Обґрунтування вибору способу попереднього охолодження плодів

Автор(и)

  • Marina Serdyuk Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницкого, 18, м. Мелітополь, Україна, 72312, Україна https://orcid.org/0000-0002-6504-4093
  • Dmitrij Stepanenko Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького вул. Леніна, 20, м. Мелітополь, Україна, 72313, Україна https://orcid.org/0000-0002-6757-9382
  • Svitlana Baiberova Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницкого, 18, м. Мелітополь, Україна, 72312, Україна https://orcid.org/0000-0003-1875-6458
  • Nonna Gaprindashvili Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницкого, 18, м. Мелітополь, Україна, 72312, Україна https://orcid.org/0000-0002-0671-6574
  • Alina Kulik Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницкого, 18, м. Мелітополь, Україна, 72312, Україна https://orcid.org/0000-0001-5403-3084

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.76235

Ключові слова:

попереднє охолодження, антиоксиданти, гідроохолодження, інтенсивність дихання, тепловиділення плодів, втрати маси

Анотація

Встановлено, що комбінований спосіб попереднього охолодження плодів відрізнявся високою константою швидкості зниження інтенсивності дихання та тепловиділення і низькими втратами маси. Їх кількісне значення варіювало в межах від 0,005 % до 0,014 % залежно від виду плодів. Отримані результати дають змогу рекомендувати даний спосіб попереднього охолодження плодів для використання у виробничих умовах

Біографії авторів

Marina Serdyuk, Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницкого, 18, м. Мелітополь, Україна, 72312

Кандидат сільськогосподарських наук, доцент

Кафедра технології переробки і зберігання продукції сільського господарства

 

Dmitrij Stepanenko, Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького вул. Леніна, 20, м. Мелітополь, Україна, 72313

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра «Екологія та зоологія»

Svitlana Baiberova, Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницкого, 18, м. Мелітополь, Україна, 72312

Кандидат сільськогосподарських наук, асистент

Кафедра технології переробки і зберігання продукції сільського господарства

Nonna Gaprindashvili, Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницкого, 18, м. Мелітополь, Україна, 72312

Кандидат сільськогосподарських наук, доцент

Кафедра технології переробки і зберігання продукції сільського господарства

Alina Kulik, Таврійський державний агротехнологічний університет пр. Б. Хмельницкого, 18, м. Мелітополь, Україна, 72312

Кандидат технічних наук, старший викладач

Кафедра технології переробки та зберігання продукції сільського господарства

Посилання

  1. DeLong, J. M., Prange, R. K., Harrisonn, P. A. (2004). Erratum to “The influence of pre-storage delayed cooling onquality and disorder incidence in ‘Honeycrisp’ apple fruit”. Postharvest Biology and Technology, 34 (3), 351. doi: 10.1016/j.postharvbio.2004.10.002
  2. Sun, J., Chu, Y.-F., Wu, X., Liu, R. H. (2002). Antioxidant and Antiproliferative Activities of Common Fruits. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 50 (25), 7449–7454. doi: 10.1021/jf0207530
  3. Hajrutdinov, Z. N. (2011). Sovershenstvovanie tehnologii hranenija plodov jagodnyh kul'tur putem intensifikacii processa ohlazhdenija. Vestnik MichGAU, 1, Part 1, 206–209.
  4. Choi, J.-H., Yim, S.-H., Cho, K.-S., Kim, M.-S., Park, Y.-S., Jung, S.-K., Choi, H.-S. (2015). Fruit quality and core breakdown of “Wonhwang” pears in relation to harvest date and pre-storage cooling. Scientia Horticulturae, 188, 1–5. doi: 10.1016/j.scienta.2015.03.011
  5. Wang, Y., Xie, X., Long, L. E. (2014). The effect of postharvest calcium application in hydro-cooling water on tissue calcium content, biochemical changes, and quality attributes of sweet cherry fruit. Food Chemistry, 160, 22–30. doi: 10.1016/j.foodchem.2014.03.073
  6. Pathare, P. B., Opara, U. L., Vigneault, C., Delele, M. A., Al-Said, F. A.-J. (2012). Design of Packaging Vents for Cooling Fresh Horticultural Produce. Food and Bioprocess Technology, 5 (6), 2031–2045. doi: 10.1007/s11947-012-0883-9
  7. Moiseeva, N. A., Volkind, I. L. (2007). Rekomenduemye rezhimy prodolzhitel'nosti holodil'nogo hranenija nekotoryh plodov i ovoshhej. Ovoshhevodstvo i teplichnoe hozjajstvo, 3, 50.
  8. Vigneault, C., Goyette, B. (2002). Design of plastic container opening to optimize forcedâ air precooling of fruits and vegetables. Applied Engineering in Agriculture, 18 (1), 73–76. doi: 10.13031/2013.7697
  9. Kolodjaznaja, V. S., Kiprushkina, E. I., Baranenko, D. A., Rumjanceva, O. N., Shestopalova, I. A. (2013). Prodovol'stvennaja bezopasnost' i holodil'naja tehnologija. Vestnik Mezhdunarodnoj akademii holoda, 1, 24–28.
  10. Liu, B., Guo, Y., Guan, W. (2003). Study on Forced Air Pre-cooling Mode of Fruit and Vegetable. J. Storage and Process, 6, 7.
  11. Wijewardane, R. M. N. A., Guleria, S. P. S. (2011). Effect of pre-cooling, fruit coating and packaging on postharvest quality of apple. Journal of Food Science and Technology, 50 (2), 325–331. doi: 10.1007/s13197-011-0322-3
  12. Lal Basediya, A., Samuel, D. V. K., Beera, V. (2011). Evaporative cooling system for storage of fruits and vegetables – a review. Journal of Food Science and Technology, 50 (3), 429–442. doi: 10.1007/s13197-011-0311-6
  13. Dehghannya, J., Ngadi, M., Vigneault, C. (2010). Mathematical Modeling Procedures for Airflow, Heat and Mass Transfer During Forced Convection Cooling of Produce: A Review. Food Engineering Reviews, 2 (4), 227–243. doi: 10.1007/s12393-010-9027-z
  14. Soliva-Fortuny, R. C., Martı́n-Belloso, O. (2003). New advances in extending the shelf-life of fresh-cut fruits: a review. Trends in Food Science & Technology, 14 (9), 341–353. doi: 10.1016/s0924-2244(03)00054-2
  15. Oliveira, M., Abadias, M., Usall, J., Torres, R., Teixidó, N., Viñas, I. (2015). Application of modified atmosphere packaging as a safety approach to fresh-cut fruits and vegetables – A review. Trends in Food Science & Technology, 46 (1), 13–26. doi: 10.1016/j.tifs.2015.07.017
  16. Janisiewicz, W. J., Korsten, L. (2002). Biologicalcontrol ofpostharvestdiseases offruits. Annual Review of Phytopathology, 40 (1), 411–441. doi: 10.1146/annurev.phyto.40.120401.130158
  17. Argenta, L. C., Fan, X., Mattheis, J. P. (2003). Influence of 1-methylcyclopropene on ripening, storage life, and volatile production by d'Anjou cv. pear fruit. Journal of agricultural and food chemistry, 51 (13), 3858–3864. doi: 10.1021/jf034028g
  18. Priss, O. P. (2016). Effect of heat treatment with antioxidants on the content of bioactive compounds during storage of zucchini. Technology audit and production reserves, 1 (1 (27)), 72–76. doi: 10.15587/2312-8372.2016.60339
  19. Cisneros-Zevallos, L. (2003). The Use of Controlled Postharvest Abiotic Stresses as a Tool for Enhancing the Nutraceutical Content and Adding-Value of Fresh Fruits and Vegetables. Journal of Food Science, 68 (5), 1560–1565. doi: 10.1111/j.1365-2621.2003.tb12291.x
  20. Serdyuk, M., Kalitka, V., Baiberova, S. (2014). Influence of exogenous treatment with antioxidants on dynamics of phenolic compounds during storage of apples. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5 (11 (71)), 17–22. doi: 10.15587/1729-4061.2014.27584
  21. Serdyuk, M., Gaprindashvili, N. (2013). Zmina vmistu askorbinovoi kysloty v plodakh hrushi pry tryvalomu zberihanni z vykorystanniam antyoksydantiv. Pratsi Tavrijs'koho derzhavnoho ahrotekhnolohichnoho universytetu, 13 (7), 89–94.
  22. Serdyuk, M., Stepanenko, D., Baiberova, S., Gaprindashvili, N., Kulik, A. (2016). The study of methods of preliminary cooling of fruits. Eureka: Life Sciences, 3 (3), 57–62. doi: 10.21303/2504-5695.2016.00148
  23. Najchenko, V. M., Zamors'ka, І. L. (2010). Tehnologіja zberіgannja і pererobki plodіv ta ovochіv. Uman': «Sochіns'kij», 328.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-08-31

Як цитувати

Serdyuk, M., Stepanenko, D., Baiberova, S., Gaprindashvili, N., & Kulik, A. (2016). Обґрунтування вибору способу попереднього охолодження плодів. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4(11(82), 62–68. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.76235

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв