Вивчення процесів кріомеханодеструкції та механохімії при розробці нанотехнологій заморожених каротиноїдних рослинних добавок

Автор(и)

  • Raisa Pavlyuk Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0003-3440-0451
  • Viktoriya Pogarska Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0001-8031-5210
  • Nadiya Timofeyeva Комунальне підприємство «Комбінат дитячого харчування» пр. Гагаріна, 41-Б, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0003-4363-1331
  • Leonida Bilenko Харківський торговельно-економічний коледж Київського національного торговельно-економічного університету вул. Клочківська, 202, Харків, Україна, 61045, Україна
  • Tetyana Stukonozhenko Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-5499-6849

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.86968

Ключові слова:

кріомеханодеструкція, нанотехнології, каротиноїди, рослинні добавки, руйнування нанокомплексів, біополімери, зв’язані форми

Анотація

Виявлено закономірності та механізми комплексної дії процесів глибокої переробки каротинвмісної рослинної сировини заморожування та кріомеханодеструкції на збереження і вилучення каротиноїдів, зв’язаних в нанокомплексах з біополімерами, у вільну та гідрофільну форми. Встановлено, що при розробці нанотехнологій кріопюре відбувається екстракція b-каротину у вільну форму в 3…3,5 рази більше, ніж у вихідній сировині

Біографії авторів

Raisa Pavlyuk, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор

Лауреат Державної премії України

Заслужений діяч науки і техніки України

Кафедра технологій переробки плодів, овочів і молока

Viktoriya Pogarska, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор

Лауреат Державної премії України

Кафедра технологій переробки плодів, овочів і молока

Nadiya Timofeyeva, Комунальне підприємство «Комбінат дитячого харчування» пр. Гагаріна, 41-Б, м. Харків, Україна, 61051

Директор

Leonida Bilenko, Харківський торговельно-економічний коледж Київського національного торговельно-економічного університету вул. Клочківська, 202, Харків, Україна, 61045

Заступник директора з навчально-методичної роботи

Tetyana Stukonozhenko, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Аспірант

Кафедра технологій переробки плодів, овочів і молока

Посилання

  1. FAO/WHO/UNU. Global strategy on diet, physical activity and health – 2004 (2004). Resolution WHA.55.23 adopted by the World Health Assembly (WHA), World Health Organization, Geneva.
  2. FAO/WHO/UNU. Dietary protein quality evalution in human nutrition. Report of an FAO Expert Consultation (2013). Food and agriculture organization of the united nations Rome, 92-57.
  3. Reznikov, A., Polumbryk, O., Balon, Ya., Polumbryk, M. (2014). Pro- and antioxidant systems and pathological processes in humans organism. National Library of Ukraine, 10, 17–27.
  4. Pavlyuk, R., Pogarskaya, V., Pavlyuk, V., Radchenko, L. (2015). Cryogenic and mechanical chemistry in food technologies. Kharkiv: Fact, 255.
  5. Tutelian, V., Razumov, A., Vyalkov, A. (2010). Scientific basis of a healthy diet. Moscow: Science and Practice, 816.
  6. Goñi, I., Serrano, J., Saura-Calixto, F. (2006). Bioaccessibility of β-Carotene, Lutein, and Lycopene from Fruits and Vegetables. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 54 (15), 5382–5387. doi: 10.1021/jf0609835
  7. Pogarskaya, V., Pavlyuk, R., Cherevko, A., Pavlyuk, V., Maximova, N. (2013). Activation of hydrophilic properties of carotenoids of herbal raw materials. Kharkiv: Fіnart, 345.
  8. Bernstein, P. S., Khachik, F., Carvalho, L. S., Muir, G. J., Zhao, D.-Y., Katz, N. B. (2001). Identification and Quantitation of Carotenoids and their Metabolites in the Tissues of the Human Eye. Experimental Eye Research, 72 (3), 215–223. doi: 10.1006/exer.2000.0954
  9. Simahina, G., Ukrainian, A. (2010). Innovative technologies and products of health nutrition. Kyiv: NUFT, 295.
  10. Tur, J. A., Bibiloni, M. M. (2016). Functional Foods. Encyclopedia of Food and Health, 157–161. doi: 10.1016/b978-0-12-384947-2.00340-8
  11. Galland, L. (2013). Functional Foods: Health Effects and Clinical Applications. Encyclopedia of Human Nutrition, 366–371. doi: 10.1016/b978-0-12-375083-9.00130-6
  12. Dherani, M., Murthy, G. V. S., Gupta, S. K., Young, I. S., Maraini, G., Camparini, M. et. al. (2008). Blood Levels of Vitamin C, Carotenoids and Retinol Are Inversely Associated with Cataract in a North Indian Population. Investigative Opthalmology & Visual Science, 49 (8), 3328–3335. doi: 10.1167/iovs.07-1202
  13. Stahl, W., Sies, H. (1996). Lycopene: A Biologically Important Carotenoid for Humans? Archives of Biochemistry and Biophysics, 336 (1), 1–9. doi: 10.1006/abbi.1996.0525
  14. Frese, R. N., Palacios, M. A., Azzizi, A., van Stokkum, I. H. M., Kruip, J., Rögner, M. et. al. (2002). Electric field effects on red chlorophylls, β-carotenes and P700 in cyanobacterial Photosystem I complexes. Biochimica et Biophysica Acta (BBA) - Bioenergetics, 1554 (3), 180–191. doi: 10.1016/s0005-2728(02)00242-6
  15. Oberbayl, K. (1997). Vitamins-healers. Minsk: Paradox, 448.
  16. Pavlyuk, R., Pogarska, V., Kotuyk, Т., Pogarskiy, A., Loseva, S. (2016). The influence of mechanolysis on the activaton of nanocomplexes of heteropolysaccharides and proteins of plant biosystems in developing of nanotechnologies. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (11 (81)), 33–40. doi: 10.15587/1729-4061.2016.70996
  17. Tu, J., Zhang, M., Xu, B., Liu, H. (2015). Effects of different freezing methods on the quality and microstructure of lotus (Nelumbo nucifera) root. International Journal of Refrigeration, 52, 59–65. doi: 10.1016/j.ijrefrig.2014.12.015
  18. Pavlyuk, R., Pogarska, V., Balabai, K., Pavlyuk, V., Kotuyk, Т. (2016). The effect of cryomechanodestruction on activation of heteropolysaccaride-protein nanocomplexes when developing nanotechnologies of plant supplements. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4 (11(82)), 20–28. doi: 10.15587/1729-4061.2016.76107
  19. Pavlyuk, R., Pogarska, V., Radchenko, L., Roman, D. T., Timofeyeva, N., Kotuyk, Т. (2016). The new method of processing of carotene-containing vegetables for the production of nanoproducts using combi-steamers and fine-dispersed comminution. EUREKA: Life Sciences, 3, 44–49. doi: 10.21303/2504-5695.2016.00146
  20. James, S. J., James, C. (2014). Chilling and Freezing. Food Safety Management, 481–510. doi: 10.1016/b978-0-12-381504-0.00020-2
  21. Pogarska, V., Pavlyuk, R., Timofeyeva, N., Bilenko, L., Stukonozhenko, T. (2016). Elaboration of new method of deep processing of caro-tene-containing raw materials into nanoadditives with the use of cryogenic freezing and fine-dispersed grinding. EUREKA: Life Sciences, 6, 37–43. doi: 10.21303/2504-5695.2016.00251

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-12-27

Як цитувати

Pavlyuk, R., Pogarska, V., Timofeyeva, N., Bilenko, L., & Stukonozhenko, T. (2016). Вивчення процесів кріомеханодеструкції та механохімії при розробці нанотехнологій заморожених каротиноїдних рослинних добавок. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6(11 (84), 39–46. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.86968

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв