Емпіричне дослідження структурних компонентів самовдосконалення особистості в юнацькому віці

Автор(и)

  • Н.К. Орішко

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-30.%25p

Ключові слова:

самовдосконалення, самовиховання, самоактуалізація, самореалізація, самотворення, самопізнання, саморозвиток, самосвідомість.

Анотація

У статті представлено результати емпіричного дослідження виокремлених автором структурних компонентів самовдосконалення в осіб юнацького віку (як провідного у дослідженні) і додатково в осіб підліткового та дорослого віку. На основі співставлення, порівняння, детального аналізу й узагальнення даних, одержаних у кожній з трьох вікових груп, було встановлено, що саме юнацький вік виступає найоптимальнішим періодом для формування, становлення, розвитку, прояву й функціонування усіх без винятку основних структурних складових самовдосконалення особистості – когнітивної, емоційно-оцінкової, вольової, потребово-мотиваційної й діяльнісного, завдяки чому стає можливим ефективне й результативне здійснення даного самотворчого процесу. Доведено виключно позитивне значення практичної реалізації самовдосконалення в юнацькому віці для вирішення актуальних для даного вікового періоду проблем особистісного й професійного самовизначення, суспільного функціонування, становлення життєвої перспективи майбутнього, самоактуалізації та життєвої самореалізації особистості. Виявлено, що рівень усвідомлення й врахування юнаками та дівчатами виняткової значущості формування, становлення й прояву усіх структурних компонентів самовдосконалення в їхньому віці та належним чином організований, цілеспрямований, безперервний, самостійний, систематичний розвиток і оптимізація кожного з цих компонентів позитивним чином впливають на швидкість, успішність і ефективність практичного здійснення ними даного процесу, на рівень задоволеності досягненим кінцевим результатом та на його відповідність попереднім очікуванням і поставленій меті.

Посилання

Боришевський М.Й. Особистість у вимірах самосвідомості:

[монографія] / М.Й. Боришевський. – Суми: Вид-во «Еллада», 2012. – 608 с.

Головатий М.Ф. Навчи себе сам: [Навч.-метод. розробка] /

М.Ф. Головатий. – 2-ге вид., випр. і доп. – К. : МАУП, 2005. –

с.

Єрахторіна О.М. До виявлення сутності та змісту самовдосконалення особистості / О.М. Єрахторіна // Проблеми та

перспективи формування національної гуманітарно-технічної еліти. – К., 2008. – Вип. 28. – С.147–153.

Рогов Е.И. Настольная книга практического психолога:

Учеб. пособие / Е.И. Рогов. – М.: Гуманит. изд. центр ВЛАДОС, 2004. – 384 с: ил.

Торгонский В.В. Формирование личности, индивидуальности и её интегративных качеств / В.В. Торгонский // Историческая и образовательная мысль. – Краснодар : Изд-во

КМАПППКС. – 2010. – №4. – С. 95.

Холодкова О.Г. Теоретические проблемы исследования

стремления к самосовершенствованию / О.Г. Холодкова //

Педагогический университетский вестник Алтая. – Барнаул. – 2010. – №4. – С. 114–115.

Цвєткова Г.Г. Самовдосконалення особистості як психолого-педагогічна проблема / Г.Г. Цвєткова // Гуманізація навчально-виховного процесу: зб. наук. праць. – Слов’янськ :

Вид-во СДПУ. – 2012. – Вип. 60. – С. 99.

##submission.downloads##

Як цитувати

Орішко, Н. (2019). Емпіричне дослідження структурних компонентів самовдосконалення особистості в юнацькому віці. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (30). https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-30.%p