Використання натуральної пряно-ароматичної сировини для запобігання мікробіологічного псування кисломолочних продуктів
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.47340Ключові слова:
антимікробні властивості, прянощі, пряно-ароматичні композиції, бактерії, мікроорганізми, кисломолочні продукти, стабільність, бактеріостатичний ефектАнотація
Досліджено антимікробний вплив раніше розроблених пряно-ароматичних композицій на тестові культури мікроорганізмів (представників контамінуючої мікрофлори). Встановлено, що всі композиції прянощів проявляли виражені антимікробні властивості по відношенню до тестових культур. Розроблені композиції прянощів можна рекомендувати для введення до складу рецептур кисломолочних продуктів без додаткового оброблення.
Посилання
- Belaruska, J. S. (2003). Basics of microbiology, sanitation and hygiene. K.: Tekhnika, 128.
- Vekirchyk, K. M. (2001). Microbiology of the basics of virology. K.: Lybid, 312.
- Tsypriyan, V. I., Matasar, I. T., Slobodkin, V. I. et al; In: Tsypriyan, V. I. (2007). Food hygiene basics of nutritiology. Book 2. K., 544.
- Dudchenko, L. G., Garnik, T. P., Danova, M. P. (2007). Some aspects using aromoterapyy in physician practice. K., 46.
- Morimitsu, Y. (2001). Antioxidative Compounds in Spices and Herbs. Journal of the Food Hygienics Society of Japan, Vol. 42, № 2, 63–70. doi:10.3358/shokueishi.42.63
- Dyman, T. M., Zahoruy, L. P. (2008) Antioxidant potential of herbal supplements in butterfat. Molochnoe delo, № 9, 50–51.
- Lalas, S., Dourtoglou, V. (2003, June). Use of rosemary extract in preventing oxidation during deep-fat frying of potato chips. Journal of the American Oil Chemists’ Society, Vol. 80, № 6, 579–583. doi:10.1007/s11746-003-0741-x
- Chan, E. W. C., Lim, Y. Y., Wong, S. K., Lim, K. K., Tan, S. P., Lianto, F. S., Yong, M. Y. (2009, March). Effects of different drying methods on the antioxidant properties of leaves and tea of ginger species. Food Chemistry, Vol. 113, № 1, 166–172. doi:10.1016/j.foodchem.2008.07.090
- Sivasothy, Y., Chong, W. K., Hamid, A., Eldeen, I. M., Sulaiman, S. F., Awang, K. (2011, January). Essential oils of Zingiber officinale var. rubrum Theilade and their antibacterial activities. Food Chemistry, Vol. 124, № 2, 514–517. doi:10.1016/j.foodchem.2010.06.062
- Polischuk, G. E., Gulak, O. V., Zgurskiy, A. V., Antoniuk, M. M. (2011). Microbiological plant extracts for ice cream manufacture. Biotechnology, № 4, 30–33.
- Yushchenko, N. M., Kuzmyk, U. G. (2012). Justification shelf life of dairy products pasty with spices. Ukrainian Food Journal, № 1, 34–37.
- Yushchenko, N. M., Kuzmyk, U. G. (2011). Spices for new cheese products. Food industry, № 6, 23–26.
- Hrehirchak, N. (2009). Microbiology of food production. K.: NUFT, 302.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2015 Ульяна Геннадіївна Кузьмик, Світлана Миколаївна Тетеріна, Наталія Михайлівна Ющенко
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.