DOI: https://doi.org/10.31498/2225-6733.24.2012.19788

Вплив попередньої термічної обробки на мікроструктуру нормалізованної сталі Е36

I. F. Tkachenko, M. A. Uniyаt

Анотація


Вивчено фазово-структурний стан сталі Е36 після термічної обробки, що включала попередню ізотермічну витримку при субкритичних температурах та кінцеву нормалізацію. Встановлено, усунення ферито-перлітової смугастості та подрібнення мікроструктури сталі Е36 після проведеної дослідної термічної обробки в порівняні зі стандартною нормалізацією. Отримані результати пояснено розвитком процесу перерозподілу хімічних елементів завдяки їх інтенсивній дифузії вздовж меж зерен під час ізотермічної витримки при субкритичних температурах


Ключові слова


низьколегована листова сталь; мікроструктура; субкритична температура

Повний текст:

PDF

Посилання


Голованенко С.Н. Двухфазные низколегированные стали / С.Н. Голованенко, Н.М. Фонштейн. – М. : Металлургия, 1986. – 207 с.

Пат. 65944 Україна, МПК С 21 D 1/00. Спосіб термічної обробки металопродукції з конструкційних легованих сталей.

Ткаченко И.Ф. Об особенностях образования аустенита при нагреве легированных ста-лей / И.Ф. Ткаченко, К.И. Ткаченко // Вісник Приазовського державного технічного університету : збірник наукових праць. – Маріуполь, 2002. – Вип. 12. – С. 90-92.

Ткаченко І.Ф. Вплив умов нагрівання на структуру та твердість низьколегованих ста-лей / І.Ф. Ткаченко, М.А. Уніят // Вісник Приазовського державного технічного університету: збірник наукових праць. – Маріуполь, 2010. – Вип. 20. – С. 105-108.

Ткаченко И.Ф. Повышение комплекса механических свойств проката высокопрочных сталей за счет новых режимов термической обработки // Вісник Приазовського державного технічного університету: збірник наукових праць. – Маріуполь, 2000. – Вип. 10. – С. 100-105.


Метрики статей

Завантаження метрик ...

Metrics powered by PLOS ALM

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.


Лицензия Creative Commons
Вміст даного сайту доступний згідно з ліцензією Creative Commons «Attribution» («Атрибуція») 4.0 Всесвітня.