Біологічна дія йогуртів із стабілізованим бета-каротином

Автор(и)

  • Олександра Олександрівна Варанкіна Національний технічний університет „Харківський політехнічний інститут” Вул. Фрунзе 21, м. Харків, 61002, Україна, Україна
  • Лідія Василівна Кричковська Національний технічний університет „Харківський політехнічний інститут” Вул. Фрунзе 21, м. Харків, 61002, Україна, Україна
  • Тетяна Іванівна Зекунова Національний технічний університет „Харківський політехнічний інститут” Вул. Фрунзе 21, м. Харків, 61002, Україна, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2010.5848

Ключові слова:

Йогурт, бета-каротин, перекисне окислення ліпідів

Анотація

Встановлено, що тривале вживання йогуртів з мікробіологічним провітаміном А знижує показники перекисного окислення ліпідів в організмі при дії стресу. Доведено антиоксидантну та геропротекторну дії йогуртів із бета-каротином in vivo

Біографії авторів

Олександра Олександрівна Варанкіна, Національний технічний університет „Харківський політехнічний інститут” Вул. Фрунзе 21, м. Харків, 61002, Україна

Старший викладач кафедри біотехнології та аналітичної хімії

Лідія Василівна Кричковська, Національний технічний університет „Харківський політехнічний інститут” Вул. Фрунзе 21, м. Харків, 61002, Україна

Доктор біологічних наук, професор

Завідувач кафедри нанотехнологій та органічного синтезу

Тетяна Іванівна Зекунова, Національний технічний університет „Харківський політехнічний інститут” Вул. Фрунзе 21, м. Харків, 61002, Україна

Науковий співробітник кафедри нанотехнологій та органічного синтезу

Посилання

  1. Про затвердження „Концепції поліпшення продовольчого забезпечення та якості харчування населення” [Текст] : розпорядження Кабінету Міністрів України № 332-р від 26 травня 2004 року // Офіційний вісник України. – 2004. – № 21. – 11 червня. – С. 100.
  2. Горбачев, В. В. Витамины. Микро- и макроэлементы [Текст] : Справочник / В. В. Горбачев, В. Н. Горбачева. – Минск : „Книжный дом”, 2002. – 544 с.
  3. Bendich, A. Biological actions of carotenoids [Text] : Symposium conclusions / Adrianne Bendich // J. Nutr., – 1989. – Vol. 119. – P. 135 – 136.
  4. Benedich, A. Carotenoids and the immune response [Text] / A. Benedich // A. J. Nutr. – 1989. – Vol. 119. – P. 112 – 115.
  5. Mayne, S. T. Antioxidant nutrients and chronic disease: use of biomarkers of exposure and oxidative stress status in epidemiologic research [Text] / S. T. Mayne // J. Nutr. – 2003. – Vol. 133. – P. 933S – 940S.
  6. Инсульт: программа возврата к активной жизни [Текст] / ВОЗ, Н. П. Базеко, Ю. В. Алексеенко. – М. : Мед. лит., 2004. – 256 с. – ISBN 5-89677-055-3.
  7. Effects of beta-carotene supplementation on lipid peroxidation in humans [Text] / J. P. Allard, D. Royall, R. Kurian Muggli et al // Am. J. Clin. Nutr. – 1994. – Vol. 59. – P. 884 – 890.
  8. Poulsen, H. E. Role of oxidative DNA damage in cancer initiation and promotion [Text] / H. E. Poulsen, H. Prieme, S. Loft // Eur. J. Cancer Prev. – 1998. – Vol. 7. – P. 9 – 16.
  9. Taylor, A. Cataract: relationship between nutrition and oxidation [Text] / A. Taylor // J. Am. Coll. Nutr. – 1993. – Vol. 12. – P. 138 – 146.
  10. Matsuo, M. The chemistry of reactive oxygen species and related free radicals [Text] / M. Matsuo, T. Kakato. – Champaign : Human Kinetics, 2000. – 34 p.
  11. β-Carotene effectively scavenges toxic nitrogen oxides: nitrogen dioxide and peroxynitrous acid [Тext] / K. Kikugawa, K. Hiramoto, S. Tomiyama, Y. Asano // FEBS Letters – 1997. –Vol. 404. – No. 2. – P. 175 – 178.

Опубліковано

2010-12-01

Як цитувати

Варанкіна, О. О., Кричковська, Л. В., & Зекунова, Т. І. (2010). Біологічна дія йогуртів із стабілізованим бета-каротином. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6(10(48), 35–38. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2010.5848

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв