Збереженість часнику озимого залежно від елементів післязбиральної доробки
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2020.200842Ключові слова:
часник, післязбиральна доробка, досушування цибулин, біопрепарати, втрата маси, тривалість зберіганняАнотація
Проведені дослідження ставили за мету наукове обґрунтування впливу елементів післязбирального доробки на збереженість часнику озимого.
Тривале зберігання часнику від урожаю до урожаю є необхідною умовою безперервного забезпечення населення часником. Виникає необхідність проведення післязбиральної доробки часнику озимого, спрямованої на зменшення втрат та подовження тривалості зберігання. Важливим ланцюгом в цьому є післязбиральний період (досушування). Підсушений часник має підвищену стійкість проти ураження мікроорганізмами та менше втрачає масу під час зберігання. Застосування біопрепаратів під час післязбиральної доробки дозволяє зменшити втрати часнику озимого від мікробіологічних хвороб при зберіганні.
Теоретично обґрунтовано та експериментально підтверджено, що природні втрати за весь період досушування часнику обрізного становили 15,9 % у сорту Дюшеста 21,8 у сорту Мереф'янський білий. Така сама закономірність спостерігалась при досушуванні часнику з стеблом, втрати маси були 38,7 та 49,0 % відповідно. У структурі втрат часнику більшу частину становили втрати маси непросушених цибулин від 11,09 до 14,4 % залежно від сорту. Втрати від ураження хворобами коливаються від 5,28 до 12, 15 % і мають сильний кореляційний зв’язок r=0,98.
Вихід товарної продукції після шести місяців зберігання залежить від вологості шийки цибулин. У просушеного до вологості шийки 25±1 % вихід товарної продукції становив 76,33 % у Мереф'янський білий та 78,59 % Мереф'янський рожевий (Дюшес). Часник просушенийдо вологості шийки 14±1 % збільшував вихід товарної продукції до 82,98–80,1 5 %, не просушений зменшував до 72,25–63,45 % відповідно.
Обробка цибулин часнику сорту Мереф'янський рожевий (Дюшес) перед зберіганням Гліокладіном 2 % підвищила вихід товарної продукції на 10,1%, сорту Мереф'янський на 10,2 %. Обробка Фітоспорином 2 % збільшила вихід товарної продукції на 10 і 9,5%
Посилання
- Chomu chasnyk v Ukraini takyi dorohyi. Available at: https://newssky.com.ua/chomu-chasnik-v-ukrayini-takiy-dorogiy/
- Kapustina, L. I., Nedialkova, I. A. (2006). Osnovni hospodarsko-tsinni oznaky novykh sortiv chasnyku ozymoho v umovakh Lisostepu Ukrainy. Ovochivnytstvo i bashtannytstvo, 52, 392–397.
- Allium sativum L. Available at: http://powo.science.kew.org/taxon/urn:lsid:ipni.org:names:528796-1
- Jancic, R. (2002). Botanika farmaceutika. Beograd: Sluzbeni list SRJ, 247.
- Vanjkevic, S. K. (2002). Lecenje belim lukom. Beograd, 10–17.
- Mogilnayа, О. М., Rud, V. P., Khareba, О. V., Horova, Т. K., Kuts, О. V., Terokhina, L. А., Sydora, V. V. (2018). Priority of scientific directions of software manufacturing of small views of vegetable plants in Ukraine. Vegetable and Melon Growing, 64, 75–88. doi: https://doi.org/10.32717/0131-0062-2018-64-75-88
- Korniienko, S. I. et. al. (2012). Kompleksna systema zakhodiv zakhystu tsybuli i chasnyku vid shkidnykiv, khvorob i burianiv. Kharkiv, 32.
- Sharma, A., Chen, C. R., Vu Lan, N. (2009). Solar-energy drying systems: A review. Renewable and Sustainable Energy Reviews, 13 (6-7), 1185–1210. doi: https://doi.org/10.1016/j.rser.2008.08.015
- Prakash, S., Jha, S. K., Datta, N. (2004). Performance evaluation of blanched carrots dried by three different driers. Journal of Food Engineering, 62 (3), 305–313. doi: https://doi.org/10.1016/s0260-8774(03)00244-9
- Singh, A. (2014). Effect of Drying Characteristics of Garlic-A Review. Journal of Food Processing & Technology, 05 (04). doi: https://doi.org/10.4172/2157-7110.1000318
- Onions - Post-Harvest Handling and Storage Shika Agblor and Doug Waterer, Department of Plant Sciences, University of Saskatchewan (June, 2001). Available at: http://www5.agr.gc.ca/resources/prod/doc/pfra-arap/csidc-crdi/pdf/onions-oignons_eng.pdf
- DSTU 5048:2008. Chasnyk. Tekhnolohiia vyroshchuvannia. Zahalni vymohy (2010). Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 11.
- Garlic Harvest, Curing, and Storage. Available at: https://ag.umass.edu/vegetable/fact-sheets/garlic-harvest-curing-storage
- Chasnyk: porady dlia pravylnoi sushky i zberihannia. Available at: https://ye.ua/syspilstvo/38904_Chasnik__poradi_dlya_pravilnoyi_sushki_i_zberigannya.html
- Pro sad i ogorod podrobno. Available at: https://nealray.ru/uk/cultivation-of-garlic-planting-garlic-for-winter-and-cleaning-time-timing-when-to-harvest-garlic-winter-and-when-summer.h
- Garlic Post-Harvest Trial Results. Available at: https://newenglandvfc.org/sites/newenglandvfc.org/files/content/proceedings2013/Stewart%20Garlic%20Postharvest%20trial%20.pdf
- Vinale, F., Sivasithamparam, K., Ghisalberti, E. L., Marra, R., Woo, S. L., Lorito, M. (2008). Trichoderma–plant–pathogen interactions. Soil Biology and Biochemistry, 40 (1), 1–10. doi: https://doi.org/10.1016/j.soilbio.2007.07.002
- Lukatkin, A. A., Ibragimova, S. A., Revin, V. V. (2009). Issledovanie antifungal'nyh svoystv pseudomonas aureofaciens 2006. Vestnik Orenburgskogo gosudarstvennogo universiteta, 6, 211–213.
- Grondona, I., Hermosa, R., Tejada, M., Gomis, M. D., Mateos, P. F., Bridge, P. D. et. al. (1997). Physiological and biochemical characterization of Trichoderma harzianum, a biological control agent against soilborne fungal plant pathogens. Applied and Environmental Microbiology, 63 (8), 3189–3198. doi: https://doi.org/10.1128/aem.63.8.3189-3198.1997
- Kravchenko, N. O., Kopylov, P., Holovach, O. V., Dmytruk, O. M. (2014). Otsinka patohennosti hruntovoho hryba Trichodermaviride 505. Silskohospodarska mikrobiolohiya, 20, 23–28.
- Koltunov, V. V., Boroday, V. V., Danilova, T. V. (2012). Effektivnost' biopreparatov Planriz, Gaupsin, Diazofit v zashchite ot fitopatogenov pri vyrashchivanii i hranenii ovoshchey. Kartofelevodstvo: sb. nauch. tr. Vol. 20. Minsk, 102–111.
- Strel'nikova, M. S., Filippov, I. G., Pervushin, E. V. (2009). Novaya preparativnaya forma bakterial'nogo preparata na osnove Pseudomonas aureafaciens. GAVRISH, 2, 4–7.
- Lenc, L., Kwaśna, H., Jeske, M., Jończyk, K., Sadowski, C. (2016). Fungal pathogens and antagonists in root-soil zone in organic and integrated systems of potato production. Journal of Plant Protection Research, 56 (2), 167–177. doi: https://doi.org/10.1515/jppr-2016-0029
- Pusik, L., Pusik, V., Postnova, O., Safronska, I., Chervonyi, V., Mohutova, V., Kaluzhnij, A. (2020). Research ofwintergarlic storage depending on the elements of the post-harvest refinement. Technology audit and production reserves, 1 (3 (51)), 18–24. doi: https://doi.org/10.15587/2312-8372.2020.197959
- Mongpraneet, S., Abe, T., Tsurusaki, T. (2002). Accelerated drying of welsh onion by far infrared radiation under vacuum conditions. Journal of Food Engineering, 55 (2), 147–156. doi: https://doi.org/10.1016/s0260-8774(02)00058-4
- Gilman, S. Garlic Begets Garlic. Plant cloves this fall and harvest a tenfold yield of bulbs next summer. Available at: https://www.finegardening.com/article/garlic-begets-garlic
- Shailbala, S., Kumar, A. (2017). Eco-friendly management of late blight of potato– A review. Journal of Applied and Natural Science, 9 (2), 821–835. doi: https://doi.org/10.31018/jans.v9i2.1282
- Borodai, V. V., Tkalenko, H. M., Hnat, V. V., Koltunov, V. A. (2012). Vplyv riznykh vydiv shtamiv hryba rodu Trichoderma proty rozvytku khvorob stolovykh koreneplodiv pry zberihanni. Ovochivnytstvo i bashtannytstvo, 58, 370–374.
- Alsoufi, M. A. (2017). Extending Shelf Life of Fruits by Using Some Microorganisms Biological Products. International Journal of Molecular Biology, 2 (5). doi: https://doi.org/10.15406/ijmboa.2017.02.00032
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2020 Ludmila Pusik, Vlаdimir Pusik, Olga Postnova, Iryna Safronska, Vitalii Chervonyi, Valentyna Mohutova, Aleksandr Kaluzhnij

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.