Дослідження здатності коренеплодів редьки до накопичення нітратів і пестицидів

Автор(и)

  • Антоніна Анатоліївна Дубініна Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м.Харків, 61051, Україна
  • Галина Анатоліївна Селютіна Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м.Харків, 61051, Україна
  • Оксана Володимирівна Гапонцева Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м.Харків, 61051, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.16309

Ключові слова:

сорти коренеплодів редьки, нітрати, пестициди

Анотація

Розглянуто питання здатності редьки до накопичення контамінантів у залежності від сортової специфіки та їх локалізація в різних анатомічних частинах коренеплоду. Визначено, що концентрації нітратів та пестицидів різні як у господарсько-ботанічних сортах редьки, так й в окремих анатомічних частинах коренеплоду. Проведені дослідження дозволяють обирати сорти, що здатні накопичувати мінімальні кількості контамінантів.

Біографії авторів

Антоніна Анатоліївна Дубініна, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м.Харків, 61051

кандидат технічних наук, професор

Завідуючий кафедрою товарознавства та експертизи товарів

Галина Анатоліївна Селютіна, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м.Харків, 61051

кандидат технічних наук, доцент

Кафедра товарознавства та експертизи товарів

Оксана Володимирівна Гапонцева, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м.Харків, 61051

Аспірант

Кафедра товарознавства та експертизи товарів

Посилання

  1. Дубініна, А. А. Товарознавчі аспекти підвищення безпеки харчових продуктів [Текст] : монографія / А. А. Дубініна, Л. П. Малюк, Г. А. Селютіна, Т. М. Шапорова, Л. В. Кононенко. – К. : Професіонал, 2005. – 176 с.
  2. Амелин, А. А. Накопление нитратов растениями под действием комплекса внешних и внутренних факторов [Текст] / А. А. Амелин, С. Е. Амелина, О. А. Соколов // Агрохимия. – 1996. – № 12. – С. 13–16.
  3. Maynard, D. N. Nitrate accumulation in vegetables [Text] / D. N. Maynard, A. V. Barker, P. L. Minotti, N. H. Perk // Ad Agron. – 2006. – Vol. 28. – pp. 71 – 118.
  4. Berry, C.G. Pesticides [Text] / C.G. Berry // Human Toxicology. – 1998. – 7, № 5. – pp. 433-436.
  5. Toxicological aspects of food Safety [Text] // Food Chemistry. – 1993. – № 11. – pp. 339-346.
  6. Cancer risk of pesticides in agricultural workers [Text] // F. Amer. Med. Ass. – 1998. – 260, № 7. – pp. 959-966.
  7. Голубаев, В. Н. Распределение нитратов в сырье и в продуктах его переработки [Текст] / В. Н. Голубаев, В. А. Соколов, Е. Г. Неструева, Е. В. Гунар // Пищевая промышленность. – 1992. – № 9. – С. 23 – 25.
  8. Дубинина, А.А. Влияние различных факторов на содержание нитратов в моркви [Текст] / А.А. Дубинина, Т.Н. Шапорова, В.Е. Прокудина, Р.Я. Томашевская // Прогресивні ресурсозберігаючі технології та їх економічна обґрунтованість у підприємствах харчування. Економічні проблеми торгівлі: Зб. наук. пр. – Харків: ХДАТОХ, 1998. – Ч. 1. – С. 241-244.
  9. Дубініна, А.А. Дослідження токсичних речовин та локалізація їх у столовому буряку [Текст] / А. А. Дубініна, Н. М. Пенкіна, Л. М. Бєляєва // Товари і ринки. – 2007. – С. 146-152.
  10. Дубініна, А.А. Визначення залишків фосфорорганічних пестицидів та синтетичних пиретроїдів в огірках [Текст] / А.А. Дубініна, Г.А. Селютіна, В.І. Білоус // Вісник Харківського національного університету сільського господарства ім. П.Василенка. – Харків, 2009.
  11. Зеленин, В. М. Динамика содержания нитратов [Текст] / В. М. Зеленин // Химизация сельского хозяйства. – 1990. – № 5. – С. 59 – 60.
  12. Эззау, К. Анатомия семенных растений [Текст] / под ред. акад. А.Л. Тахтаджяна. – М.: Мир, 1980. – В 2 томах, Т. 2. – С. 441-446.
  13. Dubіnіna, A. A., Maljuk, L. P., Seljutіna, G. A., Shaporova, T. M., Kononenko, L. V. (2005). Tovaroznavchі aspekti pіdvishhennja bezpeki harchovih produktіv: Monografіja. K. : Profesіonal, 176 p.
  14. Amelin, A. A., Amelina, S. E., Sokolov, O. A. (1996). Nakoplenie nitratov rastenijami pod dejstviem kompleksa vneshnih i vnutrennih faktorov. Agrohimija, № 12, 13–16.
  15. Maynard, D. N., Barker, A. V., Minotti, P. L., Perk, N. H. (2006). Nitrate accumulation in vegetables. Ad Agron, Vol. 28, 71-118.
  16. Berry, C.G. (1998). Pesticides. Human Toxicology, 7, № 5, 433-436.
  17. Toxicological aspects of food Safety. (1993). Food Chemistry, № 11, 339-346.
  18. Cancer risk of pesticides in agricultural workers. (1998). F. Amer. Med. Ass., 260, № 7, 959-966.
  19. Golubaev, V. N., Sokolov, V. A., Nestrueva, E. G., Gunar, E. V. (1992). Raspredelenie nitratov v syr'e i v produktah ego pererabotki. Pishhevaja promyshlennost', № 9, 23-25.
  20. Dubinina, A.A., Shaporova, T.N., Prokudina, V.E., Tomashevskaja, R.Ja. (1998). Vlijanie razlichnyh faktorov na soderzhanie nitratov v morkvi. Progresivnі resursozberіgajuchі tehnologії ta їh ekonomіchna obґruntovanіst' u pіdpriєmstvah harchuvannja. Ekonomіchnі problemi torgіvlі: Zb. nauk. pr. Harkіv: HDATOH, Ch. 1, 241-244.
  21. Dubіnіna, A. A., Penkіna, N. M., Bjeljajeva, L. M. (2007). Doslіdzhennja toksichnih rechovin ta lokalіzacіja їh u stolovomu burjaku. Tovari і rinki, 146-152.
  22. Dubіnіna, A.A., Seljutіna, G.A., Bіlous, V.І. (2009). Viznachennja zalishkіv fosfororganіchnih pesticidіv ta sintetichnih piretroїdіv v ogіrkah. Vіsnik Harkіvs'kogo nacіonal'nogo unіversitetu sіl's'kogo gospodarstva іm. P.Vasilenka. Harkіv.
  23. Zelenin, V. M. (1990). Dinamika soderzhanija nitratov. Himizacija sel'skogo hozjajstva, № 5, 59-60.
  24. Jezzau, K.; In: Tahtadzhjana, A.L. (1980). Anatomija semennyh rastenij. M.: Mir. T. 2, 441-446.

##submission.downloads##

Опубліковано

2013-08-14

Як цитувати

Дубініна, А. А., Селютіна, Г. А., & Гапонцева, О. В. (2013). Дослідження здатності коренеплодів редьки до накопичення нітратів і пестицидів. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4(10(64), 27–30. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.16309

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв