Characteristics of new sources of food fibers for the enrichment of flour confectioneries

Authors

  • Катерина Рубенівна Касабова Kharkiv State University of Food Technology and Trade Klochkivska St., 333, Kharkiv, Ukraine, 61051, Ukraine
  • Ольга Володимирівна Самохвалова Kharkiv State University of Food Technology and Trade Klochkivska St., 333, Kharkiv, Ukraine, 61051, Ukraine
  • Світлана Георгіївна Олійник Kharkiv State University of Food Technology and Trade Klochkivska St., 333, Kharkiv, Ukraine, 61051, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.18861

Keywords:

food fibers, flour confectionery, beet fibers, wheat germ meal

Abstract

 

Theoretical and practical approaches to the enrichment of flour confectioneries by food fibers were considered. For this purpose, it was proposed to use secondary plant raw materials, such as products of processing of wheat germs and beet pulp, produced under the trademarks “Wheat germ meal” and “Beet fibers”. The chemical com­position and functional-technological properties of additives were defined. The additives contain a significant amount of minerals, as well as substances with antioxidant properties (polymeric and low-molecular polyphenolic compounds). It is important that the wheat germ meal is the source of protein and vitamin E. Polysaccharides of beet fibers are presented by pectin-cellulose complex mostly, and wheat germ meal – by cellulose-hemicellulose complex. The addi­tives have different grain-size composition, on which beet fibers can be attributed to fine powders, and meal - to coarse ones. It was found that unlit (dark) beet fibers have the greatest water absorbing and oil-binding abilities, and meal - the smallest that can affect the dough structure for flour confectionery.

Author Biographies

Катерина Рубенівна Касабова, Kharkiv State University of Food Technology and Trade Klochkivska St., 333, Kharkiv, Ukraine, 61051

Post Graduate Student

Bakery, Confectionary, Pasta and Food Concentrates Technology

Ольга Володимирівна Самохвалова, Kharkiv State University of Food Technology and Trade Klochkivska St., 333, Kharkiv, Ukraine, 61051

PhD, Associate Professor

Bakery, Confectionary, Pasta and Food Concentrates Technology

Світлана Георгіївна Олійник, Kharkiv State University of Food Technology and Trade Klochkivska St., 333, Kharkiv, Ukraine, 61051

PhD, Associate Professor

Bakery, Confectionary, Pasta and Food Concentrates Technology

References

  1. Пищевые волокна [Текст] / Дудкин М. С., Черно Н. К., Казанская И. С. и др. – К. : Урожай, 1988. – 152 с.
  2. Пищевые волокна: производство и использование. [Электронный ресурс]. – Электрон. текстовые данные (14 743 байт). / В. А. Колесников, А. И. Артемьев. – Режим доступа: <http://www.agroyug.ru/page/item/_id-539.html>.
  3. Концепція державної науково-технічної програми «Біофортифікація та функціональні продукти на основі рослинної сировини на 2012-2016 роки» [Текст]. – К., 2011. – 11 с.
  4. Ипатова, Л. Г. Физиологические и технологические аспекты применения пищевых волокон [Текст] / Л. Г. Ипатова, А. А. Кочеткова, О. Г. Шубина, Т. А. Духу, М. А. Левачева // Пищевая промышленность. – 2004. – № 1. – С. 14.
  5. Дудкин, М. С. Новые продукты питания [Текст] / М. С. Дудкин, Л. Ф. Щелкунов. – М. : Наука, 1998. – 304 с.
  6. Лосева, В. А. Изучение влияния рН и способа подготовки экстрагента на свойства пищевых волокон свекловичного жома [Текст] / В. А. Лосева // Хранение и переработка сельхозсырья. – 2002. – № 8. – С. 12–15.
  7. Ильина, Т. Шрот амаранта – перспективный ингредиент в рецептуре пряников [Текст] / Т. Ильина, А. Дьяченко // Хлібопекарська і кондитерська промисловість України. – 2011. – № 2. – С. 37.
  8. Губаненко, Г. А. Рациональное использования шрота rosa acicularis lindl [Текст] / Г. А. Губаненко, Л. П. Рубчевская, Е. А. Речкина // Современные наукоемкие технологии. – 2005. – № 5 – С. 53–54.
  9. Сидорова, Л. Н. Пищевые волокна в производстве кондитерских изделий (обзор) [Текст] / Л. Н. Сидорова, З. Г. Скобельская, М. В. Головенко // Кондитерское производство. – 2008. – № 2. – С. 18–20.
  10. Оленников, Д. Н. Методика количественного определения группового состава углеводного комплекса растительных объектов [Текст] / Д. Н. Оленников, Л. М. Танхаева // Химия растительного сырья. – 2006. – № 4. – С. 29–33.
  11. Подкорытов, А. В. Качество, безопасность и методы анализа продуктов из гидробионтов [Текст] / А. В. Подкорытов, И. А. Кадникова // Руководство по современным методам исследований морских водорослей, трав и продуктов их переработки. – М. : ВНИРО, 2009. – Вып. 3. – 108 с.
  12. Петров, К. П. Практикум по биохимии пищевого растительного сырья [Текст] / К. П. Петров. – М. : Пищ. промышленность, 1965. – 332 с.
  13. Державна Фармакопея України [Текст] / Державне підприємство «Український науковий фармакопейний центр якості лікарських засобів». – 1-е вид., Доп. 3. – Харків : Державне підприємство «Український науковий фармакопейний центр якості лікарських засобів», 2009. – 280 с.
  14. Корулькин, Д. Ю. Природные флавоноиды [Текст] / Д. Ю. Корулькин. – Москва : Гео, 2008. – 232 c.
  15. Wagner, H. Plant drug analysis [Text] / H. Wagner, S. Bladt. – Berlin : Springer, 2001. – 384 p.
  16. Зубченко, А. В. Физико-химические основы технологии кондитерских изделий [Текст] / А. В. Зубченко. – Воронеж : Гос. технол. академия, 2001. – 389 с.
  17. Стабников, В. Н. Процессы и аппараты пищевых производств [Текст] / В. Н. Стабников, В. И. Баранцев. – 4-е изд., перераб. и доп. – Москва, Агропромиздат, 1985. – С. 64–65.
  18. Dudkin, M. S., Cherno, N. K., Kazanskaia, I. S. and others. (1988). Pishchevye volokna. Urozhai, 152.
  19. Kolesnikov, V. A., Artem’ev, A. I. Pishchevye volokna: proizvodstvo i ispol’zovanie. Available: http://www.agroyug.ru/page/item/_id- 539.html.
  20. Kontseptsіia derzhavnoi naukovo-tekhnіchnoi prohrami «Bіofortifіkatsіia ta funktsіonal›nі produkti na osnovі roslinnoi sirovini na 2012-2016 roki». (2011). K., 11.
  21. Ipatova, L. H., Kochetkova, A. A., Shubina, O. H., Dukhu, T. A., Levacheva, M. A. (2004). Fiziolohicheskie i tekhnolohicheskie as¬pekty primeneniia pishchevykh volokon. Pishchevaia promyshlen¬nost›, 1, 14.
  22. Dudkin, M. S., Shchelkunov, L. F. (1998). Novye produkty pitaniia. M.: Nauka, 304.
  23. Loseva, V. A. (2002). Izuchenie vliianiia pH i sposoba podhoto¬vki ekstrahenta na svoistva pishchevykh volokon sveklovichnoho zhoma. Khranenie i pererabotka sel’khozsyr’ia, 8, 12–15.
  24. Il’ina, T., D’iachenko, A. (2011). Shrot amaranta – perspektivnyi inhredient v retsepture prianikov. Khlіbopekars›ka і konditers›ka promislovіst› Ukraini, 2, 37.
  25. Hubanenko, H. A., Rubchevskaia, L. P., Rechkina, E. A. (2005). Ratsional’noe ispol’zovaniia shrota rosa acicularis lindl. Sovremen¬nye naukoemkie tekhnolohii, 5, 53–54.
  26. Sidorova, L. N., Skobel’skaia, Z. H., Holovenko, M. V. (2008). Pishchevye volokna v proizvodstve konditerskikh izdelii (obzor). Konditerskoe proizvodstvo, 2, 18–20.
  27. Olennikov, D. N., Tankhaeva, L. M. (2006). Metodika kolichestven¬noho opredeleniia hruppovoho sostava uhlevodnoho kompleksa rastitel›nykh obiektov. Khimiia rastitel›noho syr›ia, 4, 29–33.
  28. Podkorytov, A. V., Kadnikova, I. A. (2009). Kachestvo, bezopas¬nost’ i metody analiza produktov iz hidrobiontov. Rukovodstvo po sovremennym metodam issledovanii morskikh vodoroslei, trav i produktov ikh pererabotki, 3, 108.
  29. Petrov, K. P. (1965). Praktikum po biokhimii pishchevoho rastitel’noho syr’ia. M.: Pishch. promyshlennost’, 332.
  30. Derzhavna Farmakopeia Ukraini. (2009). Derzhavne pіdpriiemstvo «Ukrains›kii naukovii farmakopeinii tsentr iakostі lіkars›kikh zasobіv». Ed. 1, Apl. 3. Kharkіv : Derzhavne pіdpriiemstvo«Ukrains›kii naukovii farmakopeinii tsentr iakostі lіkars›kikh zasobіv», 280.
  31. Korul›kin, D. Yu. (2008). Prirodnye flavonoidy. Moskva: Heo, 232.
  32. Wagner, H., Bladt, S. (2001). Plant drug analysis. Berlin : Springer, 384.
  33. Zubchenko, A. V. (2001). Fiziko-khimicheskie osnovy tekhnolohii konditerskikh izdelii. Voronezh : Hos. tekhnol. akademiia, 389.
  34. Stabnikov, V. N., Barantsev, V. I. (1985). Protsessy i apparaty pish¬chevykh proizvodstv. Ed. 4. Moskva, Ahropromizdat, 64–65.

Published

2013-12-11

How to Cite

Касабова, К. Р., Самохвалова, О. В., & Олійник, С. Г. (2013). Characteristics of new sources of food fibers for the enrichment of flour confectioneries. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6(11(66), 8–13. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.18861

Issue

Section

Technology and Equipment of Food Production