Теоретичні та практичні передумови регулювання складу сольової системи молочної сировини
DOI:
https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.16314Ключові слова:
склад сольової системи молока, комплексоутворювач, альгінат натрію, демінералізаціяАнотація
В даній статті обговорюється можливість регулювання складу сольової системи молока з метою зміни його функціонально-технологічних властивостей шляхом демінералізації альгінатом натрію, для чого вивчено вміст кальцію і його зміна в процесі демінералізації, середній діаметр міцел казеїну і молекулярно-масовий розподіл. Отримані результати вказують на підвищення кислото- та термостабільності молочної сировини.Посилання
- Горбатова, К.К. Химия и физика белков молока [Текст] / К.К. Горбатова. – М.: Колос, 1993. – 192 с.
- Фетисов, Е.А. Мембранные и молекулярно-ситовые методы переработки молока [Текст] / Е.А. Фетисов, А.П. Чагаровский. – М.: Агропромиздат, 1991 – 272 с.
- Дейниченко Г.В. Наукове обгрунтування та розробка технологiй продуктiв харчування пiдвищеної харчової цiнностi на основi нежирної молочної сировини [Текст] : автореф. дис. … д-ра техн. наук спец. 05.18.16 / Г.В. Дейниченко ; [Харкiвська державна академiя технологiї та органiзацiї харчування] . – Х., 1997. – 33 с.
- Дідух, Н.А. Наукові основи розробки технологій молочних продуктів функціонального призначення [Текст] : автореф. дис. … д-ра техн. наук спец. 05.18.16 / Н.А. Дідух ; [Одеська національна академія харчових технологій ] . – Одеса, 2008. – 37 с.
- Тепел, А. Химия и физика молока [Текст] : пер. с нем. – СПб.: Профес-сия, 2012. – 824 с.
- Соколова, Л.И. Применение ионообменных процессов для повышения термостабильности молока [Текст]: автореф. дис. … канд. техн. наук : спец. 15.18.04 / Л.И. Соколова ; [Московский технол. ин-т мясн. и мол. пром-ти] . – М., 1975. – 21 с.
- Marianthi, F. The effect of free Ca2+ on the heat stability and other characteristics of low-heat skim milk powder [текст] / F. Marianthi, L. Mike J., G. Alistair S., D. Hilton // Int. Dairy J. - 2009. - T. 19(6-7). – c. 386-392.
- Singh, H. Heat stability of milk [Текст] / H. Singh // Int. J. of Dairy Technology - 2004. - 57. – C. 111-119.
- Алексеева, Н.Ю. Состав и свойства молока как сырья для молочной промышленности [Текст] / Н.Ю. Алексеева, В.П. Аристова, А.П. Патраций и др. – М.: Агропромиздат, 1986. – 239 с.
- Захарова, И.Я. Методы изучения микробных полисахаридов [Текст] / И.Я. Захарова, Л.В. Косенко – К. : Наукова думка, 1982. – 262 с.
- Gorbatova, K. K. (1993). Chemistry and physics of milk proteins. Mos-cow, Russia: Kolos, 192.
- Fetisov, E.A. (1991). Membrane and molecular sieve methods of milk processing Moscow, USSR: Agropromizdat, 272.
- Deynychenko, G.V. (1997) Scientific rationale and development of technologies foodstuffs Increased values of food based on low-fat raw milk. Kharkov, Ukraine: Kharkiv State Academy of technology and organization food, 33.
- Didukh, N.A. (2008). Scientific basis for development dairy technology functionality. – Odessa, Ukraine : Odessa National Academy of Food Technologies, 37.
- Tepel, А. (2012). Chemistry and physics of milk. Saint Petersburg, Russia: Profession, 824.
- Sokоlova, L.I. (1975) Application of ion exchange processes for improving the thermal stability of milk. Moscow, USSR: Moscow Technological Institute of Meat and Dairy Industry, 21.
- Marianthi, F., Mike J., L., Alistair S., G., Hilton, D. (2009). The effect of free Ca2+ on the heat stability and other characteristics of low-heat skim milk powder. Int. Dairy J, T. 19 (6-7), 386-392.
- Singh, H. (2004). Heat stability of milk. Int. J. of Dairy Technology, 57, 111-119.
- Alekseeva, N., U. (1986). The composition and properties of milk as a raw material for dairy industry. Moscow, USSR: Agropromizdat, 239.
- Zaharova, L.V. (1982). Methods for studying microbial polysaccharides. Кiev, USSR. Naykova dymka, 262.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2014 Раїса Валеріївна Плотнікова, Наталя Геннадіївна Гринченко, Оксана Володимирівна Мороз, Павло Петрович Пивоваров

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.
Ліцензійний договір – це документ, в якому автор гарантує, що володіє усіма авторськими правами на твір (рукопис, статтю, тощо).
Автори, підписуючи Ліцензійний договір з ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», мають усі права на подальше використання свого твору за умови посилання на наше видання, в якому твір опублікований. Відповідно до умов Ліцензійного договору, Видавець ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» не забирає ваші авторські права та отримує від авторів дозвіл на використання та розповсюдження публікації через світові наукові ресурси (власні електронні ресурси, наукометричні бази даних, репозитарії, бібліотеки тощо).
За відсутності підписаного Ліцензійного договору або за відсутністю вказаних в цьому договорі ідентифікаторів, що дають змогу ідентифікувати особу автора, редакція не має права працювати з рукописом.
Важливо пам’ятати, що існує і інший тип угоди між авторами та видавцями – коли авторські права передаються від авторів до видавця. В такому разі автори втрачають права власності на свій твір та не можуть його використовувати в будь-який спосіб.