Встановлення оптимального терміну витримки кюве рожевих ігристих вин

Автор(и)

  • Марія Вікторівна Скорченко Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68 г. Київ, Україна, 01601, Україна https://orcid.org/0000-0002-6571-232X
  • Марина Володимирівна Білько Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68 г. Київ, Україна, 01601, Україна https://orcid.org/0000-0002-1122-4937

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.37203

Ключові слова:

рожеві ігристі вина, кюве, антоціани, фенольні сполуки, оптичні характеристики, витримка

Анотація

В роботі проведено дослідження впливу терміну витримки на якість рожевого купажного кюве, виготовленого із стабільних егалізованих та асамбльованих сортових виноматеріалів Піно Нуар, Шардоне та Каберне-Совіньйон. Прослідковано динаміку барвних та фенольних сполук, зміни окисно-відновного стану та оптичних характеристик на 6-13 місяцях витримки. Встановлено, що оптимальний термін витримки кюве становить 10-11 місяців.

Біографії авторів

Марія Вікторівна Скорченко, Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68 г. Київ, Україна, 01601

Аспірант

Кафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробства

Марина Володимирівна Білько, Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68 г. Київ, Україна, 01601

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробства

Посилання

  1. The Wine and Spirits Market in Asia-Pacific and Worldwide with Prospects Until 2017 (2014). Available at: http://www.vinexpo.com/media/cms_page_media/437/IWSR%20-%20Monde%20-%20ANG.pdf
  2. Vino i eda. Kratkiy kurs dla gurmanov (2015). Moskow, Eksmo, 232.
  3. Global market review of sparkling wine – forecasts to 2016 (2012). The IWSR, 10.
  4. Jackson, R. Wine Science (2008). Principles and Applications, Elsevier, 752.
  5. Kolosov, S. A. (2005). Rozrobka technologii virobnitstva igristih vin iz pidvichenimi pinistimy vlastivostami, Yalta, Magarach, 21.
  6. Gerchiy, L. S. (1992). Razrabotka technologii proizvodstva rozovogo izristogo vina bytulochnim sposobom, Yalta, Magarach, 24.
  7. Pozo-Bayón, Á. M., Hernández, T., Martín-Álvarez, P. J., Polo, C. M. (2003). Study of Low Molecular Weight Phenolic Compounds during the Aging of Sparkling Wines Manufactured with Red and White Grape Varieties. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 51 (7), 2089–2095. doi: 10.1021/jf021017z
  8. Pozo-Bayón, M. Á., Monagas, M., Polo, M. C., Gómez-Cordovés, C. (2004). Occurrence of Pyranoanthocyanins in Sparkling Wines Manufactured with Red Grape Varieties. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 52 (5), 1300–1306. doi: 10.1021/jf030639x
  9. Lapuente, L. A. (2012). Study of phenolic composition, biogenic amines and sensory analysis in eight white and rose sparkling wines made from alternative grape varieties: programa de doctorado ecosistemas agricolas sostenibles. Rioja, 47.
  10. Rib´ereau-Gayon. P., Glories. Y., Maujean. A., Dubourdieu. D. (2006). Handbook of Enology. The Chemistry of Wine Stabilization and Treatments, John Wiley & Sons, 441. doi: 10.1002/0470010398
  11. Kilmartin, P. A. (2009). The Oxidation of Red and White Wines and its Impact on Wine Aroma. Chemistry in New Zealand, 18–22.
  12. Kelebek, H. (2007) HPLC-DAD–MS Analysis of Anthocyanins in Rose Wine Made From cv. Öküzgözü Grapes, and Effect of Maceration Time on Anthocyanin Content. Chromatographia, 66 (3-4), 207–212. doi: 10.1365/s10337-007-0277-8
  13. Gerzhikova, V. G. (2009). Metodyi tehnohimicheskogo kontrolya v vinodelii. Simferopol, Tavrida, 304.
  14. Color density and tint of red, white and rose wines (2009). Available at: http://www.analytik-jena.de/fileadmin/content/pdf_padb/pdf_app/UV_ALL_06_09_e.pdf
  15. Tenetka, A. I., Bilko, M. V., Larin, V. V. (2011). Kolir – odin iz osnovnih pokaznikiv jakosti rozhevih stolovih vin. Sbornik naychnih trudov NIViV “Magarach” “Vinogradarstvo і vinodelie”, XII (2), 95–97.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-02-24

Як цитувати

Скорченко, М. В., & Білько, М. В. (2015). Встановлення оптимального терміну витримки кюве рожевих ігристих вин. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1(6 (73), 43–48. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.37203