Розробка технології отримання мікрокристалічної целюлози iз волокон конопель
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.71275Ключові слова:
мікрокристалічна целюлоза, волокно конопель, екстракція, гідроліз, рентгенівська дифракція, термогравіметричний аналізАнотація
Досліджено різні стадії обробки волокон конопель у процесі одержання мікрокристалічної целюлози. Визначено оптимальні умови проведення лужної екстракції волокон конопель, органосольвентного варіння, хелатування і гідролізу целюлози. Встановлено, що проведення вказаних стадій обробки за оптимальних значень технологічних параметрів призводить до отримання мікрокристалічної целюлози, яка за вмістом сульфатної золи і ступенем полімеризації відповідає вимогам стандарту.
Посилання
- Audu-Peter, J. D., Ojile, J. E., Bhatia, P. G. (2005). Physicochemical and powder properties of alpha- and microcrystalline-cellulose derived from maize cobs. Journal of Pharmacy & Bioresources, 1 (1), 41–45. doi: 10.4314/jpb.v1i1.32047
- Elsakhawy, M., Hassan, M. (2007). Physical and mechanical properties of microcrystalline cellulose prepared from agricultural residues. Carbohydrate Polymers, 67 (1), 1–10. doi: 10.1016/j.carbpol.2006.04.009
- Cintil, J. Ch., Lovely, M., Sabu, Th. (2014). Review of recent research in nanocellulose preparation from different lignocellulosic fibers. Rev. Adv. Mater. Sci., 37, 20–28.
- Shlieout, G., Arnold, K., Müller, G. (2002). Powder and mechanical properties of microcrystalline cellulose with different degrees of polymerization. AAPS PharmSciTech, 3 (2), 45–54. doi: 10.1208/pt030211
- Barbash, V. A. (2013). Mіkrokristalіchna celyuloza іz lubyanih roslin. Naukovі vіstі NTUU “KPІ”, 1, 117–122.
- Krotov, V. S., Frank, A. Ya., Ryzhik, G. A. (1995). Novaya tehnologiya proizvodstva cellyulozy sohranit les i prirodu. Hіmіchna promislovіst Ukraini, 1, 2–5.
- Stupinska, H., Iller, E., Zimek, Z. (2007). An environment-friendly method to prepare microcrystalline cellulose. Fibres and textiles in Eastern January, 15, 167–172.
- Autlov, S. A., Bazarnova, N. G., Kushnir, E. J. (2013). Microcrystalline cellulose. structure, properties and applications (review). Himija rastitel'nogo syr'ja, 3, 33–41.
- Ciolacu, D., Ciolacu, F., Popa, V. I. (2011). Amorphous cellulose – structure and characterization. Cellulose Chem. Technol., 45 (1-2), 13–21.
- Vanhatalo, K. M., Dahl, O. P. (2014). Effect of Mild Acid Hydrolysis Parameters on Properties of Microcrystalline Cellulose. BioResources, 9 (3), 4729–4740. doi: 10.15376/biores.9.3.4729-4740
- Danilov, V. G., Yatsenko, O. V., Kuznetsova, S. A., Kuznetsov, B. N. (2003). RU Patent 2203995. Method for the microcrystalline cellulose producing. Institut himii i himicheskoj tehnologii SO RAN. Declareted: 09. 07.2002; opubl.: 10.05.2003
- Vurasko, A. V., Driker, B. N., Kozyrev, E. A. (2006). Appropriate technology of cellulose materials obtaining during agricultural wastes utilization. Chemistry of plant raw material, 4, 5–10.
- Barbash, V. A., Nagorna, Yu. M. (2014). Vplyv stadіi obrobky volokon lubyanih kultur na pokaznyky mіkrokrystalіchnoi tselyulozy. Naukovі vіstі NTUU «KPІ», 2, 117–120.
- Barbash, V. A., Nahorna, Yu. A. (2014). Influence of pre-treatment of flax fibers on cellulose properties. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4 (6 (70)), 4–8. doi: 10.15587/1729-4061.2014.25934
- Barbash, V. A. (2015). Development of technology of obtaining microcrystalline cellulose from flax fibres. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1 (5 (73)), 42–46. doi: 10.15587/1729-4061.2015.36013
- European Pharmacopoeia, 7th ed. (2010). Council of Europe, Strasbourg, 1634–1637.
- Costa, L. A., Fonseca, A. F., Pereira, F. V., Druzian, J. I. (2015). Extraction and characterization of cellulose nanocrystals from corn stover. Cellulose Chemistry And Technology, 49, 127-133.
- Ferraz, A., Rodriguez, J., Freer, J., Baeza, J. (2000). Formic acid/acetone-organosolv pulping of white-rotted Pinus radiata softwood. Journal of Chemical Technology & Biotechnology, 75 (12), 1190–1196. doi: 10.1002/1097-4660(200012)75:12<1190::aid-jctb342>3.3.co;2-b
- Saberikhah, E., Rovshandeh, J. M., Rezayati-Charani, P. (2011). Organosolv pulping of wheat straw by glycerol. Cellulose Chemistry and Technology, 45 (1–2), 67–75.
- Zharovskyi, F. H. (1982). Analytycheskaia Khymyia. Kyiv: Vyscha shkola, 472–474.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2016 Valerii Barbash, Mariia Karakutsa, Irina Trembus, Olha Yashchenko
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by/4.0/88x31.png)
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.