Моделі подійних ризиків з точки зору ентропії системи

Автор(и)

  • В.С. Волошин ДВНЗ «Приазовський державний технічний університет», м. Маріуполь, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.32782/2225-6733.43.2021.19

Ключові слова:

ризик, події, формування ризику, ентропія, часовий масштаб, масштаб подій, передбачення, матриця, невизначеність, орієнтований граф подій

Анотація

Робота присвячена аналізу можливостей ентропійних механізмів факторізації та контролю ризиків у різних системах. Запропоновано модель прогнозування ризиків подій з точки зору їх енерго- та інформаційного забезпечення. Така модель оцінки ризику дозволяє позбутися недоліків, характерних для імовірнісного та статистичного методів оцінки. Ризики випливають із певної послідовності передбачуваних подій. Найбільш прийнятними показниками таких систем є енергія і пов'язані з ними термодинамічні закономірності, а також інформація, що підкоряється подібним законам. Модель базується на динамічних характеристиках ряду подій у їх залежності від часу та ентропії, що дозволяє прогнозувати та контролювати реальні ризики для окремих систем за нескінченно малий проміжок часу переходу від хаотичної невизначеності до певної події, що формує ризик. За критерії ризикогенеруючих подій було взято показники впорядкованості-невпорядкованості відносних значень питомих потоків ентропії подій, що враховані на основі інтерполяції існуючих баз даних для окремих систем. Графічна інтерпретація моделі має вигляд орієнтованого графа за багатошаровими параметрами часу «подія-причинно-наслідковий зв'язок» та його матричне представлення. Представлена ​​методика є не що інше, як метод прогнозування певного та вузького за змістом класу явищ, які, зокрема, відноситься до ризиків. Метод аналізу ризику, заснований на рядах подій у певному інтервалі часу, близькому до теперішнього часу, дозволяє оцінити сам ризик за показниками системи, зрозумілими користувачеві та порівнянними з показниками інших систем

Біографія автора

В.С. Волошин , ДВНЗ «Приазовський державний технічний університет», м. Маріуполь

Доктор технічних наук, професор

Посилання

Волошин В.С. Риски, событийность, энтропия / В.С. Волошин, А.В. Лямзин // Актуальні проблеми безпеки на транспорті, в енергетиці, інфраструктурі: Межд. наук.-практ. конф. – Херсон, 2021. – С. 223-227.

Харисов Г.Х. Надежность технических систем и техногенный риск / Г.Х. Харисов, Р.Н. Бирюков, Г.Г. Сидоренко. – М., 2012. – 167 с.

Живетин В.Б. Системные риски системной реальности: учебное пособие / В.Б. Живетин. – М. : Изд. Бон Анца. 2015. 324 с.

Беспорядок существования: как энтропия движет Вселенной [Электронный ресурс]. – Режим доступа: https://naked-science.ru/article/nakedscience/besporyadok-sushchestvovaniya.

Теория счастья. Термодинамика классового неравенства [Электронный ресурс]. – Режим доступа: https://habr.com/ru/post/424071/.

Быстрай Г.П. Термодинамика открытых систем: учебное пособие / Г.П. Быстрай. – Екатеринбург: Изд-во Урал. Университета, 2007. – 120 с.

Регистрация удельного потока энтропии / И.Л. Агеев, Г.Н. Дульнев, А.В. Кокин, С.Н. Колмаков, И.Б. Стражмейстер // Научно-технический вестник информационных технологий, механики и оптики. – 2007. – № 35. – С. 17-21.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-12-30

Як цитувати

Волошин , В. (2021). Моделі подійних ризиків з точки зору ентропії системи. Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, (43), 153–159. https://doi.org/10.32782/2225-6733.43.2021.19

Номер

Розділ

183 Технологія захисту навколишнього середовища