Розробка методики підготовки м’ясної сировини до експертизи якості

Автор(и)

  • Дмитро Миколайович Одарченко Харківський державний університет харчування та торгівлі Вул. Клочківська, 333, м. Харків, 61051, Україна
  • Вадим Олексіойвич Слюсарєв Харківський національний університет внутрішніх справ Пр-т 50-річчя СРСР, 27 м. Харків, 61080, Україна
  • Євгенія Леонідівна Гасай Харківський державний університет харчування та торгівлі Вул. Клочківська, 333, м. Харків, 61051, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.11733

Ключові слова:

Центрифугування, заморожування, рідка фаза, плазма, тверда фаза, карасі сріблясті, біле м'ясо, червоне м'ясо

Анотація

В статті представлено практичні аспекти підвищення якості експертизи та ідентифікації м’ясної сировини. З цією метою запропоновано метод пробопідготовки, який полягає у розділенні обраних об’єктів дослідження на дві фази. Вивчено чинники, що впливають на ефективність розділення, встановлено оптимальні параметри даного процесу та розроблено відповідну методику

Біографії авторів

Дмитро Миколайович Одарченко, Харківський державний університет харчування та торгівлі Вул. Клочківська, 333, м. Харків, 61051

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра товарознавства, управління якістю та екологічної безпеки

Вадим Олексіойвич Слюсарєв, Харківський національний університет внутрішніх справ Пр-т 50-річчя СРСР, 27 м. Харків, 61080

Кандидат юридичних наук

Євгенія Леонідівна Гасай, Харківський державний університет харчування та торгівлі Вул. Клочківська, 333, м. Харків, 61051

Аспірант

Кафедра товарознавства, управління якістю та екологічної безпеки

Посилання

  1. Гуменюк, Г. Д. Регулювання і забезпечення якості й безпечності сільськогосподарської та харчової продукції [Текст] / Г. Д. Гуменюк // Стандартизація, якість, сертифікація. - 2009. - № 6. - с. 63-70.
  2. Sides, A. Developments in extraction techniques and their application to analysis of volatiles in foods [Текст] / A. Sides, K. Robards, S. Helliwell // Trends in analytical chemistry. - 2000. - T. 19(5). - c. 322-329.
  3. Horvatovich, P. Supercritical fluid extraction for the detection of 2-dodecylcyclobutanone in low dose irradiated plant foods [Текст] /
  4. P. Horvatovich, M. Miesch, C. Hasselmann, E. Marchioni // Journal of chromatography A. - 2002. Т. 968(1-2). - с. 251-255.
  5. Murphy, P.A. Solvent extraction selection in the determination of isoflavones in soy foods [Текст] / P.A. Murphy, K. Barua, C.C. Hauck // Journal of chromatography b: analytical technologies in the biomedical and life sciences. 2002. - T. 777 (1-2). - c. 129-138.
  6. Huddleston, J.G. Separation and recovery of food coloring dyes using aqueous biphasic extraction chromatographic resins [Текст] / J.G. Huddleston,
  7. H.D. Willauer, K.R. Boaz, R.D. Rogers // Journal of chromatography B: analytical technologies in the biomedical and life sciences. – 1998. T. 711(1-2)/ - c. 237-244.
  8. Henley, W.F. Effects of sedimentation and turbidity on lotic food webs: a concise review for natural resource managers [Текст] / W.F. Henley,
  9. M.A. Patterson, R.J. Neves, A. D.Lemly // Reviews in Fisheries Science. - 2000. T. 8(2). - c. 125-139.
  10. Montoya, J.M. Press perturbations and indirect effects in real food webs [Текст] / J.M. Montoya, G. Woodward, M.C. Emmerson, R.V. Solé // Ecology. – 2009. T. 90(9). - c. 2426-2433.
  11. Dietmar, L. Characterisation of food qualityand structural stability by analytical centrifugation [Текст] / L. Dietmar, P. Liane, S. Bernhard //
  12. rd International Symposium on Food Rheology and Structure. 2003. - c. 149-153.
  13. Gomes, R.C. Efficiency of the dispersion and differential centrifugation technique in the isolation of chitinolytic actinomycetes from soil [Текст] /
  14. R.C. Gomes, L.T.A.S. Semedo, A.A. Linhares, A.C.C. Guimaraes, C.S. Alviano,
  15. L.F. Linhares, R.R.R. Coelho // World journal of microbiology and biotechnology. 1999. - T. 15(1). - c. 47-50.
  16. Гендин, Д. В. Аппараты химической технологии : учеб. пособие /
  17. Д. В. Гендин, Е. В. Янчуковская. - Иркутск : Изд-во ИрГТУ, 2005. - 40 с.
  18. Gumenuk, G.D. (2009) Regulation and ensure of quality and safety of agricultural products. Kyiv, Ukraine: Standardization, quality, certification
  19. Sides, A., Robards, K., Helliwell, S. (2000) Developments in extraction techniques and their application to analysis of volatiles in foods. Trends in analytical chemistry, 19(5), 322-329.
  20. Horvatovich, P., Miesch, M., Hasselmann, C., Marchioni, E. (2002) Supercritical fluid extraction for the detection of 2-dodecylcyclobutanone in low dose irradiated plant foods. Journal of chromatography A, 968( 1-2), 251-255.
  21. Murphy, P.A., Barua, K., Hauck, C.C. (2002) Solvent extraction selection in the determination of isoflavones in soy foods. Journal of chromatography b: analytical technologies in the biomedical and life sciences, 777(1-2), 129-138.
  22. Huddleston, J.G., Willauer, H.D., Boaz, K.R., Rogers, R.D. (1998) Separation and recovery of food coloring dyes using aqueous biphasic extraction chromatographic resins. Journal of chromatography B: analytical technologies in the biomedical and life sciences, 711(1-2), 237-244.
  23. Henley, W.F., Patterson, M.A., Neves, R.J., Lemly, A. D. (2000) Effects of sedimentation and turbidity on lotic food webs: a concise review for natural resource managers. Reviews in Fisheries Science, 8(2), 125-139.
  24. Montoya, J.M. Woodward, G., Emmerson, M.C., Solé, R.V. (2009) Press perturbations and indirect effects in real food webs. Ecology, 90(9), 2426-2433.
  25. Dietmar, L. Liane, P., Bernhard, S. (2003) Characterisation of food qualityand structural stability by analytical centrifugation. 3rd International Symposium on Food Rheology and Structure, 149-153.
  26. Gomes, R.C., Semedo, L.T.A.S., Linhares, A.A., Guimaraes, A.C.C., Alviano, C.S., Linhares, L.F., Coelho, R.R.R. (1999) Efficiency of the dispersion and differential centrifugation technique in the isolation of chitinolytic actinomycetes from soil. World journal of microbiology and biotechnology, 15(1), 47-50.
  27. Gendin, D.V., Yanchykovskaya, E.V. (2005) Apparatuses of Chemical Technology. Irkutsk, Russian Federation: IrGTY.

##submission.downloads##

Опубліковано

2013-04-25

Як цитувати

Одарченко, Д. М., Слюсарєв, В. О., & Гасай, Є. Л. (2013). Розробка методики підготовки м’ясної сировини до експертизи якості. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2(11(62), 48–51. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.11733

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв