The structure of acylglycerols oil of new lines of sunflower seeds saturated type

Authors

  • Катерина Вікторівна Куниця National Technical University “Kharkov Polytechnic Institute” Frunze 21, Kharkov, Ukraine, 61002, Ukraine
  • Олена Анатоліївна Литвиненко National Technical University “Kharkov Polytechnic Institute” Frunze 21, Kharkov, Ukraine, 61002, Ukraine
  • Федір Федорович Гладкий National Technical University “Kharkov Polytechnic Institute” Frunze 21, Kharkov, Ukraine, 61002, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.12263

Keywords:

Structure, acylglycerins, sunflower oil, new varieties of sunflower, enzymatic hydrolysis, fatty acids

Abstract

The article is dedicated to the study of the structure of acylglycerins in oil of new variety of sunflower seeds. To determine the structure of fats and oils of vegetable and animal origin is important because of direct connection of acyglycerins with physical characteristics and technological properties of oils and fats. We have studied three types of seed oil with high content of saturated fatty acids X 525 B, Mx, 53 Б, X 114 B, given by the Institute of Crop Production of V.Ja. Yuriev (Kharkiv). The aim of the study is to determine the structure of triacylglycerins of oil. To determine the structure of glycerines we selected the enzymatic hydrolysis method, based on the specific effect of pancreatic lipase. We have obtained the results of the study on the presence in the oils of 2-oleodysaturated acylglycerins that form the basis of confectionery, culinary, baking and dairy fats. The study of the samples of new sunflower varieties provided choice of raw materials (variety Mx 53 Б ) for further studies

Author Biographies

Катерина Вікторівна Куниця, National Technical University “Kharkov Polytechnic Institute” Frunze 21, Kharkov, Ukraine, 61002

Post-graduate student

Department of Technology of fats and fermentation products

Олена Анатоліївна Литвиненко, National Technical University “Kharkov Polytechnic Institute” Frunze 21, Kharkov, Ukraine, 61002

Candidate of technical sciences

Department of Technology of fats and fermentation products

Федір Федорович Гладкий, National Technical University “Kharkov Polytechnic Institute” Frunze 21, Kharkov, Ukraine, 61002

Doctor of Technical Sciences, Professor, Head of Technology of fats and fermentation products

Department of Technology of fats and fermentation products

 

References

  1. Руководство по методам исследования, технохимическому контролю и учету производства в масложировой промышленности [Текст] / под ред. В. П. Ржехина, А. Г. Сергеева. – Л. : ВНИИЖ, 1965. – Т. 1 : кн. 2. Общие методы исследования жиров и жирсодержащих продуктов (химия и анализ), 1965. – 453 с.
  2. Triacylglycerol profiling by using chromatographic techniques [Текст] / M. Buchgraber, F. Ulberth, H. Emons [et al] // European Journal of lipid science and technology. – 2004. – V. 106. – P. 621–648.
  3. Арутюнян, Н. С. Рафинация масел и жиров: Теоретические основы, практика, технология, оборудование [Текст] / Н. С. Арутюнян, Е. П. Корнена, Е. А. Нестерова. – СПб. : ГИОРД, 2004. – 288 с.
  4. Ефименко, С. Г. Масла из гибридных семян подсолнечника нового поколения как альтернатива тропическим маслам / С. Г. Ефименко, С. Ф. Быкова, Е. К. Давиденко // «Масложировая индустрия-2011» [Текст] : материалы международной научно-практической конференции, 26–27 октября 2011 г. – СПб., 2011. – С. 113–115.
  5. Pleite, R. Increase of the stearic acid content in high-oleic sunflower (Helianthus annuus) seeds [Teкст] / R. Pleite, E. Martinez-Force, R. Garces // J Agric Food Chem. – 2006. – V. 54. – P. 9383–9388.
  6. Fernandez-Moya, V. Oils from improved high stearic acid sunflower seeds [Teкст] / V. Fernandez-Moya, E. Martinez-Force, R. Garces // J Agric Food Chem. – 2005. – V. 53. – P. 5326–5330.
  7. Кириченко, В. В. Стан та перспективи розвитку селекції і насінництва гібридного соняшнику / В. В. Кириченко // “Химия и технология жиров. Перспективы развития масло-жировой отрасли” [Текст] : тезисы докладов 2-й Международной научно-технической конференции, 21–25 сентября 2009 г. Алушта. – Харьков: УНИИМИЖ УААН, 2009. – С. 4.
  8. Кириченко, В. В. Селекция подсолнечника на повышение адаптивного потенциала и качества масла [Текст] / В. В. Кириченко, В. П. Коломацкая // Масложировой комплекс. – 2010. − № 4. – С. 24–28.
  9. О’Браєн, Р. Жири и масла. Производство, состав и свойства, применение / Р. О’Браєн; [пер. с англ. [В. Д. Широкова, Д. А. Бабейкиной, Н. С. Селивановой, Н. В. Маглы]]. – [2-е изд.] . – СПб. : Профессия, 2007. – 752 с.
  10. O’Brien, R. D. Introduction to fats and oils technology / R. D. O’Brien, W. E. Farr, P. J. Wan. – 2nd ed. – Champaign: AOCS Press, 2000. – 624 p.
  11. Щербаков, В. Г. Биохимия и товароведение масличного сырья / В. Г. Щербаков. − М. : Агропромиздат, 1991. − 304 с.
  12. Технологія модифікованих жирів [Текст] : навч. посіб. / Ф. Ф. Гладкий, В. К. Тимченко, І. М. Демидов та ін. – Харків : НТУ «ХПІ», 2012. – 210 с.
  13. Ed. Rzhehina, V. P, Sergeyev, A. H (1965). Rukovodstvo po metodam yssledovanyia, tekhnokhymycheskomu kontroliu y uchotu proyzvodstva v maslozhyrovoi promyshlenosty. L. : VNIIZH, T 1 : K. 2. Obshchye metody yssledovanyia zhyrov y zhyrsoderzhashchykh produktov (Khymyia y analyz), 453.
  14. Buchgraber, M., Ulberth, F., Emons, H. (2004).
  15. Triacylglycerol profiling by using chromatographic techniques. European Journal of lipid science and technology, 106, 621–648.
  16. Аrutynіan, N. S., Kornena, E. P., Nesterova, E. A. (2004). Rafynatsyіa masel y zhyrov : Theoretycheskye osnovy, praktyka, tekhnolohyia, oborudovanye. St. Petersburg: HYORD, 288.
  17. Efymenko, S. H. Bykova, S. F., Davydenko, Е. К. (2011). Masla yz hybrydnykh semian podsolnechnyka novoho pokolenyia kak alternatyva tropycheskym maslam. Мaslozhyrovaia yndustryia–2011 : Маteryaly mezhdunarodnoi nauchno-praktycheskoi konferentsyy, 26–27 оktiabria 2011 г. SPb., 113-115.
  18. Pleite, R., Martinez-Force, E., Garces, R. (2006). Increase of the stearic acid content in high-oleic sunflower (Helianthus annuus) seeds. J Agric Food Chem, 54, 9383–9388.
  19. Fernandez-Moya, V., Martinez-Force, E., Garces, R. (2005). Oils from improved high stearic acid sunflower seeds. J Agric Food Chem, 53, 5326–5330.
  20. Kirichenko, V. V. (2009). Stan t
  21. a perspektyvy rozvytku selektsyi i nasinnitstva hibrydnogo soniashnyka. «Khimiia i tekhnolohiia zhirov. Perspektyvu razvutuia maslo-zhyrovoi otrasly» : tezyzy dokladov 2-i Mezhdunarodnoi nauchnoi konferentsyy, 21–25 sentiabria 2009 g. Alushta. Kharkov : UkrNYYMYZH UAAN, 4.
  22. Kirichenko, V. V., Kolomatskay, V. P. (2010). Selektsyia podsolnechnyka na povyshenie adaptyvnogo potentsyala y kachestva masla. Maslozhyrovoi kompleks, 4, 24 28.
  23. О’Braien, R. (2007). Zhyry y masla. Proyzvodstvo, sostav y svoistva, prymenenye [per. s аngl. [V. D. Shyrokova, D. А. Babeikynoi, N. S. Selyvanovoi, N. V. Mahly]]. [2-е yzd.]. SPb. : Professyia, 752.
  24. O’Brien, R. D., Farr, W. E., Wan, P. J. (2000). Introduction to fats and oils technology. 2nd ed. Champaign: AOCS Press, 624.
  25. Shcherbakov, V. H. (1991) Byokhymyia y tovarovedenye maslychnoho cyria. М. : Аhropromyzdat, 304.
  26. Gladkiy, F. F., Timchenko, V. K., Demidov, I. M. ta in. (2012) Tekhnologyia modyfytsyrovannykh zhyrov. Kharkiv : NTU «KhPI», 210.

Published

2013-04-25

How to Cite

Куниця, К. В., Литвиненко, О. А., & Гладкий, Ф. Ф. (2013). The structure of acylglycerols oil of new lines of sunflower seeds saturated type. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2(6(62), 7–10. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.12263

Issue

Section

Technology organic and inorganic substances