Жирнокислотний склад кисловершкового масла, виготовленого із застосуванням мезофільної і пробіотичної культур
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.25175Ключові слова:
кисловершкове масло, Lbm. acidophilum La-5, жирнокислотний склад, кон'югована лінолева кислотаАнотація
Метою досліджень було вивчити можливість моделювання складу жирних кислот молочнокислими бактеріями при виробництві кисловершкового масла. Встановлено збільшення вмісту транс-11 ізомерів у складі ліпідів кисловершкового масла, що свідчить про їх синтез молочнокислою мікрофлорою. Максимальне збільшення вмісту транс-11 ізомерів відзначено у зразках кисловершкового масла, виготовленого при спільному культивуванні Flora Danica і ацидофільної палички.
Посилання
- MacGibbon, A. K. H. Composition and structure of bovine milk lipids [Text] / A. K. H. MacGibbon, M. W. Taylor // Advanced Dairy Chemistry. – 2006. – Vol. 2. – P. 1–42.
- Ghazal, A. An investigation in seasonal variations in fatty acid composition of milk and butter [Text] / A. Ghazal // R & D Milk & Dairy products Wednesday, 03 September. – 2008.
- Hillbrick, G. Milk fat characteristics and functionality: Opportunities for improvement [Text] / G. Hillbrick, M. A. Augustin // Australian Journal of Dairy Technology. – 2002. – Vol. 57, № 2 – P. 45–51.
- Jensen, R. G. Invited review: The composition of bovine milk lipids: January 1995 to december [Text] / R. G. Jensen // Journal of Dairy Science. – 2002. – Vol. 85, Issue 2. – P. 295–350.
- Spitsberg, V. L. Invited review: Bovine milk fat globule membrane as a potential nutraceutical [Text] / V. L. Spitsberg // Journal of Dairy Science. – 2005. – Vol. 88, Issue 7. – P. 2289–2294.
- Mensink, R. P. Effects of dietary fatty acids and carbohydrates on the ratio of serum total to HDL cholesterol and on serum lipids and apolipoproteins: A meta–analysis of 60 controlled trials [Text] / R. P. Mensink, P. L. Zock, D. M. Kester, M. B. Katan // American Society for Clinical Nutrition. – 2003. – Vol. 77, № 5. – P. 1146–1155.
- Fernandez, M. L. Mechanisms by which dietary fatty acids modulate plasma lipids [Text] / M. L. Fernandez, K. L. West // Journal of Nutrition. – 2005. – Vol. 135. – P. 2075–2078.
- Цісарик, О. Й. Жирнокислотний склад молочного жиру корів [Текст] / О. Й. Цісарик // Науково-теоретичний журнал Біологія тварин. – 2008. – T. 10, № 1–2. – С. 84–102.
- Domagala, J. The content of conjugated linoleic acid (CLA) in cream fermented using different starter cultures [Text] / J. Domagala, M. Sady, D. Najgebauer-Lejko, M. Czernicka, I. Wieteska, // Biotechnology in Animal Husbandry. – 2009. – Vol. 25, № 5-6. – P. 745–751.
- Lynch, J. M. Flavor and stability of pasteurized milk with elevated levels of conjugated linoleic acid and vaccenic acid [Text] / J. M. Lynch et al. // Journal of Dairy Science. – 2005. – Vol. 88, Issue 2. – P. 489–498.
- Parodi, P. W. Milk Fat in Human Nutrition [Text] / P. W. Parodi // Australian Journal of Dairy Technology. – 2004. – Vol. 59, Issue 2. – P. 3–59.
- Larsen, T. M. Efficiency and safety of dietary supplements containing CLA for the treatment of obesity: Evidence from animal and human studies [Text] / T. M. Larsen, S. Toubro, A. Astrup // Journal of lipid research. – 2003. – Vol. 44. – P. 2234–22417.
- Shultz, T. D. Inhibitory effect of conjugated dienoic derivatives of linoleic acid and –carotene on the in vitro growth oh human cancer cells [Text] / T. D. Shultz, B. P. Chew, W. R. Seaman, L. O. Luedecke // Cancer Lett. – 1992. – Vol. 63, Issue 2. – P. 125–133.
- Schonberg, S. The inhibitory effect of conjugated dienoic derivates (CLA) of linoleic acid on the growth of human tumor cell lines is in part due to increased lipid peroxidation [Text] / S. Schonberg, H. E. Krokan // Anticancer Research. – 1995. – Vol. 15. – P. 1241–1246.
- Yoon, C. S. Inhibitory effect of conjugated linoleic acid on in vitro growth of human hepatoma [Text] / C. S. Yoon, T. Y. Ha, J. H. Rho, K. S. Sung, I. J. Cho // The FASEB Journal. – 1997. – Vol. 11. – P. 578 (Abstract).
- Kritchevsky, D. Influence of graded levels of conjugated linoleic acid (CLA) on experimental atherosclerosis in rabbits [Text] / D. Kritchevsky, S. A. Tepper, S. Wright, S. K. Czarnecki // Journal of Nutrition Research. – 2002. – Vol. 22, Issue 11. – P. 1275–1279.
- Kandasamy, N. The role of omega-3 fatty acids in cardiovascular disease, hypertriglyceridaemia and diabetes mellitus [Text] / N. Kandasamy, F. Joseph, N. Goenka // The British Journal of Diabetes & Vascular Disease. – 2008. – Vol. 8, № 3. – P. 121-128.
- MacGibbon, A. K. H., Taylor, M. W. (2006). Composition and structure of bovine milk lipids, In Advanced Dairy Chemistry, Vol. 2, 1–42.
- Ghazal, Akbaridoost (2008). An investigation in seasonal variations in fatty acid composition of milk and butter, R & D Milk & Dairy products Wednesday, 03 September.
- Hillbrick, G., Augustin, M. A. (2002). Milk fat characteristics and functionality: Opportunities for improvement, Australian Journal of Dairy Technology, Vol. 57, № 2, 45–51.
- Jensen, R. G. (2002). Invited review: The composition of bovine milk lipids: January 1995 to December, Journal of Dairy Science, Vol. 85, Issue 2, 295–350.
- Spitsberg, V. L. (2005). Invited review: Bovine milk fat globule membrane as a potential nutraceutical, Journal of Dairy Science, Vol. 88, Issue 7, 2289–2294.
- Mensink, R. P., Zock, P. L., Kester, D. M., Katan, M. B. (2003). Effects of dietary fatty acids and carbohydrates on the ratio of serum total to HDL cholesterol and on serum lipids and apolipoproteins: A meta–analysis of 60 controlled trials, American Society for Clinical Nutrition, Vol. 77, № 5, 1146–1155.
- Fernandez, M. L., West, K. L. (2005). Mechanisms by which dietary fatty acids modulate plasma lipids, Journal of Nutrition, Vol. 135, 2075–2078.
- Tsisaryk, O. (2008). Jurnokuslotnuj sklad molochnogo jury koriv, Scientific and theoretical journal Biologija tvarun, Vol. 10, № 1–2, 84–102.
- Domagala, J., Sady, M., Najgebauer-Lejko, D., Czernicka, M., Wieteska, I. (2009). The content of conjugated linoleic acid (CLA) in cream fermented using different starter cultures, Biotechnology in Animal Husbandry, Vol. 25, № 5-6, 745–751.
- Lynch, J. M. (2005). Flavor and stability of pasteurized milk with elevated levels of conjugated linoleic acid and vaccenic acid, Journal of Dairy Science, Vol. 88, Issue 2, 489–498.
- Parodi, P. W. (2004). Milk Fat in Human Nutrition, Australian Journal of Dairy Technology, Vol. 59, Issue 2, 3–59.
- Larsen, T. M., Toubro, S., Astrup, A. (2003). Efficiency and safety of dietary supplements containing CLA for the treatment of obesity: Evidence from animal and human studies, Journal of lipid research, Vol. 44, 2234–22417.
- Shultz, T. D., Chew, B. P. Seaman, W. R., Luedecke, L. O. (1992). Inhibitory effect of conjugated dienoic derivates of linoleic acid and –carotene on the in vitro growth oh human cancer cells, Cancer Lett, Vol. 63, Issue 2, 125–133.
- Schonberg, S., Krokan, H. E. (1995). The inhibitory effect of conjugated dienoic derivates (CLA) of linoleic acid on the growth of human tumor cell lines is in part due to increased lipid peroxidation, Anticancer Research, Vol. 15, 1241–1246.
- Yoon, C. S., Ha, T. Y., Rho, J. H., Sung, K. S., Cho, I. J. (1997). Inhibitory effect of conjugated linoleic acid on in vitro growth of human hepatoma, The FASEB Journal, Vol. 11, 578 (Abstract).
- Kritchevsky, D., Tepper, S. A., Wright, S., Czarnecki, S. K. (2002). Influence of graded levels of conjugated linoleic acid (CLA) on experimental atherosclerosis in rabbits, Journal of Nutrition Research, Vol. 22, Issue 11, 1275–1279.
- Kandasamy, N., Joseph, F., Goenka, N. (2008). The role of omega-3 fatty acids in cardiovascular disease, hypertriglyceridaemia and diabetes mellitus, The British Journal of Diabetes & Vascular Disease, Vol. 8, № 3, 121-128.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2014 Любовь Ярославовна Мусий, Орыся Иосифовна Цисарык, Ольга Валерьевна Голубец, Сергей Николаевич Шкаруба
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by/4.0/88x31.png)
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.