Перевірка ефективності програми розвитку лідерських якостей студентів

Автор(и)

  • А.І. Куриця

DOI:

https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-29.%25p

Ключові слова:

лідерські якості, відповідальність, комунікативні схильності, організаційні схильності, совісність, соціальна відповідальність, програма розвитку лідерських якостей студентів.

Анотація

У статті відображено достатню ефективність та дієвість розробленої програми розвитку лідерських якостей студентів на основі відповідальності. Проаналізовано результати експериментального формування системи лідерських якостей шляхом розвитку складових компонентів відповідальності студентів. З’ясовано, що після тренінгу спостерігалось зростання кількості студентів з сильно вираженими та вираженими на середньому рівні лідерськими якостями, а також зменшення кількості учасників, в яких ці якості виражені слабко. Значний зсув між рівнями розвиненості комунікативних схильностей свідчить про зміни в системі лідерських якостей. Виявлено тенденцію до зростання кількості тих опитаних, котрі демонструють після тренінгу високий рівень комунікативних схильностей, і зменшення кількості тих, хто демонструє низький рівень вираженості цих якостей. З’ясовано динаміку різних аспектів відповідальності учасників. Діагностовано незначний зсув у прояві інтернальності як у міжособистісних відносинах, так і її узагальненого показника. Статистично підтверджено значущість досліджуваних змін в системі лідерських якостей у зв’язку з розвитком складових відповідальності за допомогою застосування методу порівняння двох залежних вибірок за критерієм Т-Вілкоксона. Констатовано зсув показників лідерських якостей студентів під впливом розвитку в них відповідальності на статистично значущому рівні. Зроблено висновок про те, що методи активного соціально-психологічного навчання є ефективними і можуть бути включеними у комплексну програму розвитку внутрішньої локалізації контролю індивіда.

Посилання

Белякова Н.В. Социально-психологические особенности

проявления лидерства в студенческих группах : дис. … канд.

психол. наук / Н.В. Белякова. – М., 2002. – 197 с.

Беспалов Д. В. Специфика лидерства в молодёжных учебных

группах / Д.В.Беспалов // Ежегодник Российского психологического общества : материалы 3-го Всероссийского съезда

психологов (25–28 июня 2003 г.). – Т.1 – СПб. : Изд-во С.-

Петерб. ун-та, 2003.

Вежевич Т.Е. Педагогические условия развития лидерских

качеств учащихся : дис. ... канд. пед. наук : 13.00.01 / Т.Е.

Вежевич. – Улан-Удэ, 2001. – 198 c.

Давлетова А.И. Развитие лидерских качеств студентов педагогического вуза : дисс... канд. психол. наук : 19.00.07 /

Анна Ивановна Давлетова. – Москва, 2007. – 270 с.: ил.

Мудрик А.В. Юношеский тип общения // Возрастная психология: Детство. Отрочество, юность / А. В. Мудрик // Хрестоматия : учеб. пос. для студ. пед. вузов / Сост. и науч. ред.

В.С.Мухина, А.А.Хвостов. – М., 1999. – 624 с.

Ягоднікова В.В. Формування лідерських якостей старшокласників в особистісно орієнтованому виховному процесі загальноосвітньої школи : дис. ... канд. пед. наук :

00.07 / Вікторія Вікторівна Ягоднікова; Південноукраїнський держ. педагогічний ун-т ім. К.Д.Ушинського. – Одеса,

– 215арк.; табл.

##submission.downloads##

Як цитувати

Куриця, А. (2019). Перевірка ефективності програми розвитку лідерських якостей студентів. Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", (29). https://doi.org/10.32626/2227-6246.2015-29.%p