Використання насіння розторопші модифікованого складу в технології шоколадних мас

Автор(и)

  • Сергій Володимирович Станкевич Державний біотехнологічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0002-8300-2591
  • Інна Вікторівна Забродіна Державний біотехнологічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0001-8122-9250
  • Марина Василівна Луценко Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, Україна https://orcid.org/0000-0002-0924-5157
  • Ірина Олександрівна Деревянко Державний біотехнологічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0002-1276-2905
  • Любов Володимирівна Жукова Державний біотехнологічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0003-1549-8019
  • Олеся Миколаївна Філенко Національний технічний університет “Харківський політехнічний інститут”, Україна https://orcid.org/0000-0002-0277-6633
  • Антон Анатолійович Рябєв Харківський національний університет міського господарства ім. О. М. Бекетова, Україна https://orcid.org/0000-0003-2220-3282
  • Максим Васильович Тонкошкур Харківський національний університет міського господарства ім. О. М. Бекетова, Україна https://orcid.org/0000-0003-2079-0364
  • Олена Олександрівна Золотухіна Відокремлений структурний підрозділ "Харківський торговельно-економічний фаховий коледж Державного торговельно-економічного університету", Україна https://orcid.org/0009-0006-0732-7796
  • Наталія Леонідівна Аштаєва Відокремлений структурний підрозділ "Харківський торговельно-економічний фаховий коледж Державного торговельно-економічного університету", Україна https://orcid.org/0009-0004-8381-1593

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.291042

Ключові слова:

насіння розторопші, шоколадна маса, стабільність до окиснення, кислотне число, пероксидне число

Анотація

Об’єктом дослідження є аналітичні числа ліпідів насіння розторопші модифікованого складу, а саме кислотне і пероксидне числа, а також період індукції ліпідів шоколадної маси з додаванням насіння розторопші. В роботі обґрунтовано раціональні параметри обробки насіння розторопші для інактивації ліпаз та ліпоксигеназ. Отримані апроксимаційні залежності величин кислотного і пероксидного чисел ліпідів насіння розторопші від рН розчину для зволоження та ступеню зволоження насіння. Це дозволяє обґрунтувати такі раціональні параметри обробки насіння розторопші, які призводять до гальмування накопичення в насінні вільних жирних кислот і первинних продуктів окиснення під час зберігання. Доведено підвищення періоду індукції окиснення ліпідної складової шоколадної маси з використанням насіння розторопші модифікованого складу, який в 2,5 рази перевищує період індукції зразка шоколадної маси із насінням розторопші з нативним ферментним комплексом. Результати дослідження дозволяють розробити технологію шоколадної маси оздоровчого призначення з використанням насіння розторопші модифікованого складу, ліпідна складова такої маси є стабільною до окиснення та гідролізу. Отримані в роботі дані пояснюються підвищенням здатності до інактивації ліполітичних і ліпоксигеназних ферментів розторопші за підвищеної вологості в кислому середовищі під впливом НДЧ-випромінювання. Перевагою отриманих результатів є можливість не порушувати цілісність насіння розторопші під час інактивації ферментного комплексу, що дозволяє подовжувати термін зберігання даної сировини. Прикладним аспектом використання наукового результату є можливість розширення асортименту шоколадних мас оздоровчого призначення з використанням насіння розторопші

Біографії авторів

Сергій Володимирович Станкевич, Державний біотехнологічний університет

Кандидат сільськогосподарських наук

Кафедра зоології, ентомології, фітопатології, інтегрованого захисту та карантину рослин ім. Б. М. Литвинова

Інна Вікторівна Забродіна, Державний біотехнологічний університет

Кандидат сільськогосподарських наук

Кафедра зоології, ентомології, фітопатології, інтегрованого захисту та карантину рослин ім. Б. М. Литвинова

Марина Василівна Луценко, Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технологій виробництва і професійної освіти

Ірина Олександрівна Деревянко, Державний біотехнологічний університет

Кандидат сільськогосподарських наук

Кафедра рослинництва

Любов Володимирівна Жукова, Державний біотехнологічний університет

Кандидат сільськогосподарських наук

Кафедра зоології, ентомології, фітопатології, інтегрованого захисту та карантину рослин ім. Б. М. Литвинова

Олеся Миколаївна Філенко, Національний технічний університет “Харківський політехнічний інститут”

Кандидат технічних наук

Кафедра хімічної техніки та промислової екології

Антон Анатолійович Рябєв, Харківський національний університет міського господарства ім. О. М. Бекетова

Кандидат економічних наук

Кафедра туризму і готельного господарства

Максим Васильович Тонкошкур, Харківський національний університет міського господарства ім. О. М. Бекетова

Кандидат економічних наук

Кафедра туризму і готельного господарства

Олена Олександрівна Золотухіна, Відокремлений структурний підрозділ "Харківський торговельно-економічний фаховий коледж Державного торговельно-економічного університету"

Викладач вищої категорії

Циклова комісія харчових технологій та готельно-ресторанної справи

Наталія Леонідівна Аштаєва, Відокремлений структурний підрозділ "Харківський торговельно-економічний фаховий коледж Державного торговельно-економічного університету"

Викладач

Циклова комісія харчових технологій та готельно-ресторанної справи

Посилання

  1. Sun, P., Xia, B., Ni, Z.-J., Wang, Y., Elam, E., Thakur, K. et al. (2021). Characterization of functional chocolate formulated using oleogels derived from β-sitosterol with γ-oryzanol/lecithin/stearic acid. Food Chemistry, 360, 130017. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.130017
  2. Balcázar-Zumaeta, C. R., Castro-Alayo, E. M., Muñoz-Astecker, L. D., Cayo-Colca, I. S., Velayarce-Vallejos, F. (2023). Food Technology forecasting: A based bibliometric update in functional chocolates. Heliyon, 9 (9), e19578. doi: https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2023.e19578
  3. Çelik, H. T., Gürü, M. (2015). Extraction of oil and silybin compounds from milk thistle seeds using supercritical carbon dioxide. The Journal of Supercritical Fluids, 100, 105–109. doi: https://doi.org/10.1016/j.supflu.2015.02.025
  4. Bom, S., Jorge, J., Ribeiro, H. M., Marto, J. (2019). A step forward on sustainability in the cosmetics industry: A review. Journal of Cleaner Production, 225, 270–290. doi: https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2019.03.255
  5. Liu, Y., Wu, M., Ren, M., Bao, H., Wang, Q., Wang, N. et al. (2023). From Medical Herb to Functional Food: Development of a Fermented Milk Containing Silybin and Protein from Milk Thistle. Foods, 12 (6), 1308. doi: https://doi.org/10.3390/foods12061308
  6. Rashwan, A. K., Bai, H., Osman, A. I., Eltohamy, K. M., Chen, Z., Younis, H. A. et al. (2023). Recycling food and agriculture by-products to mitigate climate change: a review. Environmental Chemistry Letters, 21 (6), 3351–3375. doi: https://doi.org/10.1007/s10311-023-01639-6
  7. Zhang, Z.-S., Wang, S., Liu, H., Li, B.-Z., Che, L. (2020). Constituents and thermal properties of milk thistle seed oils extracted with three methods. LWT, 126, 109282. doi: https://doi.org/10.1016/j.lwt.2020.109282
  8. Belinska, A., Bochkarev, S., Varankina, O., Rudniev, V., Zviahintseva, O., Rudnieva, K. et al. (2019). Research on oxidative stability of protein-fat mixture based on sesame and flax seeds for use in halva technology. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5 (11 (101)), 6–14. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2019.178908
  9. Afshar, S., Ramezan, Y., Hosseini, S. (2021). Physical and chemical properties of oil extracted from sesame (Sesamum indicum L.) and sunflower (Helianthus annuus L.) seeds treated with cold plasma. Journal of Food Measurement and Characterization, 16 (1), 740–752. doi: https://doi.org/10.1007/s11694-021-01205-0
  10. Abad, A., Shahidi, F. (2021). Fatty acid, triacylglycerol and minor component profiles affect oxidative stability of camelina and sophia seed oils. Food Bioscience, 40, 100849. doi: https://doi.org/10.1016/j.fbio.2020.100849
  11. Oh, W. Y., Kim, M.-J., Lee, J. (2023). Approaches of lipid oxidation mechanisms in oil matrices using association colloids and analysis methods for the lipid oxidation. Food Science and Biotechnology, 32 (13), 1805–1819. doi: https://doi.org/10.1007/s10068-023-01359-1
  12. Danchenko, Y., Andronov, V., Kariev, A., Lebedev, V., Rybka, E., Meleshchenko, R., Yavorska, D. (2017). Research into surface properties of disperse fillers based on plant raw materials. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5 (12 (89)), 20–26. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.111350
  13. de Souza Mataruco, L., da Silva, L. H. M., Stevanato, N., da Silva, C., Fink, J. R., Filho, L. C. et al. (2023). Pressurized n-propane extraction improves bioactive compounds content, fatty acid profile, and biological activity of Mandacaru (Cereus jamacaru DC.) seed oil. Industrial Crops and Products, 195, 116367. doi: https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2023.116367
  14. Lee, K.-Y., Rahman, M. S., Kim, A.-N., Jeong, E.-J., Kim, B.-G., Lee, M.-H. et al. (2021). Effect of superheated steam treatment on yield, physicochemical properties and volatile profiles of perilla seed oil. LWT, 135, 110240. doi: https://doi.org/10.1016/j.lwt.2020.110240
  15. Guldiken, B., Konieczny, D., Franczyk, A., Satiro, V., Pickard, M., Wang, N. et al. (2022). Impacts of infrared heating and tempering on the chemical composition, morphological, functional properties of navy bean and chickpea flours. European Food Research and Technology, 248 (3), 767–781. doi: https://doi.org/10.1007/s00217-021-03918-4
  16. Urbizo-Reyes, U., Liceaga, A. M., Reddivari, L., Kim, K.-H., Anderson, J. M. (2022). Enzyme kinetics, molecular docking, and in silico characterization of canary seed (Phalaris canariensis L.) peptides with ACE and pancreatic lipase inhibitory activity. Journal of Functional Foods, 88, 104892. doi: https://doi.org/10.1016/j.jff.2021.104892
  17. Ali, A., Kumar, R. R., T., V., Bansal, N., Bollinedi, H., Singh, S. P., Satyavathi, C. T. et al. (2022). Characterization of biochemical indicators and metabolites linked with rancidity and browning of pearl millet flour during storage. Journal of Plant Biochemistry and Biotechnology, 32 (1), 121–131. doi: https://doi.org/10.1007/s13562-022-00787-0
  18. Bochkarev, S., Krichkovska, L., Petrova, I., Petrov, S., Varankina, O., Belinska, A. (2017). Research of influence of technological processing parameters of protein-fat base for supply of sportsmen on activity of protease inhibitors. Technology Audit and Production Reserves, 4 (3 (36)), 27–30. doi: https://doi.org/10.15587/2312-8372.2017.108376
  19. Belinska, A., Petik, I., Bliznjuk, O., Bochkarev, S., Khareba, O. (2022). Bioengineering studies of inactivation of sesame proteolitic enzyme inhibitors in sports nutrition. Food Resources, 10 (19), 38–46. doi: https://doi.org/10.31073/foodresources2022-19-04
  20. Belinska, A., Bliznjuk, O., Shcherbak, O., Masalitina, N., Myronenko, L., Varankina, O. et al. (2022). Improvement of fatty systems biotechnological interesterification with immobilized enzyme preparation usage. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (6 (120)), 6–13. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2022.268373
Використання насіння розторопші модифікованого складу в технології шоколадних мас

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-28

Як цитувати

Станкевич, С. В., Забродіна, І. В., Луценко, М. В., Деревянко, І. О., Жукова, Л. В., Філенко, О. М., Рябєв, А. А., Тонкошкур, М. В., Золотухіна, О. О., & Аштаєва, Н. Л. (2023). Використання насіння розторопші модифікованого складу в технології шоколадних мас. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6(11 (126), 83–91. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.291042

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв