Розробка технології наноекстрактів та нанопорошків із прянощів для оздоровчих продуктів

Автор(и)

  • Раїса Юріївна Павлюк Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна
  • Вікторія Вадимівна Погарська Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0001-8031-5210
  • Людмила Олексіївна Радченко Харківський торговельно-економічний коледж Київського національного торговельно-економічного університету вул. Клочківська, 202, м. Харків, Україна, 61045, Україна https://orcid.org/0000-0002-2514-7549
  • Ольга Олексіївна Юр’єва Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна
  • Ганна Едуардівна Гасанова Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0003-0869-6607
  • Тетяна Сергіївна Абрамова Харківський коледж переробної та харчової промисловості ХНТУСГ ім. П. Василенка вул. Баррикадна, 51, г. Харків, Україна, 61200, Україна https://orcid.org/0000-0003-1187-5542
  • Тетяна Миколаївна Коломієць Липковатівський аграрний коледж пл. Доценка,1, Харківська обл., Нововодолазький р-н, с. Липковатівка, Україна, 63221, Україна https://orcid.org/0000-0003-4106-8530

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.43323

Ключові слова:

натуральні прянощі, біологічно активні речовини, добавки, наноекстракти, оздоровчі продукти

Анотація

Вивчено вміст БАР в натуральних прянощах та розроблено технологію наноекстрактів та нанопорошків із них з використанням кріомеханічної обробки сировини перед екстрагуванням. Це дозволило збільшити вихід екстрактивних речовин в 1,5 …2 рази, скоротити термін екстрагування в 4…5 разів та отримати добавки та продукти з їх використанням з рекордною кількістю БАР.

Біографії авторів

Раїса Юріївна Павлюк, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор, лауреат Державної премії України, Заслужений діяч науки і техніки України

Кафедра технологій переробки плодів, овочів і молока

Вікторія Вадимівна Погарська, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор, лауреат Державної премії України

Кафедра технологій переробки плодів, овочів і молока

Людмила Олексіївна Радченко, Харківський торговельно-економічний коледж Київського національного торговельно-економічного університету вул. Клочківська, 202, м. Харків, Україна, 61045

Кандидат історичних наук, професор

Директор

Ольга Олексіївна Юр’єва, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технологій переробки плодів, овочів і молока

Ганна Едуардівна Гасанова, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, асистент

Кафедра товарознавства та експертизи товарів 

Тетяна Миколаївна Коломієць, Липковатівський аграрний коледж пл. Доценка,1, Харківська обл., Нововодолазький р-н, с. Липковатівка, Україна, 63221

Завідуюча технологічним відділенням

Посилання

  1. Pavlyuk, R., Pogarskaya, V., Yurieva, O., Pavlyuk, V. et. al. (2014). Cryogenic and mechanical chemistry in food technologies. Kharkiv: Phinart, 260.
  2. Pavlyuk, R., Pogarskaya, V., Pavlyuk, V., Barestovaya, A. (2014). Cryogenic mechanical chemistry in nanotechnologies of food products. Kharkiv: Phinart, 260.
  3. Pavlyuk, R., Pogarskaya, V., Janickiy, V., Pavlyuk, V., Sokolova, L., Korobets, N., Maximova, N. (2013). Merchandizing and innovative technologies for processing of drug-technical herbal raw materials. Kharkov State University of Food Technology and Trade; Kharkov Trade and Economic Institute of Kyiv National Trade and Economic University. Kharkov, 429.
  4. Pavlyuk, R. Yu. (1994). Development of technology of canned vitaminous phytonutrients and their use in food products of preventive action [Razrabotka technologii konservirovannih vitaminnih fitodobavok i ih ispolzovanie v produktah pitaniya profilakticheskogo deistviya]. Odessa, ONAFT, 446.
  5. FAO/WHO (2012). Policy measures to ensure food security in the region: problems and prospects – Food Forecast to 2050. Twenty-eighth FAO Regional Conference for Europe, 25.
  6. Dyachok, V.V. (2010), Scientific-Theoretical fundamentals of extraction of starting materials of herbal origin [Naukovo-teoretychni osnovy ekstrahuvannya likars'koyi roslynnoyi syrovyny]. Kiev, 384.
  7. Mal'ovanyy, M. S., Dyachok, V. V. (2010). The extraction of mixture of herbal raw materials. Process calculation. Chemical Industry of Ukraine, 4, 17–21.
  8. Osypova, L. A. (2006). Scientific substantiation of technology of canned carbonated juice flavored drinks. Kharkiv National Technic University of agricultural industry named P. Vasylenko, Kharkiv, 45, 285–292.
  9. Osypova, L. A., Kaprel'yants, L. V. (2007). Functional drinks based on spiced-aromatic raw materials. Food industry, 9, 74–75.
  10. Kovalenko, E. A. (2007). Scientific-Theoretical fundamentals of processes of low-temperature separation of liquid systems of food industries [Naukovo-teoretychni osnovy protsessov nyzkotemperaturnoho razdelenyya zhydkykh system pyshevyh proizvodsts]. Odessa, 516.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-06-29

Як цитувати

Павлюк, Р. Ю., Погарська, В. В., Радченко, Л. О., Юр’єва, О. О., Гасанова, Г. Е., Абрамова, Т. С., & Коломієць, Т. М. (2015). Розробка технології наноекстрактів та нанопорошків із прянощів для оздоровчих продуктів. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3(10(75), 54–59. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.43323

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв