Визначення впливу обробки хітозаном перед зберіганням на збереженість суплідь шовковиці

Автор(и)

  • Людмила Михайлівна Пузік Державний біотехнологічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0002-5465-2771
  • Володимир Кузьмич Пузік Державний біотехнологічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0001-5028-9461
  • Вероніка Анатоліївна Бондаренко Державний біотехнологічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0002-0883-7193
  • Яна Олександрівна Мулєнок Державний біотехнологічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0001-9015-852X
  • Лідія Анатоліївна Шубенко Білоцерківський національний аграрний університет, Україна https://orcid.org/0000-0002-8938-9520
  • Оксана Іванівна Мулярчук Заклад вищої освіти «Подільський державний університет», Україна https://orcid.org/0000-0003-2072-8536
  • Андрій Олегович Чернега Уманський національний університет садівництва, Україна https://orcid.org/0000-0002-4511-8331
  • Володимир Вікторович Новіков Уманський національний університет садівництва, Україна https://orcid.org/0000-0003-3052-8407
  • Володимир Іванович Войцехівський Національний університет біоресурсів і природокористування України, Україна https://orcid.org/0000-0003-3568-0985

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2025.323334

Ключові слова:

супліддя шовковиці, природні втрати, мікробіологічні захворювання, фізіологічні розлади, хітозан

Анотація

Дослідження збереження якості ягідної сировини набуває актуальності у зв’язку із цінністю ягід як продукту харчування для десертного та технологічного призначення у переробній промисловості. Вирішенням цього питання є використання їстівних плівок та покриттів. Їстівні покриття виділяються як природна та недорога альтернатива збереження продукції.

Об’єктом дослідження є технологія попередньої обробки суплідь шовковиці з використанням їстівних покриттів на основі хітозану.  Проблема, що вирішувалася, полягає у визначенні більш безпечних та ефективних технологій післязбиральної обробки суплідь шовковиці розчинами хітозану, що дозволить зменшити втрати продукції під час зберігання та подовжити тривалість її споживання.

Предметом дослідження є супліддя шовковиці та захисні покриття з 0,2 % 0,4 % 0,6 % концентрацією хітозана та 0,5 % аскорбінової кислоти.

Мінімальні втрати маси суплідь шовковиці (2,72 %) та щодобові втрати (0,84 %) під час зберігання спостерігались за попередньої обробки 0,6 % хітозаном, розчиненому у 0,5 % аскорбіновій кислоті. Додавання аскорбіновї кислоти пригнічувало розвиток Botrytis cinerea в 1,5–2,1 рази. Між виходом товарної продукції та концентрацією розчина хітозана існує обернений тісний зв'язок. Збільшення концентрації хітозану від 0,2 % до 0,6 % зменшує природні втрати маси, фізіологічні розлади суплідь, абсолютний брак продукції. Вихід товарної продукції збільшується від 91,7 до 95,1 %. Вміст сухих речовин за період зберігання зменшився на 3,0–6,6 % при обробці водним розчином хітозана та 2,0–3,5 % розчином з аскорбіновою кислотою. Найменші втрати спостерігалися за обробки 0,6 % розчину хітозану та 0,5 % аскорбіновій кислоти Аналогічна закономірність спостерігалась і за вмістом сухих розчинних речовин

Біографії авторів

Людмила Михайлівна Пузік, Державний біотехнологічний університет

Доктор сільськогосподарських наук, професор

Кафедра плодоовочівництва і зберігання продукції рослинництва

Володимир Кузьмич Пузік, Державний біотехнологічний університет

Доктор сільськогосподарських наук, професор

Кафедра екології та біотехнологій в рослинництві

Вероніка Анатоліївна Бондаренко, Державний біотехнологічний університет

Кандидат сільськогосподарських наук, доцент

Кафедра плодоовочівництва і зберігання продукції рослинництва

Яна Олександрівна Мулєнок, Державний біотехнологічний університет

Кандидат сільськогосподарських наук, старший викладач

Кафедра плодоовочівництва і зберігання продукції рослинництва

Лідія Анатоліївна Шубенко, Білоцерківський національний аграрний університет

Кандидат сільськогосподарських наук, доцент

Кафедра генетики, селекції і насінництва сільськогосподарських культур

Оксана Іванівна Мулярчук, Заклад вищої освіти «Подільський державний університет»

Кандидат сільськогосподарських наук, доцент, завідувачка кафедри

Кафедра садівництва і виноградарства

Андрій Олегович Чернега, Уманський національний університет садівництва

Кандидат сільськогосподарських наук, доцент, завідувач кафедри

Кафедрa харчових технологій

Володимир Вікторович Новіков, Уманський національний університет садівництва

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра харчових технологій

Володимир Іванович Войцехівський, Національний університет біоресурсів і природокористування України

Кандидат сільськогосподарських наук, доцент

Кафедра технології зберігання, переробки та стандартизації продукції рослинництва ім. проф. Б.В. Лесика

