Жирнокислотний склад кисловершкового масла, виготовленого із застосуванням мезофільної і пробіотичної культур

Автор(и)

  • Любовь Ярославовна Мусий Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Гжицького вул. Пекарська, 50, м. Львів, Україна, 79010, Україна https://orcid.org/0000-0003-1847-3394
  • Орыся Иосифовна Цисарык Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Гжицького вул. Пекарська, 50, м. Львів, Україна, 79010, Україна
  • Ольга Валерьевна Голубец ДП "Укрметртестстандарт" вул. Метрологічна, 4, м. Київ, Україна, Україна
  • Сергей Николаевич Шкаруба ДП "Укрметртестстандарт" вул. Метрологічна, 4, м. Київ, Україна, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.25175

Ключові слова:

кисловершкове масло, Lbm. acidophilum La-5, жирнокислотний склад, кон'югована лінолева кислота

Анотація

Метою досліджень було вивчити можливість моделювання складу жирних кислот молочнокислими бактеріями при виробництві кисловершкового масла. Встановлено збільшення вмісту транс-11 ізомерів у складі ліпідів кисловершкового масла, що свідчить про їх синтез молочнокислою мікрофлорою. Максимальне збільшення вмісту транс-11 ізомерів відзначено у зразках кисловершкового масла, виготовленого при спільному культивуванні Flora Danica і ацидофільної палички.

Біографії авторів

Любовь Ярославовна Мусий, Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Гжицького вул. Пекарська, 50, м. Львів, Україна, 79010

Асистент

Кафедра технології молока і молочних продуктів

Орыся Иосифовна Цисарык, Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Гжицького вул. Пекарська, 50, м. Львів, Україна, 79010

Доктор сільськогосподарських наук, професор

Кафедра технології молока і молочних продуктів

Ольга Валерьевна Голубец, ДП "Укрметртестстандарт" вул. Метрологічна, 4, м. Київ, Україна

Кандидат сільськогосподарських наук, старший науковий співробітник

Науково-дослідний центр випробувань продукції

Сергей Николаевич Шкаруба, ДП "Укрметртестстандарт" вул. Метрологічна, 4, м. Київ, Україна

Кандидат сільськогосподарських наук, науковий співробітник Науково-дослідний центр випробувань продукції

Посилання

  1. MacGibbon, A. K. H. Composition and structure of bovine milk lipids [Text] / A. K. H. MacGibbon, M. W. Taylor // Advanced Dairy Chemistry. – 2006. – Vol. 2. – P. 1–42.
  2. Ghazal, A. An investigation in seasonal variations in fatty acid composition of milk and butter [Text] / A. Ghazal // R & D Milk & Dairy products Wednesday, 03 September. – 2008.
  3. Hillbrick, G. Milk fat characteristics and functionality: Opportunities for improvement [Text] / G. Hillbrick, M. A. Augustin // Australian Journal of Dairy Technology. – 2002. – Vol. 57, № 2 – P. 45–51.
  4. Jensen, R. G. Invited review: The composition of bovine milk lipids: January 1995 to december [Text] / R. G. Jensen // Journal of Dairy Science. – 2002. – Vol. 85, Issue 2. – P. 295–350.
  5. Spitsberg, V. L. Invited review: Bovine milk fat globule membrane as a potential nutraceutical [Text] / V. L. Spitsberg // Journal of Dairy Science. – 2005. – Vol. 88, Issue 7. – P. 2289–2294.
  6. Mensink, R. P. Effects of dietary fatty acids and carbohydrates on the ratio of serum total to HDL cholesterol and on serum lipids and apolipoproteins: A meta–analysis of 60 controlled trials [Text] / R. P. Mensink, P. L. Zock, D. M. Kester, M. B. Katan // American Society for Clinical Nutrition. – 2003. – Vol. 77, № 5. – P. 1146–1155.
  7. Fernandez, M. L. Mechanisms by which dietary fatty acids modulate plasma lipids [Text] / M. L. Fernandez, K. L. West // Journal of Nutrition. – 2005. – Vol. 135. – P. 2075–2078.
  8. Цісарик, О. Й. Жирнокислотний склад молочного жиру корів [Текст] / О. Й. Цісарик // Науково-теоретичний журнал Біологія тварин. – 2008. – T. 10, № 1–2. – С. 84–102.
  9. Domagala, J. The content of conjugated linoleic acid (CLA) in cream fermented using different starter cultures [Text] / J. Domagala, M. Sady, D. Najgebauer-Lejko, M. Czernicka, I. Wieteska, // Biotechnology in Animal Husbandry. – 2009. – Vol. 25, № 5-6. – P. 745–751.
  10. Lynch, J. M. Flavor and stability of pasteurized milk with elevated levels of conjugated linoleic acid and vaccenic acid [Text] / J. M. Lynch et al. // Journal of Dairy Science. – 2005. – Vol. 88, Issue 2. – P. 489–498.
  11. Parodi, P. W. Milk Fat in Human Nutrition [Text] / P. W. Parodi // Australian Journal of Dairy Technology. – 2004. – Vol. 59, Issue 2. – P. 3–59.
  12. Larsen, T. M. Efficiency and safety of dietary supplements containing CLA for the treatment of obesity: Evidence from animal and human studies [Text] / T. M. Larsen, S. Toubro, A. Astrup // Journal of lipid research. – 2003. – Vol. 44. – P. 2234–22417.
  13. Shultz, T. D. Inhibitory effect of conjugated dienoic derivatives of linoleic acid and –carotene on the in vitro growth oh human cancer cells [Text] / T. D. Shultz, B. P. Chew, W. R. Seaman, L. O. Luedecke // Cancer Lett. – 1992. – Vol. 63, Issue 2. – P. 125–133.
  14. Schonberg, S. The inhibitory effect of conjugated dienoic derivates (CLA) of linoleic acid on the growth of human tumor cell lines is in part due to increased lipid peroxidation [Text] / S. Schonberg, H. E. Krokan // Anticancer Research. – 1995. – Vol. 15. – P. 1241–1246.
  15. Yoon, C. S. Inhibitory effect of conjugated linoleic acid on in vitro growth of human hepatoma [Text] / C. S. Yoon, T. Y. Ha, J. H. Rho, K. S. Sung, I. J. Cho // The FASEB Journal. – 1997. – Vol. 11. – P. 578 (Abstract).
  16. Kritchevsky, D. Influence of graded levels of conjugated linoleic acid (CLA) on experimental atherosclerosis in rabbits [Text] / D. Kritchevsky, S. A. Tepper, S. Wright, S. K. Czarnecki // Journal of Nutrition Research. – 2002. – Vol. 22, Issue 11. – P. 1275–1279.
  17. Kandasamy, N. The role of omega-3 fatty acids in cardiovascular disease, hypertriglyceridaemia and diabetes mellitus [Text] / N. Kandasamy, F. Joseph, N. Goenka // The British Journal of Diabetes & Vascular Disease. – 2008. – Vol. 8, № 3. – P. 121-128.
  18. MacGibbon, A. K. H., Taylor, M. W. (2006). Composition and structure of bovine milk lipids, In Advanced Dairy Chemistry, Vol. 2, 1–42.
  19. Ghazal, Akbaridoost (2008). An investigation in seasonal variations in fatty acid composition of milk and butter, R & D Milk & Dairy products Wednesday, 03 September.
  20. Hillbrick, G., Augustin, M. A. (2002). Milk fat characteristics and functionality: Opportunities for improvement, Australian Journal of Dairy Technology, Vol. 57, № 2, 45–51.
  21. Jensen, R. G. (2002). Invited review: The composition of bovine milk lipids: January 1995 to December, Journal of Dairy Science, Vol. 85, Issue 2, 295–350.
  22. Spitsberg, V. L. (2005). Invited review: Bovine milk fat globule membrane as a potential nutraceutical, Journal of Dairy Science, Vol. 88, Issue 7, 2289–2294.
  23. Mensink, R. P., Zock, P. L., Kester, D. M., Katan, M. B. (2003). Effects of dietary fatty acids and carbohydrates on the ratio of serum total to HDL cholesterol and on serum lipids and apolipoproteins: A meta–analysis of 60 controlled trials, American Society for Clinical Nutrition, Vol. 77, № 5, 1146–1155.
  24. Fernandez, M. L., West, K. L. (2005). Mechanisms by which dietary fatty acids modulate plasma lipids, Journal of Nutrition, Vol. 135, 2075–2078.
  25. Tsisaryk, O. (2008). Jurnokuslotnuj sklad molochnogo jury koriv, Scientific and theoretical journal Biologija tvarun, Vol. 10, № 1–2, 84–102.
  26. Domagala, J., Sady, M., Najgebauer-Lejko, D., Czernicka, M., Wieteska, I. (2009). The content of conjugated linoleic acid (CLA) in cream fermented using different starter cultures, Biotechnology in Animal Husbandry, Vol. 25, № 5-6, 745–751.
  27. Lynch, J. M. (2005). Flavor and stability of pasteurized milk with elevated levels of conjugated linoleic acid and vaccenic acid, Journal of Dairy Science, Vol. 88, Issue 2, 489–498.
  28. Parodi, P. W. (2004). Milk Fat in Human Nutrition, Australian Journal of Dairy Technology, Vol. 59, Issue 2, 3–59.
  29. Larsen, T. M., Toubro, S., Astrup, A. (2003). Efficiency and safety of dietary supplements containing CLA for the treatment of obesity: Evidence from animal and human studies, Journal of lipid research, Vol. 44, 2234–22417.
  30. Shultz, T. D., Chew, B. P. Seaman, W. R., Luedecke, L. O. (1992). Inhibitory effect of conjugated dienoic derivates of linoleic acid and –carotene on the in vitro growth oh human cancer cells, Cancer Lett, Vol. 63, Issue 2, 125–133.
  31. Schonberg, S., Krokan, H. E. (1995). The inhibitory effect of conjugated dienoic derivates (CLA) of linoleic acid on the growth of human tumor cell lines is in part due to increased lipid peroxidation, Anticancer Research, Vol. 15, 1241–1246.
  32. Yoon, C. S., Ha, T. Y., Rho, J. H., Sung, K. S., Cho, I. J. (1997). Inhibitory effect of conjugated linoleic acid on in vitro growth of human hepatoma, The FASEB Journal, Vol. 11, 578 (Abstract).
  33. Kritchevsky, D., Tepper, S. A., Wright, S., Czarnecki, S. K. (2002). Influence of graded levels of conjugated linoleic acid (CLA) on experimental atherosclerosis in rabbits, Journal of Nutrition Research, Vol. 22, Issue 11, 1275–1279.
  34. Kandasamy, N., Joseph, F., Goenka, N. (2008). The role of omega-3 fatty acids in cardiovascular disease, hypertriglyceridaemia and diabetes mellitus, The British Journal of Diabetes & Vascular Disease, Vol. 8, № 3, 121-128.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-06-20

Як цитувати

Мусий, Л. Я., Цисарык, О. И., Голубец, О. В., & Шкаруба, С. Н. (2014). Жирнокислотний склад кисловершкового масла, виготовленого із застосуванням мезофільної і пробіотичної культур. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3(10(69), 58–63. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.25175

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв