Research of structural properties of functional fat systems during storage

Authors

  • Павло Олександрович Некрасов Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002, Ukraine https://orcid.org/0000-0003-1791-8822
  • Олена Валеріївна Подлісна Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002, Ukraine
  • Олександр Павлович Некрасов Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002, Ukraine
  • Яна Миколаївна Таратун Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2011.1240

Keywords:

Diacylglicerols, solid fat content, polymorphic modification

Abstract

This article covers the investigation of structural and morphological properties of diacylglycerol enriched fat systems by nuclear magnetic resonance and polarization microscopy methods. The mathematical models of the processes were designed

Author Biographies

Павло Олександрович Некрасов, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002

Доктор технічних наук, професор

Кафедра технології жирів та продуктів бродіння

Олена Валеріївна Подлісна, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002

Аспірант

Кафедра технології жирів та продуктів бродіння

Олександр Павлович Некрасов, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002

Кандидат технічних наук, професор

Кафедра фізичної хімії

Яна Миколаївна Таратун, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002

Аспірант

Кафедра технології жирів та продуктів бродіння

References

  1. Некрасов, П. О. Дослідження фізіологічних властивостей емульсійних систем, збагачених діацилгліцеринами [Текст] / П. О. Некрасов, Т. В. Горбач, О. В. Подлісна // Вопросы химии и химической технологи. – 2010. – № 4. – С. 55–58.
  2. Lai, O. Physical and textural properties of an experimental margarine prepared from lipase-catalysed transesterified palm stearin: palm kernel olein mixture during storage [Текст] / O. Lai, H. Ghazali, C. France, C. Chong // Food Chemistry.– 2000. – Vol. 71, № 2. – P. 173–179.
  3. 3. Bell, A. Effects of composition on fat rheology and crystallization [Текст] / A. Bell, M. H. Gordon, W. Jirasubkunakorn, K. W. Smith // Food Chemistry. – 2007.– Vol. 101, № 2. – P. 799–805.
  4. Rousseau, D. The influence of chemical interesterification on the physicochemical properties of complex fat systems. 2. Morphology and polymorphism [Текст] // D. Rousseau, A. G Marangoni, R. Jeffrey // JAOCS. –1998. – Vol. 75, № 12. – P. 1833–1839.

How to Cite

Некрасов, П. О., Подлісна, О. В., Некрасов, О. П., & Таратун, Я. М. (2011). Research of structural properties of functional fat systems during storage. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5(6(53), 17–20. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2011.1240

Issue

Section

Technology organic and inorganic substances