Посилання

  1. Galat, L. (2021). World berries market: current trends and prospects for Ukraine. Efektyvna Ekonomika, 2. https://doi.org/10.32702/2307-2105-2021.2.76
  2. Jan, B., Parveen, R., Zahiruddin, S., Khan, M. U., Mohapatra, S., Ahmad, S. (2021). Nutritional constituents of mulberry and their potential applications in food and pharmaceuticals: A review. Saudi Journal of Biological Sciences, 28 (7), 3909–3921. https://doi.org/10.1016/j.sjbs.2021.03.056
  3. Maunula, L., Kaupke, A., Vasickova, P., Söderberg, K., Kozyra, I., Lazic, S. et al. (2013). Tracing enteric viruses in the European berry fruit supply chain. International Journal of Food Microbiology, 167 (2), 177–185. https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2013.09.003
  4. Hussein, Z., Fawole, O. A., Opara, U. L. (2020). Harvest and Postharvest Factors Affecting Bruise Damage of Fresh Fruits. Horticultural Plant Journal, 6 (1), 1–13. https://doi.org/10.1016/j.hpj.2019.07.006
  5. Herman, R. A., Ayepa, E., Fometu, S. S., Shittu, S., Davids, J. S., Wang, J. (2022). Mulberry fruit post-harvest management: Techniques, composition and influence on quality traits -A review. Food Control, 140, 109126. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2022.109126
  6. Yousuf, B., Qadri, O. S., Srivastava, A. K. (2018). Recent developments in shelf-life extension of fresh-cut fruits and vegetables by application of different edible coatings: A review. LWT, 89, 198–209. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2017.10.051
  7. Kumar, P., Sethi, S., Sharma, R. R., Srivastav, M., Varghese, E. (2017). Effect of chitosan coating on postharvest life and quality of plum during storage at low temperature. Scientia Horticulturae, 226, 104–109. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2017.08.037
  8. Rajestary, R., Xylia, P., Chrysargyris, A., Romanazzi, G., Tzortzakis, N. (2022). Preharvest Application of Commercial Products Based on Chitosan, Phosphoric Acid Plus Micronutrients, and Orange Essential Oil on Postharvest Quality and Gray Mold Infections of Strawberry. International Journal of Molecular Sciences, 23 (24), 15472. https://doi.org/10.3390/ijms232415472
  9. Vasylyshyna, O. (2019). Optimization of storage fruit foods with preparing processing by hytosan solution. Ukrainian Black Sea Region Agrarian Science, 3 (103), 80–87. https://doi.org/10.31521/2313-092x/2019-3(103)-10
  10. Blahopoluchna, A., Liakhovska, N. (2021). Effect of chitosan pretreatment on the quality of strawberries during cold storage. Food Science and Technology, 15 (3). https://doi.org/10.15673/fst.v15i3.2151
  11. Ibrahim, M. A., Sharoba, A. M., El Waseif, K. H., El Mansy, H. A., El Tanahy, H. H. (2017). Effect of Edible Coating by Chitosan with Lemongrass and Thyme Oils on Strawberry Quality and Shelf Life during Storage. ournal of Food Technology and Nutritional Sciences, 3 (1). Available at: https://www.researchgate.net/publication/313388867_Effect_of_Edible_Coating_by_Chitosan_with_Lemongrass_and_Thyme_Oils_on_Strawberry_Quality_and_Shelf_Life_during_Storage
  12. Kerch, G., Sabovics, M., Kruma, Z., Kampuse, S., Straumite, E. (2011). Effect of chitosan and chitooligosaccharide on vitamin C and polyphenols contents in cherries and strawberries during refrigerated storage. European Food Research and Technology, 233 (2), 351–358. https://doi.org/10.1007/s00217-011-1525-6
  13. Kawhena, T. G., Opara, U. L., Fawole, O. A. (2021). Optimization of Gum Arabic and Starch-Based Edible Coatings with Lemongrass Oil Using Response Surface Methodology for Improving Postharvest Quality of Whole “Wonderful” Pomegranate Fruit. Coatings, 11 (4), 442. https://doi.org/10.3390/coatings11040442
  14. Bansal, H., Singh, S., Sharma, A., Kaur, K., Yadav, K., Bishnoi, M. et al. (2025). Enhancing grape preservation: The synergistic effect of curry leaf essential oil in buckwheat starch-chitosan composite coatings. Food Control, 169, 111001. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2024.111001
  15. Parvin, N., Rahman, A., Roy, J., Rashid, M. H., Paul, N. C., Mahamud, Md. A. et al. (2023). Chitosan Coating Improves Postharvest Shelf-Life of Mango (Mangifera indica L.). Horticulturae, 9 (1), 64. https://doi.org/10.3390/horticulturae9010064
  16. Petriccione, M., Mastrobuoni, F., Pasquariello, M., Zampella, L., Nobis, E., Capriolo, G., Scortichini, M. (2015). Effect of Chitosan Coating on the Postharvest Quality and Antioxidant Enzyme System Response of Strawberry Fruit during Cold Storage. Foods, 4 (4), 501–523. https://doi.org/10.3390/foods4040501
  17. Wang, S. Y., Gao, H. (2013). Effect of chitosan-based edible coating on antioxidants, antioxidant enzyme system, and postharvest fruit quality of strawberries (Fragaria x aranassa Duch.). LWT - Food Science and Technology, 52 (2), 71–79. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2012.05.003
  18. Suriati, L., Suardani, N. M. A. (2021). Application Ecogel Incorporation additive for maintain freshness of Strawberry fruit during storage. IOP Conference Series: Materials Science and Engineering, 1098 (6), 062055. https://doi.org/10.1088/1757-899x/1098/6/062055
  19. Blahopoluchna, A., Mushtruk, M., Slobodyanyuk, N., Liakhovska, N., Parakhnenko, V., Udodov, S. et al. (2023). The influence of chitosan on the raspberry quality during the storage process. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 17, 529–549. https://doi.org/10.5219/1875
  20. Tezotto-Uliana, J. V., Fargoni, G. P., Geerdink, G. M., Kluge, R. A. (2014). Chitosan applications pre- or postharvest prolong raspberry shelf-life quality. Postharvest Biology and Technology, 91, 72–77. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2013.12.023
  21. Hernández-Muñoz, P., Almenar, E., Valle, V. D., Velez, D., Gavara, R. (2008). Effect of chitosan coating combined with postharvest calcium treatment on strawberry (Fragaria×ananassa) quality during refrigerated storage. Food Chemistry, 110 (2), 428–435. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2008.02.020
  22. Romanazzi, G., Feliziani, E., Santini, M., Landi, L. (2013). Effectiveness of postharvest treatment with chitosan and other resistance inducers in the control of storage decay of strawberry. Postharvest Biology and Technology, 75, 24–27. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2012.07.007
  23. Romanazzi, G., Feliziani, E., Sivakumar, D. (2018). Chitosan, a Biopolymer With Triple Action on Postharvest Decay of Fruit and Vegetables: Eliciting, Antimicrobial and Film-Forming Properties. Frontiers in Microbiology, 9. https://doi.org/10.3389/fmicb.2018.02745
  24. Martínez-González, M. del C., Bautista-Baños, S., Correa-Pacheco, Z. N., Corona-Rangel, M. L., Ventura-Aguilar, R. I., Del Río-García, J. C., Ramos-García, M. de L. (2020). Effect of Nanostructured Chitosan/Propolis Coatings on the Quality and Antioxidant Capacity of Strawberries During Storage. Coatings, 10 (2), 90. https://doi.org/10.3390/coatings10020090
  25. Smilanick, J. L., Aiyabei, J., Gabler, F. M., Doctor, J., Sorenson, D., Mackey, B. (2002). Quantification of the Toxicity of Aqueous Chlorine to Spores of Penicillium digitatum and Geotrichum citri-aurantii. Plant Disease, 86 (5), 509–514. https://doi.org/10.1094/pdis.2002.86.5.509
  26. Sinha, A., Gill, P. P. S., Jawandha, S. K., Grewal, S. K. (2022). Composite coating of chitosan with salicylic acid retards pear fruit softening under cold and supermarket storage. Food Research International, 160, 111724. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2022.111724
  27. Ennab, H. A., El-Shemy, M. A., Alam-Eldein, S. M. (2020). Salicylic Acid and Putrescine to Reduce Post-Harvest Storage Problems and Maintain Quality of Murcott Mandarin Fruit. Agronomy, 10 (1), 115. https://doi.org/10.3390/agronomy10010115
  28. Perdones, A., Sánchez-González, L., Chiralt, A., Vargas, M. (2012). Effect of chitosan-lemon essential oil coatings on storage-keeping quality of strawberry. Postharvest Biology and Technology, 70, 32–41. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2012.04.002
  29. Shahbazi, Y. (2018). Application of carboxymethyl cellulose and chitosan coatings containing Mentha spicata essential oil in fresh strawberries. International Journal of Biological Macromolecules, 112, 264–272. https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2018.01.186
  30. Priyadarshi, R., El-Araby, A., Rhim, J.-W. (2024). Chitosan-based sustainable packaging and coating technologies for strawberry preservation: A review. International Journal of Biological Macromolecules, 278, 134859. https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2024.134859
  31. Blahopoluchna, A. H., Liakhovska, N. O. (2021). Effect of preliminary treatment of strawberries with chitosane solution on storage duration and yield of marketable products. Bulletin of Uman National University of Horticulture, 2, 42–44. https://doi.org/10.31395/2310-0478-2021-2-42-44
  32. Blahopoluchna, A. H., Liakhovska, N. O. (2024). Preservation of blackberry fruits after post-harvest treatment with chitosan. Bulletin of Uman National University of Horticulture, 1, 60–64. https://doi.org/10.32782/2310-0478-2024-1-60-64
Визначення впливу обробки хітозаном перед зберіганням на збереженість суплідь шовковиці

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-02-28

Як цитувати

Пузік, Л. М., Пузік, В. К., Бондаренко, В. А., Мулєнок, Я. О., Шубенко, Л. А., Мулярчук, О. І., Чернега, А. О., Новіков, В. В., & Войцехівський, В. І. (2025). Визначення впливу обробки хітозаном перед зберіганням на збереженість суплідь шовковиці. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1(11 (133), 28–37. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2025.323334

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв