Обґрунтування вибору способу попереднього охолодження плодів
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.76235Ключові слова:
попереднє охолодження, антиоксиданти, гідроохолодження, інтенсивність дихання, тепловиділення плодів, втрати масиАнотація
Встановлено, що комбінований спосіб попереднього охолодження плодів відрізнявся високою константою швидкості зниження інтенсивності дихання та тепловиділення і низькими втратами маси. Їх кількісне значення варіювало в межах від 0,005 % до 0,014 % залежно від виду плодів. Отримані результати дають змогу рекомендувати даний спосіб попереднього охолодження плодів для використання у виробничих умовах
Посилання
- DeLong, J. M., Prange, R. K., Harrisonn, P. A. (2004). Erratum to “The influence of pre-storage delayed cooling onquality and disorder incidence in ‘Honeycrisp’ apple fruit”. Postharvest Biology and Technology, 34 (3), 351. doi: 10.1016/j.postharvbio.2004.10.002
- Sun, J., Chu, Y.-F., Wu, X., Liu, R. H. (2002). Antioxidant and Antiproliferative Activities of Common Fruits. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 50 (25), 7449–7454. doi: 10.1021/jf0207530
- Hajrutdinov, Z. N. (2011). Sovershenstvovanie tehnologii hranenija plodov jagodnyh kul'tur putem intensifikacii processa ohlazhdenija. Vestnik MichGAU, 1, Part 1, 206–209.
- Choi, J.-H., Yim, S.-H., Cho, K.-S., Kim, M.-S., Park, Y.-S., Jung, S.-K., Choi, H.-S. (2015). Fruit quality and core breakdown of “Wonhwang” pears in relation to harvest date and pre-storage cooling. Scientia Horticulturae, 188, 1–5. doi: 10.1016/j.scienta.2015.03.011
- Wang, Y., Xie, X., Long, L. E. (2014). The effect of postharvest calcium application in hydro-cooling water on tissue calcium content, biochemical changes, and quality attributes of sweet cherry fruit. Food Chemistry, 160, 22–30. doi: 10.1016/j.foodchem.2014.03.073
- Pathare, P. B., Opara, U. L., Vigneault, C., Delele, M. A., Al-Said, F. A.-J. (2012). Design of Packaging Vents for Cooling Fresh Horticultural Produce. Food and Bioprocess Technology, 5 (6), 2031–2045. doi: 10.1007/s11947-012-0883-9
- Moiseeva, N. A., Volkind, I. L. (2007). Rekomenduemye rezhimy prodolzhitel'nosti holodil'nogo hranenija nekotoryh plodov i ovoshhej. Ovoshhevodstvo i teplichnoe hozjajstvo, 3, 50.
- Vigneault, C., Goyette, B. (2002). Design of plastic container opening to optimize forcedâ air precooling of fruits and vegetables. Applied Engineering in Agriculture, 18 (1), 73–76. doi: 10.13031/2013.7697
- Kolodjaznaja, V. S., Kiprushkina, E. I., Baranenko, D. A., Rumjanceva, O. N., Shestopalova, I. A. (2013). Prodovol'stvennaja bezopasnost' i holodil'naja tehnologija. Vestnik Mezhdunarodnoj akademii holoda, 1, 24–28.
- Liu, B., Guo, Y., Guan, W. (2003). Study on Forced Air Pre-cooling Mode of Fruit and Vegetable. J. Storage and Process, 6, 7.
- Wijewardane, R. M. N. A., Guleria, S. P. S. (2011). Effect of pre-cooling, fruit coating and packaging on postharvest quality of apple. Journal of Food Science and Technology, 50 (2), 325–331. doi: 10.1007/s13197-011-0322-3
- Lal Basediya, A., Samuel, D. V. K., Beera, V. (2011). Evaporative cooling system for storage of fruits and vegetables – a review. Journal of Food Science and Technology, 50 (3), 429–442. doi: 10.1007/s13197-011-0311-6
- Dehghannya, J., Ngadi, M., Vigneault, C. (2010). Mathematical Modeling Procedures for Airflow, Heat and Mass Transfer During Forced Convection Cooling of Produce: A Review. Food Engineering Reviews, 2 (4), 227–243. doi: 10.1007/s12393-010-9027-z
- Soliva-Fortuny, R. C., Martı́n-Belloso, O. (2003). New advances in extending the shelf-life of fresh-cut fruits: a review. Trends in Food Science & Technology, 14 (9), 341–353. doi: 10.1016/s0924-2244(03)00054-2
- Oliveira, M., Abadias, M., Usall, J., Torres, R., Teixidó, N., Viñas, I. (2015). Application of modified atmosphere packaging as a safety approach to fresh-cut fruits and vegetables – A review. Trends in Food Science & Technology, 46 (1), 13–26. doi: 10.1016/j.tifs.2015.07.017
- Janisiewicz, W. J., Korsten, L. (2002). Biologicalcontrol ofpostharvestdiseases offruits. Annual Review of Phytopathology, 40 (1), 411–441. doi: 10.1146/annurev.phyto.40.120401.130158
- Argenta, L. C., Fan, X., Mattheis, J. P. (2003). Influence of 1-methylcyclopropene on ripening, storage life, and volatile production by d'Anjou cv. pear fruit. Journal of agricultural and food chemistry, 51 (13), 3858–3864. doi: 10.1021/jf034028g
- Priss, O. P. (2016). Effect of heat treatment with antioxidants on the content of bioactive compounds during storage of zucchini. Technology audit and production reserves, 1 (1 (27)), 72–76. doi: 10.15587/2312-8372.2016.60339
- Cisneros-Zevallos, L. (2003). The Use of Controlled Postharvest Abiotic Stresses as a Tool for Enhancing the Nutraceutical Content and Adding-Value of Fresh Fruits and Vegetables. Journal of Food Science, 68 (5), 1560–1565. doi: 10.1111/j.1365-2621.2003.tb12291.x
- Serdyuk, M., Kalitka, V., Baiberova, S. (2014). Influence of exogenous treatment with antioxidants on dynamics of phenolic compounds during storage of apples. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5 (11 (71)), 17–22. doi: 10.15587/1729-4061.2014.27584
- Serdyuk, M., Gaprindashvili, N. (2013). Zmina vmistu askorbinovoi kysloty v plodakh hrushi pry tryvalomu zberihanni z vykorystanniam antyoksydantiv. Pratsi Tavrijs'koho derzhavnoho ahrotekhnolohichnoho universytetu, 13 (7), 89–94.
- Serdyuk, M., Stepanenko, D., Baiberova, S., Gaprindashvili, N., Kulik, A. (2016). The study of methods of preliminary cooling of fruits. Eureka: Life Sciences, 3 (3), 57–62. doi: 10.21303/2504-5695.2016.00148
- Najchenko, V. M., Zamors'ka, І. L. (2010). Tehnologіja zberіgannja і pererobki plodіv ta ovochіv. Uman': «Sochіns'kij», 328.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2016 Marina Serdyuk, Dmitrij Stepanenko, Svitlana Baiberova, Nonna Gaprindashvili, Alina Kulik
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.