Визначення впливу комбінованого екстракту на показники якості кисломолочного продукту з відновленого верблюжого молока

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.294930

Ключові слова:

верблюже молоко відновлене, комбінований екстракт, амінокислоти, мінерали, вітаміни, антиоксиданти

Анотація

Об’єктами дослідження є кисломолочний продукт, виготовлений на основі відновленого верблюжого молока, та кисломолочний продукт, виготовлений на основі відновленого верблюжого молока, збагачений комбінованим екстрактом. Вироблений продукт повинен задовольняти потреби організму у вітамінах і мінеральних речовинах, необхідних для нормального розвитку організму. Проте харчовий склад кисломолочних напоїв, виготовлених з відновленого верблюжого молока, залежить від вибору рослинної сировини для додавання екстракту. Вивчено вплив комбінованого екстракту на показники якості кисломолочного продукту. Під впливом комбінованого екстракту вміст білка в дослідному зразку кисломолочного продукту підвищується на 3,96 %, а жиру на 10,0 % порівняно з кисломолочним продуктом без додавання комбінованого екстракту. Аналіз хімічного складу та харчової цінності розробленого кисломолочного напою показує, що він містить (мг/100 г) мінеральні речовини, які були відсутні в нерозведеному напої: магній – 1,12; мідь – 0,044; вітаміни: пантотенова кислота – 0,437; нікотинова кислота – 0,203; рибофлавін – 0,033; вітамін Е – 2,16. Крім того, в ньому підвищений вміст калію, цинку, натрію, заліза, кальцію; вітаміни В1, В6, С, А; а також вміст флавоноїдів, поліфенолів і катехінів. Це надає йому певні антиоксидантні властивості. Отримані результати свідчать про підвищення біологічної цінності та додаткових функціональних властивостей збагаченого відновленого верблюжого молока. Встановлено, що збагачення відновленого молока комбінованим екстрактом дозволяє створити продукт, який сприяє організації повноцінного харчування людей і буде користуватися попитом на харчовому ринку

Біографії авторів

Ukilim Tastemirova, Almaty Technological University

Doctoral Student

Department of Food Technology

Rauan Mukhtarkhanova, Almaty Technological University

Candidate of Technical Sciences, Associate Professor

Science Management Section

Azret Shingisov, M. Auezov South Kazakhstan State University

Doctor of Technical Sciences, Professor

Department of Technology and Food Safety

Viktoriia Yevlash, State Biotechnological University

Doctor of Technical Sciences, Professor

Department of Chemistry, Biochemistry, Microbiology and Nutrition Hygiene

Посилання

  1. Brezovečki, A. (2015). Camel milk and milk products. Mljekarstvo, 65 (2), 81–90. doi: https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2015.0202
  2. Camel Milk: Are There Health Benefits? Available at: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-camel-milk
  3. Khalesi, M., Salami, M., Moslehishad, M., Winterburn, J., Moosavi-Movahedi, A. A. (2017). Biomolecular content of camel milk: A traditional superfood towards future healthcare industry. Trends in Food Science & Technology, 62, 49–58. doi: https://doi.org/10.1016/j.tifs.2017.02.004
  4. Sulieman, A. M. E., Alayan, A. A. (2022). Nutritional, Antimicrobial and Bioactive Components of Gariss, a Fermented Camel Milk Product. African Fermented Food Products- New Trends, 175–187. doi: https://doi.org/10.1007/978-3-030-82902-5_12
  5. Seifu, E. (2022). Recent advances on camel milk: Nutritional and health benefits and processing implications—A review. AIMS Agriculture and Food, 7 (4), 777–804. doi: https://doi.org/10.3934/agrfood.2022048
  6. Singh, R., Mal, G., Kumar, D., Patil, N. V., Pathak, K. M. L. (2017). Camel Milk: An Important Natural Adjuvant. Agricultural Research, 6 (4), 327–340. doi: https://doi.org/10.1007/s40003-017-0284-4
  7. Seifu, E. (2023). Camel milk products: innovations, limitations and opportunities. Food Production, Processing and Nutrition, 5 (1). doi: https://doi.org/10.1186/s43014-023-00130-7
  8. Shingisov, A. U., Alibekov, R. S., Myrkhalykov, B. G., Musayeva, S. A., Urazbayeva, K. A., Iskakova, S. K. et al. (2016). Physicochemical Characteristics of the New Polyphyto-component Composition for Food Industry. Biosciences, Biotechnology Research Asia, 13 (2), 879–886. doi: https://doi.org/10.13005/bbra/2110
  9. Ahmed, N. A. A., El-Zubeir, I. E. M. (2011). Effect of salt level on some physical and chemical properties and acceptability of camel milk cheese. Journal of Camelid Science, 4, 40–48. Available at: https://www.researchgate.net/publication/271511047_Effect_of_salt_level_on_some_physical_and_chemical_properties_and_acceptability_of_camel_milk_cheese
  10. Berhe, T., Ipsen, R., Seifu, E., Kurtu, M. Y., Fugl, A., Hansen, E. B. (2019). Metagenomic analysis of bacterial community composition in Dhanaan: Ethiopian traditional fermented camel milk. FEMS Microbiology Letters, 366 (11). doi: https://doi.org/10.1093/femsle/fnz128
  11. Liu, C., Liu, L.-X., Yang, J., Liu, Y.-G. (2023). Exploration and analysis of the composition and mechanism of efficacy of camel milk. Food Bioscience, 53, 102564. doi: https://doi.org/10.1016/j.fbio.2023.102564
  12. Ho, T. M., Ton, T. T., Gaiani, C., Bhandari, B. R., Bansal, N. (2021). Changes in surface chemical composition relating to rehydration properties of spray-dried camel milk powder during accelerated storage. Food Chemistry, 361, 130136. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.130136
  13. Ho, T. M., Chan, S., Yago, A. J. E., Shravya, R., Bhandari, B. R., Bansal, N. (2019). Changes in physicochemical properties of spray-dried camel milk powder over accelerated storage. Food Chemistry, 295, 224–233. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.05.122
  14. Karomatov, I. D., Abduvokhidov, A. T. (2018). Medicinal properties of grape seeds and grape oil (literature review). Biology and integrative medicine, 1, 49–86.
  15. Hu, T., Linghu, K., Huang, S., Battino, M., Georgiev, M. I., Zengin, G. et al. (2019). Flaxseed extract induces apoptosis in human breast cancer MCF-7 cells. Food and Chemical Toxicology, 127, 188–196. doi: https://doi.org/10.1016/j.fct.2019.03.029
  16. Zheleuova, Z. S., Uzakov, Y. M., Shingisov, A. U., Alibekov, R. S., Khamitova, B. M. (2020). Development of halal cooked smoked beef and turkey sausage using a combined plant extracts. Journal of Food Processing and Preservation, 45 (1). doi: https://doi.org/10.1111/jfpp.15028
  17. Tastemirova, U. U., Mukhtarkhanova, R. B., Shingisov, A. U. (2023). Study of the yield of dry substances during extraction of grape seeds and flax seeds. The Journal of Almaty Technological University, 1 (4), 5–13.
  18. Tastemirova, U., Ciprovica, I., Shingisov, A. (2020). The comparison of the spray-drying and freeze-drying techniques for camel milk: a review. Research for Rural Development 2020 : Annual 26th International Scientific Conference Proceedings. doi: https://doi.org/10.22616/rrd.26.2020.015
Визначення впливу комбінованого екстракту на показники якості кисломолочного продукту з відновленого верблюжого молока

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-28

Як цитувати

Tastemirova, U., Mukhtarkhanova, R., Shingisov, A., & Yevlash, V. (2023). Визначення впливу комбінованого екстракту на показники якості кисломолочного продукту з відновленого верблюжого молока . Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6(11 (126), 51–58. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.294930

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв