Аналіз закономірності кінетики формування та відриву краплини рідини у формі капсули

Автор(и)

  • Volodymyr Potapov Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-3645-5600
  • Olga Neklesa Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-9597-7644
  • Pavlo Pyvovarov Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0001-9119-1225

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.98537

Ключові слова:

ліпіди, капсулювання, кінетика відриву краплі, оболонка альгінат кальцію, відрив краплі, перемичка краплі, зародок краплі

Анотація

Представлено кінетичну модель процесу формоутворення крапель капсульованих рідин, починаючи від етапу формування зародка краплі до моменту її відриву під дією фізичних сил та технологічних параметрів. Одержані рівняння являються теоретичним описом процесу капсулоутворення та обґрунтовують тривалість процесу, розмірні характеристики кінцевого продукту та потужність конструктивних машин для одержання капсул

Біографії авторів

Volodymyr Potapov, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор, завідуючий кафедрою

Кафедра холодильної та торгівельної техніки і прикладної механіки 

Olga Neklesa, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології хліба, кондитерських, макаронних виробів і харчоконцентратів 

Pavlo Pyvovarov, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор

Кафедра технології харчування

Посилання

  1. Allen, T. M. (2004). Drug Delivery Systems: Entering the Mainstream. Science, 303 (5665), 1818–1822. doi: 10.1126/science.1095833
  2. Sahatjian, R. (1991). Pat. No. US5304121 A. Drug delivery system making use of a hydrogel polymer coating. Int. Cl. А61М 31/00. US. Cl. 604/53, 604/96, 604/265, 606/194. No. US 07/795,976; declareted: 22.11.1991; published: 19.04.1994.
  3. Manaenkov, O. V. (2004). Vliyanie uslovij formirovaniya struktury al'ginatnyh kapsul na kinetiku diffuzii inkapsulirovannyh biologicheski aktivnyh veshchestv. Vestnik Tverskogo gosudarstvennogo tekhnicheskogo universiteta, 5, 96–99.
  4. Neuberger, T., Schopf, B., Hofmann, H., Hofmann, M., von Rechenberg, B. (2005). Superparamagnetic nanoparticles for biomedical applications: Possibilities and limitations of a new drug delivery system. Journal of Magnetism and Magnetic Materials, 293 (1), 483–496. doi: 10.1016/j.jmmm.2005.01.064
  5. Kondratyuk, N. V., Pyvovarov, Ye. P., Kalashnikova, K. I., Babiy, K. Ye. (2010). Doslidzhennya vplyvu molekulyarnykh rozchyniv ta rozchyniv elektrolitiv na fizyko-khimichni kharakterystyky al'hinatnykh kapsul. Prohresyvni tekhnika ta tekhnolohiyi kharchovykh vyrobnytstv restorannoho hospodasrtva i torhivli, 1 (13), 303–309.
  6. Pyvovarov, Ye. P., Hrynchenko, O. O., Ivanov, S. V. (2013). Model' kinetyky kapsuloutvorennya kharchovykh system na osnovi natriyu al'hinatu. Naukovi pratsi NUKhT, 53, 93–105.
  7. Nahornyy, O. Yu., Pyvovarov, Ye. P. (2010). Zakonomirnosti formuvannya masy obolonok kapsul, oderzhanykh shlyakhom ionotropnoho heleutvorennya. Naukovi pratsi Odes'koyi nats. akad. kharch. tekhn., 38, 166–173.
  8. Moroz, O. V. (2013). Naukove obhruntuvannya zmishanoho drahleutvorennya v tekhnolohiyakh termostabil'nykh nachynok. Prohresyvni tekhnika i tekhnolohiyi kharchovykh vyrobnytstv restorannoho hospodarstva i torhivli, 2 (18), 42–47.
  9. Peake, N. J., Pavlov, A. M., D’Souza, A., Pingguan-Murphy, B., Sukhorukov, G. B., Hobbs, A. J., Chowdhury, T. T. (2015). Controlled Release of C-Type Natriuretic Peptide by Microencapsulation Dampens Proinflammatory Effects Induced by IL-1β in Cartilage Explants. Biomacromolecules, 16 (2), 524–531. doi: 10.1021/bm501575w
  10. Wurth, R., Hormannsperger, G., Wilke, J., Foerst, P., Haller, D., Kulozik, U. (2015). Protective effect of milk protein based microencapsulation on bacterial survival in simulated gastric juice versus the murine gastrointestinal system. Journal of Functional Foods, 15, 116–125. doi: 10.1016/j.jff.2015.02.046
  11. Pyvovarov, P. P., Hrynchenko, O. O., Pyvovarov, Y. P., Nahornyi, O. Y. (2009). Pat. No. 94959 UA. Method for obtaining gelatinous capsules containing fat phase and aqueous one. MPK A23P1/04, A61K9/48. No. a200901885; declareted:03.03.2009; published: 25.06.2011, Bul. No. 12.
  12. Shi, X. D., Brenner, M. P., Nagel, S. R. (1994). A Cascade of Structure in a Drop Falling from a Faucet. Science, 265 (5169), 219–222. doi: 10.1126/science.265.5169.219
  13. Harkins, W. D., Brown, F. E. (1919). The determination of surface tension (free surface energy), and the weight of falling drops: the surface tension of water and benzene by the capillary height method. Journal of the American Chemical Society, 41 (4), 499–524. doi: 10.1021/ja01461a003
  14. Zhang, X., Basaran, O. A. (1995). An experimental study of dynamics of drop formation. Physics of Fluids, 7 (6), 1184–1203. doi: 10.1063/1.868577
  15. Prohorov, V. E., Chashechkin, Yu. D. (2014). Dinamika otryva odinochnyh kapel' v vozdushnoj srede. Mekhanika zhidkosti i gaza, 4, 109–118.
  16. Peregrine, D. H., Shoker, G., Symon, A. (1990). The bifurcation of liquid bridges. Journal of Fluid Mechanics, 212 (-1), 25. doi: 10.1017/s0022112090001835
  17. Keller, J. B., Miksis, M. J. (1983). Surface Tension Driven Flows. SIAM Journal on Applied Mathematics, 43 (2), 268–277. doi: 10.1137/0143018
  18. Ambravaneswaran, B., Basaran, O. A. (1999). Effects of insoluble surfactants on the nonlinear deformation and breakup of stretching liquid bridges. Physics of Fluids, 11 (5), 997–1015. doi: 10.1063/1.869972
  19. Burton, J. C., Rutledge, J. E., Taborek, P. (2004). Fluid Pinch-Off Dynamics at Nanometer Length Scales. Physical Review Letters, 92 (24). doi: 10.1103/physrevlett.92.244505
  20. Neklesa, O., Potapov, V., Pyvovarov, P. (2017). Investigation of the kinetic model for the process of liquid drops formation in the form of capsule. EUREKA: Life Sciences, 2, 3–14. doi: 10.21303/2504-5695.2017.00325

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-04-29

Як цитувати

Potapov, V., Neklesa, O., & Pyvovarov, P. (2017). Аналіз закономірності кінетики формування та відриву краплини рідини у формі капсули. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2(10 (86), 32–40. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.98537

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв