Розробка нечітких алгоритмів для керування продуктовим відділенням цукрового заводу

Автор(и)

  • Ростислав Михайлович Сокол Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601, Україна https://orcid.org/0000-0002-6335-1284
  • Ярослав Володимирович Смітюх Національний університет харчових технологій, вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.43789

Ключові слова:

інтелектуальні системи прийняття рішень, нечітка логіка, логіко-лінгвістична модель, лінгвістичні змінні

Анотація

У статті розглянуто питання автоматизації продуктового відділення цукрового заводу з використанням інтелектуальних систем управління. Для опису функціонування продуктового відділення використано методологію IDEF0. На її основі визначено основні контролюючі та управляючі змінні процесу уварювання утфелю у вакуум-апараті І кристалізації. Проведена лінгвістична апроксимація функцій належності визначених змінних та визначені діапазони їх зміни з урахуванням при цьому експертної інформації, отриманої в результаті експертного опитування.

Біографії авторів

Ростислав Михайлович Сокол, Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601

Аспірант

Кафедра автоматизації процесів управління

Ярослав Володимирович Смітюх, Національний університет харчових технологій, вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра Автоматизації процесів управління 

Посилання

  1. Makarov, I. M., Lokhin, V. M. (2001). Intelligent automatic control system. Moscow: FIZMATLIT, 576.
  2. Pospelov, D. A. (1990). Artificial intelligence: a guide to 3 v. V 2. Models and methods. M.: Radio and communication, 304.
  3. Sokol, R. M., Smityukh, J. V. (2015). Automation product management Department on the basis of intelligent systems. Vistnyk NTU «KhPI», 11, 83–87.
  4. Gorodetsky, A. E. (2002). Management under uncertainty. SPb.: SPbSTU, 398.
  5. Beloglazov, D. A., Kobersi, I. S. (2009). Problem of construction of control systems on the basis of methods of the artificial intellect. Proceedings of South Federal University, 5, 186–191.
  6. Mishta, P. V., Byzov, P. G., Vasileva, H. V. (2010). The fuzzy logic – a modern way of development of the theory of management. Proceedings of VolgSTU, 3, 139–142.
  7. Makarov, I. M., Lokhin, V. M., Мan'ko, S. V., Romanov, M. P. (2006). Artificial intelligence and intelligent control systems. Moscow: Science, 333.
  8. Soloviev, V. A., Black, S. P. (2010). Artificial intelligence in control applications. Intellectual control system of technological procesada. Vladivostok, Dalscience, 267.
  9. Gostev, V. I. (2008). Fuzzy controllers in automatic control systems. Kiev: Radioamator, 972.
  10. Karpenko, D. S., Yaroshchuk, L. D. (2011). Application of fuzzy logic in the control of the process of beer fermentation. Vistnyk NTU «KhPI», 2, 115–118.
  11. Sapronov, A. R. (1999). Technology of sugar production. Moscow: Kolos, 495.
  12. Yarchuk, N., Kalinichenko, N., Chupakhin, V., Galatsan, L. (2008). Rules of conduct of the technological process of sugar production from sugar beets. Rules of practice 15.83-37-106:2007. Kiev: Ukraine Sugar, 420.
  13. Anan'ev, I. V., Serova, E. G. (2008). The area of effective application of IDEF0 notation for describing business processes. Vistnyk SPSU, 2, 161–172.
  14. King, R. (1999). Computational intelligencein control engineering. Presented at Marcel Dekker, The United States of America, 304.
  15. Zhang, H., Liu, D. (2006). Fuzzy Modeling and Fuzzy Control. Presented at Birkhauser, Boston, 416. doi: 10.1007/978-0-8176-4539-7

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-06-29

Як цитувати

Сокол, Р. М., & Смітюх, Я. В. (2015). Розробка нечітких алгоритмів для керування продуктовим відділенням цукрового заводу. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3(2(75), 48–53. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.43789