Залежність спортивного результату від фізичного розвитку, морфофункціональної та спеціальної силової підготовленості важкоатлетів на етапі попередньої базової підготовки

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.15391/snsv.2017-4.015

Ключові слова:

спортивний результат, морфофункціональна підготовленість, попередня базова підготовка, змагальні вправи, швидкісно-силова підготовленість

Анотація

Мета: встановлення характеру взаємозв’язку між спортивним результатом важкоатлетів 15–17 років і рівнем їх спеціальної фізичної та морфофункціональної підготовленості на етапі попередньої базової підготовки.

Матеріал і методи: до експерименту було залучено 30 спортсменів групи попередньої базової підготовки другого року навчання. Дослідження було проведено на базі кафедри важкої атлетики та боксу Харківської державної академії фізичної культури та ДЮСШ «ХТЗ».

Результати: виявлено кореляцію між показниками морфофункціональної, швидкісно-силової та спеціальної (змагальної) підготовленості важкоатлетів попередньої базової підготовки. Проведене дослідження свідчить, що результат змагальних вправ спортсменів, що спеціалізуються у важкій атлетиці, на етапі попередньої базової підготовки залежить від силової та швидкісно-силової підготовленості.

Висновки: встановлено, що кореляція між результатами змагальних вправ та стрибками у гору з місця, у довжину з місця, бігом на 30 м може свідчити про взаємозв’язок силової та швидкісно-силової підготовленості спортсменів, що спеціалізуються у важкій атлетиці, на етапі попередньої базової підготовки.

Посилання

Верхошанский, Ю.В. (2005), "Теория и методология спортивной подготовки: блоковая система тренировки спортсменов высокого класса", Теория и практика физической культуры, № 4, С. 2-12.

Дворкин, Л.С. (1992), Научно-педагогические основы системы многолетней подготовки тяжелоатлетов: автореф. дисс. на соискание ученой степени д-ра пед. наук: спец. 13.00.04. «Теория и методика физ. воспитания, спортивной тренировки и оздоровительной физ. культуры», Москва, 28 с.

Довгич, О. (2003), "Взаємозв’язок окремих показників фізичної і функціональної підготовленості важкоатлетів різної кваліфікації у процесі адаптації до напруженої м’язової діяльності", Теорія і методика фізичного виховання і спорту, № 1, С. 58-62.

Джим, В.Ю. (2013), "Сравнительный анализ техники рывковых упражнений в тяжелой атлетике и гиревом спорте", Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту, № 11, С. 10-16.

Кашуба, В., Хмельницкая, И. (2005), "Современные оптико-электронные методы измерения и анализа двигательных действий спортсменов высокой квалификации", Наука в олимпийском спорте, № 2, С. 137-146.

Лысаковский, И.Т., Аксельрод, А.Е., Павлов, Г.К. (2005), "Оценка состояния нервно-мышечного аппарата и ее использование при управлении процессом скоростно-силовой подготовки спортсменов", Теория и практика физической культуры, № 10, С. 25-42.

Олешко, В.Г. (2004), "Модельні характеристики фізичного розвитку спортсменів різної статі та різних груп вагових категорій, що спеціалізуються у силових видах спорту", Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту, № 8, С. 15-22.

Платонов, В.Н. (1988), Адаптация в спорте, Здоровье, Киев.

Півень, О.Б., Джим, В.Ю. (2014), "Удосконалення тренувального процессу спортсменів силових видів спорту з урахуванням їх біоритмів", Слобожанський науково-спортивний вісник, № 5(43), С. 65-69.

Роман, Р.А. (1986), Тренировка тяжелоатлета, Физкультура и спорт, Москва.

Романенко, В.А. (2005), Диагностика двигательных способностей, ДонНУ, Донецк.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-08-31

Як цитувати

Півень, О., & Дорофєєва, Т. (2017). Залежність спортивного результату від фізичного розвитку, морфофункціональної та спеціальної силової підготовленості важкоатлетів на етапі попередньої базової підготовки. Слобожанський науково-спортивний вісник, (4(60), 86–90. https://doi.org/10.15391/snsv.2017-4.015

Номер

Розділ

Статті