Визначення медико-біологічної безпечності м'ясомістких полікомпонентних продуктів на основі регіональної сировини
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.268907Ключові слова:
функціональні інгредієнти, м’ясо-місткі полікомпонентні продукти, динаміка живої маси, біохімічні показники кровіАнотація
Робота присвячена медико-біологічним дослідженням напівфабрикату м’ясомісткого і м’ясомісткої напівкопченої ковбаси на піддослідних щурах. Метою дослідження було вивчення впливу розроблених продуктів на динаміку живої маси, стан внутрішніх органів і тканин, загальні і біохімічні показники крові тварин при введенні їх в стандартний раціон у кількості 30 %. Дослідження проводили на 30 білих нелінійних щурах масою 145–150 г, з яких були сформовані одна контрольна і дві дослідні групи за принципом методу груп-аналогів.
Доведено, що введення до раціону щурів у кількості 30 % від стандартного раціону м’ясомістких полікомпонентних продуктів з високим вмістом білка сприяє інтенсифікації процесів росту тварин. Підтверджено, підвищення живої маси тіла щурів через 21 день експерименту на 33–38 %, що більше ніж в контролі на 69–90 %.
Негативного впливу на стан внутрішніх органів щурів споживання розроблених продуктів не виявлено.
Встановлено, що включення м’ясомістких полікомпонентних продуктів у раціон щурів сприяє посиленню еритропоезу на 12,66 % порівняно з вихідними даними. Включення продуктів в раціон не змінює істотно вміст лейкоцитів і тромбоцитів, підвищує насиченість крові гемоглобіном на 45,83–58,33 % вище порівняно з контрольними тваринами.
Введення в раціон піддослідних щурів м’ясомістких полікомпонентних продуктів має анаболічний ефект і сприяє підвищенню концентрації гемоглобіну на 42,12 %, загального білку на 4,79 %, креатиніну на 19,68 %. У дослідних щурів спостерігається зниження глюкози в середньому на 8,17 %, що вказує на інтенсифікацію процесів у м’язовій тканині. Посилений синтез білків внаслідок посиленого катаболізму призводить до підвищення концентрації білірубіну на 19,12–21,97 % порівняно з контрольними щурами. Медико-біологічні дослідження м'ясо-містких полікомпонентних продуктів можуть бути застосовані на практиці для підтвердження їх безпечності
Посилання
- Dable-Tupas, G., Otero, M. C. B., Bernolo, L. (2020). Functional Foods and Health Benefits. Functional Foods and Nutraceuticals, 1–11. doi: https://doi.org/10.1007/978-3-030-42319-3_1
- Granato, D., Barba, F. J., Bursać Kovačević, D., Lorenzo, J. M., Cruz, A. G., Putnik, P. (2020). Functional Foods: Product Development, Technological Trends, Efficacy Testing, and Safety. Annual Review of Food Science and Technology, 11 (1), 93–118. doi: https://doi.org/10.1146/annurev-food-032519-051708
- John, R., Singla, A. (2021). Functional Foods: Components, health benefits, challenges, and major projects. DRC Sustainable Future: Journal of Environment, Agriculture, and Energy, 2 (1), 61–72. doi: https://doi.org/10.37281/drcsf/2.1.7
- Culhane, C. T. (2003). Functional foods–new perspectives. Journal of Nutraceuticals, Functional & Medical Foods, 4 (1), 67–77. doi: https://doi.org/10.1300/j133v04n01_07
- Santini, A. (2022). Nutraceuticals and Functional Foods: Is It Possible and Sustainable for Bridging Health and Food? Foods, 11 (11), 1608. doi: https://doi.org/10.3390/foods11111608
- Agostoni, C., Boccia, S., Banni, S., Mannucci, P. M., Astrup, A. (2021). Sustainable and personalized nutrition: From earth health to public health. European Journal of Internal Medicine, 86, 12–16. doi: https://doi.org/10.1016/j.ejim.2021.02.012
- Marcum, J. A. (2020). Nutrigenetics/Nutrigenomics, Personalized Nutrition, and Precision Healthcare. Current Nutrition Reports, 9 (4), 338–345. doi: https://doi.org/10.1007/s13668-020-00327-z
- Banerjee, P. (2019). Functional Food: A Brief Overview. International Journal of Bioresource Science, 6 (2). doi: https://doi.org/10.30954/2347-9655.02.2019.2
- Di Renzo, L., Gualtieri, P., Romano, L., Marrone, G., Noce, A., Pujia, A. et al. (2019). Role of Personalized Nutrition in Chronic-Degenerative Diseases. Nutrients, 11 (8), 1707. doi: https://doi.org/10.3390/nu11081707
- Bianchi, V. E., Herrera, P. F., Laura, R. (2019). Effect of nutrition on neurodegenerative diseases. A systematic review. Nutritional Neuroscience, 24 (10), 810–834. doi: https://doi.org/10.1080/1028415x.2019.1681088
- Lee, S. (2017). Strategic Design of Delivery Systems for Nutraceuticals. Nanotechnology Applications in Food, 65–86. doi: https://doi.org/10.1016/b978-0-12-811942-6.00004-2
- Sharma, M., Dwivedi, P., Singh Rawat, A. K., Dwivedi, A. K. (2016). Nutrition nutraceuticals: a proactive approach for healthcare. Nutraceuticals, 79–116. doi: https://doi.org/10.1016/b978-0-12-804305-9.00003-8
- Olmedilla-Alonso, B., Jiménez-Colmenero, F., Sánchez-Muniz, F. J. (2013). Development and assessment of healthy properties of meat and meat products designed as functional foods. Meat Science, 95 (4), 919–930. doi: https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2013.03.030
- Gabdukaeva, L. Z., Gumerov, T. Y., Nurgalieva, A. R., Abdullina, L. V. (2021). Current trends in the development of functional meat products to improve the nutritional status of the population. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, 624 (1), 012196. doi: https://doi.org/10.1088/1755-1315/624/1/012196
- Strashynskiy, I., Fursik, O., Pasichniy, V., Marynin, A., Goncharov, G. (2016). Influence of functional food composition on the properties of meat mince systems. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (11 (84)), 53–58. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.86957
- Bozhko, N., Tischenko, V., Pasichnyi, V., Shubina, Y., Kyselov, O., Marynin, A., Strashynskyi, I. (2021). The quality characteristics of sausage prepared from different ratios of fish and duck meat. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 15, 26–32. doi: https://doi.org/10.5219/1482
- Bozhko, N., Tischenko, V., Pasichnyi, V., Matsuk, Y. (2020). Analysis of the possibility of fish and meat raw materials combination in products. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 14, 647–655. doi: https://doi.org/10.5219/1372
- House, J. D., Neufeld, J., Leson, G. (2010). Evaluating the Quality of Protein from Hemp Seed (Cannabis sativa L.) Products Through the use of the Protein Digestibility-Corrected Amino Acid Score Method. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 58 (22), 11801–11807. doi: https://doi.org/10.1021/jf102636b
- Bozhko, N., Pasichnyi, V., Tischenko, V., Marynin, A., Shubina, Y., Strashynskyi, I. (2021). Determining the nutritional value and quality indicators of meat-containing bread made with hemp seeds flour (Cannabis sativa L.). Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4 (11 (112)), 58–65. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.237806
- Pasichnyi, V., Bozhko, N., Tischenko, V., Marynin, A., Shubina, Y., Svyatnenko, R. et al. (2022). Studying the influence of berry extracts on the quality and safety indicators of half-smoked sausages. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1 (11 (115)), 33–40. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.252369
- Bozhko, N., Pasichnyi, V., Marynin, A., Tischenko, V., Strashynskyi, I., Kyselov, O. (2020). The efficiency of stabilizing the oxidative spoilage of meat-containing products with a balanced fat-acid composition. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (11 (105)), 38–45. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.205201
- European convention for the protection of vertebrate animals used for experimental and other scientific purposes (1986). Council of Europe. Strasbourg. URL: https://rm.coe.int/168007a67b
- Kozhemiakin, Yu. M., Khromov, O. S., Filonenko, M. A., Saifetdinova, H. A. (2002). Naukovo-praktychni rekomendatsii z utrymannia laboratornykh tvaryn ta roboty z nymy. Kyiv, 155.
- Mal'cev, A. I., Belousov, D. Yu. (2001). Eticheskaya otsenka metodik provedeniya issledovaniy. Ezhenedel'naya apteka, 4, 35.
- Kuwahara, S. S. (2012). Review of the Guide for the Care and Use of Laboratory Animals. Journal of GXP Compliance, 16 (1), 29–33.
- Song, S., Hua, C., Zhao, F., Li, M., Fu, Q., Hooiveld, G. J. E. J. et al. (2018). Purified Dietary Red and White Meat Proteins Show Beneficial Effects on Growth and Metabolism of Young Rats Compared to Casein and Soy Protein. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 66 (38), 9942–9951. doi: https://doi.org/10.1021/acs.jafc.8b02521
- D’Aquila, P., De Rango, F., Paparazzo, E., Mandalà, M., Bellizzi, D., Passarino, G. (2022). Impact of Nutrition on Age-Related Epigenetic RNA Modifications in Rats. Nutrients, 14 (6), 1232. doi: https://doi.org/10.3390/nu14061232
- Guarasci, F., D’Aquila, P., Mandalà, M., Garasto, S., Lattanzio, F., Corsonello, A. et al. (2018). Aging and nutrition induce tissue-specific changes on global DNA methylation status in rats. Mechanisms of Ageing and Development, 174, 47–54. doi: https://doi.org/10.1016/j.mad.2018.02.001
- Hooda, J., Shah, A., Zhang, L. (2014). Heme, an Essential Nutrient from Dietary Proteins, Critically Impacts Diverse Physiological and Pathological Processes. Nutrients, 6 (3), 1080–1102. doi: https://doi.org/10.3390/nu6031080
- Kashani, K., Rosner, M. H., Ostermann, M. (2020). Creatinine: From physiology to clinical application. European Journal of Internal Medicine, 72, 9–14. doi: https://doi.org/10.1016/j.ejim.2019.10.025
- Brosnan, J. T., Brosnan, M. E. (2010). Creatine metabolism and the urea cycle. Molecular Genetics and Metabolism, 100, S49–S52. doi: https://doi.org/10.1016/j.ymgme.2010.02.020
- Sylow, L., Tokarz, V. L., Richter, E. A., Klip, A. (2021). The many actions of insulin in skeletal muscle, the paramount tissue determining glycemia. Cell Metabolism, 33 (4), 758–780. doi: https://doi.org/10.1016/j.cmet.2021.03.020
- Creeden, J. F., Gordon, D. M., Stec, D. E., Hinds, T. D. (2021). Bilirubin as a metabolic hormone: the physiological relevance of low levels. American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism, 320 (2), E191–E207. doi: https://doi.org/10.1152/ajpendo.00405.2020
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2022 Vasyl Pasichnyi, Vasyl Tischenko, Nataliia Bozhko, Andrii Marynin, Oksana Moskaluyk, Alina Geredchuk
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.