Забезпечення збереження екології та відновлення економіки шляхом сертифікації органічних виробництв
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.262328Ключові слова:
сертифікація, органічна продукція, органічне виробництво, збереження навколишнього середовища, екосистеми сільського господарстваАнотація
Популярним трендом розвитку суспільства, що сприяє забезпеченню здорового харчування, збереженню екології, мінімізації шкідливих викидів, є орієнтація на виробництво та споживання органічної продукції. Поширеним способом підтвердження органічних властивостей певних продуктів є сертифікація їх виробництва та обігу. Виробництво та експорт органічної продукції значною мірою реалізується за рахунок держав східної Європи, де обсяг площ, придатних для органічного виробництва, перевищує 3 %. Воєнна агресія російської федерації стала загрозою для екологічної, економічної безпеки, викликом для глобальної системи продовольчого забезпечення, екологічного добробуту. Для збереження екоекології та відновлення економіки важливого значення має органічне виробництво, забезпечення його сертифікації згідно з загальновизнаними нормами. Об’єктом дослідження визначено сертифікацію органічних виробництв і обігу органічної продукції. Проаналізовано значення сертифікації у забезпеченні ефективної роботи учасників органічного ринку. Встановлено передбачені галузі органічного виробництва, механізм, основні етапи, особливості її проведення, результат. Проведено аналіз основних стандартів, на відповідність яким проводиться сертифікація виробництва та обігу органічної продукції. Визначено органи сертифікації, що мають право видачі сертифікатів інспекції для експорту до ЄС. Встановлено, що сертифікація органічних виробництв значною мірою сприяє практичному забезпеченню збереження навколишнього природного середовища, гарантуючи мінімізацію рівня використання синтетичних, шкідливих речовин і їх викидів, стимулюючи учасників аграрного бізнесу уважніше ставитися до збереження екології та природніх ресурсів
Посилання
- The Sustainable Development Agenda. Available at: https://www.un.org/sustainabledevelopment/development-agenda/
- Pro osnovni pryntsypy ta vymohy do orhanichnoho vyrobnytstva, obihu ta markuvannia orhanichnoi produktsiyi: Zakon Ukrainy No. 2496-VIII v redaktsiyi vid 05.08.2021 r. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2496-19#Text
- Facts About Ukraine's Organic Market. Available at: https://latifundist.com/en/spetsproekt/596-6-faktov-ob-organicheskom-rynke-ukrainy
- Organic production in Ukraine. Available at: https://minagro.gov.ua/en/napryamki/organic-production/organichne-virobnictvo-v-ukrayini
- Țigan, E., Brînzan, O., Obrad, C., Lungu, M., Mateoc-Sîrb, N., Milin, I. A., Gavrilaș, S. (2021). The Consumption of Organic, Traditional, and/or European Eco-Label Products: Elements of Local Production and Sustainability. Sustainability, 13 (17), 9944. doi: https://doi.org/10.3390/su13179944
- Ashaolu, T. J., Ashaolu, J. O. (2020). Perspectives on the trends, challenges and benefits of green, smart and organic (GSO) foods. International Journal of Gastronomy and Food Science, 22, 100273. doi: https://doi.org/10.1016/j.ijgfs.2020.100273
- Mie, A., Andersen, H., Gunnarsson, S., Kahl, J., Kesse-Guyot, E., Rembiałkowska, E. et. al. (2017). Human health implications of organic food and organic agriculture: a comprehensive review. Environmental Health, 16 (1). doi: https://doi.org/10.1186/s12940-017-0315-4
- Kumar, A., Singh, A. K., Choudhary, K. K. (Eds.) (2019). Role of Plant Growth Promoting Microorganisms in Sustainable Agriculture and Nanotechnology. Cambridge: Woodhead Publishing, 352. doi: https://doi.org/10.1016/C2018-0-01338-9
- Lazaroiu, G., Andronie, M., Uţă, C., Hurloiu, I. (2019). Trust Management in Organic Agriculture: Sustainable Consumption Behavior, Environmentally Conscious Purchase Intention, and Healthy Food Choices. Frontiers in Public Health, 7. doi: https://doi.org/10.3389/fpubh.2019.00340
- Bostan, I., Onofrei, M., Gavriluţă (Vatamanu), A. F., Toderașcu, C., Lazăr, C. M. (2019). An Integrated Approach to Current Trends in Organic Food in the EU. Foods, 8 (5), 144. doi: https://doi.org/10.3390/foods8050144
- Nastase, P. I., Toader, M. (2016). Study regarding organic agriculture and certification of products. Agronomy, 59, 344–349.
- Ummyiah, H. M., Jabeen, N., Afroza, B., Mushtaq, F., Mufti, S., Nabi, A. (2017). Certification of Organic Products. International Journal of Current Microbiology and Applied Sciences, 6 (11), 2300–2308. doi: https://doi.org/10.20546/ijcmas.2017.611.273
- Global Organic Food Market Report (2021 to 2030) - Featuring General Mills, Cargill and Danone Among Others. Available at: https://www.globenewswire.com/en/news-release/2021/11/23/2339637/28124/en/Global-Organic-Food-Market-Report-2021-to-2030-Featuring-General-Mills-Cargill-and-Danone-Among-Others.html
- Organic Food and Beverages Market. Available at: https://www.alliedmarketresearch.com/organic-food-beverage-market
- Organic food and beverages market size, share & trends analysis report by product (organic food, organic beverages), by distribution channel (offline, online), by region, and segment forecasts, 2022–2030. Available at: https://www.grandviewresearch.com/industry-analysis/organic-foods-beverages-market
- Willer, H., Trávníček, J., Meier, C., Schlatter, B. (2021). The World of Organic Agriculture 2021. Available at: https://www.fibl.org/fileadmin/documents/shop/1150-organic-world-2021.pdf
- Prytulska, N., Antiushko, D., Motuzka, I. (2022). Organic food products: realities and prospects of production and consumption. Tovaroznavchiy Visnik, 1 (15), 129–137. doi: https://doi.org/10.36910/6775-2310-5283-2022-15-12
- Pro derzhavnu pidtrymku silskoho hospodarstva Ukrainy: Zakon Ukrainy No. 1877-IV v redaktsiyi vid 01.01.2022. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1877-15#Text
- Pro zatverdzhennia Poriadku sertyfikatsiyi orhanichnoho vyrobnytstva ta/abo obihu orhanichnoi produktsiyi ta vnesennia zmin do postanovy Kabinetu Ministriv Ukrainy vid 23 zhovtnia 2019 r. No. 970: Postanova Kabinetu Ministriv Ukrainy No. 1032 vid 21.10.2020. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1032-2020-%D0%BF#Text
- Pro zatverdzhennia Poriadku vedennia Derzhavnoho reiestru operatoriv, shcho zdisniuiut vyrobnytstvo produktsiyi vidpovidno do vymoh zakonodavstva u sferi orhanichnoho vyrobnytstva, obihu ta markuvannia orhanichnoi produktsiyi, Derzhavnoho reiestru orhaniv sertyfikatsiyi u sferi orhanichnoho vyrobnytstva ta obihu orhanichnoi produktsiyi, Derzhavnoho reiestru orhanichnoho nasinnia i sadyvnoho materialu: Postanova Kabinetu Ministriv Ukrainy No. 87 vid 12.02.202. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/87-2020-%D0%BF#Text
- Pro zatverdzhennia derzhavnoho lohotypa dlia orhanichnoi produktsiyi: Nakaz Ministerstva ahrarnoi polityky ta prodovolstva Ukrainy No. 67 vid 22.02.2019. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0261-19#Text
- Orhanik Standart. Available at: https://organicstandard.ua/ua/services
- Minekonomiky zavazhaie vyrobnykam orhanichnoi produktsiyi otrymaty derzhpidtrymku. Available at: https://agropolit.com/blog/484-minekonomiki-zavajaye-virobnikam-organichnoyi-produktsiyi-otrimati-derjpidtrimku
- Orhanichnyi rynok v Ukraini. Available at: https://organicinfo.ua/wp-content/uploads/2020/02/UAOrganic_fact_sheet_2020-UA-1.pdf
- Minkova, O. G., Sakalo, V. M., Gorb, O. O. (2016). Marking and certification of organic products. Actual Problems of Economics, 2 (176), 126–135. Available at: http://dspace.pdaa.edu.ua:8080/bitstream/123456789/109/1/ape_2016_2_16.pdf
- List of internationally accredited certification bodies (organic production and circulation) included to official List approved by European Union Commission. Available at: https://organicinfo.ua/wp-content/uploads/2020/01/Certification-bodies-Ukraine_EU-Regulation-1235_updated_2021.pdf
- GALEKS-AGRO. ABOUT US. Available at: https://galeks-agro.com/en/about/
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2022 Dmytro Antiushko, Tetiiana Bozhko, Victor Osyka, Nataliia Shapovalova, Tetyana Lozova, Mariia Fil, Liudmyla Sienohonova, Iraida Dudla, Viktoriia Volodavchyk, Halyna Sienohonova
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.