Біологічна дія йогуртів із стабілізованим бета-каротином

Authors

  • Олександра Олександрівна Варанкіна Національний технічний університет „Харківський політехнічний інститут” Вул. Фрунзе 21, м. Харків, 61002, Україна, Ukraine
  • Лідія Василівна Кричковська Національний технічний університет „Харківський політехнічний інститут” Вул. Фрунзе 21, м. Харків, 61002, Україна, Ukraine
  • Тетяна Іванівна Зекунова Національний технічний університет „Харківський політехнічний інститут” Вул. Фрунзе 21, м. Харків, 61002, Україна, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2010.5848

Keywords:

Yogurt, beta-carotene, lipid peroxidation

Abstract

Established that prolonged use of yogurt with microbiological provitamin A reduces lipid peroxidation in the body under the action of stress. The antioxidant and geroprotective effects of yogurt with beta-carotene in vivo is proved

Author Biographies

Олександра Олександрівна Варанкіна, Національний технічний університет „Харківський політехнічний інститут” Вул. Фрунзе 21, м. Харків, 61002, Україна

Старший викладач кафедри біотехнології та аналітичної хімії

Лідія Василівна Кричковська, Національний технічний університет „Харківський політехнічний інститут” Вул. Фрунзе 21, м. Харків, 61002, Україна

Доктор біологічних наук, професор

Завідувач кафедри нанотехнологій та органічного синтезу

Тетяна Іванівна Зекунова, Національний технічний університет „Харківський політехнічний інститут” Вул. Фрунзе 21, м. Харків, 61002, Україна

Науковий співробітник кафедри нанотехнологій та органічного синтезу

References

  1. Про затвердження „Концепції поліпшення продовольчого забезпечення та якості харчування населення” [Текст] : розпорядження Кабінету Міністрів України № 332-р від 26 травня 2004 року // Офіційний вісник України. – 2004. – № 21. – 11 червня. – С. 100.
  2. Горбачев, В. В. Витамины. Микро- и макроэлементы [Текст] : Справочник / В. В. Горбачев, В. Н. Горбачева. – Минск : „Книжный дом”, 2002. – 544 с.
  3. Bendich, A. Biological actions of carotenoids [Text] : Symposium conclusions / Adrianne Bendich // J. Nutr., – 1989. – Vol. 119. – P. 135 – 136.
  4. Benedich, A. Carotenoids and the immune response [Text] / A. Benedich // A. J. Nutr. – 1989. – Vol. 119. – P. 112 – 115.
  5. Mayne, S. T. Antioxidant nutrients and chronic disease: use of biomarkers of exposure and oxidative stress status in epidemiologic research [Text] / S. T. Mayne // J. Nutr. – 2003. – Vol. 133. – P. 933S – 940S.
  6. Инсульт: программа возврата к активной жизни [Текст] / ВОЗ, Н. П. Базеко, Ю. В. Алексеенко. – М. : Мед. лит., 2004. – 256 с. – ISBN 5-89677-055-3.
  7. Effects of beta-carotene supplementation on lipid peroxidation in humans [Text] / J. P. Allard, D. Royall, R. Kurian Muggli et al // Am. J. Clin. Nutr. – 1994. – Vol. 59. – P. 884 – 890.
  8. Poulsen, H. E. Role of oxidative DNA damage in cancer initiation and promotion [Text] / H. E. Poulsen, H. Prieme, S. Loft // Eur. J. Cancer Prev. – 1998. – Vol. 7. – P. 9 – 16.
  9. Taylor, A. Cataract: relationship between nutrition and oxidation [Text] / A. Taylor // J. Am. Coll. Nutr. – 1993. – Vol. 12. – P. 138 – 146.
  10. Matsuo, M. The chemistry of reactive oxygen species and related free radicals [Text] / M. Matsuo, T. Kakato. – Champaign : Human Kinetics, 2000. – 34 p.
  11. β-Carotene effectively scavenges toxic nitrogen oxides: nitrogen dioxide and peroxynitrous acid [Тext] / K. Kikugawa, K. Hiramoto, S. Tomiyama, Y. Asano // FEBS Letters – 1997. –Vol. 404. – No. 2. – P. 175 – 178.

Published

2010-12-01

How to Cite

Варанкіна, О. О., Кричковська, Л. В., & Зекунова, Т. І. (2010). Біологічна дія йогуртів із стабілізованим бета-каротином. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6(10(48), 35–38. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2010.5848

Issue

Section

Technology and Equipment of Food Production