ВПЛИВ ВИКОРИСТАННЯ СПЕЦІАЛЬНИХ ВПРАВ НА ПСИХОФІЗІОЛОГІЧНІ ПОКАЗНИКИ ЮНИХ БОКСЕРІВ 15-16 РОКІВ

Автор(и)

Анотація

Мета: визначити ефективність застосування спеціальних вправ з використанням боксерських споряджень протягом річного макроциклу у юних боксерів 15-16 років.

Матеріал і методи: дослідження проводилися із залученням юних боксерів 15-16 років, що склали контрольну (12 спортсменів) і експериментальну (12 спортсменів) групи, які  здійснювали  річний  тренувальний процес за програмою ДЮСШ, але в експериментальній групі в кінці кожного тренування використовувалися вправи із застосуванням боксерських споряджень (вправи з мішком і грушею; з настінною подушкою; пневматичною грушею; вправи з м'ячем на гумках; вправи з малим підвісним м'ячем). Початкове і прикінцеве вимірювання психофізіологічних показників здійснювалося після тренування з  великим навантаженням, яке використовувалося у боксерів обох груп.

Результати: отримані результати дозволяють розширити методику використання спеціальних вправ для розвитку швидкісно-силових якостей відповідно до специфіки виду спорту. Визначено доцільність використання вправ спеціальної швидкісно-силової спрямованості у юних боксерів 15-16 років наприкінці тренувального заняття на фоні втоми.

Висновки: підтверджено покращення результатів психофізіологічних показників, які є складовими рухової діяльності боксерів (часу простої реакції на звук і світло; проби Ромберга, показників тесту Шульте, концентрації та переключення уваги за тестом Бурдона).

 Ключові слова: юні боксери, психофізіологічні показники, спеціальні боксерські спорядження, швидкісно-силові якості.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-12-21

Як цитувати

Шестак , Ю. ., Мулик, В., & Окунь, Д. (2020). ВПЛИВ ВИКОРИСТАННЯ СПЕЦІАЛЬНИХ ВПРАВ НА ПСИХОФІЗІОЛОГІЧНІ ПОКАЗНИКИ ЮНИХ БОКСЕРІВ 15-16 РОКІВ. Слобожанський науково-спортивний вісник, (6(80), 46–51. вилучено із https://journals.uran.ua/index.php/1991-0177/article/view/224724

Номер

Розділ

Статті