Теоретичні та практичні передумови регулювання складу сольової системи молочної сировини

Автор(и)

  • Раїса Валеріївна Плотнікова Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна
  • Наталя Геннадіївна Гринченко Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна
  • Оксана Володимирівна Мороз Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна
  • Павло Петрович Пивоваров Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.16314

Ключові слова:

склад сольової системи молока, комплексоутворювач, альгінат натрію, демінералізація

Анотація

В даній статті обговорюється можливість регулювання складу сольової системи молока з метою зміни його функціонально-технологічних властивостей шляхом демінералізації альгінатом натрію, для чого вивчено вміст кальцію і його зміна в процесі демінералізації, середній діаметр міцел казеїну і молекулярно-масовий розподіл. Отримані результати вказують на підвищення кислото- та термостабільності молочної сировини.

Біографії авторів

Раїса Валеріївна Плотнікова, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Асистент

Кафедра технології харчування

Наталя Геннадіївна Гринченко, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології м’яса

Оксана Володимирівна Мороз, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Асистент

Кафедра технології харчування

Павло Петрович Пивоваров, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор

Посилання

  1. Горбатова, К.К. Химия и физика белков молока [Текст] / К.К. Горбатова. – М.: Колос, 1993. – 192 с.
  2. Фетисов, Е.А. Мембранные и молекулярно-ситовые методы переработки молока [Текст] / Е.А. Фетисов, А.П. Чагаровский. – М.: Агропромиздат, 1991 – 272 с.
  3. Дейниченко Г.В. Наукове обгрунтування та розробка технологiй продуктiв харчування пiдвищеної харчової цiнностi на основi нежирної молочної сировини [Текст] : автореф. дис. … д-ра техн. наук спец. 05.18.16 / Г.В. Дейниченко ; [Харкiвська державна академiя технологiї та органiзацiї харчування] . – Х., 1997. – 33 с.
  4. Дідух, Н.А. Наукові основи розробки технологій молочних продуктів функціонального призначення [Текст] : автореф. дис. … д-ра техн. наук спец. 05.18.16 / Н.А. Дідух ; [Одеська національна академія харчових технологій ] . – Одеса, 2008. – 37 с.
  5. Тепел, А. Химия и физика молока [Текст] : пер. с нем. – СПб.: Профес-сия, 2012. – 824 с.
  6. Соколова, Л.И. Применение ионообменных процессов для повышения термостабильности молока [Текст]: автореф. дис. … канд. техн. наук : спец. 15.18.04 / Л.И. Соколова ; [Московский технол. ин-т мясн. и мол. пром-ти] . – М., 1975. – 21 с.
  7. Marianthi, F. The effect of free Ca2+ on the heat stability and other characteristics of low-heat skim milk powder [текст] / F. Marianthi, L. Mike J., G. Alistair S., D. Hilton // Int. Dairy J. - 2009. - T. 19(6-7). – c. 386-392.
  8. Singh, H. Heat stability of milk [Текст] / H. Singh // Int. J. of Dairy Technology - 2004. - 57. – C. 111-119.
  9. Алексеева, Н.Ю. Состав и свойства молока как сырья для молочной промышленности [Текст] / Н.Ю. Алексеева, В.П. Аристова, А.П. Патраций и др. – М.: Агропромиздат, 1986. – 239 с.
  10. Захарова, И.Я. Методы изучения микробных полисахаридов [Текст] / И.Я. Захарова, Л.В. Косенко – К. : Наукова думка, 1982. – 262 с.
  11. Gorbatova, K. K. (1993). Chemistry and physics of milk proteins. Mos-cow, Russia: Kolos, 192.
  12. Fetisov, E.A. (1991). Membrane and molecular sieve methods of milk processing Moscow, USSR: Agropromizdat, 272.
  13. Deynychenko, G.V. (1997) Scientific rationale and development of technologies foodstuffs Increased values of food based on low-fat raw milk. Kharkov, Ukraine: Kharkiv State Academy of technology and organization food, 33.
  14. Didukh, N.A. (2008). Scientific basis for development dairy technology functionality. – Odessa, Ukraine : Odessa National Academy of Food Technologies, 37.
  15. Tepel, А. (2012). Chemistry and physics of milk. Saint Petersburg, Russia: Profession, 824.
  16. Sokоlova, L.I. (1975) Application of ion exchange processes for improving the thermal stability of milk. Moscow, USSR: Moscow Technological Institute of Meat and Dairy Industry, 21.
  17. Marianthi, F., Mike J., L., Alistair S., G., Hilton, D. (2009). The effect of free Ca2+ on the heat stability and other characteristics of low-heat skim milk powder. Int. Dairy J, T. 19 (6-7), 386-392.
  18. Singh, H. (2004). Heat stability of milk. Int. J. of Dairy Technology, 57, 111-119.
  19. Alekseeva, N., U. (1986). The composition and properties of milk as a raw material for dairy industry. Moscow, USSR: Agropromizdat, 239.
  20. Zaharova, L.V. (1982). Methods for studying microbial polysaccharides. Кiev, USSR. Naykova dymka, 262.

##submission.downloads##

Опубліковано

2013-08-14

Як цитувати

Плотнікова, Р. В., Гринченко, Н. Г., Мороз, О. В., & Пивоваров, П. П. (2013). Теоретичні та практичні передумови регулювання складу сольової системи молочної сировини. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4(10(64), 47–53. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.16314

Номер

Розділ

Технології та обладнання харчових виробництв