Формування показників якості продуктів на основі плодів та ягід

Автор(и)

  • Оксана Юріївна Давидова Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця, Україна https://orcid.org/0000-0003-3045-9464
  • Наталія Іванівна Черевична Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця, Україна https://orcid.org/0000-0002-6660-5366
  • Дмитро Павлович Крамаренко Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця, Україна https://orcid.org/0000-0003-1353-686X
  • Світлана Ігорівна Сисоєва Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця, Україна https://orcid.org/0000-0003-0790-0581
  • Кристина Борисівна Нечепуренко Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця, Україна https://orcid.org/0000-0002-1815-2542

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.291884

Ключові слова:

технологічні рішення, унікальні інгредієнти, антиоксидантна активність, імуномоделюючі властивості, стабілізація біофлавоноїдів

Анотація

Невід’ємною складовою здорового харчування є плоди і ягоди. Сезонність виробництва, нетривалість збереження у свіжому вигляді визначає необхідність їх переробки з метою рівномірного постачання населення необхідними харчовими речовинами цілорічно.

Розповсюдженими соусами є томатні та соуси-майонези. Асортимент фруктових соусів обмежений, а традиційні технології їх отримання не дозволяють максимально зберегти в них біологічно активні речовини рослинної сировини і не завжди відрізняються високими органолептичними показниками.

Встановлений зв’язок між якістю продукту з плодів, його кольором, харчовою цінністю та засвоюваністю знаходиться у прямій залежності від поліфенолів, які є хімічно активними і вкрай нестабільними.

Одним із прийнятих технологічних рішень, спрямованих на збереження поліфенолів вишні та чорної смородини під час розробки технології соусів, є застосування ароматичної рослинної сировини, широко районованої в Україні. Попередні дослідження дозволили припустити, що листя чорної смородини, горіха волоського, душиця, бузиновий цвіт, квітки ромашки здатні зберегти поліфеноли від окислення.

Дослідження підтвердили припущення. Встановлено, що прийняті концентрації добавок є оптимальними та дозволяють зберегти біофлавоноїди вишні та чорної смородини на 34...82 % більше порівняно із традиційними продуктами. За органолептичними показниками продукти вигідно відрізняються інтенсивним кольором та приємним ароматом, властивими вихідній сировині.

Досліджено радіопротекторні властивості соусів з вишні та чорної смородини. Доведено позитивний їх вплив на виведення радіонуклідів з організму. Соуси достовірно мають радіопротекторні, імуномоделюючі властивості і можуть використовуватись у лікувально-профілактичному та дитячому харчуванні

Біографії авторів

Оксана Юріївна Давидова, Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця

Доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри

Кафедра готельного і ресторанного бізнесу

Наталія Іванівна Черевична, Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра готельного і ресторанного бізнесу

Дмитро Павлович Крамаренко, Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра готельного і ресторанного бізнесу

Світлана Ігорівна Сисоєва, Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця

Кандидат наук з державного управління, доцент

Кафедра готельного і ресторанного бізнесу

Кристина Борисівна Нечепуренко, Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця

Кандидат технічних наук

Кафедра готельного і ресторанного бізнесу

Посилання

  1. Yamada, K. (2017). Development of multifunctional foods. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 81 (5), 849–853. doi: https://doi.org/10.1080/09168451.2017.1279851
  2. Kozonova, Y., Teleghenko, L., Atanasova, V. (2021). Immunomodulating sauces. Food Resources, 9 (16), 98–108. doi: https://doi.org/10.31073/foodresources2021-16-10
  3. Passport of the market of sauces and vegetable preservation in Ukraine. 2020 year. Available at: https://pro-consulting.ua/en/issledovanie-rynka/pasport-rynka-sousnoj-gruppy-i-plodovoovoshnoj-konservacii-v-ukraine-2020-god
  4. Khomych, H. P., Kapreliants, L. V. (2013). Fenolni spoluky dykoroslykh plodiv i yahid: sklad, vlastyvosti, zminy pry pererobtsi. Poltava: PUET, 217. Available at: https://card-file.ontu.edu.ua/items/2571e524-a5d8-4d7a-8d4f-014a01430159
  5. Cory, H., Passarelli, S., Szeto, J., Tamez, M., Mattei, J. (2018). The Role of Polyphenols in Human Health and Food Systems: A Mini-Review. Frontiers in Nutrition, 5. doi: https://doi.org/10.3389/fnut.2018.00087
  6. Sukhorska, O. P., Slyvka, N. B., Bilyk, O. Ya. (2017). Analiz osnovnykh roslynnykh dzherel bioflavonoidiv dlia stvorennia produktiv likuvalno-profilaktychnoho pryznachennia. Naukovyi visnyk LNUVMB im. S. Z. Hzhytskoho, 19 (80), 107–110.
  7. Xu, M., Jin, Z., Ohm, J.-B., Schwarz, P., Rao, J., Chen, B. (2018). Improvement of the Antioxidative Activity of Soluble Phenolic Compounds in Chickpea by Germination. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 66 (24), 6179–6187. doi: https://doi.org/10.1021/acs.jafc.8b02208
  8. Paszkiewicz, M., Budzyńska, A., Różalska, B., Sadowska, B. (2012). The immunomodulatory role of plant polyphenols. Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 66, 637–646. Available at: https://phmd.pl/api/files/view/28947.pdf
  9. Haslam, E. (1999). Che Farò Senza Polifenoli? Plant Polyphenols 2, 15–40. doi: https://doi.org/10.1007/978-1-4615-4139-4_2
  10. Oszmianski, J., Lamer-Zarawska, E. (1992). Antymutagenna i antykancerogenna aktywnosc roslinnych polifenoli. INFA NA, 46 (10), 253–255. Available at: https://www.infona.pl/resource/bwmeta1.element.agro-article-15ffbb35-cc46-4489-8e0b-aba1f3bcdb77?&locale=en
  11. Metodicheskie ukazaniya po issledovaniyu biologicheski aktivnyh veshchestv plodov (1979). Leningrad: VASHNIL, VIR.
  12. Serdiuk, M. Ye., Priss, O. P., Haprindashvili, N. A., Zdorovtseva, L. M., Sukharenko, O. I., Ivanova, I. Ye. (2020). Doslidnytskyi praktykum. Chastyna 1. Metody doslidzhennia plodoovochevoi ta yahidnoi produktsiyi. Melitopol: Vydavnycho-polihrafichnyi tsentr «Liuks», 370. Available at: http://www.tsatu.edu.ua/tpzpsg/wp-content/uploads/sites/18/dokument-microsoft-word.pdf
  13. Otsinka protyradionuklidnykh vlastyvostei kharchovykh produktiv i dobavok (1996). Kyiv.
  14. Havlovska, N., Savina, H., Davydova, O., Savin, S., Rudnichenko, Y., Lisovskyi, I. (2019). Qualitative Substantiation of Strategic Decisions in the Field of Cost Management using the Methods of Economic Mathematical Modeling. TEM Journal, 8 (3), 959–971. doi: https://doi.org/10.18421/TEM83-38
  15. Shtal, T., Davydova, O., Sysoieva, S., Nechepurenko, K., Zolotukhina, I. (2023). Semi-finished products based on protein-carbohydrate raw milk materials: Economic justification of introducing in restaurants. Rivista Di Studi Sulla Sostenibilita’, 12 (2), 289–303. doi: https://doi.org/10.3280/riss2022-002017
  16. Fraga, C. G., Croft, K. D., Kennedy, D. O., Tomás-Barberán, F. A. (2019). The effects of polyphenols and other bioactives on human health. Food & Function, 10 (2), 514–528. doi: https://doi.org/10.1039/c8fo01997e
  17. Ivanova, I., Serdyuk, М., Malkina, V., Tonkha, O., Tsyz, O., Mazur, B. et al. (2022). Cultivar features of polyphenolic compounds and ascorbic acid accumulation in the cherry fruits (Prunus cerasus L.) in the Southern Steppe of Ukraine. Agronomy Research, 20 (3), 588–602. doi: https://doi.org/10.15159/ar.22.065
  18. Simakhina, G., Naumenko, N. (2019). The expedience of using the herbs in food industry. Vcheni zapysky TNU imeni V.I. Vernadskoho. Seriya: Tekhnichni nauky, 30 (69), 140–145. Available at: https://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/30779
  19. Mamchur, F. I. (2021). Dovidnyk z fitoterapiyi. Kyiv: Zdorovia, 280. Available at: https://archive.org/details/fit1986
  20. Lypa, Yu. (2020). Liky pid nohamy. Pro likuvannia roslynamy. Kyiv: Tsentr navchalnoi literatury, 111. Available at: https://diasporiana.org.ua/miscellaneous/lypa-yu-liky-pid-nogamy-pro-likuvannya-roslynamy/
  21. Zozulynets cholovichyi. Likarski roslyny (1992). Kyiv: Vydavnytstvo «Ukrainska entsyklopediya» im. M. P. Bazhana, Ukrainskyi vyrobnycho-komertsiynyi tsentr «Olimp», 180. Available at: https://ev.vue.gov.ua/wp-content/uploads/2018/04/Гродзінський-А.М.-Лікарські-рослини.-Енциклопедичний-довідник.pdf
Формування показників якості продуктів на основі плодів та ягід

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-28

Як цитувати

Давидова, О. Ю., Черевична, Н. І., Крамаренко, Д. П., Сисоєва, С. І., & Нечепуренко, К. Б. (2023). Формування показників якості продуктів на основі плодів та ягід. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6(11 (126), 73–82. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.291884

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв