Розробка стабільних до окиснення біотехнологічно переетерифікованих трьохкомпонентних жирових систем
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.287326Ключові слова:
біотехнологічна переетерифікація, жирові системи, пероксидне число жиру, період індукції окисненняАнотація
Об’єктом дослідження є період індукції прискореного окиснення біотехнологічно переетерифікованих жирових систем, що не містять транс-ізомерів жирних кислот. В роботі визначено раціональне співвідношення жирової сировини в сумішах для біотехнологічної переетерифікації. Отримані результати дозволяють розробляти біотехнологічно переетерифіковані трьохкомпонентні жирові системи (пальмовий стеарин, кокосова і соняшникова, або соєва, або кукурудзяна, або кунжутна олії) для отримання замінників молочного жиру. Запропонований розрахунок температур плавлення переетерифікованих жирових систем широкого діапазону співвідношень сировинних компонентів дозволяє обґрунтувати такі раціональні співвідношення складових, які дозволяють отримати готові продукти з температурою плавлення 33,0…33,5 °С. Продукцію розробленого складу є ефективним застосовувати з огляду на технологічні вимоги споживачів до її окиснювальної здатності. Отримані в роботі дані пояснюються жирнокислотним та антиоксидантним складом низькоплавких складових жирових систем в різному діапазоні їхніх співвідношень, що зумовлює різні технологічні властивості, зокрема температуру плавлення та стабільність до окиснення готової продукції. Особливістю отриманих результатів є конкурентоспроможність отриманих жирових систем, які відрізняються відсутністю атерогенних компонентів і присутністю у складі біологічно цінних поліненасичених жирних кислот. Результати досліджень дозволяють мінімізувати вартість сировинних компонентів з одночасним збереженням харчової цінності і технологічних характеристик. Прикладним аспектом використання наукового результату є можливість розширення асортименту замінників молочного жиру з високою харчовою цінністю
Посилання
- Norazlina, M. R., Jahurul, M. H. A., Hasmadi, M., Mansoor, A. H., Norliza, J., Patricia, M. et al. (2021). Trends in blending vegetable fats and oils for cocoa butter alternative application: A review. Trends in Food Science & Technology, 116, 102–114. doi: https://doi.org/10.1016/j.tifs.2021.07.016
- Sivakanthan, S., Madhujith, T. (2020). Current trends in applications of enzymatic interesterification of fats and oils: A review. LWT, 132, 109880. doi: https://doi.org/10.1016/j.lwt.2020.109880
- Oteng, A.-B., Kersten, S. (2020). Mechanisms of Action of trans Fatty Acids. Advances in Nutrition, 11 (3), 697–708. doi: https://doi.org/10.1093/advances/nmz125
- Lai, O. M., Ghazali, H. M., Cho, F., Chong, C. L. (2000). Enzymatic transesterification of palm stearin: anhydrous milk fat mixtures using 1,3-specific and non-specific lipases. Food Chemistry, 70 (2), 221–225. doi: https://doi.org/10.1016/s0308-8146(00)00085-6
- Esonye, C., Onukwuli, O. D., Ofoefule, A. U. (2019). Chemical kinetics of a two-step transesterification of dyacrodes edulis seed oil using acid-alkali catalyst. Chemical Engineering Research and Design, 145, 245–257. doi: https://doi.org/10.1016/j.cherd.2019.03.010
- Tang, W., Wang, X., Huang, J., Jin, Q., Wang, X. (2015). A novel method for the synthesis of symmetrical triacylglycerols by enzymatic transesterification. Bioresource Technology, 196, 559–565. doi: https://doi.org/10.1016/j.biortech.2015.08.024
- Kovaliova, O., Tchoursinov, Y., Kalyna, V., Koshulko, V., Kunitsia, E., Chernukha, A. et al. (2020). Identification of patterns in the production of a biologically-active component for food products. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (11 (104)), 61–68. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.200026
- de Oliveira, P. D., da Silva, D. A., Pires, W. P., Bezerra, C. V., da Silva, L. H. M., da Cruz Rodrigues, A. M. (2021). Enzymatic interesterification effect on the physicochemical and technological properties of cupuassu seed fat and inaja pulp oil blends. Food Research International, 145, 110384. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodres.2021.110384
- Zhang, Z., Ye, J., Lee, W. J., Akoh, C. C., Li, A., Wang, Y. (2021). Modification of palm-based oil blend via interesterification: Physicochemical properties, crystallization behaviors and oxidative stabilities. Food Chemistry, 347, 129070. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.129070
- Sytnik, N., Kunitsa, E., Mazaeva, V., Chernukha, A., Bezuglov, O., Bogatov, O. et al. (2020). Determination of the influence of natural antioxidant concentrations on the shelf life of sunflower oil. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4 (11 (106)), 55–62. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.209000
- Gruczynska-Sekowska, E., Aladedunye, F., Anwar, F., Koczon, P., Kowalska, D., Kozlowska, M. et al. (2020). Development of zero-trans shortenings with high thermo-oxidative stability by enzymatic transesterification. Grasas y Aceites, 71 (4), 375. doi: https://doi.org/10.3989/gya.0564191
- Belinska, A., Bliznjuk, O., Shcherbak, O., Masalitina, N., Myronenko, L., Varankina, O. et al. (2022). Improvement of fatty systems biotechnological interesterification with immobilized enzyme preparation usage. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (6 (120)), 6–13. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.268373
- Gruczyńska, E., Majewska, E., Tarnowska, K. (2018). Development of zero trans baking shortenings by enzymatic interesterification. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 592, 27–35. doi: https://doi.org/10.22630/zppnr.2018.592.3
- Kowalska, D., Gruczynska, E., Kowalska, M. (2014). The effect of enzymatic interesterification on the physico-chemical properties and thermo-oxidative stabilities of beef tallow stearin and rapeseed oil blends. Journal of Thermal Analysis and Calorimetry, 120 (1), 507–517. doi: https://doi.org/10.1007/s10973-014-3869-1
- Kowalska, D., Kostecka, M., Tarnowska, K., Kowalski, B. (2013). Oxidative stabilities of enzymatically interesterified goose fat and rapeseed oil blend by rancimat and PDSC. Journal of Thermal Analysis and Calorimetry, 115 (3), 2063–2070. doi: https://doi.org/10.1007/s10973-013-3125-0
- Jeyakumar, N., Huang, Z., Balasubramanian, D., Le, A. T., Nguyen, X. P., Pandian, P. L., Hoang, A. T. (2022). Experimental evaluation over the effects of natural antioxidants on oxidation stability of binary biodiesel blend. International Journal of Energy Research, 46 (14), 20437–20461. doi: https://doi.org/10.1002/er.7956
- Manzoor, S., Masoodi, F. A., Akhtar, G., Rashid, R. (2022). Production of trans-free shortening by lipase catalysed interesterification using mustard oil and palm stearin: optimisation and characterisation. Biomass Conversion and Biorefinery. doi: https://doi.org/10.1007/s13399-022-03315-1
- Zaminnyk molochnoho zhyru Akomiks. Available at: https://organicoil.com.ua/zmzh-akomiks
- Maslo vershkove natural'ne toplene DSTU 99%. Available at: https://prom.ua/ua/p1491578709-maslo-slivochnoe-naturalnoe.html
- Belinska, A., Bochkarev, S., Varankina, O., Rudniev, V., Zviahintseva, O., Rudnieva, K. et al. (2019). Research on oxidative stability of protein-fat mixture based on sesame and flax seeds for use in halva technology. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5 (11 (101)), 6–14. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2019.178908
![Розробка стабільних до окиснення біотехнологічно переетерифікованих трьохкомпонентних жирових систем](https://journals.uran.ua/public/journals/3/submission_287326_325593_coverImage_uk_UA.png)
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2023 Anna Belinska, Olga Bliznjuk, Nataliia Masalitina, Iryna Bielykh, Oksana Zviahintseva, Tatyana Gontar, Serhii Stankevych, Inna Zabrodina, Oleksandra Mandych, Galyna Stepankova
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by/4.0/88x31.png)
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.