Study of capacity of radish roots to accumulate nitrates and pesticides

Authors

  • Антоніна Анатоліївна Дубініна Kharkiv State University of Food Technology and Trade street. Klochkovskaya, 333, Kharkov, 61051, Ukraine
  • Галина Анатоліївна Селютіна Kharkiv State University of Food Technology and Trade street. Klochkovskaya, 333, Kharkov, 61051, Ukraine
  • Оксана Володимирівна Гапонцева Kharkiv State University of Food Technology and Trade street. Klochkovskaya, 333, Kharkov, 61051, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.16309

Keywords:

sorts of radish, nitrates, pesticides

Abstract

Because of continuous and rapid development of agriculture, chemical and other industries, which use chemicals (including toxic and potentially dangerous), achieving a balance between the expansion of the use of chemicals and reduction of their negative effects on humans and the environment is becoming a matter of great concern. The paper presents the first research of nitrate and pesticide contents in various sorts of radish and parts of roots using standard techniques. The studies of radish roots suggest that the samples Daikon «White Fang» and «Marhelanska» are more likely to accumulate nitrates as compared to the «Black Winter Skvyrska» and «Heart of Dragon». Experimental data on the localization of nitrate in radish roots show that the most of nitrates is accumulated in non-stiffened parenchyma (storing tissue) that exceeds the maximum allowable concentration, cambium accumulates less nitrate, periderm (investing tissue) has the minimum concentration of nitrates. It was also determined that pesticide content in all experimental samples does not exceed the MaC 0.05 mg/kg.

Author Biographies

Антоніна Анатоліївна Дубініна, Kharkiv State University of Food Technology and Trade street. Klochkovskaya, 333, Kharkov, 61051

Ph.D.,  Professor

Head of Department Commodities and Commodity Expertise

Галина Анатоліївна Селютіна, Kharkiv State University of Food Technology and Trade street. Klochkovskaya, 333, Kharkov, 61051

Ph.D., Associate Professor

Department of Commodities and Commodity Expertise

Оксана Володимирівна Гапонцева, Kharkiv State University of Food Technology and Trade street. Klochkovskaya, 333, Kharkov, 61051

Postgraduate

Department of Commodities and Commodity Expertise

References

  1. Дубініна, А. А. Товарознавчі аспекти підвищення безпеки харчових продуктів [Текст] : монографія / А. А. Дубініна, Л. П. Малюк, Г. А. Селютіна, Т. М. Шапорова, Л. В. Кононенко. – К. : Професіонал, 2005. – 176 с.
  2. Амелин, А. А. Накопление нитратов растениями под действием комплекса внешних и внутренних факторов [Текст] / А. А. Амелин, С. Е. Амелина, О. А. Соколов // Агрохимия. – 1996. – № 12. – С. 13–16.
  3. Maynard, D. N. Nitrate accumulation in vegetables [Text] / D. N. Maynard, A. V. Barker, P. L. Minotti, N. H. Perk // Ad Agron. – 2006. – Vol. 28. – pp. 71 – 118.
  4. Berry, C.G. Pesticides [Text] / C.G. Berry // Human Toxicology. – 1998. – 7, № 5. – pp. 433-436.
  5. Toxicological aspects of food Safety [Text] // Food Chemistry. – 1993. – № 11. – pp. 339-346.
  6. Cancer risk of pesticides in agricultural workers [Text] // F. Amer. Med. Ass. – 1998. – 260, № 7. – pp. 959-966.
  7. Голубаев, В. Н. Распределение нитратов в сырье и в продуктах его переработки [Текст] / В. Н. Голубаев, В. А. Соколов, Е. Г. Неструева, Е. В. Гунар // Пищевая промышленность. – 1992. – № 9. – С. 23 – 25.
  8. Дубинина, А.А. Влияние различных факторов на содержание нитратов в моркви [Текст] / А.А. Дубинина, Т.Н. Шапорова, В.Е. Прокудина, Р.Я. Томашевская // Прогресивні ресурсозберігаючі технології та їх економічна обґрунтованість у підприємствах харчування. Економічні проблеми торгівлі: Зб. наук. пр. – Харків: ХДАТОХ, 1998. – Ч. 1. – С. 241-244.
  9. Дубініна, А.А. Дослідження токсичних речовин та локалізація їх у столовому буряку [Текст] / А. А. Дубініна, Н. М. Пенкіна, Л. М. Бєляєва // Товари і ринки. – 2007. – С. 146-152.
  10. Дубініна, А.А. Визначення залишків фосфорорганічних пестицидів та синтетичних пиретроїдів в огірках [Текст] / А.А. Дубініна, Г.А. Селютіна, В.І. Білоус // Вісник Харківського національного університету сільського господарства ім. П.Василенка. – Харків, 2009.
  11. Зеленин, В. М. Динамика содержания нитратов [Текст] / В. М. Зеленин // Химизация сельского хозяйства. – 1990. – № 5. – С. 59 – 60.
  12. Эззау, К. Анатомия семенных растений [Текст] / под ред. акад. А.Л. Тахтаджяна. – М.: Мир, 1980. – В 2 томах, Т. 2. – С. 441-446.
  13. Dubіnіna, A. A., Maljuk, L. P., Seljutіna, G. A., Shaporova, T. M., Kononenko, L. V. (2005). Tovaroznavchі aspekti pіdvishhennja bezpeki harchovih produktіv: Monografіja. K. : Profesіonal, 176 p.
  14. Amelin, A. A., Amelina, S. E., Sokolov, O. A. (1996). Nakoplenie nitratov rastenijami pod dejstviem kompleksa vneshnih i vnutrennih faktorov. Agrohimija, № 12, 13–16.
  15. Maynard, D. N., Barker, A. V., Minotti, P. L., Perk, N. H. (2006). Nitrate accumulation in vegetables. Ad Agron, Vol. 28, 71-118.
  16. Berry, C.G. (1998). Pesticides. Human Toxicology, 7, № 5, 433-436.
  17. Toxicological aspects of food Safety. (1993). Food Chemistry, № 11, 339-346.
  18. Cancer risk of pesticides in agricultural workers. (1998). F. Amer. Med. Ass., 260, № 7, 959-966.
  19. Golubaev, V. N., Sokolov, V. A., Nestrueva, E. G., Gunar, E. V. (1992). Raspredelenie nitratov v syr'e i v produktah ego pererabotki. Pishhevaja promyshlennost', № 9, 23-25.
  20. Dubinina, A.A., Shaporova, T.N., Prokudina, V.E., Tomashevskaja, R.Ja. (1998). Vlijanie razlichnyh faktorov na soderzhanie nitratov v morkvi. Progresivnі resursozberіgajuchі tehnologії ta їh ekonomіchna obґruntovanіst' u pіdpriєmstvah harchuvannja. Ekonomіchnі problemi torgіvlі: Zb. nauk. pr. Harkіv: HDATOH, Ch. 1, 241-244.
  21. Dubіnіna, A. A., Penkіna, N. M., Bjeljajeva, L. M. (2007). Doslіdzhennja toksichnih rechovin ta lokalіzacіja їh u stolovomu burjaku. Tovari і rinki, 146-152.
  22. Dubіnіna, A.A., Seljutіna, G.A., Bіlous, V.І. (2009). Viznachennja zalishkіv fosfororganіchnih pesticidіv ta sintetichnih piretroїdіv v ogіrkah. Vіsnik Harkіvs'kogo nacіonal'nogo unіversitetu sіl's'kogo gospodarstva іm. P.Vasilenka. Harkіv.
  23. Zelenin, V. M. (1990). Dinamika soderzhanija nitratov. Himizacija sel'skogo hozjajstva, № 5, 59-60.
  24. Jezzau, K.; In: Tahtadzhjana, A.L. (1980). Anatomija semennyh rastenij. M.: Mir. T. 2, 441-446.

Published

2013-08-14

How to Cite

Дубініна, А. А., Селютіна, Г. А., & Гапонцева, О. В. (2013). Study of capacity of radish roots to accumulate nitrates and pesticides. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4(10(64), 27–30. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.16309

Issue

Section

Technology and Equipment of Food Production