Визначення впливу обробки хітозаном перед зберіганням на збереженість суплідь шовковиці
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2025.323334Ключові слова:
супліддя шовковиці, природні втрати, мікробіологічні захворювання, фізіологічні розлади, хітозанАнотація
Дослідження збереження якості ягідної сировини набуває актуальності у зв’язку із цінністю ягід як продукту харчування для десертного та технологічного призначення у переробній промисловості. Вирішенням цього питання є використання їстівних плівок та покриттів. Їстівні покриття виділяються як природна та недорога альтернатива збереження продукції.
Об’єктом дослідження є технологія попередньої обробки суплідь шовковиці з використанням їстівних покриттів на основі хітозану. Проблема, що вирішувалася, полягає у визначенні більш безпечних та ефективних технологій післязбиральної обробки суплідь шовковиці розчинами хітозану, що дозволить зменшити втрати продукції під час зберігання та подовжити тривалість її споживання.
Предметом дослідження є супліддя шовковиці та захисні покриття з 0,2 % 0,4 % 0,6 % концентрацією хітозана та 0,5 % аскорбінової кислоти.
Мінімальні втрати маси суплідь шовковиці (2,72 %) та щодобові втрати (0,84 %) під час зберігання спостерігались за попередньої обробки 0,6 % хітозаном, розчиненому у 0,5 % аскорбіновій кислоті. Додавання аскорбіновї кислоти пригнічувало розвиток Botrytis cinerea в 1,5–2,1 рази. Між виходом товарної продукції та концентрацією розчина хітозана існує обернений тісний зв'язок. Збільшення концентрації хітозану від 0,2 % до 0,6 % зменшує природні втрати маси, фізіологічні розлади суплідь, абсолютний брак продукції. Вихід товарної продукції збільшується від 91,7 до 95,1 %. Вміст сухих речовин за період зберігання зменшився на 3,0–6,6 % при обробці водним розчином хітозана та 2,0–3,5 % розчином з аскорбіновою кислотою. Найменші втрати спостерігалися за обробки 0,6 % розчину хітозану та 0,5 % аскорбіновій кислоти Аналогічна закономірність спостерігалась і за вмістом сухих розчинних речовин
Посилання
- Galat, L. (2021). World berries market: current trends and prospects for Ukraine. Efektyvna Ekonomika, 2. https://doi.org/10.32702/2307-2105-2021.2.76
- Jan, B., Parveen, R., Zahiruddin, S., Khan, M. U., Mohapatra, S., Ahmad, S. (2021). Nutritional constituents of mulberry and their potential applications in food and pharmaceuticals: A review. Saudi Journal of Biological Sciences, 28 (7), 3909–3921. https://doi.org/10.1016/j.sjbs.2021.03.056
- Maunula, L., Kaupke, A., Vasickova, P., Söderberg, K., Kozyra, I., Lazic, S. et al. (2013). Tracing enteric viruses in the European berry fruit supply chain. International Journal of Food Microbiology, 167 (2), 177–185. https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2013.09.003
- Hussein, Z., Fawole, O. A., Opara, U. L. (2020). Harvest and Postharvest Factors Affecting Bruise Damage of Fresh Fruits. Horticultural Plant Journal, 6 (1), 1–13. https://doi.org/10.1016/j.hpj.2019.07.006
- Herman, R. A., Ayepa, E., Fometu, S. S., Shittu, S., Davids, J. S., Wang, J. (2022). Mulberry fruit post-harvest management: Techniques, composition and influence on quality traits -A review. Food Control, 140, 109126. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2022.109126
- Yousuf, B., Qadri, O. S., Srivastava, A. K. (2018). Recent developments in shelf-life extension of fresh-cut fruits and vegetables by application of different edible coatings: A review. LWT, 89, 198–209. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2017.10.051
- Kumar, P., Sethi, S., Sharma, R. R., Srivastav, M., Varghese, E. (2017). Effect of chitosan coating on postharvest life and quality of plum during storage at low temperature. Scientia Horticulturae, 226, 104–109. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2017.08.037
- Rajestary, R., Xylia, P., Chrysargyris, A., Romanazzi, G., Tzortzakis, N. (2022). Preharvest Application of Commercial Products Based on Chitosan, Phosphoric Acid Plus Micronutrients, and Orange Essential Oil on Postharvest Quality and Gray Mold Infections of Strawberry. International Journal of Molecular Sciences, 23 (24), 15472. https://doi.org/10.3390/ijms232415472
- Vasylyshyna, O. (2019). Optimization of storage fruit foods with preparing processing by hytosan solution. Ukrainian Black Sea Region Agrarian Science, 3 (103), 80–87. https://doi.org/10.31521/2313-092x/2019-3(103)-10
- Blahopoluchna, A., Liakhovska, N. (2021). Effect of chitosan pretreatment on the quality of strawberries during cold storage. Food Science and Technology, 15 (3). https://doi.org/10.15673/fst.v15i3.2151
- Ibrahim, M. A., Sharoba, A. M., El Waseif, K. H., El Mansy, H. A., El Tanahy, H. H. (2017). Effect of Edible Coating by Chitosan with Lemongrass and Thyme Oils on Strawberry Quality and Shelf Life during Storage. ournal of Food Technology and Nutritional Sciences, 3 (1). Available at: https://www.researchgate.net/publication/313388867_Effect_of_Edible_Coating_by_Chitosan_with_Lemongrass_and_Thyme_Oils_on_Strawberry_Quality_and_Shelf_Life_during_Storage
- Kerch, G., Sabovics, M., Kruma, Z., Kampuse, S., Straumite, E. (2011). Effect of chitosan and chitooligosaccharide on vitamin C and polyphenols contents in cherries and strawberries during refrigerated storage. European Food Research and Technology, 233 (2), 351–358. https://doi.org/10.1007/s00217-011-1525-6
- Kawhena, T. G., Opara, U. L., Fawole, O. A. (2021). Optimization of Gum Arabic and Starch-Based Edible Coatings with Lemongrass Oil Using Response Surface Methodology for Improving Postharvest Quality of Whole “Wonderful” Pomegranate Fruit. Coatings, 11 (4), 442. https://doi.org/10.3390/coatings11040442
- Bansal, H., Singh, S., Sharma, A., Kaur, K., Yadav, K., Bishnoi, M. et al. (2025). Enhancing grape preservation: The synergistic effect of curry leaf essential oil in buckwheat starch-chitosan composite coatings. Food Control, 169, 111001. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2024.111001
- Parvin, N., Rahman, A., Roy, J., Rashid, M. H., Paul, N. C., Mahamud, Md. A. et al. (2023). Chitosan Coating Improves Postharvest Shelf-Life of Mango (Mangifera indica L.). Horticulturae, 9 (1), 64. https://doi.org/10.3390/horticulturae9010064
- Petriccione, M., Mastrobuoni, F., Pasquariello, M., Zampella, L., Nobis, E., Capriolo, G., Scortichini, M. (2015). Effect of Chitosan Coating on the Postharvest Quality and Antioxidant Enzyme System Response of Strawberry Fruit during Cold Storage. Foods, 4 (4), 501–523. https://doi.org/10.3390/foods4040501
- Wang, S. Y., Gao, H. (2013). Effect of chitosan-based edible coating on antioxidants, antioxidant enzyme system, and postharvest fruit quality of strawberries (Fragaria x aranassa Duch.). LWT - Food Science and Technology, 52 (2), 71–79. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2012.05.003
- Suriati, L., Suardani, N. M. A. (2021). Application Ecogel Incorporation additive for maintain freshness of Strawberry fruit during storage. IOP Conference Series: Materials Science and Engineering, 1098 (6), 062055. https://doi.org/10.1088/1757-899x/1098/6/062055
- Blahopoluchna, A., Mushtruk, M., Slobodyanyuk, N., Liakhovska, N., Parakhnenko, V., Udodov, S. et al. (2023). The influence of chitosan on the raspberry quality during the storage process. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 17, 529–549. https://doi.org/10.5219/1875
- Tezotto-Uliana, J. V., Fargoni, G. P., Geerdink, G. M., Kluge, R. A. (2014). Chitosan applications pre- or postharvest prolong raspberry shelf-life quality. Postharvest Biology and Technology, 91, 72–77. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2013.12.023
- Hernández-Muñoz, P., Almenar, E., Valle, V. D., Velez, D., Gavara, R. (2008). Effect of chitosan coating combined with postharvest calcium treatment on strawberry (Fragaria×ananassa) quality during refrigerated storage. Food Chemistry, 110 (2), 428–435. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2008.02.020
- Romanazzi, G., Feliziani, E., Santini, M., Landi, L. (2013). Effectiveness of postharvest treatment with chitosan and other resistance inducers in the control of storage decay of strawberry. Postharvest Biology and Technology, 75, 24–27. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2012.07.007
- Romanazzi, G., Feliziani, E., Sivakumar, D. (2018). Chitosan, a Biopolymer With Triple Action on Postharvest Decay of Fruit and Vegetables: Eliciting, Antimicrobial and Film-Forming Properties. Frontiers in Microbiology, 9. https://doi.org/10.3389/fmicb.2018.02745
- Martínez-González, M. del C., Bautista-Baños, S., Correa-Pacheco, Z. N., Corona-Rangel, M. L., Ventura-Aguilar, R. I., Del Río-García, J. C., Ramos-García, M. de L. (2020). Effect of Nanostructured Chitosan/Propolis Coatings on the Quality and Antioxidant Capacity of Strawberries During Storage. Coatings, 10 (2), 90. https://doi.org/10.3390/coatings10020090
- Smilanick, J. L., Aiyabei, J., Gabler, F. M., Doctor, J., Sorenson, D., Mackey, B. (2002). Quantification of the Toxicity of Aqueous Chlorine to Spores of Penicillium digitatum and Geotrichum citri-aurantii. Plant Disease, 86 (5), 509–514. https://doi.org/10.1094/pdis.2002.86.5.509
- Sinha, A., Gill, P. P. S., Jawandha, S. K., Grewal, S. K. (2022). Composite coating of chitosan with salicylic acid retards pear fruit softening under cold and supermarket storage. Food Research International, 160, 111724. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2022.111724
- Ennab, H. A., El-Shemy, M. A., Alam-Eldein, S. M. (2020). Salicylic Acid and Putrescine to Reduce Post-Harvest Storage Problems and Maintain Quality of Murcott Mandarin Fruit. Agronomy, 10 (1), 115. https://doi.org/10.3390/agronomy10010115
- Perdones, A., Sánchez-González, L., Chiralt, A., Vargas, M. (2012). Effect of chitosan-lemon essential oil coatings on storage-keeping quality of strawberry. Postharvest Biology and Technology, 70, 32–41. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2012.04.002
- Shahbazi, Y. (2018). Application of carboxymethyl cellulose and chitosan coatings containing Mentha spicata essential oil in fresh strawberries. International Journal of Biological Macromolecules, 112, 264–272. https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2018.01.186
- Priyadarshi, R., El-Araby, A., Rhim, J.-W. (2024). Chitosan-based sustainable packaging and coating technologies for strawberry preservation: A review. International Journal of Biological Macromolecules, 278, 134859. https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2024.134859
- Blahopoluchna, A. H., Liakhovska, N. O. (2021). Effect of preliminary treatment of strawberries with chitosane solution on storage duration and yield of marketable products. Bulletin of Uman National University of Horticulture, 2, 42–44. https://doi.org/10.31395/2310-0478-2021-2-42-44
- Blahopoluchna, A. H., Liakhovska, N. O. (2024). Preservation of blackberry fruits after post-harvest treatment with chitosan. Bulletin of Uman National University of Horticulture, 1, 60–64. https://doi.org/10.32782/2310-0478-2024-1-60-64
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2025 Ludmila Pusik, Vlаdimir Pusik, Veronika Bondarenko, Yana Mulienok, Lidiia Shubenko, Oksana Muliarchuk, Andrii Cherneha, Volodymyr Novikov, Volodymyr Voitsekhivskyi

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.






