Структура ацилгліцеринів олії нових ліній насіння соняшнику насиченого типу

Автор(и)

  • Катерина Вікторівна Куниця Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» Вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002, Україна
  • Олена Анатоліївна Литвиненко Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» Вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002, Україна
  • Федір Федорович Гладкий Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» Вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.12263

Ключові слова:

Структура, ацилгліцерини, соняшникова олія, нові лінії соняшнику, ферментативний гідроліз, жирні кислоти

Анотація

Стаття присвячена дослідженню складу та структури ацилгліцеринів в олії нових ліній насіння соняшнику. Отримано дані щодо наявності в оліях 2-олеодінасичених ацилгліцеринів, що складають основу жирів кондитерських, кулінарних, хлібопекарських та для молочної промисловості. За результатами дослідження зразків нових ліній насіння соняшнику обрано сировину для подальших досліджен

Біографії авторів

Катерина Вікторівна Куниця, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» Вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002

Аспірант

Кафедра технології жирів та продуктів бродіння

Олена Анатоліївна Литвиненко, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» Вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002

Кандидат технічних наук, старший науковий співробітник

Кафедра технології жирів та продуктів бродіння

Федір Федорович Гладкий, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» Вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002

Доктор технічних наук, професор, завідуючий кафедрою технології жирів та продуктів бродіння

Кафедра технології жирів та продуктів бродіння

Посилання

  1. Руководство по методам исследования, технохимическому контролю и учету производства в масложировой промышленности [Текст] / под ред. В. П. Ржехина, А. Г. Сергеева. – Л. : ВНИИЖ, 1965. – Т. 1 : кн. 2. Общие методы исследования жиров и жирсодержащих продуктов (химия и анализ), 1965. – 453 с.
  2. Triacylglycerol profiling by using chromatographic techniques [Текст] / M. Buchgraber, F. Ulberth, H. Emons [et al] // European Journal of lipid science and technology. – 2004. – V. 106. – P. 621–648.
  3. Арутюнян, Н. С. Рафинация масел и жиров: Теоретические основы, практика, технология, оборудование [Текст] / Н. С. Арутюнян, Е. П. Корнена, Е. А. Нестерова. – СПб. : ГИОРД, 2004. – 288 с.
  4. Ефименко, С. Г. Масла из гибридных семян подсолнечника нового поколения как альтернатива тропическим маслам / С. Г. Ефименко, С. Ф. Быкова, Е. К. Давиденко // «Масложировая индустрия-2011» [Текст] : материалы международной научно-практической конференции, 26–27 октября 2011 г. – СПб., 2011. – С. 113–115.
  5. Pleite, R. Increase of the stearic acid content in high-oleic sunflower (Helianthus annuus) seeds [Teкст] / R. Pleite, E. Martinez-Force, R. Garces // J Agric Food Chem. – 2006. – V. 54. – P. 9383–9388.
  6. Fernandez-Moya, V. Oils from improved high stearic acid sunflower seeds [Teкст] / V. Fernandez-Moya, E. Martinez-Force, R. Garces // J Agric Food Chem. – 2005. – V. 53. – P. 5326–5330.
  7. Кириченко, В. В. Стан та перспективи розвитку селекції і насінництва гібридного соняшнику / В. В. Кириченко // “Химия и технология жиров. Перспективы развития масло-жировой отрасли” [Текст] : тезисы докладов 2-й Международной научно-технической конференции, 21–25 сентября 2009 г. Алушта. – Харьков: УНИИМИЖ УААН, 2009. – С. 4.
  8. Кириченко, В. В. Селекция подсолнечника на повышение адаптивного потенциала и качества масла [Текст] / В. В. Кириченко, В. П. Коломацкая // Масложировой комплекс. – 2010. − № 4. – С. 24–28.
  9. О’Браєн, Р. Жири и масла. Производство, состав и свойства, применение / Р. О’Браєн; [пер. с англ. [В. Д. Широкова, Д. А. Бабейкиной, Н. С. Селивановой, Н. В. Маглы]]. – [2-е изд.] . – СПб. : Профессия, 2007. – 752 с.
  10. O’Brien, R. D. Introduction to fats and oils technology / R. D. O’Brien, W. E. Farr, P. J. Wan. – 2nd ed. – Champaign: AOCS Press, 2000. – 624 p.
  11. Щербаков, В. Г. Биохимия и товароведение масличного сырья / В. Г. Щербаков. − М. : Агропромиздат, 1991. − 304 с.
  12. Технологія модифікованих жирів [Текст] : навч. посіб. / Ф. Ф. Гладкий, В. К. Тимченко, І. М. Демидов та ін. – Харків : НТУ «ХПІ», 2012. – 210 с.
  13. Ed. Rzhehina, V. P, Sergeyev, A. H (1965). Rukovodstvo po metodam yssledovanyia, tekhnokhymycheskomu kontroliu y uchotu proyzvodstva v maslozhyrovoi promyshlenosty. L. : VNIIZH, T 1 : K. 2. Obshchye metody yssledovanyia zhyrov y zhyrsoderzhashchykh produktov (Khymyia y analyz), 453.
  14. Buchgraber, M., Ulberth, F., Emons, H. (2004).
  15. Triacylglycerol profiling by using chromatographic techniques. European Journal of lipid science and technology, 106, 621–648.
  16. Аrutynіan, N. S., Kornena, E. P., Nesterova, E. A. (2004). Rafynatsyіa masel y zhyrov : Theoretycheskye osnovy, praktyka, tekhnolohyia, oborudovanye. St. Petersburg: HYORD, 288.
  17. Efymenko, S. H. Bykova, S. F., Davydenko, Е. К. (2011). Masla yz hybrydnykh semian podsolnechnyka novoho pokolenyia kak alternatyva tropycheskym maslam. Мaslozhyrovaia yndustryia–2011 : Маteryaly mezhdunarodnoi nauchno-praktycheskoi konferentsyy, 26–27 оktiabria 2011 г. SPb., 113-115.
  18. Pleite, R., Martinez-Force, E., Garces, R. (2006). Increase of the stearic acid content in high-oleic sunflower (Helianthus annuus) seeds. J Agric Food Chem, 54, 9383–9388.
  19. Fernandez-Moya, V., Martinez-Force, E., Garces, R. (2005). Oils from improved high stearic acid sunflower seeds. J Agric Food Chem, 53, 5326–5330.
  20. Kirichenko, V. V. (2009). Stan t
  21. a perspektyvy rozvytku selektsyi i nasinnitstva hibrydnogo soniashnyka. «Khimiia i tekhnolohiia zhirov. Perspektyvu razvutuia maslo-zhyrovoi otrasly» : tezyzy dokladov 2-i Mezhdunarodnoi nauchnoi konferentsyy, 21–25 sentiabria 2009 g. Alushta. Kharkov : UkrNYYMYZH UAAN, 4.
  22. Kirichenko, V. V., Kolomatskay, V. P. (2010). Selektsyia podsolnechnyka na povyshenie adaptyvnogo potentsyala y kachestva masla. Maslozhyrovoi kompleks, 4, 24 28.
  23. О’Braien, R. (2007). Zhyry y masla. Proyzvodstvo, sostav y svoistva, prymenenye [per. s аngl. [V. D. Shyrokova, D. А. Babeikynoi, N. S. Selyvanovoi, N. V. Mahly]]. [2-е yzd.]. SPb. : Professyia, 752.
  24. O’Brien, R. D., Farr, W. E., Wan, P. J. (2000). Introduction to fats and oils technology. 2nd ed. Champaign: AOCS Press, 624.
  25. Shcherbakov, V. H. (1991) Byokhymyia y tovarovedenye maslychnoho cyria. М. : Аhropromyzdat, 304.
  26. Gladkiy, F. F., Timchenko, V. K., Demidov, I. M. ta in. (2012) Tekhnologyia modyfytsyrovannykh zhyrov. Kharkiv : NTU «KhPI», 210.

##submission.downloads##

Опубліковано

2013-04-25

Як цитувати

Куниця, К. В., Литвиненко, О. А., & Гладкий, Ф. Ф. (2013). Структура ацилгліцеринів олії нових ліній насіння соняшнику насиченого типу. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2(6(62), 7–10. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.12263

Номер

Розділ

Технології органічних та неорганічних речовин