Дослідження забарвлення рослинних порошків з використанням комп'ютерної колориметрії
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.76110Ключові слова:
колірні координати, комп'ютерна колориметрія, індекс жовтизни, рослинні порошки, цифрове зображення, колірАнотація
Наведені результати визначення забарвлення рослинних порошків з овочів та фруктів з використанням сучасної цифрової техніки. Визначені величини колірних координат порошків у сухому та відновленому станах, а також в готових стравах. Обґрунтовано перспективу використання методики визначення забарвлення сировини, напівфабрикатів і готових виробів для контролю якості виробництва
Посилання
- Atanazevych, V. Y. (2000). Sushka pyshchevykh produktov. Moscow: DeLy, 365.
- Duthie, G., Campbell, F., Bestwick, C., Stephen, S., Russell, W. (2013). Antioxidant Effectiveness of Vegetable Powders on the Lipid and Protein Oxidative Stability of Cooked Turkey Meat Patties: Implications for Health. Nutrients, 5 (4), 1241–1252. doi: 10.3390/nu5041241
- Drying Fruits and Vegetables. 3rd Edition (2009). Idaho – Oregon – Washington, A Pacific Northwest Extension Publication, 32.
- Petrushevskyy, V. V., Kazakov, A. L., Bandyukova, V. А. (1985). Byolohychesky aktyvnye veshchestva pyshchevykh produktov. Kyiv: Tekhnyka, 127.
- Van Lent, K., Le, C. T., Vanlerberghe, B., Van der Meeren, P. (2008). Effect of formulation on the emulsion and whipping properties of recombined dairy cream. International Dairy Journal, 18 (10-11), 1003–1010. doi: 10.1016/j.idairyj.2008.04.002
- Kim, N.-C., Kinghorn, A. D. (2002). Sweet-tasting and sweetness-modifying constituents of plants. Studies in Natural Products Chemistry, 27 (H), 3–57. doi: 10.1016/s1572-5995(02)80033-3
- Neacsu, M., Vaughan, N., Raikos, V., Multari, S., Duncan, G. J., Duthie, G. G., Russell, W. R. (2015). Phytochemical profile of commercially available food plant powders: their potential role in healthier food reformulations. Food Chemistry, 179, 159–169. doi: 10.1016/j.foodchem.2015.01.128
- Harbaum, B., Hubbermann, E. M., Zhu, Z., Schwarz, K. (2008). Free and bound phenolic compounds in leaves of pak choi (Brassica campestris L. ssp. chinensis var. communis) and Chinese leaf mustard (Brassica juncea Coss). Food Chemistry, 110 (4), 838–846. doi: 10.1016/j.foodchem.2008.02.069
- Olabi, A., Jinjarak, S., Jiménez-Flores, R., Walker, J. H., Daroub, H. (2015). Compositional and sensory differences of products of sweet-cream and whey buttermilk produced by microfiltration, diafiltration, and supercritical CO21. Journal of Dairy Science, 98 (6), 3590–3598. doi: 10.3168/jds.2014-9141
- Lim, J. (2011). Hedonic scaling: A review of methods and theory. Food Quality and Preference, 22 (8), 733–747. doi: 10.1016/j.foodqual.2011.05.008
- Chebotarev, A. N., Snygur, D. V., Bevzyuk, E. V., Efymova, Y. S. (2014). Analyz tendencyy razvytyya metodov xymycheskoj czvetometryy. Metody y ob’ekty xymycheskogo anlyza, 9 (1), 4–11.
- Afshari-Jouybari, H., Farahnaky, A. (2011). Evaluation of Photoshop software potential for food colorimetry. Journal of Food Engineering, 106 (2), 170–175. doi: 10.1016/j.jfoodeng.2011.02.034
- Louka, N., Juhel, F., Fazilleau, V., Loonis, P. (2004). A novel colorimetry analysis used to compare different drying fish processes. Food Control, 15 (5), 327–334. doi: 10.1016/s0956-7135(02)00119-6
- Odarchenko, A. M., Didienko, O. V., Ishtvan, Ye. O., Spodar, K. V. (2012). Kolorymetrychnyj analiz yakosti tomatnyx ovochiv i produktiv yix pererobky. Tovaroznavstvo ta innovaciyi, 4, 173–179.
- Valous, N. A., Mendoza, F., Sun, D.-W., Allen, P. (2009). Colour calibration of a laboratory computer vision system for quality evaluation of pre-sliced hams. Meat Science, 81 (1), 132–141. doi: 10.1016/j.meatsci.2008.07.009
- Shapyrov, L., Stokman, Dzh. (2006). Kompyuternoe zrenye. Moscow: BYNOM, 752.
- Vinnov, O. S., Mayevska, T. M., Zasyekin, D. A. (2013). Sposib vymiryuvannya koloru xarchovyx produktivю. pat. 82347, MPK G01N 33/02, G01N 33/12. zayavnyk i patentovlasnyk Nacionalnyj universytet bioresursiv i pryrodokorystuvannya Ukrayiny, № u 2013 02612; declareted: 01.03.2013; published: 25.07.2013, Byul. 14, 2.
- Ishtvan, Ye. O. (2013). Kolorymetriya, matematychni osoblyvosti procesu obchyslennya kolirnyx xarakterystyk zrazka dlya realizaciyi ekspres metodu. Aktualni problemy rozvytku xarchovyx vyrobnycztv, restorannogo ta gotel`nogo gospodarstv i torgivli, 112–114.
- Petrusha, O., Niemirich, A. (2016). Assessment of color of meat using the method of computer colorimetry. Eureka: Life Science, 3 (3), 3–7. doi: 10.21303/2504-5695.2016.00141
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2016 Alexandra Niemirich, Oksana Petrusha, Oksana Vasheka, Lyudmila Trofymchuk, Natalia Myndrul

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.