Технологія спеціалізованих жирів на основі пальмового стеарину

Автор(и)

  • Ekaterina Kunitsa Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Багалія, 21, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0001-5577-7026
  • Aleksey Udovenko Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Багалія, 21, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0002-5227-9424
  • Elena Litvinenko Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Багалія, 21, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0001-9890-6959
  • Fedor Gladkiy Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Багалія, 21, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0002-7995-0863
  • Irina Levchuk ДП «Укрметртестстандарт» вул. Метрологічна, 4, м. Київ, Україна, 03143, Україна https://orcid.org/0000-0003-4690-0509

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.71011

Ключові слова:

алкоголіз, пальмовий стеарин, етиловий спирт, фермент, етилові ефіри, жир спеціального призначення

Анотація

Розроблена нова технологія модифікування жирів, яка дозволяє шляхом ферментативного етанолізу одержати жири спеціального призначення (кулінарні, хлібопекарські та для молочної промисловості). Такі жири за показниками якості відповідають вимогам нормативних документів і, крім того, збагачені фізіологічно-активними інгредієнтами – етиловим ефірами жирних кислот, які краще засвоюються організмом людини і зменшують ресинтез жиру.

Біографії авторів

Ekaterina Kunitsa, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Багалія, 21, м. Харків, Україна, 61002

Кандидат технічних наук, науковий співробітник

Кафедра технології жирів та продуктів бродіння

Aleksey Udovenko, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Багалія, 21, м. Харків, Україна, 61002

Аспірант

Кафедра технології жирів та продуктів бродіння

Elena Litvinenko, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Багалія, 21, м. Харків, Україна, 61002

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології жирів та продуктів бродіння

Fedor Gladkiy, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Багалія, 21, м. Харків, Україна, 61002

Доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри

Кафедра технології жирів та продуктів бродіння

Irina Levchuk, ДП «Укрметртестстандарт» вул. Метрологічна, 4, м. Київ, Україна, 03143

Кандидат технічних наук

Начальник науково-методичної лабораторії хроматографічних досліджень

Посилання

  1. Sultanovych, Yu. A., Duxu, T. A. (2015). Problemy pry prymenenyy bestransovyh zhyrov v kondyterskom proyzvodstve. Masla y zhyry, 3-4, 23–25.
  2. Zajceva, L. V. (2015). Trans-yzomery zhyrnyh kyslot – vred y opasnost. Masla y zhyry, 3-4, 25–27.
  3. Timms, R. E. (2005). Fractional crystallisation - the fat modification process for the 21st century. European Journal of Lipid Science and Technology, 107 (1), 48–57. doi: 10.1002/ejlt.200401075
  4. Noipin, K., Kumar, S. (2014). Optimization of ethyl ester production from palm oil. Petroleum & Coal, 56 (3), 249–258.
  5. Korus, R. A., Hoffman, D. S., Bam, N., Peterson, C. L., Drown, D. C. (1995). Transesterification process to manufacture ethyl ester of rape oil. First Biomass Conference of the Americas: Energy, Environment, Agriculture, and Industry, 2, 815–826.
  6. Latip,R. A., Lee, Y.-Y., Tang, T.-K., Phuah, E., Tan, C., Lai, O.-M. (2013). Physicochemical properties and crystallisation behaviour of bakery shortening produced from stearin fraction of palm-based diacyglycerol blended with various vegetable oils. Food Chemistry, 141 (4), 3938–3946.
  7. Abd. Rashid, N., Chiew Let, C., Chong Seng, C., Omar, Z. (2012). Crystallisation kinetics of palm stearin, palm kernel olein and their blends. LWT - Food Science and Technology, 46 (2), 571–573. doi: 10.1016/j.lwt.2011.11.001
  8. Barison, Dr. Y., Sundram, Dr. K. (Eds.) (2014). Palmovoe maslo Malajzyy. Obogashhaya zhyzn. Dnepropetrovsk, Ekspert Agro, 44.
  9. Nekrasov, P. A., Podlysna, O. V., Gopkalov, V. G. (2014). Yssledovanye pyshhevoj cennosty dyacylglycerynovogo masla. Masla y zhyry, 3-4, 7–9.
  10. Xarkevych, D. A. (2006). Farmokologyya. Moscow: GEOTAR-Medya, 560.
  11. Korenskaya, Y. M., Yvanovskaya, N. P., Kolosova, O. A. (2008). Lekarstvennye rastenyya y lekarstvennoe rastytelnoe syre, soderzhashhye vytamyny, polysaxarydy, zhyrnye masla. Voronezh, Yzatelsko-polygrafycheskyj centr Voronezhskogo gosudarstvennogo unyversyteta, 320.
  12. Kaprelyancz, L. V., Iorgachova, K. G. (2003). Funkcionalni produkty. Odesa: Druk, 312.
  13. Laposata, M. (1999). Fatty acid ethyl esters: Nonoxidative ethanol metabolites with emerging biological and clinical significance. Lipids, 34 (S1), 281–285. doi: 10.1007/bf02562318
  14. Tereshhuk, L. V., Mamontov, A. S., Starovojtova, K. V. (2014). Produkty frakcyonyrovanyya palmovogo masla v proyzvodstve spredov. Texnyka y texnologyya pyshhevyx proyzvodstv, 3, 79–83.
  15. Tyutyunnikov, B. N., Buhshtab, Z. I., Gladkij F. F. et. al. (1992). Himiya zhirov. Moscow: Kolos, 448.
  16. Garabadzhyu, A. V., Galynkyn, V. A., Karasev, M. M., Kozlov, G. V., Lysyczkaya, T. V. (2010). Osnovnye aspekty yspolzovanyya lypaz dlya poluchenyya byodyzelya. Yzvestyya Sankt-Peterburgskogo gosudarstvennogo texnologycheskogo yn-ta (texnycheskogo un-ta), 7, 63–67.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-06-16

Як цитувати

Kunitsa, E., Udovenko, A., Litvinenko, E., Gladkiy, F., & Levchuk, I. (2016). Технологія спеціалізованих жирів на основі пальмового стеарину. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3(11(81), 27–33. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.71011

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв