Вивчення процесів кріомеханодеструкції та механохімії при розробці нанотехнологій заморожених каротиноїдних рослинних добавок
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.86968Ключові слова:
кріомеханодеструкція, нанотехнології, каротиноїди, рослинні добавки, руйнування нанокомплексів, біополімери, зв’язані формиАнотація
Виявлено закономірності та механізми комплексної дії процесів глибокої переробки каротинвмісної рослинної сировини заморожування та кріомеханодеструкції на збереження і вилучення каротиноїдів, зв’язаних в нанокомплексах з біополімерами, у вільну та гідрофільну форми. Встановлено, що при розробці нанотехнологій кріопюре відбувається екстракція b-каротину у вільну форму в 3…3,5 рази більше, ніж у вихідній сировині
Посилання
- FAO/WHO/UNU. Global strategy on diet, physical activity and health – 2004 (2004). Resolution WHA.55.23 adopted by the World Health Assembly (WHA), World Health Organization, Geneva.
- FAO/WHO/UNU. Dietary protein quality evalution in human nutrition. Report of an FAO Expert Consultation (2013). Food and agriculture organization of the united nations Rome, 92-57.
- Reznikov, A., Polumbryk, O., Balon, Ya., Polumbryk, M. (2014). Pro- and antioxidant systems and pathological processes in humans organism. National Library of Ukraine, 10, 17–27.
- Pavlyuk, R., Pogarskaya, V., Pavlyuk, V., Radchenko, L. (2015). Cryogenic and mechanical chemistry in food technologies. Kharkiv: Fact, 255.
- Tutelian, V., Razumov, A., Vyalkov, A. (2010). Scientific basis of a healthy diet. Moscow: Science and Practice, 816.
- Goñi, I., Serrano, J., Saura-Calixto, F. (2006). Bioaccessibility of β-Carotene, Lutein, and Lycopene from Fruits and Vegetables. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 54 (15), 5382–5387. doi: 10.1021/jf0609835
- Pogarskaya, V., Pavlyuk, R., Cherevko, A., Pavlyuk, V., Maximova, N. (2013). Activation of hydrophilic properties of carotenoids of herbal raw materials. Kharkiv: Fіnart, 345.
- Bernstein, P. S., Khachik, F., Carvalho, L. S., Muir, G. J., Zhao, D.-Y., Katz, N. B. (2001). Identification and Quantitation of Carotenoids and their Metabolites in the Tissues of the Human Eye. Experimental Eye Research, 72 (3), 215–223. doi: 10.1006/exer.2000.0954
- Simahina, G., Ukrainian, A. (2010). Innovative technologies and products of health nutrition. Kyiv: NUFT, 295.
- Tur, J. A., Bibiloni, M. M. (2016). Functional Foods. Encyclopedia of Food and Health, 157–161. doi: 10.1016/b978-0-12-384947-2.00340-8
- Galland, L. (2013). Functional Foods: Health Effects and Clinical Applications. Encyclopedia of Human Nutrition, 366–371. doi: 10.1016/b978-0-12-375083-9.00130-6
- Dherani, M., Murthy, G. V. S., Gupta, S. K., Young, I. S., Maraini, G., Camparini, M. et. al. (2008). Blood Levels of Vitamin C, Carotenoids and Retinol Are Inversely Associated with Cataract in a North Indian Population. Investigative Opthalmology & Visual Science, 49 (8), 3328–3335. doi: 10.1167/iovs.07-1202
- Stahl, W., Sies, H. (1996). Lycopene: A Biologically Important Carotenoid for Humans? Archives of Biochemistry and Biophysics, 336 (1), 1–9. doi: 10.1006/abbi.1996.0525
- Frese, R. N., Palacios, M. A., Azzizi, A., van Stokkum, I. H. M., Kruip, J., Rögner, M. et. al. (2002). Electric field effects on red chlorophylls, β-carotenes and P700 in cyanobacterial Photosystem I complexes. Biochimica et Biophysica Acta (BBA) - Bioenergetics, 1554 (3), 180–191. doi: 10.1016/s0005-2728(02)00242-6
- Oberbayl, K. (1997). Vitamins-healers. Minsk: Paradox, 448.
- Pavlyuk, R., Pogarska, V., Kotuyk, Т., Pogarskiy, A., Loseva, S. (2016). The influence of mechanolysis on the activaton of nanocomplexes of heteropolysaccharides and proteins of plant biosystems in developing of nanotechnologies. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (11 (81)), 33–40. doi: 10.15587/1729-4061.2016.70996
- Tu, J., Zhang, M., Xu, B., Liu, H. (2015). Effects of different freezing methods on the quality and microstructure of lotus (Nelumbo nucifera) root. International Journal of Refrigeration, 52, 59–65. doi: 10.1016/j.ijrefrig.2014.12.015
- Pavlyuk, R., Pogarska, V., Balabai, K., Pavlyuk, V., Kotuyk, Т. (2016). The effect of cryomechanodestruction on activation of heteropolysaccaride-protein nanocomplexes when developing nanotechnologies of plant supplements. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4 (11(82)), 20–28. doi: 10.15587/1729-4061.2016.76107
- Pavlyuk, R., Pogarska, V., Radchenko, L., Roman, D. T., Timofeyeva, N., Kotuyk, Т. (2016). The new method of processing of carotene-containing vegetables for the production of nanoproducts using combi-steamers and fine-dispersed comminution. EUREKA: Life Sciences, 3, 44–49. doi: 10.21303/2504-5695.2016.00146
- James, S. J., James, C. (2014). Chilling and Freezing. Food Safety Management, 481–510. doi: 10.1016/b978-0-12-381504-0.00020-2
- Pogarska, V., Pavlyuk, R., Timofeyeva, N., Bilenko, L., Stukonozhenko, T. (2016). Elaboration of new method of deep processing of caro-tene-containing raw materials into nanoadditives with the use of cryogenic freezing and fine-dispersed grinding. EUREKA: Life Sciences, 6, 37–43. doi: 10.21303/2504-5695.2016.00251
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2016 Raisa Pavlyuk, Viktoriya Pogarska, Nadiya Timofeyeva, Leonida Bilenko, Tetyana Stukonozhenko
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by/4.0/88x31.png)
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.