Визначення медико-біологічної безпечності м'ясомістких полікомпонентних продуктів на основі регіональної сировини

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.268907

Ключові слова:

функціональні інгредієнти, м’ясо-місткі полікомпонентні продукти, динаміка живої маси, біохімічні показники крові

Анотація

Робота присвячена медико-біологічним дослідженням напівфабрикату м’ясомісткого і м’ясомісткої напівкопченої ковбаси на піддослідних щурах. Метою дослідження було вивчення впливу розроблених продуктів на динаміку живої маси, стан внутрішніх органів і тканин, загальні і біохімічні показники крові тварин при введенні їх в стандартний раціон у кількості 30 %. Дослідження проводили на 30 білих нелінійних щурах масою 145–150 г, з яких були сформовані одна контрольна і дві дослідні групи за принципом методу груп-аналогів.
Доведено, що введення до раціону щурів у кількості 30 % від стандартного раціону м’ясомістких полікомпонентних продуктів з високим вмістом білка сприяє інтенсифікації процесів росту тварин. Підтверджено, підвищення живої маси тіла щурів через 21 день експерименту на 33–38 %, що більше ніж в контролі на 69–90 %.
Негативного впливу на стан внутрішніх органів щурів споживання розроблених продуктів не виявлено.
Встановлено, що включення м’ясомістких полікомпонентних продуктів у раціон щурів сприяє посиленню еритропоезу на 12,66 % порівняно з вихідними даними. Включення продуктів в раціон не змінює істотно вміст лейкоцитів і тромбоцитів, підвищує насиченість крові гемоглобіном на 45,83–58,33 % вище порівняно з контрольними тваринами.
Введення в раціон піддослідних щурів м’ясомістких полікомпонентних продуктів має анаболічний ефект і сприяє підвищенню концентрації гемоглобіну на 42,12 %, загального білку на 4,79 %, креатиніну на 19,68 %. У дослідних щурів спостерігається зниження глюкози в середньому на 8,17 %, що вказує на інтенсифікацію процесів у м’язовій тканині. Посилений синтез білків внаслідок посиленого катаболізму призводить до підвищення концентрації білірубіну на 19,12–21,97 % порівняно з контрольними щурами. Медико-біологічні дослідження м'ясо-містких полікомпонентних продуктів можуть бути застосовані на практиці для підтвердження їх безпечності

Біографії авторів

Василь Миколайович Пасічний, Національний університет харчових технологій

Доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри

Кафедра технології м’яса і м’ясних продуктів

Василь Іванович Тищенко, Сумський національний аграрний університет

Кандидат сільськогосподарських наук, доцент

Кафедра технології і безпечності харчових продуктів

Наталія Володимирівна Божко, Медичний інститут Сумського державного університету

Кандидат сільськогосподарських наук, доцент

Кафедра біофізики, біохімії, фармакології та біомолекулярної інженерії

Андрій Іванович Маринін, Національний університет харчових технологій

Кандидат технічних наук, доцент, завідувач лабораторії

Проблемна науково-дослідна лабораторія

Оксана Євгенівна Москалюк, Національний університет харчових технологій

Кандидат технічних наук, старший викладач

Кафедра технології м’яса і м’ясних продуктів

Аліна Михайлівна Гередчук, Полтавський університет економіки і торгівлі

Кандидат технічних наук, старший викладач

Кафедра технологій харчових виробництв і ресторанного господарства

Посилання

  1. Dable-Tupas, G., Otero, M. C. B., Bernolo, L. (2020). Functional Foods and Health Benefits. Functional Foods and Nutraceuticals, 1–11. doi: https://doi.org/10.1007/978-3-030-42319-3_1
  2. Granato, D., Barba, F. J., Bursać Kovačević, D., Lorenzo, J. M., Cruz, A. G., Putnik, P. (2020). Functional Foods: Product Development, Technological Trends, Efficacy Testing, and Safety. Annual Review of Food Science and Technology, 11 (1), 93–118. doi: https://doi.org/10.1146/annurev-food-032519-051708
  3. John, R., Singla, A. (2021). Functional Foods: Components, health benefits, challenges, and major projects. DRC Sustainable Future: Journal of Environment, Agriculture, and Energy, 2 (1), 61–72. doi: https://doi.org/10.37281/drcsf/2.1.7
  4. Culhane, C. T. (2003). Functional foods–new perspectives. Journal of Nutraceuticals, Functional & Medical Foods, 4 (1), 67–77. doi: https://doi.org/10.1300/j133v04n01_07
  5. Santini, A. (2022). Nutraceuticals and Functional Foods: Is It Possible and Sustainable for Bridging Health and Food? Foods, 11 (11), 1608. doi: https://doi.org/10.3390/foods11111608
  6. Agostoni, C., Boccia, S., Banni, S., Mannucci, P. M., Astrup, A. (2021). Sustainable and personalized nutrition: From earth health to public health. European Journal of Internal Medicine, 86, 12–16. doi: https://doi.org/10.1016/j.ejim.2021.02.012
  7. Marcum, J. A. (2020). Nutrigenetics/Nutrigenomics, Personalized Nutrition, and Precision Healthcare. Current Nutrition Reports, 9 (4), 338–345. doi: https://doi.org/10.1007/s13668-020-00327-z
  8. Banerjee, P. (2019). Functional Food: A Brief Overview. International Journal of Bioresource Science, 6 (2). doi: https://doi.org/10.30954/2347-9655.02.2019.2
  9. Di Renzo, L., Gualtieri, P., Romano, L., Marrone, G., Noce, A., Pujia, A. et al. (2019). Role of Personalized Nutrition in Chronic-Degenerative Diseases. Nutrients, 11 (8), 1707. doi: https://doi.org/10.3390/nu11081707
  10. Bianchi, V. E., Herrera, P. F., Laura, R. (2019). Effect of nutrition on neurodegenerative diseases. A systematic review. Nutritional Neuroscience, 24 (10), 810–834. doi: https://doi.org/10.1080/1028415x.2019.1681088
  11. Lee, S. (2017). Strategic Design of Delivery Systems for Nutraceuticals. Nanotechnology Applications in Food, 65–86. doi: https://doi.org/10.1016/b978-0-12-811942-6.00004-2
  12. Sharma, M., Dwivedi, P., Singh Rawat, A. K., Dwivedi, A. K. (2016). Nutrition nutraceuticals: a proactive approach for healthcare. Nutraceuticals, 79–116. doi: https://doi.org/10.1016/b978-0-12-804305-9.00003-8
  13. Olmedilla-Alonso, B., Jiménez-Colmenero, F., Sánchez-Muniz, F. J. (2013). Development and assessment of healthy properties of meat and meat products designed as functional foods. Meat Science, 95 (4), 919–930. doi: https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2013.03.030
  14. Gabdukaeva, L. Z., Gumerov, T. Y., Nurgalieva, A. R., Abdullina, L. V. (2021). Current trends in the development of functional meat products to improve the nutritional status of the population. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, 624 (1), 012196. doi: https://doi.org/10.1088/1755-1315/624/1/012196
  15. Strashynskiy, I., Fursik, O., Pasichniy, V., Marynin, A., Goncharov, G. (2016). Influence of functional food composition on the properties of meat mince systems. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (11 (84)), 53–58. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.86957
  16. Bozhko, N., Tischenko, V., Pasichnyi, V., Shubina, Y., Kyselov, O., Marynin, A., Strashynskyi, I. (2021). The quality characteristics of sausage prepared from different ratios of fish and duck meat. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 15, 26–32. doi: https://doi.org/10.5219/1482
  17. Bozhko, N., Tischenko, V., Pasichnyi, V., Matsuk, Y. (2020). Analysis of the possibility of fish and meat raw materials combination in products. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 14, 647–655. doi: https://doi.org/10.5219/1372
  18. House, J. D., Neufeld, J., Leson, G. (2010). Evaluating the Quality of Protein from Hemp Seed (Cannabis sativa L.) Products Through the use of the Protein Digestibility-Corrected Amino Acid Score Method. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 58 (22), 11801–11807. doi: https://doi.org/10.1021/jf102636b
  19. Bozhko, N., Pasichnyi, V., Tischenko, V., Marynin, A., Shubina, Y., Strashynskyi, I. (2021). Determining the nutritional value and quality indicators of meat-containing bread made with hemp seeds flour (Cannabis sativa L.). Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4 (11 (112)), 58–65. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.237806
  20. Pasichnyi, V., Bozhko, N., Tischenko, V., Marynin, A., Shubina, Y., Svyatnenko, R. et al. (2022). Studying the influence of berry extracts on the quality and safety indicators of half-smoked sausages. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1 (11 (115)), 33–40. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.252369
  21. Bozhko, N., Pasichnyi, V., Marynin, A., Tischenko, V., Strashynskyi, I., Kyselov, O. (2020). The efficiency of stabilizing the oxidative spoilage of meat-containing products with a balanced fat-acid composition. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (11 (105)), 38–45. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.205201
  22. European convention for the protection of vertebrate animals used for experimental and other scientific purposes (1986). Council of Europe. Strasbourg. URL: https://rm.coe.int/168007a67b
  23. Kozhemiakin, Yu. M., Khromov, O. S., Filonenko, M. A., Saifetdinova, H. A. (2002). Naukovo-praktychni rekomendatsii z utrymannia laboratornykh tvaryn ta roboty z nymy. Kyiv, 155.
  24. Mal'cev, A. I., Belousov, D. Yu. (2001). Eticheskaya otsenka metodik provedeniya issledovaniy. Ezhenedel'naya apteka, 4, 35.
  25. Kuwahara, S. S. (2012). Review of the Guide for the Care and Use of Laboratory Animals. Journal of GXP Compliance, 16 (1), 29–33.
  26. Song, S., Hua, C., Zhao, F., Li, M., Fu, Q., Hooiveld, G. J. E. J. et al. (2018). Purified Dietary Red and White Meat Proteins Show Beneficial Effects on Growth and Metabolism of Young Rats Compared to Casein and Soy Protein. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 66 (38), 9942–9951. doi: https://doi.org/10.1021/acs.jafc.8b02521
  27. D’Aquila, P., De Rango, F., Paparazzo, E., Mandalà, M., Bellizzi, D., Passarino, G. (2022). Impact of Nutrition on Age-Related Epigenetic RNA Modifications in Rats. Nutrients, 14 (6), 1232. doi: https://doi.org/10.3390/nu14061232
  28. Guarasci, F., D’Aquila, P., Mandalà, M., Garasto, S., Lattanzio, F., Corsonello, A. et al. (2018). Aging and nutrition induce tissue-specific changes on global DNA methylation status in rats. Mechanisms of Ageing and Development, 174, 47–54. doi: https://doi.org/10.1016/j.mad.2018.02.001
  29. Hooda, J., Shah, A., Zhang, L. (2014). Heme, an Essential Nutrient from Dietary Proteins, Critically Impacts Diverse Physiological and Pathological Processes. Nutrients, 6 (3), 1080–1102. doi: https://doi.org/10.3390/nu6031080
  30. Kashani, K., Rosner, M. H., Ostermann, M. (2020). Creatinine: From physiology to clinical application. European Journal of Internal Medicine, 72, 9–14. doi: https://doi.org/10.1016/j.ejim.2019.10.025
  31. Brosnan, J. T., Brosnan, M. E. (2010). Creatine metabolism and the urea cycle. Molecular Genetics and Metabolism, 100, S49–S52. doi: https://doi.org/10.1016/j.ymgme.2010.02.020
  32. Sylow, L., Tokarz, V. L., Richter, E. A., Klip, A. (2021). The many actions of insulin in skeletal muscle, the paramount tissue determining glycemia. Cell Metabolism, 33 (4), 758–780. doi: https://doi.org/10.1016/j.cmet.2021.03.020
  33. Creeden, J. F., Gordon, D. M., Stec, D. E., Hinds, T. D. (2021). Bilirubin as a metabolic hormone: the physiological relevance of low levels. American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism, 320 (2), E191–E207. doi: https://doi.org/10.1152/ajpendo.00405.2020
Determining the medical and biological safety of meat-containing polycomponent products based on regional raw materials

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-30

Як цитувати

Пасічний, В. М., Тищенко, В. І., Божко, Н. В., Маринін, А. І., Москалюк, О. Є., & Гередчук, А. М. (2022). Визначення медико-біологічної безпечності м’ясомістких полікомпонентних продуктів на основі регіональної сировини. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6(11 (120), 126–133. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.268907

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв