Influence of conditions dehulling sunflower seeds on transition wax in sunflower oil

Authors

  • Анна Алексеевна Нетреба National Technical University “Kharkov Polytechnic Institute” Frunze 21, Kharkov, Ukraine, 61002, Ukraine https://orcid.org/0000-0003-4391-4024
  • Сергей Александрович Тесленко National Technical University «Kharkov Polytechnic Institute» Frunze 21, Kharkov, Ukraine, 61002, Ukraine https://orcid.org/0000-0003-0720-7189
  • Екатерина Павловна Врюкало National Technical University «Kharkov Polytechnic Institute» Frunze 21, Kharkov, Ukraine, 61002, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-2401-2271
  • Леонид Иванович Перевалов National Technical University «Kharkov Polytechnic Institute» Frunze 21, Kharkov, Ukraine, 61002, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-3830-4398
  • Георгий Владимирович Садовничий LLC EC «FT «Sunflower» Per. Transport, 6 «D», s. Pesochin, Kharkiv district, Kharkiv region, Ukraine, 62416, Ukraine https://orcid.org/0000-0003-3795-3297

DOI:

https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.20793

Keywords:

sunflower seeds, dehulling conditions, dehulling, husk, sunflower oil, wax-like substances

Abstract

Despite numerous developments, it is impossible to obtain dehulled kernel when dehulling sunflower seeds by existing dehulling machines in a single pass. The need to reduce the amount of husks under existing process conditions (moisture-heat oil seed meal treatment, oil seed cooked meal pressing) dictates that fewer related substances, such as wax-like substances, free fatty acids, etc. transit in sunflower oil that improves its commodity and consumer properties. One of the main methods, ensuring kernel separation from the husk, is seeds preparation for dehulling, dehulling, separation of the obtained dehulled seeds. The dehulling method selection depends on several factors, the main among which are physicomechanical properties of seeds and their morphological parts. New dehulling technology is proposed in the paper, which includes seeds calibration (if further more thorough kernel and husk separation is necessary), drying in a fluidized bed dryer (if cooling temperature increase is necessary), cooling to subzero temperatures and dehulling at the same temperatures. The expediency of seeds pre-cooling before dehulling was proved in the paper. This, in turn, gives better dehulling results, provides higher kernel integrity and smaller chaff and oil dust amounts. The new method allows to obtain sunflower oil with low content of waxes and wax-like substances during further extraction. It follows that the obtained sunflower oil has higher quality.

Author Biographies

Анна Алексеевна Нетреба, National Technical University “Kharkov Polytechnic Institute” Frunze 21, Kharkov, Ukraine, 61002

Post-graduate student

Department of Technology of fats and fermentation products

Сергей Александрович Тесленко, National Technical University «Kharkov Polytechnic Institute» Frunze 21, Kharkov, Ukraine, 61002

Post-graduate student

Department of Technology of fats and fermentation products

Екатерина Павловна Врюкало, National Technical University «Kharkov Polytechnic Institute» Frunze 21, Kharkov, Ukraine, 61002

Student

Department of Technology of fats and fermentation products

Леонид Иванович Перевалов, National Technical University «Kharkov Polytechnic Institute» Frunze 21, Kharkov, Ukraine, 61002

Candidate of Technical Sciences

Department of Technology of fats and fermentation products

Георгий Владимирович Садовничий, LLC EC «FT «Sunflower» Per. Transport, 6 «D», s. Pesochin, Kharkiv district, Kharkiv region, Ukraine, 62416

General Director

References

  1. Ихно, Н. П. Теория и практика получения низколузгового ядра подсолнечника [Текст] / Н. П. Ихно // Хранение и переработка сельхозсырья. – 2000. – № 3. – С. 42-45.
  2. ДСТУ 4188:2003. Халва. Загальні технічні умови [Текст] : Чинний від 2004-07-01. – К: Держспоживстандарт України, 2003.
  3. Тесленко, С. О. Безлушпинне ядро соняшнику для отримання кондитерських виробів [Текст]/ С. О. Тесленко, Л. І. Перевалов, Г. В. Садовничий // Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства та торгівлі. – Харків, 2013. – Вип. 2 (18). – С. 84-91.
  4. Лобанов, В. Г. Теоретические основы хранения и переработки семян подсолнечника [Текст] / В. Г. Лобанов, А. Ю. Шаззо, В. Г. Щербаков. – М.: Колос, 2002. – 590 с.
  5. Технология производства растительных масел [Текст] / [В. М. Копейковский, С. И. Данильчук, Г. И. Гарбузова и др.]; под. ред. В. М. Копейковского. – М: Легкая и пищевая промышленность, 1982. – 416 с.
  6. Пат. 17430 Україна, МКИ В02В 3/00, 3/02. Насіннєрушка-2 Іхно / Іхно М.П.; заявник і патентовласник Харківський державний політехнічний університет. − № 95042099; заявл. 27.04.95; опубл. 16.10.2000, Бюл. №5.
  7. Руководство по методам исследования, технохимическому контролю и учету производства в масложировой промышленности [Текст] / под ред. В. П. Ржехина, А. Г. Сергеева. – Л.: ВНИИЖ, 1965. – Т.2. – 418 с.
  8. Копейковский, В. М. Лаборатоный практикум по технологии производства растительных масел [Текст] / В. М. Копейковский, А. К. Мосян, Л. А. Мхитарьянц, В. Е. Тарасов. – М.: Агропромиздат, 1990. – 416 c.
  9. Сергеев, А. Г. Руководство по технологии получения и переработки растительных масел и жиров [Текст] / под ред. А. Г. Сергеева. – Л., 1975. – Т.1. – Книга 1. – 726 с.
  10. Ихно, Н. П. Научно-практические основы получения и использования пищевого безлузгового ядра подсолнечника. [Текст] : дисс. ... докт. техн. наук/ Н. П. Ихно. – Харьков, 2002.
  11. Перевалов, Л. И. Новая технология обрушивания семян подсолнечника [Текст] / Л. И. Перевалов, Е. Н. Пивень, А. В. Попсуйшапка, С. А. Тесленко // Масложировой комплекс. – 2012. – № 1. – С. 47-49.
  12. Taradaichenko, Mariia. Optimal parameters of sunflower seeds dehutling process with freez [Текст] / Mariia Taradaichenko, Leonid Perevalov, Sergiy Teslenko, Irina Pakxomova // Inżynieriar aparaturachemicz. – 2013. – №4. – С. 374-375.
  13. Бондарь, А. Г. Планирование эксперимента при оптимизации процессов химической технологии (алгоритмы и примеры) [Текст] : учебн. пос. / А. Г. Бондарь, Г. А. Статюха, И. А. Потеженко. – Киев :Вища школа. Головное изд-во, 1980. – 264 с.
  14. Саутин, С. Н. Планирование эксперимента в химии и химической технологи [Текст] / С. Н. Саутин. – Л.: «Химия», 1975. – 48 с.
  15. Ihno, N. P. (2000). Theory and practice of obtaining sunflower kernel, not containing husk. Storage and processing of agricultural raw materials, 3, 42-45.
  16. ISO 4188:2003. Halva. General specifications (2003). Effective as of 2004-07-01. Kyiv: State Committee of Ukraine.
  17. Teslenko, S. A., Perevalov, L. I., Sadovnychiy, G. V. Bezlushpynne sunflower kernel to produce confectionery (2013)/ Advanced equipment and technology of food production and trade of restaurants: Coll. sciences. pr. Hark. state. Univ food and trade, 3, 84-91.
  18. Lobanov, V. G. (2002). Theoretical Foundations of storage and processing of sunflower seeds. Kolos, 590.
  19. Kopeykovsky, V. M., Danilchuk, S. I., Garbuzova, G. I. (1982). Technology of production of vegetable oils. Light and Food Industry, 416.
  20. Pat A. 17430 Ukraine, MCI V02V3/00, 3/02. Nasіnnyarushka - Іhno / Іhno MP / Ukraine / № 95042099; Reported 27/04/95; Publ. 31.10.97. Bul. Number 5, 14.
  21. Sergeyev, A. G. (1965). “Guidelines on research methods, technicalchemical control and accounting production in oil industry”, VNIIZH, 418.
  22. Kopeykovsky, V. M., Mosian, A. K., Mhitaryants, L. A., Tarasov, V. E. (1990). Laboratory workshop on the production technology of vegetable oils, M.: Agropromizdat, 416.
  23. Sergeyev, A. G. (1975). Technology guide receipt and processing of vegetable oils and fats, 1. L.: VNIIZH, 726 .
  24. Ihno, N. P. (2002). Scientific and practical basis for obtaining and using edible sunflower kernel, not containing husk. Dissertation dts. Kharkov.
  25. Perevalov, L. I., Piven, E. N., Popsuyshapka, A. V., Teslenko, S. A. (2013). New technology hulling sunflower seeds, Oil and Fat complex, 1, 47 – 49.
  26. Taradaichenko, M., Perevalov, L., Teslenko, S., Pakxomova, I. (2013). Optimal parameter sofsunflower seeds dehutling process with freez, Inżynieriar aparatura chemicz, 4, 374-375.
  27. Bondar, A. G. (1980). Design of Experiments in the optimization processes of chemical technology (algorithms and examples) [Tutorial]. Kiev: Vishcha school. Head Publishers, 264.
  28. Sautin, S. N. (1975). Design of experiments in chemistry and chemical technology. “Chemistry”, 48.

Published

2014-02-04

How to Cite

Нетреба, А. А., Тесленко, С. А., Врюкало, Е. П., Перевалов, Л. И., & Садовничий, Г. В. (2014). Influence of conditions dehulling sunflower seeds on transition wax in sunflower oil. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 1(10(67), 41–47. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.20793

Issue

Section

Technology and Equipment of Food Production