Дослідження впливу кількості етанолу на температуру плавлення отриманих фракцій пальмової олії

Автор(и)

  • Павло Федорович Петік Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національна академія аграрних наук України пр. Дзюби, 2А, м. Харків, Україна, 61019, Україна
  • Вікторія Юріївна Папченко Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національна академія аграрних наук України пр. Дзюби, 2А, м. Харків, Україна, 61019, Україна
  • Ігор Миколайович Демидов Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України просп. Дзюби, 2А, м. Харків, Україна, 61019, Україна
  • Лариса Миколаївна Кузнецова Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України просп. Дзюби, 2А, м. Харків, Україна, 61019, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.14803

Ключові слова:

пальмова олія, співвідношення, фракціювання, фракція, температура плавлення, етанол, розчинник, кристалізація

Анотація

Розглянуто фракціювання пальмової олії кристалізацією з розчину в етиловому спирті при співвідношенні пальмова олія:етанол 1:0 – 1:3. Досліджено вплив кількості етанолу на вихід і температуру плавлення фракцій пальмової олії, порівняно отримані фракції з пальмовим стеарином і суперолеіном. Встановлена кількість етанолу, що необхідна для проведення сольвентного фракціювання пальмової олії

Біографії авторів

Павло Федорович Петік, Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національна академія аграрних наук України пр. Дзюби, 2А, м. Харків, Україна, 61019

Кандидат технічних наук, директор

Вікторія Юріївна Папченко, Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національна академія аграрних наук України пр. Дзюби, 2А, м. Харків, Україна, 61019

Кандидат технічних наук, заступник директора з наукової роботи

Ігор Миколайович Демидов, Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України просп. Дзюби, 2А, м. Харків, Україна, 61019

Доктор технічних наук, професор, завідувач лабораторією

Лабораторія хімії жирів олійножирових виробництв

Лариса Миколаївна Кузнецова, Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України просп. Дзюби, 2А, м. Харків, Україна, 61019

Молодший науковий співробітник

Лабораторія інструментальних досліджень

Посилання

  1. Гладкий, Ф.Ф. Технологія модифікованих жирів [Текст] / Ф.Ф. Гладкий, В.К. Тимченко, І.М. Демидов та ін. – Харків: Підручник НТУ “ХПІ”, 2012. – 210 с.
  2. О'Брайен, Р. Жиры и масла. Производство, состав и свойства, применение [Текст] / Р. О'Брайен. – СПб.: Профессия, 2007. – 752 с.
  3. Пантзарис, Т.П. Карманный справочник по использованию пальмового масла / Т.П. Пантзарис – Министерство сырьевой промышленности, Малайзия, 2000. – 163 с.
  4. Тимченко, В.К. Фракціонування пальмової олії з використанням поверхнево-активної речовини / В.К. Тимченко, А.П. Мельник, О.А. Лукіна // Олійно-жировий комплекс. – 2005. – № 1. – С. 21 – 23.
  5. Демидов, И.Н. Использование этанола в масложировой промышленности / И.Н. Демидов // Олійно-жировий комплекс. – 2004. – № 1. – С. 21 – 23.
  6. Демидов, И.Н. Использование этанола при фракционировании жиров – перспективная технология / И.Н. Демидов, Л.Н. Кузнецова // Тезисы докладов 10-й международной конференции “Масложировая индустрия 2010”, 27-28 октября 2010 г. Санкт-Петербург – 2010. – С. 160 – 162.
  7. Кузнецова, Л.М. Дослідження фракціонування пальмової олії / Л.М. Кузнецова, І.М. Демидов, В.Ю. Папченко // Вісник Національного технічного університету “ХПІ”. – 2012. – № 1. – С. 100 – 104.
  8. ДСТУ 4439:2005. Стеарин пальмовий. Загальні технічні умови. – Введ. 2006-07-01. – К.: Держпотребстандарт, 2006. – 20 с.
  9. ДСТУ 4438:2005 Олеїн пальмовий. Загальні технічні умови. – Введ. 2006-07-01 – К.: Держспоживстандарт 2006. – 18 с.
  10. Павлова, И.В. Теоретические и экспериментальные основы развития технологии производства заменителя масла какао: автореф. дис. на соискание наук. степени д-ра техн. наук: спец. 05.18.06 / И.В. Павлова; [ГНУ ВНИИЖ Россельхозакадемии]. – СПб, 2000. – 55 c.
  11. Glodkiyi, F.F., Timchenko, V.K., Demidov, I.N. (2012). The technology of modified fats. Kharkov, Ukraine: Handbook of NTU "KhPI".
  12. О' Brian, Р. (2007). Fats and oils. Production, composition and properties, application. St. Petersburg, Russia: Profession.
  13. Pantzaris, T.P. (2000). Pocket Guide to the use of palm oil. Malaysia: Department of Primary Industries.
  14. Timchenko, V.K., Melnik, A.P., Lukina, E.A. (2005) Fractionation of palm oil using surfactant. Oil and fat complex, 1, 21–23.
  15. Demidov, I.N. (2004). The use of ethanol in the oil industry. Oil and fat complex, 1, 21 – 23.
  16. Demidov, I.N., Kuznetsova, L.N. (2010) Using ethanol fractionation of fats – promising technology. St. Petersburg, Russia.
  17. Kuznetsova, L.N., Demidov, I.N., Papchenko, V.Y. (2012). Research fractionation of palm. Kharkov, Ukraine: Visnik NTU “KhPI”.
  18. DSTU 4439:2005. Stearin. General specifications. Kiev, Ukraine: 2006, 20.
  19. ДСТУ 4438:2005 Olein. General specifications. Kiev, Ukraine: 2006, 18.
  20. Pavlova, I.V. (2000). The theoretical and experimental basis for the development of production technology cocoa butter substitute. St. Petersburg, Russia.

##submission.downloads##

Опубліковано

2013-06-19

Як цитувати

Петік, П. Ф., Папченко, В. Ю., Демидов, І. М., & Кузнецова, Л. М. (2013). Дослідження впливу кількості етанолу на температуру плавлення отриманих фракцій пальмової олії. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3(6(63), 33–35. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.14803

Номер

Розділ

Технології органічних та неорганічних речовин