Формування смакових якостей плодів сливи під впливом абіотичних чинників
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.46579Ключові слова:
погодні умови, цукри, органічні кислоти, плоди, слива, цукрово-кислотний індексАнотація
Встановлено, що основними абіотичними чинниками, які мають найбільш істотний вплив на смакові якості, є абсолютна максимальна температура та кількість опадів останнього місяця формування плодів сливи. У якості регресійної моделі для прогнозування смакових якостей слив від абіотичних чинників слід користуватися розробленою моделлю для прогнозування вмісту вільних кислот.
Посилання
- Zaremchuk, R. Sh., Bogatyreva, S. V., Smelik, T. L. (2014). Kachestvo plodov perspektivnyh sortov slivy domashnej dlja Krasnodarskogo kraja. Plodovodstvo i vinogradarstvo Juga Rossii, 28 (04), 9. Available at: http://www.journal.kubansad.ru/pdf/14/04/03.pdf
- Guerra, M. Casquero, P. A. (2008). Effect of harvest date on cold storage and postharvest quality of plum cv. Green Gage. Postharvest Biology and Technology, 47 (3), 325–332. doi: 10.1016/j.postharvbio.2007.07.009
- Vitkovskij, V. L. (2003). Plodovye rastenija mira. S.-Pb.: Lan', 592.
- Оric, W. R., Hancock, J. H. (2008). Plums. Temperate Fruit Crop Breeding, 337–358. doi: 10.1007/978-1-4020-6907-9_11
- Salo, I. A. (2012). Rinok kіstochkovih plodіv v Ukraїnі ta svіtі. Ekonomіchnij chasopis ХХІ, 11-12 (2), 24–27.
- Eremin, G. V., Zaremuk, R. Sh., Suprun, I. I. (2010). Uskorenie i povyshenie jeffektivnosti selekcii plodovyh kul'tur. Krasnodar: Prosveshhenie-Jug, 55.
- Zaremuk, R. Sh., Bogatyreva, S. V. (2013). Sorta slivy selekcii SKZNIISiV. Plodovodstvo i vinogradarstvo Juga Rossii, 21 (3), 46–53. Available at: http://www.journal.kubansad.ru/pdf/13/03/05.pdf
- Stacewicz-Sapuntzakisa, M., Bowenb, P. E., Hussaina, E. A., Damayanti-Woodb, B. I., Farnsworthb, N. R. (2001). Chemical Composition and Potential Health Effects of Prunes: A Functional Food?. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 41 (4), 251–286. doi: 10.1080/20014091091814
- Nergiz, C., Yıldız, H. (1997). Research on Chemical Composition of Some Varieties of European Plums (Prunus domestica) Adapted to the Aegean District of Turkey. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 45 (8), 2820–2823. doi: 10.1021/jf970032e
- Lombardi-Boccia, G., Lucarini, M., Lanzi, S., Aguzzi, A., Cappelloni, M. (2004). Nutrients and Antioxidant Molecules in Yellow Plums ( Prunus domestica L.) from Conventional and Organic Productions: A Comparative Study. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 52 (1), 90–94. doi: 10.1021/jf0344690
- Prichko, T. G. Chalaja, L. D., Machneva, I. A., Karpushina, M. V. (2006). Biohimicheskaja ocenka plodovo-jagodnogo syr'ja Kubani. Sadovodstvo i vinogradarstvo, 4, 15–17.
- Wills, R. B. H., Scriven, F. M., Greenfield, H. (1983). Nutrient composition of stone fruit (Prunus spp.) cultivars: Apricot, cherry, nectarine, peach and plum. Journal of the Science of Food and Agriculture, 34 (12), 1383–1389. doi: 10.1002/jsfa.2740341211
- Crisosto, C. H., Garner, D., Grisosto, G. M., Bowerrman, E. (2004). Increasing “Blackamber” plum (Prunus salisina Lindell) consumer acceptance. Postharvest Biology and Technology, 34 (3), 237–244. doi: 10.1016/j.postharvbio.2004.06.003
- Usenika, V., Kastelecb, D., Veberiča, R., Štampara, F. (2008). Quality changes during ripening of plums (Prunus domestica L.). Food Chemistry, 111 (4), 830–836. doi: 10.1016/j.foodchem.2008.04.057
- García-Mariño, N. F., de la Torre, Matilla, A. J. (2008). Organic Acids and Soluble Sugars in Edible and Nonedible Parts of Damson Plum (Prunus domestica L. subsp. insititia cv. Syriaca) Fruits During Development and Ripening. Food Science and Technology International, 14 (2), 187–193. doi: 10.1177/1082013208092150
- Crisostoa, C. H., Crisostoa, G. M., Echeverriab, G., Puy, J. (2007). Segregation of plum and pluot cultivars according to their organoleptic characteristics. Postharvest Biology and Technology, 44 (3), 271–276. doi: 10.1016/j.postharvbio.2006.12.005
- Bublik, M. O. (2005). Metodologіchnі ta tehnologіchnі osnovi pіdvishhennja produktivnostі suchasnogo sadіvnictva. Kiev: Nora-prіnt, 286.
- Najchenko, V. M., Zamors'ka, І. L. (2010). Tehnologіja zberіgannja і pererobki plodіv ta ovochіv. Uman'.: vidavec' «Sochіns'kij», 328.
- Dospehov, B. A. (1985). Metodika polevogo opyta (s osnovami statisticheskoj obrabotki rezul'tatov issledovanij). Moscow: Agropromizdat, 351.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2015 Марина Єгорівна Сердюк, Дмитро Сергійович Степаненко
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.