Споживна цінність сухого розчинного продукту для ентерального харчування геродієтичного призначення

Автор(и)

  • Дмитро Петрович Антюшко Київський національний торговельно-економічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0002-4135-6439
  • Тетяна Василівна Божко Київський національний торговельно-економічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0002-2261-4527
  • Наталія Петрівна Шаповалова Київський національний торговельно-економічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0002-9143-8600
  • Марія Іванівна Філь Львівський національний університет імені Івана Франка, Україна https://orcid.org/0000-0002-7537-7182
  • Тетяна Вікторівна Бровенко Київський національний університет культури і мистецтв, Україна https://orcid.org/0000-0003-1552-2103
  • Галина Арсенівна Толок Національний університет біоресурсів і природокористування України, Україна https://orcid.org/0000-0002-2971-1645
  • Артем Васильович Антоненко Київський національний університет культури і мистецтв, Україна https://orcid.org/0000-0001-9397-1209
  • Ольга Ігорівна Гирка Львівський торговельно-економічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0002-4218-4034
  • Михайло Петрович Бодак Львівський торговельно-економічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0002-1130-4312
  • Любомир Степанович Безручко Львівський національний університет імені Івана Франка, Україна https://orcid.org/0000-0003-0075-8631

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.240175

Ключові слова:

продукт для ентерального харчування, сухий розчинний виріб, геродієтичне призначення, споживна цінність

Анотація

Представлено результати проведених експериментальних досліджень споживної цінності розробленого сухого розчинного продукту для ентерального харчування геродієтичного призначення. Проведено визначення у його складі вмісту білків, жирів і вуглеводів (22,8, 11,8 і 56,4 г/100 г сухого продукту відповідно), розраховано енергетичну цінність (422,8 ккал/100 г), масову частку макронутрієнтів у ній (21,5/25,1/53,4 відповідно). Проаналізовано та визначено їх відповідність рекомендаціям спеціалістів щодо забезпечення нутрітивних потреб осіб старших вікових груп, зокрема з підвищеними фізичними, нервово-емоційними навантаженнями, певними дисфункціями, соматичними захворюваннями,, травмами, відновлюються після них. Досліджено якісний і кількісний амінокислотний склад виробу, на основі чого обраховано скор його незамінних і умовно незамінних амінокислот, проаналізовано коефіцієнт відмінності його амінокислотного складу (17,14 %), обраховано біологічну цінність білкової складової (82,86 %). Проведено експериментальні дослідження вітамінної цінності розробленого продукту, його елементного складу. У сухому виробі визначено досить високий вміст вітамінів (особливо аскорбінової кислоти, ретинолу, тіаміну, піридоксину), мінеральних елементів (Калію, Кальцію, Фосфору, Магнію, Феруму, Йоду, Селену). На основі одержаних результатів розраховано середній рівень задоволення добової потреби у досліджених вітамінах (у середньому в межах 14–41 %), мінеральних елементах (переважно на 10–25 %) від споживання 100 г сухого продукту у готовому рідкому стані. Проведені дослідження свідчать про високу харчову, зокрема енергетичну та біологічну, цінність продукту, відповідність його складу потребам представників старших вікових груп

Біографії авторів

Дмитро Петрович Антюшко, Київський національний торговельно-економічний університет

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра товарознавства, управління безпечністю та якістю

Тетяна Василівна Божко, Київський національний торговельно-економічний університет

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра товарознавства, управління безпечністю та якістю

Наталія Петрівна Шаповалова, Київський національний торговельно-економічний університет

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра товарознавства, управління безпечністю та якістю

Марія Іванівна Філь, Львівський національний університет імені Івана Франка

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра туризму

Тетяна Вікторівна Бровенко, Київський національний університет культури і мистецтв

Кандидат технічних наук

Кафедра готельно-ресторанного і туристичного бізнесу

Галина Арсенівна Толок, Національний університет біоресурсів і природокористування України

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології м’ясних, рибних та морепродуктів

Артем Васильович Антоненко, Київський національний університет культури і мистецтв

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра готельно-ресторанного і туристичного бізнесу

Ольга Ігорівна Гирка, Львівський торговельно-економічний університет

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра товарознавства, митної справи та управління якістю

Михайло Петрович Бодак, Львівський торговельно-економічний університет

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра товарознавства, митної справи та управління якістю

Любомир Степанович Безручко, Львівський національний університет імені Івана Франка

Кандидат географічних наук, доцент

Кафедра туризму

Посилання

  1. Global Health and Aging. WHO. Available at: https://www.who.int/ageing/publications/global_health.pdf
  2. Ekmekcioglu, C. (2019). Nutrition and longevity – From mechanisms to uncertainties. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 60 (18), 3063–3082. doi: https://doi.org/10.1080/10408398.2019.1676698
  3. Amarantos, E., Martinez, A., Dwyer, J. (2001). Nutrition and Quality of Life in Older Adults. The Journals of Gerontology Series A: Biological Sciences and Medical Sciences, 56, 54–64. doi: https://doi.org/10.1093/gerona/56.suppl_2.54
  4. Antiushko, D. P., Nezdoliy, A. O. (2017). The biological activity of the composition with glucosamine in the diet of rats in the modeling of cartilage and connective tissue damage. Voprosy pitaniia [Problems of Nutrition], 86 (1), 72–75. doi: https://doi.org/10.24411/0042-8833-2017-00023
  5. Kritchevsky, S. B. (2016). Nutrition and Healthy Aging. The Journals of Gerontology Series A: Biological Sciences and Medical Sciences, 71 (10), 1303–1305. doi: https://doi.org/10.1093/gerona/glw165
  6. Grigorov, Yu. G., Kozlovskaya, S. G. (1988). Pitanie i fenomen dolgoletiya. Kyiv: Znannya, 48.
  7. Shikany, J. M., Barrett-Connor, E., Ensrud, K. E., Cawthon, P. M., Lewis, C. E. et. al. (2013). Macronutrients, Diet Quality, and Frailty in Older Men. The Journals of Gerontology Series A: Biological Sciences and Medical Sciences, 69 (6), 695–701. doi: https://doi.org/10.1093/gerona/glt196
  8. Riobó Serván, P., Sierra Poyatos, R., Soldo Rodríguez, J., Gómez-Candela, C., García Luna, P. P., Serra-Majem, L. (2015). Special considerations for nutritional studies in elderly. Nutricion Hospitalaria, 31, 84–90. doi: https://doi.org/10.3305/nh.2015.31.sup3.8756
  9. Gavalko, Yu. V., Romanenko, М. S., Sineok, L. L., Fous, S. V., Gorobets, L. V., Zhevaga, L. М. et. al. (2015). The level of provision of macro- and trace elements by apparently healthy subjects of various age. Problems of aging and longevity, 24 (3-4), 266–278. Available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/PSD_2015_24_3-4_7
  10. Antiushko, D. P. (2020). Evaluation of gerodietetic product’s for enteral nutrition protein value. Journal of chemistry and technologies, 28 (2), 161–167. doi: https://doi.org/10.15421/082017
  11. Prytulska, N. V., Karpenko, P. O., Antiushko, D. P., Havalko, Yu. V. (2016). Pat. No. 116754 UA. Sumish dlia enteralnoho kharchuvannia herodietychnoho pryznachennia. No. u201609484; declareted: 14.09.2016; published: 12.06.2017, Bul. No. 11. Available at: https://uapatents.com/7-116754-sumish-dlya-enteralnogo-kharchuvannya-gerodiehtichnogo-priznachennya.html
  12. ISO 707:2008. Milk and milk products – Guidance on sampling. Available at: https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:707:en
  13. ISO 8968-1:2014. Milk and milk products – Determination of nitrogen content – Part 1: Kjeldahl principle and crude protein calculation. Available at: https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:8968:-1:ed-2:v1:en
  14. ISO 1736:2008. Dried milk and dried milk products – Determination of fat content – Gravimetric method (Reference method). Available at: https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:1736:ed-4:v1:en
  15. ISO/DIS 22184. Milk and milk products – Determination of the sugar contents – High performance anion exchange chromatographic method (HPAEC-PAD). Available at: https://www.iso.org/obp/ui#iso:std:iso:22184:dis:ed-1:v1:en
  16. Boulos, S., Tännler, A., Nyström, L. (2020). Nitrogen-to-Protein Conversion Factors for Edible Insects on the Swiss Market: T. molitor, A. domesticus, and L. migratoria. Frontiers in Nutrition, 7. doi: https://doi.org/10.3389/fnut.2020.00089
  17. Kozarenko, T. D., Zuev, S. N., Mulyar, N. F. (1981). Ionoobmennaya hromatografiya aminokislot (Teoreticheskie osnovy i praktika). Novosibirsk: Nauka. Sib. otd-nie, 160.
  18. Sharer, J. D., De Biase, I., Matern, D., Young, S., Bennett, M. J., Tolun, A. A. (2018). Laboratory analysis of amino acids, 2018 revision: a technical standard of the American College of Medical Genetics and Genomics (ACMG). Genetics in Medicine, 20 (12), 1499–1507. doi: https://doi.org/10.1038/s41436-018-0328-6
  19. Dietary Protein Quality Evaluation in Human Nutrition. Report of an FAO Expert Consultation. Available at: http://www.fao.org/ag/humannutrition/35978-02317b979a686a57aa4593304ffc17f06.pdf
  20. Rogov, I. A. Antipova, L. V., Dunchenko, N. I. (2007). Himiya pischi. Moscow: KolosS, 853.
  21. ISO 20633:2015. Infant formula and adult nutritionals – Determination of vitamin E and vitamin A by normal phase high performance liquid chromatography. Available at: https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:20633:ed-1:v1:en
  22. ISO 20635:2018. Infant formula and adult nutritionals – Determination of vitamin C by (ultra) high performance liquid chromatography with ultraviolet detection ((U)HPLC-UV). Available at: https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:68604:en
  23. ISO 14892:2002. Dried skimmed milk – Determination of vitamin D content using high-performance liquid chromatography. Available at: https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:14892:ed-1:v1:en
  24. ISO 21470:2020. Infant formula and adult nutritionals – Simultaneous determination of total vitamins B1, B2, B3 and B6 – Enzymatic digestion and LC-MS/MS. Available at: https://dgn.isolutions.iso.org/obp/ui#iso:std:iso:21470:ed-1:v1:en
  25. ISO/TR 23304:2021. Food products – Guidance on how to express vitamins and their vitamers content. Available at: https://www.iso.org/obp/ui/fr/#iso:std:iso:tr:23304:ed-1:v1:en
  26. ISO 20634:2015. Infant formula and adult nutritionals – Determination of vitamin B12 by reversed phase high performance liquid chromatography (RP-HPLC). Available at: https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:20634:ed-1:v1:en
  27. ISO 17932:2011. Palm oil – Determination of the deterioration of bleachability index (DOBI) and carotene content. Available at: https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:54401:en
  28. ISO 17294-2:2003. Water quality – Application of inductively coupled plasma mass spectrometry (ICP-MS) – Part 2: Determination of 62 elements. Available at: https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:17294:-2:ed-1:v1:en
  29. ISO 15587-2:2002. Water quality – Digestion for the determination of selected elements in water – Part 2: Nitric acid digestion. Available at: https://www.iso.org/standard/31355.html
  30. Method 6020A. Inductively Coupled Plasma - Mass Spectrometry. Available at: https://19january2017snapshot.epa.gov/sites/production/files/2015-07/documents/epa-6020a.pdf
  31. Enteral feeding formulas market - growth, trends, COVID-19 impact, and forecasts, (2021 - 2026). Available at: https://www.mordorintelligence.com/industry-reports/enteral-feeding-formulas-market
  32. Nezdoliy, A. O., Antiushko, D. P. (2015). Marketing research of expectations of target audience of consumers of products with functional orientation. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5 (11 (77)), 26–30. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.51073
  33. Enteral Nutrition Market by Protein Composition (Standard Protein Diet, High Protein Supplement, Protein for Diabetes Care Patient and Others), Form (Powder and Liquid), Age Group (Adults, and Pediatric), and Distribution Channel (Hospital Sales, Retail, and Online): Global Opportunity Analysis and Industry Forecast, 2020–2027. Available at: https://www.alliedmarketresearch.com/enteral-nutrition-market
  34. Roe, D. A. (1990). Geriatric Nutrition. Clinics in Geriatric Medicine, 6 (2), 319–334. doi: https://doi.org/10.1016/s0749-0690(18)30620-7
  35. Enteral Feeding Formulas Market Size, Share & Trends Analysis Report By Product, By Flow Type, By Stage (Adult, Pediatric), By Indication, By End-user, By Region, And Segment Forecasts, 2021–2028. Available at: https://www.grandviewresearch.com/industry-analysis/enteral-feeding-formulas-market#

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-10-31

Як цитувати

Антюшко, Д. П., Божко, Т. В., Шаповалова, Н. П., Філь, М. І., Бровенко, Т. В., Толок, Г. А., Антоненко, А. В., Гирка, О. І., Бодак, М. П., & Безручко, Л. С. (2021). Споживна цінність сухого розчинного продукту для ентерального харчування геродієтичного призначення. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5(11 (113), 35–42. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.240175

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв