The research of structural and mechanical properties of emulsion on the basis of sunflower seed kernel

Authors

  • Peter Vasilevich Gurskiy Kharkiv Petro Vasylenko National Technical University of Agriculture 44, Artem Street, 44, Kharkov, 61002, Ukraine
  • Dmitriy Olegovich Biduk Kharkiv Petro Vasylenko National Technical University of Agriculture 44, Artem Street, 44, Kharkov, 61002, Ukraine
  • Fedor Vsevolodovich Pertsevoy Kharkiv State University of Food Technology and Trade 333, Klochkovskaya Street, Kharkov, 61051, Ukraine
  • Alina Alekseevna Kolesnik Kharkiv State University of Food Technology and Trade 333, Klochkovskaya Street, Kharkov, 61051, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2012.3389

Keywords:

Structural and mechanical indices, emulsion, physical and chemical indices

Abstract

The dependence of emulsion on the basis of sunflower seed kernel shear strain on its physical and chemical indices was studied. The structural and mechanical indices of the protein and fat emulsion were calculated

Author Biographies

Peter Vasilevich Gurskiy, Kharkiv Petro Vasylenko National Technical University of Agriculture 44, Artem Street, 44, Kharkov, 61002

Ph.D., Associate Professor

Department equipment and engineering and food processing industries

Dmitriy Olegovich Biduk, Kharkiv Petro Vasylenko National Technical University of Agriculture 44, Artem Street, 44, Kharkov, 61002

Assistant

Department of technology of processing and food industry

Fedor Vsevolodovich Pertsevoy, Kharkiv State University of Food Technology and Trade 333, Klochkovskaya Street, Kharkov, 61051

Doctor of Technical Sciences, Professor

Department of Food Technology

Alina Alekseevna Kolesnik, Kharkiv State University of Food Technology and Trade 333, Klochkovskaya Street, Kharkov, 61051

Ph.D., Associate Professor

Department of foreign languages

References

  1. Щербаков, В.Г. Биохимия и товароведение масличного сырья. [Текст] // – В.Г. Щербаков. - М. : Колос, 2003. – 360 с.
  2. Осейко, М. І. Технологія рослинних олій [Текст] // М. І. Осейко. – К. : Варта. – 2006. – 280 с.
  3. Щербаков, В. Г. Производство белковых продуктов из масличных семян [Текст] / В. Г. Щербаков. – М. : Агропромиздат, 1987. – 256 с.
  4. Іхно, М.П. Науково-практичні основи отримання та використання харчового безлушпинного ядра соняшника [Текст]. Дис. … д-р техн. наук. – Х.: НТУ «ХПІ». – 2004. – 255 с.
  5. Шидакова-Каменюка, О. Г. Технологія виробів із пісочного тіста з використанням ядра насіння соняшнику [Текст] : дис. ... канд. техн. наук: 05.18.16 / Шидакова-Каменюка Олена Гайдарівна. – Х., 2006. – 320 с.
  6. Ходырева, З. Р. Исследование и разработка технологии мороженого с ядром подсолнечника [Текст] : дис. ... канд. техн. наук: 05.18.04 / Ходырева Зоя Рафаиловна. – Кемерово, 2006. – 222 с.
  7. Реологічні методи дослідження сировини і харчових продуктів та автоматизація розрахунків реологічних характеристик [Текст] : навчальний посібник / А. Б. Горальчук [та ін.]. – Харківський державний університет харчування та торгівлі. – Харків, 2006. – 63 с.
  8. Мачихин, Ю. А. Реометрия пищевого сырья и продуктов [Текст] / Ю. А. Мачихин. – М. : Агропромиздат, 1990. – 271 с.
  9. Leelavathi, К., Haridas Rao, P., Shamanthaka Sastry, M . C. Studies on the utilizationof sunflower kernels in bakery products. J. Food Sci. Tech., 1991,28,280-284.
  10. Talley, L.J., Brummett B.J., Bums, E.E. Utilization of sunflower in human foodproducts. Tex. Agric. Exp. Sta. College Station, Texas, Bull No. 1026. 1972.

Published

2012-02-01

How to Cite

Gurskiy, P. V., Biduk, D. O., Pertsevoy, F. V., & Kolesnik, A. A. (2012). The research of structural and mechanical properties of emulsion on the basis of sunflower seed kernel. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1(6(55), 7–10. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2012.3389

Issue

Section

Technology organic and inorganic substances