Дослідження реакції вибору єдиноборців з використанням комп’ютерних технологій

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.15391/snsv.2022-4.001

Анотація

Мета: розробити методику оцінки реакції вибору єдиноборців з використанням комп'ютерних технологій та провести дослідження щодо апробації та визначення її валідності.

Матеріал, учасники та методи. Загальна кількість тих, хто приймав участь у досліджені склало 77 осіб (середній вік: 13,8±0,7 років, 28% дівчата, 72% хлопці). Для оцінки реакції вибору було розроблено та впроваджено комп’ютерну програму «Visuomotor Choice Reaction» для мобільних пристроїв. В досліджені використані наступні методи: аналіз науково-методичної інформації та джерел інтернету; узагальнення передового практичного досвіду; метод комп'ютерного програмування; методи математичної статистики.

Результати: дослідження було проведено в три етапи. На першому етапі було визначено відповідність обраних кольорів та фігур завданням, які треба вирішувати протягом тесту. Вимірювання швидкості реагування на окремий колір і на окремі фігури показало, що значення розподілені рівномірно, размах варіації для реакції на колір склала 50,7 мс, а для реакція на фігури 133,4 мс. На другому етапі були отриманні показники реакції вибору та перевірка роботи комп’ютерної програми в «польових» умовах. Практичне застосування програми дозволило отримати показники реакції вибору таеквондистів-новачків та визначити стабільність її роботи. Отримані дані третього етапу визначили надійність та валідність запропонованої методики оцінки реакції вибору.

Висновки. На підставі аналізу науково-методичної літератури та змагальної діяльності єдиноборців різних спеціалізацій, бесід з тренерами та кваліфікованими спортсменами було розроблено комп’ютерну програму «Visuomotor Choice Reaction» для оцінки реакції вибору. За підсумками дослідження реакції вибору таеквондистів-новачків з використанням запропанованої методики, з метою її апробації, можно стверджувати, що комп’ютерна програма «Visuomotor Choice Reaction» дозволяє отримувати показники сеснсомоторних реакцій, проста та надійна при її застосуванні. За результатами проведеного кореляційного та дисперсійного аналізу можна стверджувати, що запропонована методика оцінки реакції вибору є надійна та має значимий рівень валідності та відповідає усім метрологічним вимогам.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-25

Як цитувати

Романенко, В. ., П’ятисоцька, С. ., Тропін, Ю. ., Rydzik, R., Голоха, В. ., & Бойченко, Н. . (2022). Дослідження реакції вибору єдиноборців з використанням комп’ютерних технологій. Слобожанський науково-спортивний вісник, 26(4), 97–103. https://doi.org/10.15391/snsv.2022-4.001

Номер

Розділ

Статті