Забезпечення збереження екології та відновлення економіки шляхом сертифікації органічних виробництв

Автор(и)

  • Дмитро Петрович Антюшко Державний торговельно-економічний університет / Київський національний торговельно-економічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0002-4135-6439
  • Тетяна Василівна Божко Державний торговельно-економічний університет / Київський національний торговельно-економічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0002-2261-4527
  • Віктор Анатолійович Осика Державний торговельно-економічний університет / Київський національний торговельно-економічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0002-5081-7727
  • Наталія Петрівна Шаповалова Державний торговельно-економічний університет / Київський національний торговельно-економічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0002-9143-8600
  • Тетяна Михайлівна Лозова Львівський торговельно-економічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0003-4681-5849
  • Марія Іванівна Філь Львівський національний університет імені Івана Франка, Україна https://orcid.org/0000-0002-7537-7182
  • Людмила Іванівна Сєногонова Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, Україна https://orcid.org/0000-0002-7359-3316
  • Іраїда Олександрівна Дудла Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, Україна https://orcid.org/0000-0002-2206-0907
  • Вікторія Сергіївна Володавчик Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, Україна https://orcid.org/0000-0002-8471-7548
  • Галина Ігорівна Сєногонова Університет КРОК , Україна https://orcid.org/0000-0001-6969-1901

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.262328

Ключові слова:

сертифікація, органічна продукція, органічне виробництво, збереження навколишнього середовища, екосистеми сільського господарства

Анотація

Популярним трендом розвитку суспільства, що сприяє забезпеченню здорового харчування, збереженню екології, мінімізації шкідливих викидів, є орієнтація на виробництво та споживання органічної продукції. Поширеним способом підтвердження органічних властивостей певних продуктів є сертифікація їх виробництва та обігу. Виробництво та експорт органічної продукції значною мірою реалізується за рахунок держав східної Європи, де обсяг площ, придатних для органічного виробництва, перевищує 3 %. Воєнна агресія російської федерації стала загрозою для екологічної, економічної безпеки, викликом для глобальної системи продовольчого забезпечення, екологічного добробуту. Для збереження екоекології та відновлення економіки важливого значення має органічне виробництво, забезпечення його сертифікації згідно з загальновизнаними нормами. Об’єктом дослідження визначено сертифікацію органічних виробництв і обігу органічної продукції. Проаналізовано значення сертифікації у забезпеченні ефективної роботи учасників органічного ринку. Встановлено передбачені галузі органічного виробництва, механізм, основні етапи, особливості її проведення, результат. Проведено аналіз основних стандартів, на відповідність яким проводиться сертифікація виробництва та обігу органічної продукції. Визначено органи сертифікації, що мають право видачі сертифікатів інспекції для експорту до ЄС. Встановлено, що сертифікація органічних виробництв значною мірою сприяє практичному забезпеченню збереження навколишнього природного середовища, гарантуючи мінімізацію рівня використання синтетичних, шкідливих речовин і їх викидів, стимулюючи учасників аграрного бізнесу уважніше ставитися до збереження екології та природніх ресурсів

Біографії авторів

Дмитро Петрович Антюшко, Державний торговельно-економічний університет / Київський національний торговельно-економічний університет

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра товарознавства, управління безпечністю та якістю

Тетяна Василівна Божко, Державний торговельно-економічний університет / Київський національний торговельно-економічний університет

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра товарознавства, управління безпечністю та якістю

Віктор Анатолійович Осика, Державний торговельно-економічний університет / Київський національний торговельно-економічний університет

Доктор технічних наук, професор

Кафедра товарознавства, управління безпечністю та якістю

Наталія Петрівна Шаповалова, Державний торговельно-економічний університет / Київський національний торговельно-економічний університет

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра товарознавства, управління безпечністю та якістю

Тетяна Михайлівна Лозова, Львівський торговельно-економічний університет

Доктор технічних наук, професор

Кафедра товарознавства, митної справи та управління якістю

Марія Іванівна Філь, Львівський національний університет імені Івана Франка

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра туризму

Людмила Іванівна Сєногонова, Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Кандидат технічних, доцент

Кафедра товарознавства, торговельного підприємництва та експертизи товарів

Іраїда Олександрівна Дудла, Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Доктор технічних наук, професор

Кафедра товарознавства, торговельного підприємництва та експертизи товарів

Вікторія Сергіївна Володавчик, Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Кандидат педагогічних наук, доцент

Кафедра товарознавства, торговельного підприємництва та експертизи товарів

Галина Ігорівна Сєногонова, Університет КРОК

Викладач

Відділ міжнародного співробітництва

Посилання

  1. The Sustainable Development Agenda. Available at: https://www.un.org/sustainabledevelopment/development-agenda/
  2. Pro osnovni pryntsypy ta vymohy do orhanichnoho vyrobnytstva, obihu ta markuvannia orhanichnoi produktsiyi: Zakon Ukrainy No. 2496-VIII v redaktsiyi vid 05.08.2021 r. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2496-19#Text
  3. Facts About Ukraine's Organic Market. Available at: https://latifundist.com/en/spetsproekt/596-6-faktov-ob-organicheskom-rynke-ukrainy
  4. Organic production in Ukraine. Available at: https://minagro.gov.ua/en/napryamki/organic-production/organichne-virobnictvo-v-ukrayini
  5. Țigan, E., Brînzan, O., Obrad, C., Lungu, M., Mateoc-Sîrb, N., Milin, I. A., Gavrilaș, S. (2021). The Consumption of Organic, Traditional, and/or European Eco-Label Products: Elements of Local Production and Sustainability. Sustainability, 13 (17), 9944. doi: https://doi.org/10.3390/su13179944
  6. Ashaolu, T. J., Ashaolu, J. O. (2020). Perspectives on the trends, challenges and benefits of green, smart and organic (GSO) foods. International Journal of Gastronomy and Food Science, 22, 100273. doi: https://doi.org/10.1016/j.ijgfs.2020.100273
  7. Mie, A., Andersen, H., Gunnarsson, S., Kahl, J., Kesse-Guyot, E., Rembiałkowska, E. et. al. (2017). Human health implications of organic food and organic agriculture: a comprehensive review. Environmental Health, 16 (1). doi: https://doi.org/10.1186/s12940-017-0315-4
  8. Kumar, A., Singh, A. K., Choudhary, K. K. (Eds.) (2019). Role of Plant Growth Promoting Microorganisms in Sustainable Agriculture and Nanotechnology. Cambridge: Woodhead Publishing, 352. doi: https://doi.org/10.1016/C2018-0-01338-9
  9. Lazaroiu, G., Andronie, M., Uţă, C., Hurloiu, I. (2019). Trust Management in Organic Agriculture: Sustainable Consumption Behavior, Environmentally Conscious Purchase Intention, and Healthy Food Choices. Frontiers in Public Health, 7. doi: https://doi.org/10.3389/fpubh.2019.00340
  10. Bostan, I., Onofrei, M., Gavriluţă (Vatamanu), A. F., Toderașcu, C., Lazăr, C. M. (2019). An Integrated Approach to Current Trends in Organic Food in the EU. Foods, 8 (5), 144. doi: https://doi.org/10.3390/foods8050144
  11. Nastase, P. I., Toader, M. (2016). Study regarding organic agriculture and certification of products. Agronomy, 59, 344–349.
  12. Ummyiah, H. M., Jabeen, N., Afroza, B., Mushtaq, F., Mufti, S., Nabi, A. (2017). Certification of Organic Products. International Journal of Current Microbiology and Applied Sciences, 6 (11), 2300–2308. doi: https://doi.org/10.20546/ijcmas.2017.611.273
  13. Global Organic Food Market Report (2021 to 2030) - Featuring General Mills, Cargill and Danone Among Others. Available at: https://www.globenewswire.com/en/news-release/2021/11/23/2339637/28124/en/Global-Organic-Food-Market-Report-2021-to-2030-Featuring-General-Mills-Cargill-and-Danone-Among-Others.html
  14. Organic Food and Beverages Market. Available at: https://www.alliedmarketresearch.com/organic-food-beverage-market
  15. Organic food and beverages market size, share & trends analysis report by product (organic food, organic beverages), by distribution channel (offline, online), by region, and segment forecasts, 2022–2030. Available at: https://www.grandviewresearch.com/industry-analysis/organic-foods-beverages-market
  16. Willer, H., Trávníček, J., Meier, C., Schlatter, B. (2021). The World of Organic Agriculture 2021. Available at: https://www.fibl.org/fileadmin/documents/shop/1150-organic-world-2021.pdf
  17. Prytulska, N., Antiushko, D., Motuzka, I. (2022). Organic food products: realities and prospects of production and consumption. Tovaroznavchiy Visnik, 1 (15), 129–137. doi: https://doi.org/10.36910/6775-2310-5283-2022-15-12
  18. Pro derzhavnu pidtrymku silskoho hospodarstva Ukrainy: Zakon Ukrainy No. 1877-IV v redaktsiyi vid 01.01.2022. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1877-15#Text
  19. Pro zatverdzhennia Poriadku sertyfikatsiyi orhanichnoho vyrobnytstva ta/abo obihu orhanichnoi produktsiyi ta vnesennia zmin do postanovy Kabinetu Ministriv Ukrainy vid 23 zhovtnia 2019 r. No. 970: Postanova Kabinetu Ministriv Ukrainy No. 1032 vid 21.10.2020. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1032-2020-%D0%BF#Text
  20. Pro zatverdzhennia Poriadku vedennia Derzhavnoho reiestru operatoriv, shcho zdisniuiut vyrobnytstvo produktsiyi vidpovidno do vymoh zakonodavstva u sferi orhanichnoho vyrobnytstva, obihu ta markuvannia orhanichnoi produktsiyi, Derzhavnoho reiestru orhaniv sertyfikatsiyi u sferi orhanichnoho vyrobnytstva ta obihu orhanichnoi produktsiyi, Derzhavnoho reiestru orhanichnoho nasinnia i sadyvnoho materialu: Postanova Kabinetu Ministriv Ukrainy No. 87 vid 12.02.202. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/87-2020-%D0%BF#Text
  21. Pro zatverdzhennia derzhavnoho lohotypa dlia orhanichnoi produktsiyi: Nakaz Ministerstva ahrarnoi polityky ta prodovolstva Ukrainy No. 67 vid 22.02.2019. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0261-19#Text
  22. Orhanik Standart. Available at: https://organicstandard.ua/ua/services
  23. Minekonomiky zavazhaie vyrobnykam orhanichnoi produktsiyi otrymaty derzhpidtrymku. Available at: https://agropolit.com/blog/484-minekonomiki-zavajaye-virobnikam-organichnoyi-produktsiyi-otrimati-derjpidtrimku
  24. Orhanichnyi rynok v Ukraini. Available at: https://organicinfo.ua/wp-content/uploads/2020/02/UAOrganic_fact_sheet_2020-UA-1.pdf
  25. Minkova, O. G., Sakalo, V. M., Gorb, O. O. (2016). Marking and certification of organic products. Actual Problems of Economics, 2 (176), 126–135. Available at: http://dspace.pdaa.edu.ua:8080/bitstream/123456789/109/1/ape_2016_2_16.pdf
  26. List of internationally accredited certification bodies (organic production and circulation) included to official List approved by European Union Commission. Available at: https://organicinfo.ua/wp-content/uploads/2020/01/Certification-bodies-Ukraine_EU-Regulation-1235_updated_2021.pdf
  27. GALEKS-AGRO. ABOUT US. Available at: https://galeks-agro.com/en/about/

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-08-31

Як цитувати

Антюшко, Д. П., Божко, Т. В., Осика, В. А., Шаповалова, Н. П., Лозова, Т. М., Філь, М. І., Сєногонова, Л. І., Дудла, І. О., Володавчик, В. С., & Сєногонова, Г. І. (2022). Забезпечення збереження екології та відновлення економіки шляхом сертифікації органічних виробництв. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4(13(118), 53–60. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.262328

Номер

Розділ

Трансфер технологій: промисловість, енергетика, нанотехнології