Розробка методики підготовки м’ясної сировини до експертизи якості
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.11733Ключові слова:
Центрифугування, заморожування, рідка фаза, плазма, тверда фаза, карасі сріблясті, біле м'ясо, червоне м'ясоАнотація
В статті представлено практичні аспекти підвищення якості експертизи та ідентифікації м’ясної сировини. З цією метою запропоновано метод пробопідготовки, який полягає у розділенні обраних об’єктів дослідження на дві фази. Вивчено чинники, що впливають на ефективність розділення, встановлено оптимальні параметри даного процесу та розроблено відповідну методикуПосилання
- Гуменюк, Г. Д. Регулювання і забезпечення якості й безпечності сільськогосподарської та харчової продукції [Текст] / Г. Д. Гуменюк // Стандартизація, якість, сертифікація. - 2009. - № 6. - с. 63-70.
- Sides, A. Developments in extraction techniques and their application to analysis of volatiles in foods [Текст] / A. Sides, K. Robards, S. Helliwell // Trends in analytical chemistry. - 2000. - T. 19(5). - c. 322-329.
- Horvatovich, P. Supercritical fluid extraction for the detection of 2-dodecylcyclobutanone in low dose irradiated plant foods [Текст] /
- P. Horvatovich, M. Miesch, C. Hasselmann, E. Marchioni // Journal of chromatography A. - 2002. Т. 968(1-2). - с. 251-255.
- Murphy, P.A. Solvent extraction selection in the determination of isoflavones in soy foods [Текст] / P.A. Murphy, K. Barua, C.C. Hauck // Journal of chromatography b: analytical technologies in the biomedical and life sciences. 2002. - T. 777 (1-2). - c. 129-138.
- Huddleston, J.G. Separation and recovery of food coloring dyes using aqueous biphasic extraction chromatographic resins [Текст] / J.G. Huddleston,
- H.D. Willauer, K.R. Boaz, R.D. Rogers // Journal of chromatography B: analytical technologies in the biomedical and life sciences. – 1998. T. 711(1-2)/ - c. 237-244.
- Henley, W.F. Effects of sedimentation and turbidity on lotic food webs: a concise review for natural resource managers [Текст] / W.F. Henley,
- M.A. Patterson, R.J. Neves, A. D.Lemly // Reviews in Fisheries Science. - 2000. T. 8(2). - c. 125-139.
- Montoya, J.M. Press perturbations and indirect effects in real food webs [Текст] / J.M. Montoya, G. Woodward, M.C. Emmerson, R.V. Solé // Ecology. – 2009. T. 90(9). - c. 2426-2433.
- Dietmar, L. Characterisation of food qualityand structural stability by analytical centrifugation [Текст] / L. Dietmar, P. Liane, S. Bernhard //
- rd International Symposium on Food Rheology and Structure. 2003. - c. 149-153.
- Gomes, R.C. Efficiency of the dispersion and differential centrifugation technique in the isolation of chitinolytic actinomycetes from soil [Текст] /
- R.C. Gomes, L.T.A.S. Semedo, A.A. Linhares, A.C.C. Guimaraes, C.S. Alviano,
- L.F. Linhares, R.R.R. Coelho // World journal of microbiology and biotechnology. 1999. - T. 15(1). - c. 47-50.
- Гендин, Д. В. Аппараты химической технологии : учеб. пособие /
- Д. В. Гендин, Е. В. Янчуковская. - Иркутск : Изд-во ИрГТУ, 2005. - 40 с.
- Gumenuk, G.D. (2009) Regulation and ensure of quality and safety of agricultural products. Kyiv, Ukraine: Standardization, quality, certification
- Sides, A., Robards, K., Helliwell, S. (2000) Developments in extraction techniques and their application to analysis of volatiles in foods. Trends in analytical chemistry, 19(5), 322-329.
- Horvatovich, P., Miesch, M., Hasselmann, C., Marchioni, E. (2002) Supercritical fluid extraction for the detection of 2-dodecylcyclobutanone in low dose irradiated plant foods. Journal of chromatography A, 968( 1-2), 251-255.
- Murphy, P.A., Barua, K., Hauck, C.C. (2002) Solvent extraction selection in the determination of isoflavones in soy foods. Journal of chromatography b: analytical technologies in the biomedical and life sciences, 777(1-2), 129-138.
- Huddleston, J.G., Willauer, H.D., Boaz, K.R., Rogers, R.D. (1998) Separation and recovery of food coloring dyes using aqueous biphasic extraction chromatographic resins. Journal of chromatography B: analytical technologies in the biomedical and life sciences, 711(1-2), 237-244.
- Henley, W.F., Patterson, M.A., Neves, R.J., Lemly, A. D. (2000) Effects of sedimentation and turbidity on lotic food webs: a concise review for natural resource managers. Reviews in Fisheries Science, 8(2), 125-139.
- Montoya, J.M. Woodward, G., Emmerson, M.C., Solé, R.V. (2009) Press perturbations and indirect effects in real food webs. Ecology, 90(9), 2426-2433.
- Dietmar, L. Liane, P., Bernhard, S. (2003) Characterisation of food qualityand structural stability by analytical centrifugation. 3rd International Symposium on Food Rheology and Structure, 149-153.
- Gomes, R.C., Semedo, L.T.A.S., Linhares, A.A., Guimaraes, A.C.C., Alviano, C.S., Linhares, L.F., Coelho, R.R.R. (1999) Efficiency of the dispersion and differential centrifugation technique in the isolation of chitinolytic actinomycetes from soil. World journal of microbiology and biotechnology, 15(1), 47-50.
- Gendin, D.V., Yanchykovskaya, E.V. (2005) Apparatuses of Chemical Technology. Irkutsk, Russian Federation: IrGTY.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2014 Дмитро Миколайович Одарченко, Вадим Олексіойвич Слюсарєв, Євгенія Леонідівна Гасай

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.