Вплив занять фітбол-аеробікою на розвиток окремих координаційних здібностей дівчат 14–15 років

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.15391/snsv.2022-2.001

Анотація

Мета: визначити зміну рівня розвитку динаміку координаційних здібностей дівчат 14–15 років під впливом вправ фітбол-аеробіки.

Матеріал і методи: дослідження здійснювалося на базі закладу загальноосвітньої середньої освіти м. Харкова. В ньому брали участь 46 дівчат 14–15 років. Під час проведення дослідження застосовувалися наступні методи: теоретичний аналіз і узагальнення наукової та методичної літератури, педагогічне тестування, педагогічний експеримент, методи математичної статистики.

Результати: рівень розвитку координаційних здібностей дівчат 14–15 років оцінювався за такими проявами координаційних здібностей як здатність до просторової орієнтації, здатність до оцінки й регуляції просторово-динамічних характеристик рухів, здатність до збереження статичної рівноваги та здатність до пристосування і перебудови рухових дій. Представлене порівняння показників розвитку координаційних здібностей у віковому аспекті, з відповідними нормами до та після застосування вправ фітбол-аеробіки.  Результати дослідження свідчать про тенденцію до підвищення рівня прояву координаційних здібностей після експерименту. Найбільш суттєвий приріст спостерігався у показниках стрибка з поворотом: від 23,1% до 62,4% та результатах проби Бондаревського: від 18,6% до 30,6%. Порівняння показників координаційних здібностей у віковому аспекті виявило, що дівчата 14 років у більшості випадків демонструють результати вищі, ніж учениці 15 років. Співставлення досліджуваних показників з відповідними нормами показало, що результати відповідають «середньому» рівню.

Висновки: динаміка результатів свідчить про стабільність рівня розвитку координаційних здібностей, та тенденцію до їх покращення. Це підтверджує доцільність організації занять фітбол-аеробікою у спортивній секції школи.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-06-16

Як цитувати

Кузьменко, І. ., Ostrowski, A. ., & Жук, В. . (2022). Вплив занять фітбол-аеробікою на розвиток окремих координаційних здібностей дівчат 14–15 років. Слобожанський науково-спортивний вісник, 26(2), 35–40. https://doi.org/10.15391/snsv.2022-2.001

Номер

Розділ

Статті