Визначення факторів, що впливають на виробництво соку та вина з аборигенного сорту винограду Байаншира

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2025.323382

Ключові слова:

фенольні сполуки, амінний азот, ультрафіолетові промені, твердий залишок, масообмін

Анотація

Об'єктом дослідження є зразки соку та вина, отримані з виноградного сорту Байаншира. Було проведено низку досліджень цього сорту винограду, проте динаміка дозрівання ягід і механічний склад грона, а також вплив застосованих технологічних методів на показники соку та вина ще недостатньо вивчені. Дослідження динаміки дозрівання ягід показало, що індекс дозрівання зростав у міру дозрівання та коливався в межах 27,46–43,92. Середня довжина грона становила 21,93 см, ширина — 9,70 см, маса — 172,11 г, середня кількість ягід у гроні — 61,46 шт., маса гребеня в гроні — 6,54 г. Середня довжина ягоди була 18,46 мм, ширина — 18,40 мм, середня маса ягоди — 3,67 г.

Під час переробки та зберігання виноградного соку, обробленого білим методом різними способами, було встановлено, що фізико-хімічний склад гарячепастеризованих зразків був більш схильний до змін порівняно з контрольними зразками, тоді як зразки, оброблені ультрафіолетовими променями, практично не змінювали свій природний колір і склад.

Надходження азотистих речовин у вино зростало під час витримки на дріжджовому осаді від 30 до 90 днів. Підвищення температури з 8–11 °C до 25–30 °C значно збільшувало надходження азотистих речовин із дріжджового осаду у вино порівняно з іншими варіантами.

Ці дослідження є важливими для виробництва з точки зору визначення динаміки дозрівання винограду на різних стадіях росту, перетворень, що відбуваються у фізико-хімічному складі під час зберігання соку, обробленого різними методами, а також регулювання процесів, що відбуваються на етапах підготовки вина. Отримані результати можуть бути використані в сімейних господарствах та виноробних підприємствах

Біографії авторів

Hasil Fataliyev, Azerbaijan State Agricultural University

Doctor of Technical Sciences, Professor

Department of Food Engineering and Expertise

Yahya Aghazade, Azerbaijan State Agricultural University

PhD Student

Department of Food Engineering and Expertise

Elnur Heydarov, Azerbaijan Technological University

Candidate of Technical Sciences, Associate Professor

Department of Food Engineering and Expertise

Natavan Gadimova, Azerbaijan State University of Economics (UNEC)

Candidate of Technical Sciences, Associate Professor

Department of Engineering and Applied Sciences

Department of Food Engineering

Mehman Ismayilov, Azerbaijan Technological University

Doctor of Philosophy in Engineering, Associate Professor

Department of Food Engineering and Expertise

Konul Imanova, Azerbaijan Cooperative University

Doctor of Philosophy in Engineering, Senior Lecturer

Department of Winery and Technology

Посилання

  1. Ivanova, V., Stefova, M., Vojnoski, B., Dörnyei, Á., Márk, L., Dimovska, V. et al. (2011). Identification of polyphenolic compounds in red and white grape varieties grown in R. Macedonia and changes of their content during ripening. Food Research International, 44 (9), 2851–2860. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2011.06.046
  2. Arana, I., Jarén, C., Arazuri, S. (2005). Maturity, Variety and Origin Determination in White Grapes (Vitis Vinifera L.) Using near Infrared Reflectance Technology. Journal of Near Infrared Spectroscopy, 13 (6), 349–357. https://doi.org/10.1255/jnirs.566
  3. Fataliyev, H., Malikov, A., Lezgiyev, Y., Gadimova, N., Musayev, T., Aliyeva, G. (2024). Identifying of the wine-making potential of the autochthon madrasa grape variety of different colors and quality. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (11 (128)), 56–63. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.302971
  4. Fataliyev, H., Malikov, A., Lazgiyev, Y., Haydarov, E., Agayeva, S., Baloghlanova, K. et al. (2023). Effect of maceration regime on phenolic compound quantity and color quality of madrasa wine samples. Food Science and Technology, 17 (4). https://doi.org/10.15673/fst.v17i4.2784
  5. Fataliyev, H., Gadimova, N., Huseynova, S., Isgandarova, S., Heydarov, E., Mammadova, S. (2024). Enrichment of functional drinks using grape pomace extracts, analysis of physicochemical indicators. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (11 (129)), 37–45. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.307039
  6. Silva-Barbieri, D., Salazar, F. N., López, F., Brossard, N., Escalona, N., Pérez-Correa, J. R. (2022). Advances in White Wine Protein Stabilization Technologies. Molecules, 27 (4), 1251. https://doi.org/10.3390/molecules27041251
  7. Liu, Z., Xu, L., Wang, J., Duan, C., Sun, Y., Kong, Q., He, F. (2023). Research progress of protein haze in white wines. Food Science and Human Wellness, 12 (5), 1427–1438. https://doi.org/10.1016/j.fshw.2023.02.004
  8. Kamaladdin, F. H., Galib, A. S., Elman, H. E., Elxan, A. S., Mammadtagi, A. I., Abbasgulu, H. A., Tofig, C. K. (2022). The research of effect of diluents to the amount of pesticide residues in wine. Food Science and Technology, 42. https://doi.org/10.1590/fst.39322
  9. Kamaladdin, F. H., Razim, A. G., Elman, H. E., Tofiq, C. K., Galib, A. S., Hasil, F. S. et al. (2023). The research of factors affecting the amount of aromatic compounds in white muscat wine samples. Food Science and Technology, 43. https://doi.org/10.1590/fst.70222
  10. Prakash, O., A., S., Kudachikar, V. B. (2020). Physicochemical Changes, Phenolic Profile and Antioxidant Capacities of Colored and White Grape (Vitis Vinifera L.) Varieties during Berry Development and Maturity. International Journal of Fruit Science, 20, S1773–S1783. https://doi.org/10.1080/15538362.2020.1833809
  11. Xiao, H., Li, A., Li, M., Sun, Y., Tu, K., Wang, S., Pan, L. (2018). Quality assessment and discrimination of intact white and red grapes from Vitis vinifera L. at five ripening stages by visible and near-infrared spectroscopy. Scientia Horticulturae, 233, 99–107. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2018.01.041
  12. Mammadova, S. M., Fataliyev, H. K., Gadimova, N. S., Aliyeva, G. R., Tagiyev, A. T., Baloglanova, K. V. (2020). Production of functional products using grape processing residuals. Food Science and Technology, 40, 422–428. https://doi.org/10.1590/fst.30419
  13. Savoi, S., Wong, D. C. J., Arapitsas, P., Miculan, M., Bucchetti, B., Peterlunger, E. et al. (2016). Transcriptome and metabolite profiling reveals that prolonged drought modulates the phenylpropanoid and terpenoid pathway in white grapes (Vitis vinifera L.). BMC Plant Biology, 16 (1). https://doi.org/10.1186/s12870-016-0760-1
  14. Garrido, A., Engel, J., Mumm, R., Conde, A., Cunha, A., De Vos, R. C. H. (2021). Metabolomics of Photosynthetically Active Tissues in White Grapes: Effects of Light Microclimate and Stress Mitigation Strategies. Metabolites, 11 (4), 205. https://doi.org/10.3390/metabo11040205
  15. Odinayev, M., Buriev, K., Sultonov, K., Eralieva, S. (2021). Analysis of mechanical properties, biochemical composition and technological parameters of grape (Vitis) raisin varieties in conditions of Uzbekistan. E3S Web of Conferences, 284, 03023. https://doi.org/10.1051/e3sconf/202128403023
  16. Nabiyev, A., Kazimova, İ., Mammadaliyeva, M., Maharramova, S., Nasrullayeva, G., Yusifova, M. (2024). Determining biochemical qualitative indicators of grapes during long-term storage. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (11 (128)), 64–75. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.302794
  17. Delić, M., Behmen, F., Sefo, S., Drkenda, P., Matijašević, S., Mandić, A. (2023). Effect of Pruning on Mechanical Composition of Bunch of Table Grape Varieties (Vitis Vinifera L.). 32nd Scientific-Expert Conference of Agriculture and Food Industry, 72–81. https://doi.org/10.1007/978-3-031-47467-5_8
  18. Prculovski, Z., Petkov, M., Boskov, K., Popović, T., Korunovska, B. (2024). Bunch load as a factor on the quality of the grapevine varieties'ribier'and'italia'. Poljoprivreda i Sumarstvo, 70 (2), 159–169. https://doi.org/10.17707/agricultforest.70.2.12
  19. Makuev, G. A., Isrigova, T. A., Mukailov, M. D., Salmanov, M. M., Magomedov, M. G. (2022). Technological assessment of native grapes varieties for winemaking in the conditions of Southern Dagestan. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, 979 (1), 012018. https://doi.org/10.1088/1755-1315/979/1/012018
  20. Khosrov, M. U. (2024). Mechanical and enocarpological characteristics of a number of technical and table grape varieties planted and cultivated in Azerbaijan. In The World Of Science and Education.
  21. Milanović, V., Cardinali, F., Ferrocino, I., Boban, A., Franciosa, I., Gajdoš Kljusurić, J. et al. (2022). Croatian white grape variety Maraština: First taste of its indigenous mycobiota. Food Research International, 162, 111917. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2022.111917
  22. Cataldo, E., Salvi, L., Paoli, F., Fucile, M., Mattii, G. B. (2021). Effect of Agronomic Techniques on Aroma Composition of White Grapevines: A Review. Agronomy, 11 (10), 2027. https://doi.org/10.3390/agronomy11102027
  23. Liu, X., Liu, C., Fan, X., Zhang, Y., Sun, L., Lin, M. et al. (2024). Aroma profiling analysis of grape berries based on electronic nose detection. Scientia Horticulturae, 336, 113425. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2024.113425
  24. Fataliyev, H. K. (2013). Winemaking practicum. Baku: Elm, 328.
  25. Sheskin, D. J. (2020). Handbook of Parametric and Nonparametric Statistical Procedures. Chapman and Hall/CRC, 1928. https://doi.org/10.1201/9780429186196
  26. Gadimova, N., Fataliyev, H., Heydarov, E., Lezgiyev, Y., Isgandarova, S. (2023). Development of a model and optimization of the interaction of factors in the grain malting process and its application in the production of functional beverages. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5 (11 (125)), 43–56. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.289421
  27. de Souza, V. R., Popović, V., Bissonnette, S., Ros, I., Mats, L., Duizer, L. et al. (2020). Quality changes in cold pressed juices after processing by high hydrostatic pressure, ultraviolet-c light and thermal treatment at commercial regimes. Innovative Food Science & Emerging Technologies, 64, 102398. https://doi.org/10.1016/j.ifset.2020.102398
Визначення факторів, що впливають на виробництво соку та вина з аборигенного сорту винограду Байаншира

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-02-28

Як цитувати

Fataliyev, H., Aghazade, Y., Heydarov, E., Gadimova, N., Ismayilov, M., & Imanova, K. (2025). Визначення факторів, що впливають на виробництво соку та вина з аборигенного сорту винограду Байаншира. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1(11 (133), 38–50. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2025.323382

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв