Вплив умов обрушування високоолійного соняшнику на перехід воску в олію
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.20793Ключові слова:
насіння соняшнику, умови обрушування, обрушування, лузга, соняшникова олія, воскоподібні речовиниАнотація
Досліджено вплив попередньої підготовки високоолійного насіння соняшника до обрушення на характеристики процесу обрушення та якісні показники олії. Визначено вплив умов процесу обрушення на перехід воску та воскоподібних речовин в соняшникову олію при прямій екстракції ядра. Встановлено параметри проведення процесу обрушення для отримання олії з мінімальним вмістом в ній воскоподібних речовин.
Посилання
- Ихно, Н. П. Теория и практика получения низколузгового ядра подсолнечника [Текст] / Н. П. Ихно // Хранение и переработка сельхозсырья. – 2000. – № 3. – С. 42-45.
- ДСТУ 4188:2003. Халва. Загальні технічні умови [Текст] : Чинний від 2004-07-01. – К: Держспоживстандарт України, 2003.
- Тесленко, С. О. Безлушпинне ядро соняшнику для отримання кондитерських виробів [Текст]/ С. О. Тесленко, Л. І. Перевалов, Г. В. Садовничий // Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства та торгівлі. – Харків, 2013. – Вип. 2 (18). – С. 84-91.
- Лобанов, В. Г. Теоретические основы хранения и переработки семян подсолнечника [Текст] / В. Г. Лобанов, А. Ю. Шаззо, В. Г. Щербаков. – М.: Колос, 2002. – 590 с.
- Технология производства растительных масел [Текст] / [В. М. Копейковский, С. И. Данильчук, Г. И. Гарбузова и др.]; под. ред. В. М. Копейковского. – М: Легкая и пищевая промышленность, 1982. – 416 с.
- Пат. 17430 Україна, МКИ В02В 3/00, 3/02. Насіннєрушка-2 Іхно / Іхно М.П.; заявник і патентовласник Харківський державний політехнічний університет. − № 95042099; заявл. 27.04.95; опубл. 16.10.2000, Бюл. №5.
- Руководство по методам исследования, технохимическому контролю и учету производства в масложировой промышленности [Текст] / под ред. В. П. Ржехина, А. Г. Сергеева. – Л.: ВНИИЖ, 1965. – Т.2. – 418 с.
- Копейковский, В. М. Лаборатоный практикум по технологии производства растительных масел [Текст] / В. М. Копейковский, А. К. Мосян, Л. А. Мхитарьянц, В. Е. Тарасов. – М.: Агропромиздат, 1990. – 416 c.
- Сергеев, А. Г. Руководство по технологии получения и переработки растительных масел и жиров [Текст] / под ред. А. Г. Сергеева. – Л., 1975. – Т.1. – Книга 1. – 726 с.
- Ихно, Н. П. Научно-практические основы получения и использования пищевого безлузгового ядра подсолнечника. [Текст] : дисс. ... докт. техн. наук/ Н. П. Ихно. – Харьков, 2002.
- Перевалов, Л. И. Новая технология обрушивания семян подсолнечника [Текст] / Л. И. Перевалов, Е. Н. Пивень, А. В. Попсуйшапка, С. А. Тесленко // Масложировой комплекс. – 2012. – № 1. – С. 47-49.
- Taradaichenko, Mariia. Optimal parameters of sunflower seeds dehutling process with freez [Текст] / Mariia Taradaichenko, Leonid Perevalov, Sergiy Teslenko, Irina Pakxomova // Inżynieriar aparaturachemicz. – 2013. – №4. – С. 374-375.
- Бондарь, А. Г. Планирование эксперимента при оптимизации процессов химической технологии (алгоритмы и примеры) [Текст] : учебн. пос. / А. Г. Бондарь, Г. А. Статюха, И. А. Потеженко. – Киев :Вища школа. Головное изд-во, 1980. – 264 с.
- Саутин, С. Н. Планирование эксперимента в химии и химической технологи [Текст] / С. Н. Саутин. – Л.: «Химия», 1975. – 48 с.
- Ihno, N. P. (2000). Theory and practice of obtaining sunflower kernel, not containing husk. Storage and processing of agricultural raw materials, 3, 42-45.
- ISO 4188:2003. Halva. General specifications (2003). Effective as of 2004-07-01. Kyiv: State Committee of Ukraine.
- Teslenko, S. A., Perevalov, L. I., Sadovnychiy, G. V. Bezlushpynne sunflower kernel to produce confectionery (2013)/ Advanced equipment and technology of food production and trade of restaurants: Coll. sciences. pr. Hark. state. Univ food and trade, 3, 84-91.
- Lobanov, V. G. (2002). Theoretical Foundations of storage and processing of sunflower seeds. Kolos, 590.
- Kopeykovsky, V. M., Danilchuk, S. I., Garbuzova, G. I. (1982). Technology of production of vegetable oils. Light and Food Industry, 416.
- Pat A. 17430 Ukraine, MCI V02V3/00, 3/02. Nasіnnyarushka - Іhno / Іhno MP / Ukraine / № 95042099; Reported 27/04/95; Publ. 31.10.97. Bul. Number 5, 14.
- Sergeyev, A. G. (1965). “Guidelines on research methods, technicalchemical control and accounting production in oil industry”, VNIIZH, 418.
- Kopeykovsky, V. M., Mosian, A. K., Mhitaryants, L. A., Tarasov, V. E. (1990). Laboratory workshop on the production technology of vegetable oils, M.: Agropromizdat, 416.
- Sergeyev, A. G. (1975). Technology guide receipt and processing of vegetable oils and fats, 1. L.: VNIIZH, 726 .
- Ihno, N. P. (2002). Scientific and practical basis for obtaining and using edible sunflower kernel, not containing husk. Dissertation dts. Kharkov.
- Perevalov, L. I., Piven, E. N., Popsuyshapka, A. V., Teslenko, S. A. (2013). New technology hulling sunflower seeds, Oil and Fat complex, 1, 47 – 49.
- Taradaichenko, M., Perevalov, L., Teslenko, S., Pakxomova, I. (2013). Optimal parameter sofsunflower seeds dehutling process with freez, Inżynieriar aparatura chemicz, 4, 374-375.
- Bondar, A. G. (1980). Design of Experiments in the optimization processes of chemical technology (algorithms and examples) [Tutorial]. Kiev: Vishcha school. Head Publishers, 264.
- Sautin, S. N. (1975). Design of experiments in chemistry and chemical technology. “Chemistry”, 48.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2014 Анна Алексеевна Нетреба, Сергей Александрович Тесленко, Екатерина Павловна Врюкало, Леонид Иванович Перевалов, Георгий Владимирович Садовничий
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.