Визначення якості диспергування молочного жиру в струминно-щілинному гомогенізаторі молока

Автор(и)

  • Kyrylo Samoichuk Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного пр. Богдана Хмельницького, 18, м. Мелітополь, Україна, 72312, Україна https://orcid.org/0000-0002-3423-3510
  • Alexandr Kovalyov Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного пр. Богдана Хмельницького, 18, м. Мелітополь, Україна, 72312, Україна https://orcid.org/0000-0002-4390-462X
  • Vadym Oleksiienko Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного пр. Богдана Хмельницького, 18, м. Мелітополь, Україна, 72312, Україна https://orcid.org/0000-0002-3438-874X
  • Nadiia Palianychka Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного пр. Богдана Хмельницького, 18, м. Мелітополь, Україна, 72312, Україна https://orcid.org/0000-0001-8510-7146
  • Dmytro Dmytrevskyi Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0003-1330-7514
  • Vitalii Chervonyi Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-9085-2260
  • Dmytro Horielkov Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-9315-9322
  • Inna Zolotukhina Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0003-1900-2682
  • Alina Slashcheva Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського вул. Трамвайна, 16, м. Кривий Ріг, Україна, 50005, Україна https://orcid.org/0000-0002-8195-8944

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.213236

Ключові слова:

гомогенізація, струминно-щілинний гомогенізатор, дисперсність, диспергування емульсії, критерій Вебера, жирова кулька

Анотація

Однією з актуальних задач молокопереробної промисловості є зниження енергетичних витрат процесу диспергування молочного жиру при забезпеченні високого ступеня гомогенізації. Вирішити цю задачу можливо за рахунок розробки та впровадження практично не дослідженого струминно-щілинного гомогенізатора молока. Принцип його дії полягає у попередньому відділенні вершків з незбираного молока і подачі їх у швидкісний потік знежиреного молока. При цьому гомогенізація відбувається за рахунок створення достатньої різниці швидкості дисперсної та дисперсійної фаз молочної емульсії, що математично описується критерієм Вебера.

Проведені експериментальні дослідження впливу жирності вершків, швидкості їх подачі та ширини кільцевої щілини на показники дисперсності при гомогенізації в розробленому гомогенізаторі. Знайдено математичну залежність, яка пов'язує ці параметри. Доведено, що для отримання молочної емульсії з дисперсністю 0,8 мкм ширина кільцевої щілини має складати 0,1–0,5 мм, жирність вершків 40–50 %, а швидкість їх подачі – менше 40 м/с. Результати оцінки показників якості диспергування свідчать про зменшення середнього діаметра жирових кульок на 7 % у порівнянні з найбільш поширеним у промисловості показниками клапанного гомогенізатора. Було визначено уточнене критичне значення критерію Вебера для диспергування жирової фази молока – 29, що свідчить про збільшення інтенсивності процесу гомогенізації в порівнянні з струминним гомогенізатором молока з роздільною подачею вершків. Знайдене критичне значення критерію необхідне для створення теорії процесу диспергування молочного жиру та розробки більш ефективних конструкцій гомогенізаторів молока

Біографії авторів

Kyrylo Samoichuk, Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного пр. Богдана Хмельницького, 18, м. Мелітополь, Україна, 72312

Доктор технічних наук, доцент

Кафедра обладнання переробних і харчових виробництв ім. проф. Ф. Ю. Ялпачика

Alexandr Kovalyov, Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного пр. Богдана Хмельницького, 18, м. Мелітополь, Україна, 72312

Асистент

Кафедра обладнання переробних і харчових виробництв ім. проф. Ф. Ю. Ялпачика

Vadym Oleksiienko, Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного пр. Богдана Хмельницького, 18, м. Мелітополь, Україна, 72312

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра обладнання переробних і харчових виробництв ім. проф. Ф. Ю. Ялпачика

Nadiia Palianychka, Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного пр. Богдана Хмельницького, 18, м. Мелітополь, Україна, 72312

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра обладнання переробних і харчових виробництв ім. проф. Ф. Ю. Ялпачика

Dmytro Dmytrevskyi, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра процесів та устаткування харчової і готельно-ресторанної індустрії ім. М. І. Беляєва

Vitalii Chervonyi, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра процесів та устаткування харчової і готельно-ресторанної індустрії ім. М. І. Беляєва

Dmytro Horielkov, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра процесів та устаткування харчової і готельно-ресторанної індустрії ім. М. І. Беляєва

Inna Zolotukhina, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра процесів та устаткування харчової і готельно-ресторанної індустрії ім. М. І. Беляєва

Alina Slashcheva, Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського вул. Трамвайна, 16, м. Кривий Ріг, Україна, 50005

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технологій в ресторанному господарстві, готельно-ресторанної справи та підприємництва

Посилання

  1. Fialkova, E. A. (2006). Gomogenizatsiya. Noviy vzglyad. Sankt-Peterburg: GIORD, 392.
  2. Nuzhin, E. V., Gladushnyak, A. K. (2007). Gomogenizatsiya i gomogenizatory. Odessa: Pechatniy dom, 263.
  3. Huppertz, T. (2011). Homogenization of Milk | Other Types of Homogenizer (High-Speed Mixing, Ultrasonics, Microfluidizers, Membrane Emulsification). Encyclopedia of Dairy Sciences, 761–764. doi: https://doi.org/10.1016/b978-0-12-374407-4.00226-0
  4. Ciron, C. I. E., Gee, V. L., Kelly, A. L., Auty, M. A. E. (2010). Comparison of the effects of high-pressure microfluidization and conventional homogenization of milk on particle size, water retention and texture of non-fat and low-fat yoghurts. International Dairy Journal, 20 (5), 314–320. doi: https://doi.org/10.1016/j.idairyj.2009.11.018
  5. Samoichuk, K., Zahorko, N., Oleksiienko, V., Petrychenko, S. (2019). Generalization of Factors of Milk Homogenization. Modern Development Paths of Agricultural Production, 191–197. doi: https://doi.org/10.1007/978-3-030-14918-5_21
  6. Deinychenko, G., Samoichuk, K., Kovalyov, O. (2016). Constructions of jet mixing dispergators of milk fat phase. Proceedings of the Tavria State agrotechnological university, 1 (16), 219–227.
  7. Fonte, C. P., Fletcher, D. F., Guichardon, P., Aubin, J. (2020). Simulation of micromixing in a T-mixer under laminar flow conditions. Chemical Engineering Science, 222, 115706. doi: https://doi.org/10.1016/j.ces.2020.115706
  8. Roudgar, M., Brunazzi, E., Galletti, C., Mauri, R. (2012). Numerical Study of Split T-Micromixers. Chemical Engineering & Technology, 35 (7), 1291–1299. doi: https://doi.org/10.1002/ceat.201100611
  9. Samoichuk, K., Zhuravel, D., Palyanichka, N., Oleksiienko, V., Petrychenko, S., Slobodyanyuk, N. et. al. (2020). Improving the quality of milk dispersion in a counter-jet homogenizer. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 14, 633–640. doi: https://doi.org/10.5219/1407
  10. Jiang, B., Shi, Y., Lin, G., Kong, D., Du, J. (2019). Nanoemulsion prepared by homogenizer:The CFD model research. Journal of Food Engineering, 241, 105–115. doi: https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2018.08.014
  11. Morales, J. O., Watts, A. B., McConville, J. T. (2016). Mechanical Particle-Size Reduction Techniques. AAPS Advances in the Pharmaceutical Sciences Series, 165–213. doi: https://doi.org/10.1007/978-3-319-42609-9_4
  12. Ashokkumar, M., Bhaskaracharya, R., Kentish, S., Lee, J., Palmer, M., Zisu, B. (2009). The ultrasonic processing of dairy products – An overview. Dairy Science & Technology, 90 (2-3), 147–168. doi: https://doi.org/10.1051/dst/2009044
  13. Mohammadi, V., Ghasemi-Varnamkhasti, M., Ebrahimi, R., Abbasvali, M. (2014). Ultrasonic techniques for the milk production industry. Measurement, 58, 93–102. doi: https://doi.org/10.1016/j.measurement.2014.08.022
  14. Bratsikhin, A., Leschenko, E., Kostenko, K. (2019). Influence of cavitation disintegration on dairy foods production. Journal of Hygienic Engineering and Design, 27, 173–177.
  15. Samoichuk, K., Zhuravel, D., Viunyk, O., Milko, D., Bondar, A., Sukhenko, Y. et. al. (2020). Research on milk homogenization in the stream homogenizer with separate cream feeding. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 14, 142–148. doi: https://doi.org/10.5219/1289
  16. Samoichuk, K., Kovalyov, A., Palyanichka, N., Kolodiy, A., Lebed, M. (2019). An experimental study of parameters in the slot type jet-mixing homogenizer of milk. Proceedings of the Tavria State Agrotechnological University, 2 (19), 117–129. doi: https://doi.org/10.31388/2078-0877-19-2-117-129
  17. Samoichuk, K., Kovalyov, A., Borokhov, I., Palyanichka, N. (2019). An analytical study of the energy characteristics and parameters of dispersion quality in the homogenizer of milk jet-slot type. Proceedings of the Tavria State agrotechnological university, 1 (19), 3–18.
  18. Samoichuk, K. О., Kovalyov, А. А. (2016). The mechanizms of fat globules in jet-mixing homogenizer of milk. Naukovi pratsi ONAKhT, 80 (1), 103–107.
  19. ISO 9622:2013. Milk and liquid milk products.
  20. ISO 707:2013. Milk and milk products. Guidance on sampling.
  21. Samoichuk, K., Kiurchev, S., Oleksiienko, V., Palyanichka, N., Verholantseva, V. (2016). Research into milk homogenization in the pulsation machine with a vibrating rotor. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (11 (84)), 16–21. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.86974
  22. Samoichuk, K., Kovalov, A, Ivzhenko, A. (2012). Analysis of methods of estimation of quality of homogenization of milk. Proceedings of the Tavria State agrotechnological university, 4 (12), 222–230.
  23. Kovalov, O. O., Palianychka, N. O., Lebid, M. R. (2018). Obgruntuvannia koefitsientu strumynnoi homohenizatsiyi. Ahroekolohichni aspekty vyrobnytstva ta pererobky produktsiyi silskoho hospodarstva: materialy mizhnar. nauk.-prakt. konf. Melitopol-Kyrylivka: TDATU, 46.
  24. Chapter 6.3. Homogenisers. Dairy Processing Handbook (2003). Lund, 115–122.
  25. Wang, X., Wang, Y., Li, F., Li, L., Ge, X., Zhang, S., Qiu, T. (2020). Scale-up of microreactor: Effects of hydrodynamic diameter on liquid–liquid flow and mass transfer. Chemical Engineering Science, 226, 115838. doi: https://doi.org/10.1016/j.ces.2020.115838
  26. Liao, Y., Lucas, D. (2009). A literature review of theoretical models for drop and bubble breakup in turbulent dispersions. Chemical Engineering Science, 64 (15), 3389–3406. doi: https://doi.org/10.1016/j.ces.2009.04.026
  27. Tartar, L. (2009). The General Theory of Homogenization. Lecture Notes, 470.
  28. Fani, A., Camarri, S., Salvetti, M. V. (2013). Investigation of the steady engulfment regime in a three-dimensional T-mixer. Physics of Fluids, 25 (6), 064102. doi: https://doi.org/10.1063/1.4809591
  29. Stankiewicz, A., Moulijn, J. A. (2002). Process Intensification. Industrial & Engineering Chemistry Research, 41 (8), 1920–1924. doi: https://doi.org/10.1021/ie011025p
  30. Hussong, J., Lindken, R., Pourquie, M., Westerweel, J. (2009). Numerical Study on the Flow Physics of a T-Shaped Micro Mixer. IUTAM Bookseries, 191–205. doi: https://doi.org/10.1007/978-90-481-2626-2_15
  31. Stepanova, L. I. (2000). Spravochnik tehnologa molochnogo proizvodstva. Vol. 1. Tsel'nomolochnye produkty. Sankt-Peterburg: GIORD, 384.
  32. Walstra, Р., Geurts, Т. J., Noomen, А., Jellema, А., Van Boekel, М. А. J. S. (1999). Dairy technology: Principles of Milk Properties and Processes. Part II: Processes. New York: Marcel Dekker Inc, 246.
  33. Postelmans, A., Aernouts, B., Jordens, J., Van Gerven, T., Saeys, W. (2020). Milk homogenization monitoring: Fat globule size estimation from scattering spectra of milk. Innovative Food Science & Emerging Technologies, 60, 102311. doi: https://doi.org/10.1016/j.ifset.2020.102311

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-10-31

Як цитувати

Samoichuk, K., Kovalyov, A., Oleksiienko, V., Palianychka, N., Dmytrevskyi, D., Chervonyi, V., Horielkov, D., Zolotukhina, I., & Slashcheva, A. (2020). Визначення якості диспергування молочного жиру в струминно-щілинному гомогенізаторі молока. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5(11 (107), 16–24. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.213236

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв