пров. Транспортний, 6 «Д», смт. Пісочин, Харківський район, Харківська область, Україна, 62416

Генеральний директор

Посилання

  1. Ихно, Н. П. Теория и практика получения низколузгового ядра подсолнечника [Текст] / Н. П. Ихно // Хранение и переработка сельхозсырья. – 2000. – № 3. – С. 42-45.
  2. ДСТУ 4188:2003. Халва. Загальні технічні умови [Текст] : Чинний від 2004-07-01. – К: Держспоживстандарт України, 2003.
  3. Тесленко, С. О. Безлушпинне ядро соняшнику для отримання кондитерських виробів [Текст]/ С. О. Тесленко, Л. І. Перевалов, Г. В. Садовничий // Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства та торгівлі. – Харків, 2013. – Вип. 2 (18). – С. 84-91.
  4. Лобанов, В. Г. Теоретические основы хранения и переработки семян подсолнечника [Текст] / В. Г. Лобанов, А. Ю. Шаззо, В. Г. Щербаков. – М.: Колос, 2002. – 590 с.
  5. Технология производства растительных масел [Текст] / [В. М. Копейковский, С. И. Данильчук, Г. И. Гарбузова и др.]; под. ред. В. М. Копейковского. – М: Легкая и пищевая промышленность, 1982. – 416 с.
  6. Пат. 17430 Україна, МКИ В02В 3/00, 3/02. Насіннєрушка-2 Іхно / Іхно М.П.; заявник і патентовласник Харківський державний політехнічний університет. − № 95042099; заявл. 27.04.95; опубл. 16.10.2000, Бюл. №5.
  7. Руководство по методам исследования, технохимическому контролю и учету производства в масложировой промышленности [Текст] / под ред. В. П. Ржехина, А. Г. Сергеева. – Л.: ВНИИЖ, 1965. – Т.2. – 418 с.
  8. Копейковский, В. М. Лаборатоный практикум по технологии производства растительных масел [Текст] / В. М. Копейковский, А. К. Мосян, Л. А. Мхитарьянц, В. Е. Тарасов. – М.: Агропромиздат, 1990. – 416 c.
  9. Сергеев, А. Г. Руководство по технологии получения и переработки растительных масел и жиров [Текст] / под ред. А. Г. Сергеева. – Л., 1975. – Т.1. – Книга 1. – 726 с.
  10. Ихно, Н. П. Научно-практические основы получения и использования пищевого безлузгового ядра подсолнечника. [Текст] : дисс. ... докт. техн. наук/ Н. П. Ихно. – Харьков, 2002.
  11. Перевалов, Л. И. Новая технология обрушивания семян подсолнечника [Текст] / Л. И. Перевалов, Е. Н. Пивень, А. В. Попсуйшапка, С. А. Тесленко // Масложировой комплекс. – 2012. – № 1. – С. 47-49.
  12. Taradaichenko, Mariia. Optimal parameters of sunflower seeds dehutling process with freez [Текст] / Mariia Taradaichenko, Leonid Perevalov, Sergiy Teslenko, Irina Pakxomova // Inżynieriar aparaturachemicz. – 2013. – №4. – С. 374-375.
  13. Бондарь, А. Г. Планирование эксперимента при оптимизации процессов химической технологии (алгоритмы и примеры) [Текст] : учебн. пос. / А. Г. Бондарь, Г. А. Статюха, И. А. Потеженко. – Киев :Вища школа. Головное изд-во, 1980. – 264 с.
  14. Саутин, С. Н. Планирование эксперимента в химии и химической технологи [Текст] / С. Н. Саутин. – Л.: «Химия», 1975. – 48 с.
  15. Ihno, N. P. (2000). Theory and practice of obtaining sunflower kernel, not containing husk. Storage and processing of agricultural raw materials, 3, 42-45.
  16. ISO 4188:2003. Halva. General specifications (2003). Effective as of 2004-07-01. Kyiv: State Committee of Ukraine.
  17. Teslenko, S. A., Perevalov, L. I., Sadovnychiy, G. V. Bezlushpynne sunflower kernel to produce confectionery (2013)/ Advanced equipment and technology of food production and trade of restaurants: Coll. sciences. pr. Hark. state. Univ food and trade, 3, 84-91.
  18. Lobanov, V. G. (2002). Theoretical Foundations of storage and processing of sunflower seeds. Kolos, 590.
  19. Kopeykovsky, V. M., Danilchuk, S. I., Garbuzova, G. I. (1982). Technology of production of vegetable oils. Light and Food Industry, 416.
  20. Pat A. 17430 Ukraine, MCI V02V3/00, 3/02. Nasіnnyarushka - Іhno / Іhno MP / Ukraine / № 95042099; Reported 27/04/95; Publ. 31.10.97. Bul. Number 5, 14.
  21. Sergeyev, A. G. (1965). “Guidelines on research methods, technicalchemical control and accounting production in oil industry”, VNIIZH, 418.
  22. Kopeykovsky, V. M., Mosian, A. K., Mhitaryants, L. A., Tarasov, V. E. (1990). Laboratory workshop on the production technology of vegetable oils, M.: Agropromizdat, 416.
  23. Sergeyev, A. G. (1975). Technology guide receipt and processing of vegetable oils and fats, 1. L.: VNIIZH, 726 .
  24. Ihno, N. P. (2002). Scientific and practical basis for obtaining and using edible sunflower kernel, not containing husk. Dissertation dts. Kharkov.
  25. Perevalov, L. I., Piven, E. N., Popsuyshapka, A. V., Teslenko, S. A. (2013). New technology hulling sunflower seeds, Oil and Fat complex, 1, 47 – 49.
  26. Taradaichenko, M., Perevalov, L., Teslenko, S., Pakxomova, I. (2013). Optimal parameter sofsunflower seeds dehutling process with freez, Inżynieriar aparatura chemicz, 4, 374-375.
  27. Bondar, A. G. (1980). Design of Experiments in the optimization processes of chemical technology (algorithms and examples) [Tutorial]. Kiev: Vishcha school. Head Publishers, 264.
  28. Sautin, S. N. (1975). Design of experiments in chemistry and chemical technology. “Chemistry”, 48.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-02-04

Як цитувати

Нетреба, А. А., Тесленко, С. А., Врюкало, Е. П., Перевалов, Л. И., & Садовничий, Г. В. (2014). Вплив умов обрушування високоолійного соняшнику на перехід воску в олію. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1(10(67), 41–47. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.20793

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв