Functional topping "Capacity sports" for athletes

Authors

  • Наталія Володимирівна Притульська Kyiv National Trade Economics University Street. Kyoto, 19. Kyiv, Ukraine, 02156, Ukraine
  • Галина Ігорівна Сєногонова Luhansk National Taras Shevchenko University Street. Defense, 2. Lugansk, Ukraine, 91011, Ukraine
  • Євгенія Віталіївна Бондаренко Kyiv National Trade Economics University Street. Kyoto, 19. Kyiv, Ukraine, 02156, Ukraine
  • Людмила Іванівна Сєногонова Luhansk National Taras Shevchenko University Street. Defense, 2. Lugansk, Ukraine, 91011, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2012.5601

Keywords:

Functional ingredients, feed, bioactive matters, sportsmen

Abstract

A compounding of topping  (sweet sauce) «Potential of sport» is developed  with functional composition of bioactive matters for the increase of capacity of professional sportsmen during the high physical loadings

Author Biographies

Наталія Володимирівна Притульська, Kyiv National Trade Economics University Street. Kyoto, 19. Kyiv, Ukraine, 02156

Doctor of Technical Sciences, Professor, Head of Department

Department of Commodities and examination of food

Галина Ігорівна Сєногонова, Luhansk National Taras Shevchenko University Street. Defense, 2. Lugansk, Ukraine, 91011

Master

Department of merchandise, trade business

and examination of goods

Євгенія Віталіївна Бондаренко, Kyiv National Trade Economics University Street. Kyoto, 19. Kyiv, Ukraine, 02156

Senior Lecturer

Department of Commodities and examination of food

Людмила Іванівна Сєногонова, Luhansk National Taras Shevchenko University Street. Defense, 2. Lugansk, Ukraine, 91011

Ph.D., Associate Professor

Department of merchandise, trade business

References

  1. Рогозкин, В. А. Питание спортсменов / В. А. Рогозкин, А. И. Пшендин, Н. Н. Шишина – М. : ФиС, 1989. – 160 c.
  2. Питание в системе подготовки спортсменов / [Смульский В. Л., Моногаров В. Д., Булатова М. М.] ; под ред. Смульского В. Л. – К. : Олимпийская литература, 1996. – 223 с.
  3. Foods, nutrition and sports performance / Edited by C. Williams and J.T. Delvin. London, Glasgow, New York, Tokio, Melbourne, Madras: E and FM Spon. – 1992. – P. 194.
  4. Разработка и применение специализированных продуктов повышенной биологической ценности в питании высококвалифицированных спортсменов / [Ларичева К. А., Яловая Н. И., Беляев В. С. и др.] // Сб. науч. трудов [Теоретические и практические аспекты изучения питания человека]. – М. – 1980. – 456 с.
  5. Полиевский, С. А. Основы индивидуального и коллективного питания спортсменов / С. А. Полиевский. – М. : Физкультура и спорт, 2005. – 384 с.
  6. Рогозкин, В. А. Использование продуктов повышенной биологической ценности для питания спортсменов / В. А. Рогозкин, А. И. Пшендин // Теория и практика физической культуры. – 1989. – № 3. – С. 13 – 15.
  7. Пшендин. А. И. Рациональное питание спортсменов. Для любителей и профессионалов / А. И. Пшендин. – СПб. : «Олимп-СПб», 2003. – 160 с.
  8. Рогозкин, В. А. Перспективы создания и использования специализированных продуктов для спортсменов / Система восстановительных средств в спорте. – Л. : ФК и С, 1998. – С. 87–91.
  9. Допинг и эргогенные средства в спорте / под ред. В. Н. Платонова. – К.: Олимпийская литература, 2003. – 576 с.
  10. Сучков, А. В. Влияние янтарной кислоты и ее солей на физическую работоспособность: автореф. дис. на получение научн. степени канд. мед. наук : спец. 14.00.25 «Фармакология, клиническая фармакология» / А. В. Сучков. – Москва, 1989. – 24 с.
  11. Олійник, С. А. Похідні бурштинової кислоти та препарати природного походження у військовій, екстремальній і спортивній медицині / С. А. Олійник. – К. : Вид-во Укр. військ.-мед. акад., 2001. – 198 с.
  12. Зотов. В. П. Восстановление работоспособности в спорте / Зотов В. П. – К. : Здоров’я, 1990. – 200 с.
  13. Уильямс, М. Эргогенные средства в системе спортивной подготовки / М. Уильямс; [пер. с англ. О. П. Крутков]. – К. : Олимпийская литература, 2003. – 256 с.
  14. Горелкина, О. И. Коррекция энергетического метаболизма организма спортсменов пищевыми биокомпозитами / О. И. Горелкина, Н. Н. Даниярова // Питание и физическая работоспособность. – Л.: ЛНИИФК, 1991. – С. 102-103.
  15. Кулиненков, Д. О. Справочник фармакологии спорта – лекарственные препараты спорта / Д. О. Кулиненков, О. С. Кулиненков. – М. : «ТВТ Дивизион», 2004. – 308 с.

Published

2012-08-20

How to Cite

Притульська, Н. В., Сєногонова, Г. І., Бондаренко, Є. В., & Сєногонова, Л. І. (2012). Functional topping "Capacity sports" for athletes. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4(6(58), 68–71. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2012.5601

Issue

Section

Technology and Equipment of Food Production