Effect of the amount of ethanol on the melting temperature of palm oil fractions

Authors

  • Павло Федорович Петік Ukrainian Scientific Research Institute of oils and fats of the National Academy of Agricultural Sciences of Ukraine Avenue. Dziuba, 2A, Kharkov, Ukraine, 61019, Ukraine
  • Вікторія Юріївна Папченко Ukrainian Scientific Research Institute of oils and fats of the National Academy of Agricultural Sciences of Ukraine Avenue. Dziuba, 2A, Kharkov, Ukraine, 61019, Ukraine
  • Ігор Миколайович Демидов Ukrainian Scientific Research Institute of oils and fats of the National Academy of Agricultural Sciences of Ukraine Avenue. Dziuba, 2A, Kharkov, Ukraine, 61019, Ukraine
  • Лариса Миколаївна Кузнецова Ukrainian Scientific Research Institute of oils and fats of the National Academy of Agricultural Sciences of Ukraine Avenue. Dziuba, 2A, Kharkov, Ukraine, 61019, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.14803

Keywords:

palm oil, ratio, fractionation, fraction, melting temperature, ethanol, solvent, crystallization

Abstract

The article discusses the fractionation process of the palm oil by crystallization from a solution in the organic solvent - ethanol, in order to obtain the fractions of palm oil, which are used for the production of margarine, milk fat replacers, cocoa butter, confectionery and cooking fats, soaps. As the objects of study of fractionation the palm oil was chosen because it contains a significant proportion of 2-oleodysaturated triacylglycerols, the bulk of which is presented by 2-oleodipalmitin, which is the most promising raw material for the production of cocoa butter substitutes. The study suggested the use of ethanol because it is a food substance unlike acetone and hexane. The presence of the solvent gives the possibility to achieve higher speed of crystallization, to obtain fractions with a narrow range of characteristics, to obtain the mid fraction of the palm oil. It also improves the efficiency of separation of solid and liquid fractions at the filtration stage. The effect of ethanol on the yield and melting temperature of fractions of the palm oil was studied.

Author Biographies

Павло Федорович Петік, Ukrainian Scientific Research Institute of oils and fats of the National Academy of Agricultural Sciences of Ukraine Avenue. Dziuba, 2A, Kharkov, Ukraine, 61019

Candidate of Technical Sciences, director

Вікторія Юріївна Папченко, Ukrainian Scientific Research Institute of oils and fats of the National Academy of Agricultural Sciences of Ukraine Avenue. Dziuba, 2A, Kharkov, Ukraine, 61019

Candidate of Technical Sciences, deputy director for science

Ігор Миколайович Демидов, Ukrainian Scientific Research Institute of oils and fats of the National Academy of Agricultural Sciences of Ukraine Avenue. Dziuba, 2A, Kharkov, Ukraine, 61019

Doctor of Technical Sciences, professor, head of the laboratory

Laboratory of chemistry of fats of oil and fat production

Лариса Миколаївна Кузнецова, Ukrainian Scientific Research Institute of oils and fats of the National Academy of Agricultural Sciences of Ukraine Avenue. Dziuba, 2A, Kharkov, Ukraine, 61019

Junior Researcher

Laboratory research tools

References

  1. Гладкий, Ф.Ф. Технологія модифікованих жирів [Текст] / Ф.Ф. Гладкий, В.К. Тимченко, І.М. Демидов та ін. – Харків: Підручник НТУ “ХПІ”, 2012. – 210 с.
  2. О'Брайен, Р. Жиры и масла. Производство, состав и свойства, применение [Текст] / Р. О'Брайен. – СПб.: Профессия, 2007. – 752 с.
  3. Пантзарис, Т.П. Карманный справочник по использованию пальмового масла / Т.П. Пантзарис – Министерство сырьевой промышленности, Малайзия, 2000. – 163 с.
  4. Тимченко, В.К. Фракціонування пальмової олії з використанням поверхнево-активної речовини / В.К. Тимченко, А.П. Мельник, О.А. Лукіна // Олійно-жировий комплекс. – 2005. – № 1. – С. 21 – 23.
  5. Демидов, И.Н. Использование этанола в масложировой промышленности / И.Н. Демидов // Олійно-жировий комплекс. – 2004. – № 1. – С. 21 – 23.
  6. Демидов, И.Н. Использование этанола при фракционировании жиров – перспективная технология / И.Н. Демидов, Л.Н. Кузнецова // Тезисы докладов 10-й международной конференции “Масложировая индустрия 2010”, 27-28 октября 2010 г. Санкт-Петербург – 2010. – С. 160 – 162.
  7. Кузнецова, Л.М. Дослідження фракціонування пальмової олії / Л.М. Кузнецова, І.М. Демидов, В.Ю. Папченко // Вісник Національного технічного університету “ХПІ”. – 2012. – № 1. – С. 100 – 104.
  8. ДСТУ 4439:2005. Стеарин пальмовий. Загальні технічні умови. – Введ. 2006-07-01. – К.: Держпотребстандарт, 2006. – 20 с.
  9. ДСТУ 4438:2005 Олеїн пальмовий. Загальні технічні умови. – Введ. 2006-07-01 – К.: Держспоживстандарт 2006. – 18 с.
  10. Павлова, И.В. Теоретические и экспериментальные основы развития технологии производства заменителя масла какао: автореф. дис. на соискание наук. степени д-ра техн. наук: спец. 05.18.06 / И.В. Павлова; [ГНУ ВНИИЖ Россельхозакадемии]. – СПб, 2000. – 55 c.
  11. Glodkiyi, F.F., Timchenko, V.K., Demidov, I.N. (2012). The technology of modified fats. Kharkov, Ukraine: Handbook of NTU "KhPI".
  12. О' Brian, Р. (2007). Fats and oils. Production, composition and properties, application. St. Petersburg, Russia: Profession.
  13. Pantzaris, T.P. (2000). Pocket Guide to the use of palm oil. Malaysia: Department of Primary Industries.
  14. Timchenko, V.K., Melnik, A.P., Lukina, E.A. (2005) Fractionation of palm oil using surfactant. Oil and fat complex, 1, 21–23.
  15. Demidov, I.N. (2004). The use of ethanol in the oil industry. Oil and fat complex, 1, 21 – 23.
  16. Demidov, I.N., Kuznetsova, L.N. (2010) Using ethanol fractionation of fats – promising technology. St. Petersburg, Russia.
  17. Kuznetsova, L.N., Demidov, I.N., Papchenko, V.Y. (2012). Research fractionation of palm. Kharkov, Ukraine: Visnik NTU “KhPI”.
  18. DSTU 4439:2005. Stearin. General specifications. Kiev, Ukraine: 2006, 20.
  19. ДСТУ 4438:2005 Olein. General specifications. Kiev, Ukraine: 2006, 18.
  20. Pavlova, I.V. (2000). The theoretical and experimental basis for the development of production technology cocoa butter substitute. St. Petersburg, Russia.

Published

2013-06-19

How to Cite

Петік, П. Ф., Папченко, В. Ю., Демидов, І. М., & Кузнецова, Л. М. (2013). Effect of the amount of ethanol on the melting temperature of palm oil fractions. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3(6(63), 33–35. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.14803

Issue

Section

Technology organic and inorganic substances